2017 08 11 TST Dali Spektor 2 1

Nejaktuálnější řada Dali Spektor sestává ze tří modelů, z nichž prostřední je regálový model označený jednoduše dvojkou - o velmi kompaktním "skoro-zázraku" Spektor 1 za pár tisíc jsme již psali, model Spektor 2 je vlastně jen o něco větší. Stále je to ale klasicky pojatá reprosoustava s atraktivní cenovkou.

Povrchové provedení těchto kompaktních regálovek je vlastně velmi pěkné - za dané peníze vám dají iluzi dřevěné skříně a s jistým odstupem přední stěna celkem umně evokuje kůži. Obojí je samozřejmě umělé, ale udělané decentně a vkusně - za dané peníze? Excelentní...

Vpředu se tedy v černé stěně otevírá typické načervenalé kolečko firemního středobasu a nad ním v rýhovaném a poměrně hlubokém hliníkovém zvukovodu najdete klasickou kopulku. Na zadní stěně je pak uzounký plastový výdech bassreflexu, kousek nad ním přidělaný jednoduchý prvek usnadňující zavěšení reprosoustav na zeď a ve spodní části pak pochopitelně vanička s jednoduchými, ale na danou cenu víc než adekvátními reproterminály.

2017 08 11 TST Dali Spektor 2 2

Muskulatura Spektor 2 je výrazně větší, než u menších Spektor 1 - hmotnost činí 4,2 kg (menší mají 2,6 kg), výška 29,2 cm (proti 23,7 cm), šířka 17 cm (proti 14 cm) a hloubka 23,8 cm (proti 19,5 cm). Jak vidno, jde už prostě o klasickou malou (ne tedy mini) reprosoustavu.

Spektor 2 staví na klasické kónické membráně pro středobasy - její červené zbarvení je způsobeno vyztužením klasické papírové membrány dřevěnými vlákny. Velmi lehká tkaná látka, z níž je vyrobená kopulka vysokotónového měniče, má hmotnost pouhých 0,056 gramu na mm2. Oba měniče, jak 2,5 cm tweeter, tak 13 cm středobas si v Dali navrhují i vyrábí sami.

Dali Spektor 2 jsou dvoupásmové, výhybka je nastavena na dělící kmitočet 2 600 Hz. Reprosoustavy mají udávaný frekvenční rozsah 54 - 26 000 Hz (+/- 3 dB), charakteristickou citlivost vcelku nízkých 84,5 dB / 2,83 V / m a jmenovitou impedanci 6 ohm. Zajímavé je, že v Dali doporučují vzdálenost od zadní zdi v rozmezí 1 - 80 cm.

2017 08 11 TST Dali Spektor 2 3

Dali Spektor 2 jsme poslouchali spolu s menším modelem Spektor 1 a velkým Spektor 6 v pražském studiu Rodel Audio. Poslouchalo se na sestavách Creek Evolution 50A / Creek Evolution 50CD, na Yamaze R-N602 nebo na setu Marantz PM6006 / Marantz CD6006. Porovnávalo se i s Dali Zensor 5 a Zensor 7, použité kabely byly AudioQuest Type 4 nebo Cardas Crosslink II.

Pokud od malých reprosoustav očekáváte bas, tak nahlédněte do nějakých fyzikálních pojednání - za tyhle peníze v takovém rozměru prostě kontrabas Charlieho Hadena v "Noche de Ronda" ("Nocturne" | 2001 | Universal Music | 013 611-2) do místnosti nedostanete. Je tu výrazně plnější bas, než u maličkých Spektor 1, ale pořád je ho při nejlepším tak akorát. Na danou třídu nicméně nelze mít připomínek a výrobcem doporučované přitlačení ozvučnic ke zdi není od věci. Svým charakterem je to však jemný, nadýchaný bas s důrazem na barevnost, na hezkost, na kulatou měkkost.

I jinak trochu přísný a ostrý vokál Renée Fleming v "Hallelujah" z "Dark Hope" (2010 | Mercury | 2739699) byl podaný sladce, hebce a velmi barevně, je to vysloveně "do krásna". Není to vysloveně transparentní přednes, jeho jemnost a něžná vstřícnost jsou v této třídě ale spíše kladem, který činí vokální pásmo univerzálním a snadno snesitelným i při delším poslechu, je to bezkonfliktní přednes, ale už rozhodně ne nečitelný - vlastně je vokál za dané peníze velmi slušně čistý a srozumitelný.

2017 08 11 TST Dali Spektor 2 5

Ani nejvyšší tóny nenesou stopy ostrosti, naopak i tady je cítit snaha o maximální kultivovanost, o jemňoučký, znělý přednes - činely v "Dreaming" od Art Ensemble of Chicago ("Live in Berlin" | West Wind | WW2051) jsou možná trochu efektně cinkavé a snad i znělejší, než by měly být, ale vzhledem k celkovému charakteru reprodukce sem pasují dobře a navíc nejsou agresivní snad v žádné kombinaci a za žádných okolností. Opět se až vnucuje slovo "hezké". Nečekejte hlubokou studiovou analýzu dozvuků a jemnůstek, výšky se však v celém pásmu neztrácí, skoro naopak.

Samozřejmě, že takhle kompaktní reprosoustavy vás také neuhranou makrodynamickou silou a důrazem - navíc s velmi signifikantním klidným, laskavým a bohatě jemným charakterem, který je Dali vlastní. Proto i "Mefistofeles" z Lisztovy "Faustovské symfonie" (1995 | Denon | CO-78826) vyzněl jaksi klidněji, ale pro poslech zblízka je živoucnost dostačující - Spektor 2 už nabízí pocit, že se zvuk neodehrává jaksi netečně kdesi tam vzadu, ale v oblasti dynamiky znají své limity, nehrají na zbytečný efekt.

Stejně tak mají Spektor 2 své limity samozřejmě i v oblasti rozlišení - ale opět, za dané peníze jen těžko chtít při poslechu "Not too late" Lindsey Buckinghama ("Live at the Bass Performance Hall" | 2008 | Reprise | 9362-49903-1) více informací. Není to analytický přednes, nicméně je už organizovaný natolik, že si zaslouží nálepku "hi-fi" a celá reprodukce působí solidně celistvě a je to dobře čitelné, lehce načančané a přitom velmi uklidněné. Pokud najdete zesilovač s nějakým živějším charakterem, můžete sotva chtít víc, neb hlavní nástrojové linky i vokál jsou slušně čisté.

2017 08 11 TST Dali Spektor 2 7

Jednou z okouzlujících věcí na dvoupásmových kompaktních regálovkách je - pokud tedy nejsou nějak prazvláštně udělané - fascinující schopnost vykreslit prostor nahrávek, když je posloucháte spíše zblízka a spíše v menších místnostech. A to prosím, bez ohledu na cenu, platí to pro ty za pár tisíc i pro ty za stovky tisíc. Spektor 2 nejsou výjimkou - "The Foggy Dew" od The Chieftains ("The Wide World Over" | 2002 | rcaVictor | 09026639172) sice možná nebyla přímo velká proporcemi, ale přes celkově uvolněnější přednes umí Spektor 2 nabídnout pravolevou přehlednost dle nejlepších mravů své třídy - to znamená již zřetelné pravolevé rozložení veškerého dění bez pocit "koule". Prostor ale drží pohromadě opravdu hlavně při relativně blízkém poslechu.

I trochu ostřejší a celkově zvukově průměrné skladby typu "Song to say goodbye" od Placebo ("Meds" | 2006 | 0602537175369) vychází v podání Dali Spektor 2 příjemně, hladce a příjemně jemně. Žádný konflikt, žádné ostré hrany a přes trochu pomalejší přednes je to muzikální a laskavé, dobře se to poslouchá a je to zvuk, který rozhodně ničím neurazí.

2017 08 11 TST Dali Spektor 2 8

Pokud hledáte levné reprosoustavy, které neurazí ani vzhledem, ani zvukem a budou vám příjemně zprostředkovat hudbu, pak nové Spektor 2 rozhodně stojí za zvážení. Jejich provedení má jisté starosvětské kouzlo bez snahy upoutat hlubokými lesky nebo podobně, jejich zvuk pak naopak hraje na "hezkou" notu, je univerzálně použitelný, vzniká nenáročně jaksi v téměř jakékoliv kombinaci a má dostatečnou čistotu, detailnost i ostatní charakteristiky, aby byl v zásadě "hi-fi". Spektor 2 udělají výtečnou službu v entry-level sestavách v menších místnostech a pokud je budete poslouchat zblízka, nabídnou i velice pěkný prostor. Pokud tak hledáte něco malého, něco dostupného a něco hezkého, do širšího seznamu byste asi měli zapsat alespoň jeden z modelů Spektor.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 25 metrů čtverečních, nadstandardním zatlumením (koberce, velké plochy sedaček, absorpční panely,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti.

2017 08 11 TST Dali Spektor 2 m1

Na tak dostupné a kompaktní reprosoustavy nabízí Spektor 2 vlastně úžasně čisté a rovné pásmo od 75 do 8 000 Hz, tedy v těch nejdůležitějších částech spektra. Na 8 000 Hz je vidět velká snaha o znělé, energické výšky, velmi rychlý útlum pod 70 Hz zase jasně potvrzuje proporce reprosoustav. Hlubší odezvu pochopitelně získáte blízko zadní zdi. Naměřená křivka je v postavení uprostřed místnosti velmi daleko od stěn.

2017 08 11 TST Dali Spektor 2 m2

Impedance (červená) se bezpečně drží nad 5 ohmy, vidíme bassreflex naladěný na cca 55 Hz a celkově v podstatě nekonfliktní průběh, byť si v pásmu pod 100 Hz o nějaký ten proud ze zesilovače reprosoustavy rozhodně řeknou.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ +/- ] | VELKÁ (> 40m2) [ × ]

Kč 8 590,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ fajn zvuk za fajn cenu

+ kultivovaný vzhled

+ velmi pěkný prostor

ZÁPORY

- pořád tu chybí basy a je zvuk jen pro malé prostory

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Horn | www.horn.eu 

PRODÁVÁ: Rodel Audio | www.rodel-audio.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

  • Moon 641 & Moon 681

    V Boucherville na dohled Montréalu v provincii Québec sídlí společnost Simaudio (či úplně původně Sima Electronics) s více než 40 lety tradice. Přesto své „pravé jméno“ nepoužívá – její produkty…

    22. únor 2024

    Kategorie: Zesilovače integrované Autor: Daniel Březina
  • Hegel Viking

    Pojmenovali byste svou norskou firmu podle rockové skupiny, v níž jste hráli na škole a která se (ta kapela, ne škola) zase nazývala podle idealistického německého filozofa? Bent Holter to…

    22. únor 2024

    Kategorie: CD přehrávače a transporty Autor: Daniel Březina
  • Cary Audio SI-300.2d

    Moje značka. Cary Audio. Mám je rád. Jistě, je to subjektivní náklonnost, kterou jsem si vykládal „naším společným vřelým vztahem k elektronkám“, ale v tomto případě uvedený argument neplatí, doba…

    22. únor 2024

    Kategorie: Zesilovače integrované Autor: Jiří Petrák
  • Klipsch The Sevens

    Americký Klipsch vytváří reprosoustavy již od roku 1946 a v současnosti má v nabídce množství řešení včetně ozvučení pro „běžný lid“. Mezi ně patří i několik aktivních reprosoustav – The…

    15. únor 2024

    Kategorie: Reprosoustavy regálové Autor: Daniel Březina
  • Bang & Olufsen Beolab 18

    Přestože se pravověrný audiofil dívá na produkty značky Bang & Olufsen lehce přivřenýma očima, nelze těmto Dánům odepřít fakt, že jsou úspěšnou značkou již od roku 1925 – tedy opravdu…

    15. únor 2024

    Kategorie: Reprosoustavy podlahové Autor: Daniel Březina
  • Crayon CIA-1 T

    Rakouská značka Crayon, statečně pojmenovaná po voskových pastelkách, sídlí ve Štýrském Hradci na jihovýchodě země a poměrně netypicky má v portfoliu (vyjma několika druhů kabelů) prostě a jednoduše dva integrované…

    05. únor 2024

    Kategorie: Zesilovače integrované Autor: Daniel Březina
  • Naim NAIT 50

    Padesát let, to je kus historie. Zejména když se to týká firmy – takové jako je Naim Audio obzvlášť. Když Julian Vereker značku v roce 1973 zakládal, určitě se nenadál,…

    05. únor 2024

    Kategorie: Zesilovače integrované Autor: Daniel Březina
  • Heco Celan Revolution 9

    Sloganem „německé Hi-Fi od roku 1949“ se nemůže pyšnit jen tak někdo. Západoněmecké Heco ovšem ano… Téměř na vrcholu jejich velmi široké nabídky najdete řadu Celan Revolution, jejímž králem je…

    02. únor 2024

    Kategorie: Reprosoustavy podlahové Autor: Daniel Březina
  • ELAC Varro Reference RS700

    Jméno „varro“, které použil ELAC pro své nové portfolio prémiových subwooferů, odkazuje na latinský původ a značí něco jako „silný“ nebo „odolný“. Což je zhruba to, co od sub-basové jednotky…

    31. leden 2024

    Kategorie: Subwoofery Autor: Daniel Březina
  • Roth Audio Silver Gate Max

    Tradice výrobce kabelů Roth Audio (za níž stojí Miroslav Roth) je vlastně už poměrně dlouhá. Specializuje se na řekněme zakázkovou výrobu a v portfoliu vlastně nemá mnoho modelů – jakousi…

    31. leden 2024

    Kategorie: Kabely signálové Autor: Daniel Březina

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

RYCHLÝ DOTAZ

Powered by BreezingForms

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies