Döhman Audio

Jméno v titulku (zkušenějšímu) audiofilovi napoví kde jsme - samozřejmě v Austrálii, v Cheltenhamu na předměstí Melbourne, u Marka Döhmanna milovníka vinylů už od 70. let minulého století, kdy krom poslechu všeho co se na gramofonu točilo (má záběr od blues, jazzu, rocku po operu a klasické orchestrální skladby a zvládá i post-punk a elektroniku a kde mu nemůžeme konkurovat, domorodou hudbu) se vrhl na opravování gramofonů. To nepřekvapivě přešlo ve vlastní konstrukce - za použití platforem z tvrdých australských dřev (Co je na úvodním obrázku asi popisovat netřeba: Hrot přenosky pohybující se drážkou vinylové desky, kde jím sesbírné vibrace vytvořené drážkou se převádí na elektrické signály přes cívku v magnetickém poli. Elektrické signály jsou pak vedeny po vodičích do zesilovače, který zvyšuje výkon signálu. Vzhledem k tomu, že vibrace jsou převedeny na signál, který je nakonec převeden na zvuk, je jasné - že jakákoli další vibrace, kterou stylus zachytí, ovlivní čistotu signálu a tím i kvalitu zvuku. - říká Mark Döhmann) Doba zábavy a studia skončila a Léta Páně 1982 nastoupil jako inženýr analytik spolehlivosti pod křídly a dohledem nejuznávanějších austalských leteckých inženýrů. 13 let praxe v oboru vzal s sebou a vrátil se k první lásce - s poznáním že přílišná složitost v řešení, stejně jako v letectví, vede spíš ke zhoršení výkonu s bonusem horší spolehlivosti. Takže cesta i směr byly dané.

ČTĚTE DÁLE, JE TOHO MNOHO! ↓

 

Mark Dölmann

Ve 2 se to lépe táhne, první gramofon značky se jmenoval CONTINUUM (obr. výše, včetně tvůrců / i níže)

Mark Döhmann

Jak čtenář ví,  posledních letech ve světě Hi-Fi zintenzivnil boj proti nežádoucím (zvuk ovlivňujícím) vibracím, předesíláme než budeme pokračovat v historické vsuvce "kdocopročkdyjak" (v úvodním odstavci textu). Takže - v roce 1986 začal Mark Döhmann s vývojem ultimativního antivibračního stolu / podkladu, včetně funkce vakuového řešení "držení", s hnacími motory upevněnými na samostatných nezavislých bodech. Když byl tento projekt dokončen, mnoho zkušených lidí z audio průmyslu a předních audiofilů poznamenalo, že analogové přehrávání se vyvinulo na novou úroveň. To byla ale jen předehra. L.P. 2011 se Mark setkal s kámošem jménem Rumen Artarski (Neznáte? Slyšeli jste o značce Thrax Audio?) a Frankem Schroderem (analogový guru, odborník na gramofonová raménka) a pokecali - znáte to co by kdyby udělali nej- špičkový analogový systému Většinou po nočním nadšení do rána realita vyprchá - tahle vyústila v gramofon Döhmann Helix One a projekt raménka Schroder CB. Výsledný gramofon Helix One zahrnoval  konstrukční řešení, která nebyla nikdy předtím v konstrukci gramofonu aplikována, včetně inovací a nových technologií kolem izolace a zmírnění rezonance.  Gramofon byl uveden na trh v květnu 2015  na mnichovské výstavě High-End - a získal pozornost veřejnosti i odborníků nejrenomovanějších. 

Döhmann Helix One

Ocitujeme solidního kolegu: "Žádný gramofon podle mých zkušeností se neblíží svému zvukovému výkonu a zaručeně uslyšíte svá oblíbená demo LP, vlastně všechna LP, jak jste je nikdy předtím neslyšeli." Michael Fremer (Stereophile)

Döhmann Helix One Mk3

Výše současná generace Döhmann Helix One Mk3 / níže varianta Mk2 

Döhmann Helix One Mk2

Značka boduje i s dostupnějším modelem Helix Two Mk3 (obr. níže)

Döhmann Helix Two Mk3

Döhmann Helix Two Mk3

Samostatná jednotka pro Two Mk3 (obr. níže) obsahuje externí napájecí zdroj a obvody filtrace napájení. Döhmann zdůrazňuje, že „rychlost je neustále kalibrována více než 130 000krát za sekundu, aby bylo dosaženo absolutně přesných 33,33 nebo 45,15 otáček za minutu a dodává, že 78 otáček za minutu či další vlastní rychlosti jsou k dispozici na vyžádání.

Döhmann Helix Two Mk3

Döhmann Helix Two Mk3

Tak to bylo  "na vysvětlenou", proč nás zaujal nový výrobek značky - Döhmann Record Clamp Mk3

Döhmann Record Clamp Mk3

Jádrem filozofie Döhmann Audio je studium rezonanční energie v analogových přehrávacích systémech. V roce 2020 firemní R&D Lab získalo nové testovací zařízení, které umožnilo měřit šíření a chování rezonance s výrazně vyšší přesností a rozlišením, než kdy předtím. Období výzkumu, které následovalo, vyústilo v některé objevy a poznatky, které vedly k vývoji technologií Mk3.

Jednou ze vzrušujících nových technologií byla nová generace Mk3 Record Clamp. Uvnitř obsahuje některé zcela nové materiály pohlcující rezonanci, které jsou navrženy tak, aby odstranily rezonance desky a vřetena. Je těžké si představit rozdíl, který může gramofonová svorka udělat se zvukovou prezentací a výkonem gramofonu, nicméně důkaz je v poslechu!

Nová přítlačná svorka je standardně dodávána s jakýmkoli novým gramofonem Mk3, ale je také skvělým vylepšením pro jakýkoli gramofon a lze je objednat samostatně.

Mk3 Record Clamp je výsledkem rozsáhlého výzkumu, analýzy dat a modelování rezonančních profilů. Představuje významný krok vpřed v návrhu analogového systému, který zahrnuje nové technologie, které nebyly nikdy předtím použity v audio aplikacích. Je těžké si představit, jaký rozdíl může udělat desková svorka se zvukovou prezentací a výkonem gramofonu, nicméně důkazem je poslech. Aniž bychom si toho byli vědomi, většina našich referenčních momentů kvality zvuku byla zažita v přítomnosti rezonancí desky a vřetena. Odstraňte je a paradigma se znovu změní. (obr. níže Helix One Mk3 - foto Clampu / přítlačné svorky je k dispozici jen ono jedno jediné - nepřekvapivě) 

Döhmann Helix One Mk3

Döhman Mk3 Record Clamp byl navržena s ohledem na 3 principy:

Princip první – Rezonanční záznam
Byli jsme si vědomi toho, že vibrace jsou přítomny v samotném vinylovém médiu, a to jak pocházející externě ze zvukových vln ve vzduchu, tak z mechanických systémů v gramofonu. Také pocházejí 'interně' z interakce mezi stylusem a drážkami desky. S využitím nejnovější technologie jsme však byli schopni tuto rezonanci nejen změřit, ale také pozorovat, jak se pohybuje ve vinylovém médiu. To vedlo ke kritickému myšlenkovému procesu, jak ztlumit tyto „sebe-chvějící“ rezonance pomocí správně provedené konstrukce svorky. Nový Dohmann Audio Mk3 Record řeší problém rezonancí pocházejících z nahrávky

Svorka má následující vlastnosti:
¤ velká protilehlá (tlumící) kontaktní plocha pro nový design svorky, aby fungovala na rozdíl od použití vysoce silových kontaktních bodů, jako je hrot nebo kuličkové ložisko
¤ metalurgie byla speciálně vybrána pro účely převodu s vnitřními komorami používanými pro kritické tlumicí materiály; 1 materiál nemůže poskytnout potřebné široké frekvenční spektrum – musí to být pečlivě vybraná skupina materiálů
¤ kompaktní design pro snížení profilu a dopad na precesi ložiska

Princip druhý – Vřetenová rezonance
Měřili jsme rezonance přes vřeteno (dřík), které vycházejí z ložiska. Tyto frekvence je třeba řešit různými laděnými materiály a horní část svorky má vlastní účelově navržené komory, které umožňují přidání specializovaných polymerů.

Princip třetí – Izolace záznamu od vřetenové rezonance
Uvědomili jsme si, že zmírnění rezonance vřetena pomohlo, ale abychom dosáhli nejlepších zvukových výsledků, museli jsme tyto rezonance držet úplně mimo záznam. K dosažení tohoto cíle je použit prstencový systém třetí omezené vrstvy k oddělení horní a spodní komory, který pod upínacím tlakem vytváří rozptylovou desku (metoda konečných prvků), která je pečlivě tvarována tak, aby poskytovala optimální hraniční rozhraní.

Döhmann Helix One Mk2

Kumulativním výsledkem řešení těchto výzev je rozpoznatelné zlepšení v jasnosti, rozlišení, zaostření, dynamických kontrastech a tonalitě v rámci zvukové prezentace gramofonu. Ačkoli tato svorka na gramofony byla navržena jako součást celého projektu Döhmann Audio Mk3, bylo důsledně prokázáno, že tento produkt zlepší kvalitu zvuku jakéhokoli gramofonu, ve spojení se kterým je používán.

Tento design přítlačné svorky je výsledkem úzké spolupráce v rámci týmu pracujícího ve společnosti Döhmann Audio a našich úzkých vztahů s předními inženýry a vědci o materiálech na naší univerzitě a v obranném/průmyslovém sektoru. Bez pokročilé znalosti nových materiálů a možností přizpůsobení by takové průlomy nebyly možné.

Döhmann Helix Two Mk3

Doporučené ceny:
Helix One Mk3 - 75.000 až 90.800 EUR (dle provedení)
Helix Two Mk3 - 46/58 tisíc (varianta titan + 5.500/7.000) GBP/USD
Record Clamp Mk3 - 3.500 € (ceny jsou vždy pouze orientační, konkrétní koncová cena v daném místě záleží na lokálním DPH a dalších ekonomických faktorech)

Döhmann Helix Two Mk3

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Lab12 | Audiofeel

Audio Video Kino Bratislava 2024

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies