Machine Head

Kam vyrazit výše (Fórum Karlín a americký groove / trash metal Machine Head) či níže (Rudolfinum a česká klasická hudba - skladba i orchestr / Smetana a SOČR), aneb co dělat dnes večer? To je ta otázka (tak kterou dnes, která to dnes bude, které se dnes večer věnovat - hudbě). Prostě neseďte doma, vemte s sebou třeba nějakou kočku a vyrazte spolu na kulturu:

(127) Curious cat interrupts Beethoven concert 🐈 #miaow - YouTube

ČTĚTE DÁLE, JE TOHO MNOHO! ↓

SOČR

Výše SOČR (Symfonický orchestr Českého rozhlasu - dnes v 19:30 koncert Má Vlast v Rudolfinu) nahrává filmovou hudbu (v práci kde je pak vidíte vypadají spíš viz níže - koho zajímá, použijte skrolovací kolečko - pěkný přehled rozdělení dle sekcí a počtu v nich - koho alespoň zlomkem zajímá, doporučujeme si přehled projít; nikdy nehrají  úplně všichni):

Orchestr | Symfonický orchestr Českého rozhlasu

Nejvýše: 

MACHINE HEAD se v červnu objeví v Praze | Spark Rock Magazine

The 20 greatest Machine Head songs – ranked | Kerrang!

REFORE si plní sny: zahrají v Praze jako support MACHINE HEAD | Spark Rock Magazine

Výhoda SOČR, že kdyby si člověk přivstal - od 10:00 je VGT (veřejná generální zkouška - vstupenka proti koncertu "za babku" - 200 vs 1.100 Kč). A pak večer od 8mi další(ch) 1.290 Kč - au. 

Joao Gilberto

Joao Gilberto

Jazzfanda možná radši doma u systému (ušetří) a oslaví (nedožité 93, odešel "již" v 88mi) narozeniny (zadumaně smutného) chlápka na obr. výše, co "vymyslel" nový styl hudby, což se hned tak někomu nepovede -  João Gilberto (narozen 10. června 1931 jako João Gilberto Prado Pereira de Oliveira; † 6.7. 2019 v Rio de Janeiru)  brazilský kytarista, zpěvák, skladatel - který je spolu s Antônio Carlos Jobim považován za vynálezce stylu bossa nova. Jeho styl se vyznačuje především tichým zpěvem a rytmem hry na kytaru. Možná znáte i jeho manželku, Bahianku (1 z 26 států Brazilie) Astrud Gilberto

Astrud Gilberto

Rozhodně byste měli (2. nejhranější píseň moderní historie lidstva) znát - a kdo ne OKAMŽITĚ TO NAPRAVTE, můžete přestat číst A JDĚTE - jejich super hyper ultra mega hit (viz tričko co má Astrud na sobě: "The Girl from Ipanema")

Skladba / album  Stan Getz & João Gilberto – Getz / Gilberto (1994, 200g, Gatefold, Vinyl) - Discogs  je povinnou výbavou každého audiofila, vyšla už v mnoha audifilských vydáních - pořiďte si jedno z nich (už jsme doporučovali Analogový analog - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení , opakovaně Dnes je ten den - díl IV. | HUDBA - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení ). Níže slečna Helô Pinheiro, ta vpravo černobílá 17ti letá (ne ta starší paní po 50tce vlevo - což je tedy také ona - mezitím byla 2x Playmate) chodila kolem kavárny kde autoři vysedávali na pláž - a o ní ta skladba je.

Heloísa Pinheiro

Loni bylo totéž v AXPONA ("povídavé video" níže) letos v Mnichově, v sobotu předposlední den výstavy byl prezentována "finálový master" verze (právem) hyperslavného alba, kdy hostem byl Nicolaus Getz, syn toho druhého (nemyšleno v pořadí) STANa GETZe, amerického saxofonisty se skvělým tónem, který ovlivnil... ovlivňuje dodnes (velký bojovník s alkoholem a drogami svůj boj prohrál v 64 letech nedlouho po koncertu na videu níže)

getz junior

Astrud Gilberto

Schválně to dáváme až sem, na konec, když máte vše výše  přečteno / poslechnuto. Jak se vám líbí zpěv mladé Astrud Gilberto? Je to absurdní ale (nadpis vlastně říká vše):  

‘He made sure that she got nothing’: The sad story of Astrud Gilberto, the face of bossa nova | The Independent

 Astrud Gilberto

Odešla skoro na den přesně před rokem (5.6.) v 83 letech

(127) RIP ASTRUD GILBERTO | "The Girl From Ipanema" #bossanova #stangetz - YouTube

 

Astrud Gilberto

To (co Astrud) by se v Evropě stát nemohlo! Jak se vám líbí..

(108) These Improvised Vocals Are Iconic ━━ ⃤🌈 #thegreatgiginthesky @pinkfloyd - YouTube

Clare za svůj životní výkon, co i 51 let poté rádi posloucháme, dostala 30 liber. 

Claire Torry

Je to "jak ze života", skladba bez ní by asi nebyla zdaleka taková jaká je. Šlo o instrumentálku Richarda Wrighta, „The Great Gig in the Sky“ která čekala "na dodělání". Pink Floyd věděli že skladbu chtějí doplnit vokály beze slov a nahrávací inženýr Alan Parsons (ano ten viz odkazy a text níže) si vzpomněl, že na něj udělal dojem Torryin hlas, a požádal ji aby se v neděli 21. ledna za ním stavila ve studiu. Žádné instrukce nic, je jí řekli: "Promiň, nemáme žádná slova, žádnou melodii, jen sekvenci akordů – zkus co s tím můžeš dělat." Clare Torry tam byla pár hodin, nazpívala materiálu tak na 3 skladby, ze kterých jsme sestavili ty nejlepší kousky pro master verzi, ale někde v archivech jsou ty kousky, které jsme nepoužili. Jsem si jistý, že to jednoho dne povede k zajímavé remixové verzi." – vzpomíná Alan Parsons. Šikovná moc se jí to povedlo - dodává redakce (a jestli nevíte kdo to je Alan Parsons, tak níže; nahrávat a produkovat hudbu mu šlo, až tak dobře že to zkusil sám...)

Naším nejoblíbenějším albem Alana Parsonse (jako ideální spojení hudby a audio techniky byl tváří a osobností HIGH END München 2022) je jeho 3skladbová prvotina (ale zkušeného nahrývacího inženýra) album: 

Tales of Imagination Poe / Parsons 

"Tales of Mystery and Imagination - Edgar Alan Poe" je debutové album z roku 1976 skupiny The Alan Parsons Project (což většinu éry kapely znamenalo Alan Parsons – varhany, syntezátor, klávesy, kytara, zpěv - Angličan z Londýna a Eric Woolfson – syntezátor, klávesy, zpěv - Skot z Glasgow; při tvorbě 11. studiového alba se rozhádali a byl konec - kapely). Tématem alba je hudební adaptace některých příběhů Edgara Allana Poea. Název alba je převzat ze sbírky povídek Tales of Mystery and Imagination a tématem alba jsou hudební adaptace některých z příběhů Edgara Allana Poea. V roce 1994 vydala společnost Mobile Fidelity Sound Lab (MFSL) původní verzi z roku 1976 na CD (UDCD-606), čímž byl originál poprvé k dispozici digitálně. Alana dílo, přes slušnou následující produkci (dalších 9 řadových alb jako Alan Parsons Project plus 6 sólovek), táhlo stále zpátky - a dočkalo se proto 2 předělávek, rsp. spíš "dodělávek". První pasáž vyprávěná režisérem (např.) Proces (1962) | ČSFD.cz a hercem (i přes velké stáří asi stále, nejen my Nejlepší film všech dob: Občan Kane neustál Vertigo — ČT24 — Česká televize doporučujeme Občan Kane (1941) | ČSFD.cz )  Osonem Wellesem (co se dělo když režíroval v rozhlase jste možná slyšeli Mars útočí: Rozhlasová hra Válka světů způsobila paniku napříč USA | 100+1 zahraniční zajímavost ) v remixu z roku 1987 (který předchází první skladbě „A Dream Within a Dream“) pochází z obskurního díla z literatury faktu od Poea – č. XVI. z jeho Marginalia (od roku 1845 do roku 1849 s názvem Edgar Allan Poe některé z jeho úvah a fragmentární materiál „Marginalia.“). Druhá pasáž, kterou Welles čte a která přichází před „Pádem rodu Usherů“ (Předehra), se zdá být částečnou parafrází, nebo složeninou z literatury faktu od Poea, především ze sbírky básní s názvem „Básně mládí.  Léta Páně 2007 jako Deluxe Edition od Universal Music - vychází společná varianta verzí z roku 1976 a 1987, které v roce 2006 remasteroval skvělý nahrávací inženýr (viz ti Pink Floyd) sám Alan Parsons s 8 dalšími bonusovými skladbami.

Tales of Imagination Poe / Parsons

A.D. 2016 vyšlo "všeobsahující" 40th Anniversary Edition 3CD/1BD/2LP krabice obsahující knihu, obě CD Deluxe Edition 2007, třetí disk s ukázkami, outtakes a dalšími skladbami, sadu 45 RPM 2LP původního alba s bonusem skladby a Blu-ray obsahující verzi 5.1 prostorového zvuku alba remixovaného Alanem Parsonsem v roce 2016. Tak jednu z těch posledních 2 verzí (ale klidně i "původní základ" nejlépe třeba od MFSL - a hurá na to; pokud neznáte URČITĚ pokud jste dlouho neslyšeli - stačí možná "určitě".

Tales of Imagination Poe / Parsons

Před 94 lety přišel (dobře natočený film o něm doporučujeme Ray (2004) | ČSFD.cz těch 6 Oscarů včetně za hlavní roli Jamie Foxovi je zasloužených) právě dnes před 20ti odešel Ray Charles:

Když je povedená realita (1960 - výše) i film (2004 - níže)

 

 

Dnes před 125 léty odešel (tehdy ještě nikoliv autonehoda, ale "kolonehoda" - přišel o 44 let dříve) francouzský skladatel éry romantismu Ernest Chausson (dámu z 2. videa čtenář zná Twaalf violen en één Janine, aneb co dělat za covidu - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení ):

 

 

Přesně dnes před 60ti lety dostal od sudiček malý (James Joseph) Jimmy Chamberlin do rukou paličky a nadání být "one of the most powerful drummers in rock" a je tu pořád a od roku 1988 stále (přes i jiné aktivity - myšleno hudební, ne ten "heroin a vyhazov z kapely" už je tedy zas zpátky) nejznámější jako bubeník alternativní rockové kapely Smashing Pumpkins (2. video je akustická verze skladby - co se původně ani "Mayonaise" jmenovat neměla - jedna z verzí je, že je to zkomolenina "My Own Eyes" - rozhodně nejoblíbenější skladba kapely - viz 3. video

 

(123) Mayonaise, my own eyes #smashingpumpkins #thesmashingpumpkins - YouTube

 

1778 přišel "Otec klasické kytary" a v dnešní den Léta Páně 1839 odešel španělský (Beethoven - mu ve vlasti říkají) kytarista skladatel Fernando Sor (3. odkaz Julian Alexander Bream 1933 - 2020 anglický klasický kytarista a loutnista, jeden z nejvýznamnějších kytaristů 20. století):

Stream Fernando Sor Op. 6 No. 1 by chadbecks | Listen online for free on SoundCloud

(122) Les Folies d'Espagne💙by Fernando Sor #shorts #guitar - YouTube

 

Aby to nebyla jen klasická hudba tak vsuvka ROCK, nicméně bude to HOROR (nejsme domluveni, ale popravdě také to takhle nějak vidíme cítíme):

SERIÁL ZVUK KONCE: Proč rock zestárnul, ustrnul a pomalu umírá | Headliner

Seriál Zvuk konce: Megavydavatelství pohltila všechno. Z hudby se stal jen komerční produkt | Headliner

Seriál Zvuk konce: Jsme zalknuti hudbou. Místo Milli Vanilli otvírají pusy naprázdno influenceři | Headliner

SERIÁL ZVUK KONCE: Pohřby starých médií? O nové věci je menší a menší zájem | Headliner

 

Když jsme u hororu:

Když veřejná správa jde proti veřejnému zájmu. Zavření Kasáren Karlín odhaluje toxickou „logiku“ českých úřadů | Hospodářské noviny (HN.cz)

Zlu a blbosti neustupovat - to jest základním heslem a povinností každého slušného člověka. Nám říkal kolem roku 1300 (se to tedy odehrávalo, sepsal to o pár let později v dodnes známé Božské komedii) Dante Alighieri (1265 - 1321):

Nejtemnější místa v pekle jsou vyhrazena těm, kteří zachovávají nestrannost v časech morální krize.“

 Takže máme radost že (alespoň) takhle:

(PŘESUNUTO) Charlotte Sands | Kasárna Karlín

Rock nezastaví ani z/Závora. Charlotte Sands v Praze vystoupila i přes uzavření Kasáren Karlín - musicserver.cz

 

Pro někoho je jistě horor tohle:

Hudební duo Eva a Vašek končí. Není to pro mě vůbec snadné, říká zpěvák | TN.cz

 

Vývoj techniky (a s ní i hudby) jde docela svižným tempem:

(128) #howdeepisyourlove PART 1!! #beegees #cover - YouTube

(127) 💃Stayin Alive🕺 #beegees #cover #stayinalive - YouTube

 

Jak vysoko dosahovala hudba kdas (to není překlep, to je staročeština):

(127) el mayor rango vocal lo tiene... - YouTube

 

Vlastně také "jak vysoko dosahovala hudba", aneb enhle pátek by se byl býval dožil 66 let (mj. pán kytary):

Den, kdy světlo světa spatřil hudební génius: Princovi bylo vyměřeno jen 57 let - Expres FM

(130) Prince Greatest Guitar Licks ..EVER.!!! - YouTube

(131) Throwback to Prince's guitar solo at the 2004 Rock & Roll Hall Of Fame | SPIN - YouTube

(131) Prince making his guitar weep! - YouTube

 

Pravidelná rubrika - svět a kam s ním tenhle týden pohla 1 malá holka (jménem TAYLOR Alison SWIFT):

Hvězdná Taylor Swift na turné Eras: Červené podrážky a spousta krystalů | Vogue CS

Taylor Swift vs. The Beatles: Srovnání hudebních titánů v době, kdy ve Velké Británii probíhá turné „Eras Tour“ – WN24.cz – World News 24

Z Taylor efektu tyjí i luxusní hotely. Fanouškům zpěvačky slibují pomyšlení - iDNES.cz

Na koncertu Taylor Swift pršelo, ale její rtěnka se ani nehnula | Vogue CS

Why is Taylor Swift so big? She 'wants it more than anyone'

Taylor Swift – Kompletní příběh | Extra Publishing e-shop Radost z poznání

Taylor Swift

  

Je rok 1886 a takový nenápadný chlapík brouzdající (městem) Chrudimí si furt něco píše..

Camil Saint Saens

...říkají mu Kamil a jemu to nevadí, česky (tehdy se tam mluvilo spíš německy) neumí - je to totiž Francouz a jmenuje se Camille Saint-Säens. A to na notových papírech je (bude)  hudební suita o 14 větách s podtitulem Velká zoologická fantazie pro 2 klavíry a komorní soubor, oficiálního názvu  "Le Carnaval des Animaux" neboli "Karneval zvířat"

Původně byla skladba autorem instrumentována pro komorní soubor ve složení flétna, klarinet, 2 klavíry, skleněná harmonika, xylofonu, 2 housle, viola, violoncello a kontrabas. Nyní se až na výjímky hraje v obsazení orchestru se smyčci a se zvonkohrou -  místo oné skleněné harmoniky. Což je možná škoda - ono to s harmonikou nemělo nic společného - no poslechněte si:

Dnes se na ni asi nikomu nechce hrát, ono totiž ten zvuk vzniká třením navlhčených prstů o okraje točících se misek. A ty skleněné misky různého průměru - od nejmenší až po největší - se otáčejí - ale hráčovou vlastní silou pomocí šlapání na poháněcí pedál. Vypadala takhle:

Skleněná harmonika

Léta Páně 1761 nástroj vymyslel a vytvořil nějaký Benjamin Franklin (není od hudby takže neznáme, ale cenu prý má) sbírka jeho obrázků:

Benjamin Franklin

Z obav že mu hypermoderní skladba pokazí reputaci, Saint-Saëns bránil jejímu provozování. Pouze u 1 části – Labutě – dovolil, aby vyšla za jeho života tiskem. Jako celek se občas hrála jen v úzkém kruhu skladatelových přátel. Zároveň ale svolil, aby byla vydána po jeho smrti - a jak to bývá, byl to hit  a stala jednou z jeho nejoblíbenějších skladeb.

Pokud jste ještě neslyšeli (názvy suit) Lví pochod; Kohout(a) a slepice; Antilopy;  Želvy;  Slon(a);  Klokani(y); Akvárium; Zvířata s dlouhýma ušima;  Kukačka(u) v hlubokém lese;  Voliéra(u);  Klavíristé(y);  Zkameněliny; Labuť (tu jedinou dovolil za svého života hrát) a  Finále - tak to napravte. Ukázka:

(100) My performance of Carnival of the Animals is now streaming on STAGE+ 🙌 - YouTube

Amerického básníka a humoristu Frederica Ogdena Nashe (1902 - 71) skladba tak zaujala, že ke každé části napsal pár vtipných veršíků - co asi nečekal je, že dnes při mnoha koncertních provedeních bývají před každou částí recitovány. 

 

Diskuzní témata že vše (třeba kabely) zní stejně atd. jsou zřejmě věčné (vlastně) k tématu:

(131) Fender vs PRS vs Suhr vs Gibson | AC/DC - Back In Black - YouTube

 

Smyčcový kvartet

Smyčcové kvartety (2x housle; 1x větší housle - viola; a ještě fakt velké "housle až na podlahu" - violoncello) patří v hudbě mezi to nejlepší, ale také to nejnáročnější - a tenhle je navíc podle skutečnosti (klimatu - vysvětlení v odkazu níže):

Hudba od pólů. Geolog složil smyčcový kvartet podle klimatických dat | Plus

Už vám běží odpočet?

Rock for People 2024

Letošní Rock for People zavede návštěvníky do budoucnosti - CzechCrunch

Na rockový festival vás na hradecké letiště dovezou zdarma sdílená kola | Zprávy | Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Přípravy na Rock for People finišují, přijedou The Offspring nebo Bring Me The Horizon — ČT24 — Česká televize

Beats for Love v Ostravě uvede Davida Guettu a vrátí se zpátky ke kořenům - Moravskoslezský deník

Žhavá novinka na Colours of Ostrava: loňské svatební obřady doplňuje seznamka - Moravskoslezský deník

Spojeni Mahlerem slibuje hudební událost roku - PLAY.CZ

 

Nebo jste spíš na růžovou:

 

Nebo jste už byli:

Recenze koncertu Stinga v Lochotíně - Aktuálně.cz

NAŽIVO: Sting bavil šťavnatým výběrem písní. Koncert vytáhnul z nuly na sto | Headliner

Ed Sheeran si vytetoval na hruď The Offspring. Překvapil koncertem s pankáči | Headliner

Recenze koncertu Pražského jara 11 000 strun

Česká filharmonie zahájila Smetanovu Litomyšl. Přidali se akrobaté z La Putyky - Aktuálně.cz

Přiletěli z celého světa. Soutěž Pražského jara vyhráli hudebníci z Japonska a Číny - Aktuálně.cz

Recenze: Pražské jaro v Doxu našlo způsob, jak vstřebat soudobou hudbu - Aktuálně.cz

GLOSÁŘ: Z pravěku přes Bacha do superorganismů. I to bylo Pražské jaro - iDNES.cz

Na Pražské jaro přišlo přes 28 tisíc lidí, příště přijedou dva orchestry z USA - Aktuálně.cz

Důstojnému provedení Libuše v Rudolfinu dominoval výkon Adama Plachetky | Opera PLUS

Rozvlněné koberce zvuku. Pražské jaro završil odvážný program se Srnkovou premiérou - Aktuálně.cz

 

České hymny umíte?

 

Kdy jste byli naposled v kině (Sofia Coppola je "trochudivná", ale po tatínkovi umí Priscilla (2023) - IMDb a ví že věci bývají jinak než to na 1. pohled vypadá), aneb po těžkém zklamání fanoušků Elvise z reality (dobrý film Elvis (2022) - IMDb a velmi dobrý Tom Hanks Elvis (2022) | ČSFD.cz) přichází další sprcha - možná ještě ledovější:

(130) Spotify Most Streamed Songs Elvis Presley #music #oldsong #hitsongs #60s #legend #shorts #oldisgold - YouTube

(127) Elvis U.K Album Collection…..So far 🙏🏻All Mint M - YouTube

(130) Elvis funny scene 😁 #elvis - YouTube

(131) Video Created By Jenne Saunders: Tribute #elvispresley #music #canthelpfallinginlovewithyou - YouTube

(130) Show Em How It's Done Son! #Elvis - YouTube

(130) Elvis arrives at the band rehearsal - YouTube

(127) On this day May 1, 1967 Elvis married Priscilla. They tie the knot in a small ceremony in Las Vegas. - YouTube

Zamilovaná Priscilla bydlí v hotelu u zlomeného srdce • RESPEKT

Elvis ovládal i její šatník a nesměla přibrat. 120 kostýmů a děsivý příběh Elvisovy ženy jde dnes do kin | iGlanc.cz

Jak přežít v toxickém vztahu? Priscilla dává odpověď, i když moc optimismu v ní není

Filmová manželka Elvise: Priscilla je varovný příběh o slávě | iROZHLAS - spolehlivé zprávy

Recenze filmu Priscilla: Temná pohádka o životě s Elvisem Presleym | Heroine.cz

Vzdát se vkusu, svobody a osobnosti. Priscilla vypráví o životě ve stínu Elvise Presleyho – A2larm

(127) Elvis Presley -Kiss Me Quick#elvis #elvispresley #music #elvisforever #tupelo #memphis #shortsfeed - YouTube

(126) Elvis Presley and daughter Lisa Marie #elvispresley #lisamariepresley #restinpeace #elvisfans - YouTube

 

Jak víme, nakonec se z toho dostala (v 1. videu - od 3:29):

 

Babička výše / vnučka níže:

(127) Riley Keough the granddaughter of ELVIS PRESLEY & new owner of Graceland #elvispresley #rileykeough - YouTube

Video výše dnes 35ti letá vnučka, dcera dcery (těch 2 o kterých je film) modelka Danielle Riley Keoughová. Na obr. níže (dcera těch 2 o kterých je film) Lisa Marie Presley zemřela předčasně v 54 letech. Na obr. níže s malou Danielle Riley a netatínkem, ale svým maželem (v letech 1994-96) čímž jsme snad rodinný strom a souvislosti vyjasnili 

Lisa Marie Presley

It's Your Baby, You Rock It by Elvis Presley #elvispresley #elvissongs - YouTube

Výše / níže Lisa Marie Presley (1.2.1968 - 12.1.2023) 

The Grave of Lisa Marie Presley at Graceland #elvis #lisamariepresley #lisamarie #famousgraves - YouTube

 

Hudba je nesmírně náročná (jak který zvuk vzniká připravujeme do jednoho z dalších dílů rubriky) a jsme rádi že náš (pod)obor je jí hlavně poslouchat. Hudbu aktivně provozovat zvládnou jen ti nejsilnější (a mnozí nepřežijí):

Zpěvák David Koller opouští Lucii: Přežil jsem 2000 mejdanů | Blesk.cz

Frontman Scooteru se oženil: Jeho vyvolenou se stala překrásná, o 37 let mladší studentka! - Super.cz

Jazzmanka s osudem rockové hvězdy. Turbulentní život „prokleté Amy“ fascinuje i 13 let po jejím skonu | Lidé | Lidovky.cz

Petr Muk. Sváděl nekonečné boje s démony, trápil se úplnými zbytečnostmi - Deník.cz

Zpěvačka Iveta Bartošová spáchala sebevraždu, skočila pod vlak - Pražský deník

Děsivé detaily úmrtí zpěváka Imricha. Zemřel v místě, kde spáchala sebevraždu Bartošová - CNN Prima NEWS

Kurt Cobain: Smrt psychopatické ikony a poslední opravdové rockové hvězdy. Byla to skutečně sebevražda? | Reflex.cz

Zpěvák Linkin Park spáchal sebevraždu! | Hudební novinky | Hitrádio City

Zemřel Chris Cornell, hlas Soundgarden a Audioslave. Oběsil se - iDNES.cz

Prchlivý epileptik Ian Curtis či éterický Jim Morrison. Kteří další frontmani ukončili život sebevraždou? | Reflex.cz

 

Trochu k tématu (ne)smrtelnost:

(127) Evolution Of Music Queen #music #oldsong #hitsongs #80s #70s #90s #legend #nostalgia #legend #queen - YouTube

Mick Jagger. Born: July 26, 1943 - YouTube

(127) 70 years of rock'n'roll!🔥 - YouTube

(127) #youtubeshorts #acdc #rockstar - YouTube

AC/DC zahájili své evropské turné v Německu. Na co se můžeme těšit v Bratislavě? | Spark Rock Magazine

(127) acdc high highway to hell live #acdc #rock #music #metal #rockmusic #guitar - YouTube

(127) Rockstars who are famously mistaken for original members #shorts #ironmaiden #metallica #acdc - YouTube

 

Minule jsme trochu ironicky o německé hudbě...

(130) ROAD TO 4M! 🥹🤣🙏🏼 - #dance #trend #viral #couple #funny #german #deutsch #shorts - YouTube

...dnes s respektem (a je jí věnován závěr dnešní rubriky):

(127) RAMMSTEIN - ENGEL LYRIC EDIT #RAMMSTEIN #shorts #viral - YouTube

(127) Fuge in D-Minor - J.S.Bach (St.Ulrich, Italy) - YouTube

(127) Hyena Cho plays Beethoven Sonata No.7 Op. 10-3 1. Mov - YouTube

(127) Beethoven: Symphony No.9 - Daniel Barenboim, West-Eastern Divan Orchestra - YouTube

(127) Playing Beethoven Appassionata live in my recital🎹🔥 - YouTube

(127) Beethoven 💥 McCawley #piano #music #learnpiano #classicalmusic #beethoven #musictheory #theleeds - YouTube

(127) Bramhs - "Beautiful Build Up!" Symphony No. 3 in F major, Op. 90 - YouTube

(127) Happy Birthday to Brahms! 🥳 🎊🎉 #brahms #classicalmusic #lullaby #shorts - YouTube

(127) Brahms' Hungarian Dance No. 5 is the perfect duet to play together 🎹🎹 #TBT #ginaalice #classicfm - YouTube

 

Tak HURÁ NA nějakou tu HUDBU:

Program | Prague Sounds. The Festival.

Na Prague Sounds přijedou Marsalis či Nubya Garcia, Koller vzdá poctu Krylovi - Aktuálně.cz

Saxofonista Branford Marsalis zahájí letošní Prague Sounds - Novinky

Liberecká Sylf tančí o nemožnosti spoutat sny a vášně | Opera PLUS

 

Nebo alespoň doma - kapka nové české hudby:

Zpěvák Honza Křížek: V každé tmě je alespoň náznak světla - Novinky

Nejpodivuhodnější nová česká kapela? Hlaskontrabas Oktet zaujali i islandského prezidenta | Headliner

Ewa Farna změnila účes: Jste kočka a neskutečně jste omládla, dávají fanoušci palec nahoru – eXtra.cz

RECENZE: Martina Pártlová si to udělala sólo, ale příliš se jí nezadařilo - iDNES.cz

Sedmnáctiletá Kaya už má EP - PLAY.CZ

Zpěvačka Kaya dobývá svět v 16 letech - ROCK&POP )

Jsme muži tlačené jít si po krku a soutěžit, říká Kateřina Marie Tichá - iDNES.cz

Kapka nečeské:

The best new jazz albums: Editor's Choice, June 2024 | Jazzwise

 

Hle spojení ELVISe výše a BEATLES níže:

(130) Paul McCartney Heartbreak Hotel - Using Elvis Presley Bass - YouTube

 

Beatles

(130) The Beatles Rocking "Some Other Guy" at the Cavern Club One Week After Ringo Joined the Band - YouTube

(129) La increíble voz de John Lennon 🎙❤️ #johnlennon #thebeatles #thisboy #ikallirecords - YouTube

(130) Spotify Most Streamed The Beatles #music #oldsong #hitsongs #60s #legend #shorts #beatles #rock - YouTube

Beatles

Kdyby jste měli v rodině zapáleného fanouška Beatles (u něj doma - první video) a on cítil naprostý nedostatek informací o (54 let neexistující) skupině, co byste pro něj udělali? My (po Dnes je ten den - díl II. | HUDBA - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení ) alespoň tohle (což mimochodem vlastnit nebo "jen poslechnout" všem rádi doporučíme):

(127) BEATLES 1min half room tour - YouTube

(128) The Beatles 'The Single Collection' & 'Now and Then' Vinyl - YouTube

‘Beatlemania! 1st original authentic BEATLES ALBUM issued in North America November of 1963 ex cond - YouTube

(128) The best version of The Beatles White Album! #beatles #whitealbum #vinyl #vinylcollection #shorts - YouTube

(127) Beatles CD Collection #shorts #thebeatles #compactdisc #cd - YouTube

(127) Every Beatles Opening Track RANKED #thebeatles #johnlennon @PaulMcCartney - YouTube

Kdo si zahraje Beatles? | Novinky | ČSFD.cz

(127) Top Ten Beatles Songs By GEORGE HARRISON - YouTube

(126) George IMPRO solo de GUITARRA 🎸 - YouTube

(130) George en PIANO y Paul en BATERIA 🎹🥁 - YouTube

(126) Hofner H500/1 legend - Paul Mc Cartney's The Beatles bass 🎸❤️😋 love it! - YouTube

Ringo Starr

Kdyby někdo náhodou nevěděl, tak dnes už tu jsou s námi jen tihle dva (na obr.) výše Ringo / níže

(127) Best live Version Of Hey Jude By The Beatles #shorts #youtubeshorts #music - YouTube

Kdyby náhodou někdo nevěděl, tak ten ve videu výše a na obr níže...   je Sir Paul McCartney

Paul McCartney

 

Před závěrečným "klasickým" doporučením nějaké nové audiofilské nahrávky tu naši sedavou zábavu (poslech hudby přes Hi-Fi) narušíme pohybem (poslech hudby posílí mysl a duši, pohyb je zdravý - tak se na to krásné spojení hudby a pohybu podíváme a budeme zdravější):

(128) Shaolin Martial Arts - Toad Stance and Ditang Fist - YouTube

(127) A man dancing crazy on uptempo😳😳 #uptempo #rawstyle #hardstylefamily #funnydance - YouTube

(127) 🤩Let's Jive together come on 🎉#ballroomdance #dancesport #jive #dancer #dance #dancetutorial - YouTube

(130) Vik White × The Fastest Dancer Alive 🙌 - YouTube

(128) 🔥🔥🔥 #avantgardey #アバンギャルディ - YouTube

(127) Jamix Project - Freestyle ejay - YouTube

(128) Jamix Project - Recharge - YouTube

(130) George Michael dancing - YouTube

(130) Sade Dance - YouTube

(127) 👋😊 - YouTube

 

Po náročném (sledování) pohybu je čas na audiofilská vydání, takže dnes:

Police

Stalo se to 17. června 1983 - vyšlo poslední (5té) album skupiny POLICE - Synchronicity; stane se to 26. června 2024 - vyjde jeho 40th Anniversary Edition (v mnoha podobách). Proč o týden později - netušíme. Video níže tehdejší oficiální představení alba:

Police

(130) Every breath you take by Larissa Liveir - YouTube

Police

Synchronicity 40th A.E. vychází na (180g) 4LP, 2 barevná LP, 6 i 2CD (níže), obrazovém disku (výše), nebo "beru všechno" na úvodním obrázku za $174,99 (na LP - 6CD Box $124,99). Je to album z kategorie "1001 alb, která si musíte poslechnout, než zemřete", takže motivace pro útratu solidní. Mladý muž jménem Gordon Matthew Thomas Sumner četl knihu Arthura Koestlera "The Roots of Coincidence", která pracuje s pojmem  Carla Gustava Junga Synchronicity (nekauzální spojovací princip). Obě knihy vyšly i v češtině kdyby někdo chtěl být sečtělý jako Sting. Skupina se v průběhu zimy 1982/3 stavila v (nahrávacích studiích) v Londýně, Montserratu (kousek od Barcelony) a v kanadském (frankofonním). Dobová recenze Allmusic říká, že hity na albu patří k tomu nejlepšímu, co Sting napsal, ale také dal jasně najevo, že je připraven na sólovou dráhu - no "trefili to" (jak dnes víme). Skladbu "Every Breath You Take" (Grammy - skladba roku) hrává Sting (je mu 72) dodnes:

Police

Z hudby "jakoveselé" Every Breath Yout Take to rozhodně není slyšet, ale nálada při nahrávání byla docela děsivá. Stingovi se rozpadalo manželství a kapela se potýkala se svým vlastním zhroucením (což se i stalo - po vydání alba následovalo klasické "propagační" turné a šmidlec fidlec konec - pokračováním Police je pak jazzem ovlivněné první Stingovo sólové "The Dream of the Blue Turtles". Kdo by řekl že to byly pro stvořitele alba  tak nešťastné časy, které ale inspirovaly kreativitu. Sting má schopnost s jeho psaním písní jít do velmi temných míst. Stejně jako Every Breath You Take, i další skladba alba King of Pain je o rozchodu, ale může působit jako píseň pro každého, kdo je uvězněn v ráji, vysvětloval později bubeník Stewart Copeland (vztahy v 3členné skupině  mezi Stingem a Summerem vs Copelandem - víc než skřípaly; nutno přiznat že byl asi opravdu nejslabším článkem kapely). Ve svém "vyznání" pak asi až tak moc "nekecá":  „Byl jsem zavřený (v nahrávacím studiu) s dvěma lidmi, kteří se mě snažili přesvědčit, že jsem úplně k ničemu. Celé toto album bylo nahráno v neuvěřitelně špatné atmosféře. Nenáviděli jsme se navzájem a neměli jsme k sobě žádný respekt. Vlastně ano, ale cítil jsem se jako hovno. Znovu jsem tam seděl v té izolační místnosti sám a díval se na své nevrlé spoluhráče na videomonitoru. Zeptal bych se: 'Jaký to bylo, kluci?' a viděl jsem Stinga se skloněnou hlavou, jak dělá postranní poznámky k Andymu, a věděl jsem, že mluví o tom zbytečném bubeníkovi, kterého měli nahoře, a jak moc jsem byl tahoun, ten mizerný bubeník a jak daleko většího úspěchu bychom mohli dosáhnout.  Copeland je přitom všeobecně považován za jednoho z nejlepších (magazín Rolling Stone ho označil za 10. nejlepšího bubeníka všech dob). Realita ale prostě je, že v době nahrávní to bylo nedobré (ale album je to naopak velmi dobré). Když jsme u toho Stewarta Copelanda, nechme ho ještě mluvit: "Genialitou Police bylo přeměnit tyto temné momenty v popové písně tak chytlavé, že si lidé často neuvědomovali, o co jde. King of Pain je jedna z nejlepších písní Police a podle mého názoru nejlepší píseň na albu. Úvodní větu, „ dnes je na slunci trochu zadní skvrna “, pochází od současné Stingovy manželky Trudie Styler poté, co spolu po rozpadu jeho předchozího manželství utekli do Karibiku.

Police

Co zájemce čeká - co vás nemine? 62stránkový booklet obsahuje rozsáhlé nové poznámky napsané uznávaným hudebním novinářem Jasonem Draperem, který podrobně popisuje koncepci a neslavný zrod pravděpodobně mistrovského díla The Police. Z komerčního hlediska dosáhla Synchronicity celosvětově jedničky a celosvětově se prodalo více než 15 milionů (z toho 8,5 milionů bylo z prodeje jen z USA). Singl č. 1 'Every Breath You Take' byl nejhranější písní v historii rádia , s více než 15 miliony přehrání. Kritické přijetí Synchronicity bylo neméně působivé: album získalo v roce 1984 pět nominací na cenu Grammy a vyhrálo tři (Nejlepší rockový výkon dua nebo skupiny s vokálem, Píseň roku ('Every Breath You Take') a Nejlepší popový výkon dua nebo skupiny s vokály). Album také získalo uznání tisku a od té doby se objevilo v mnoha seznamech, včetně #159 v žebříčku 500 největších alb všech dob časopisu Rolling Stone Magazine.
Tato reedice vznikala 3 roky a vznikla se zapojením a požehnáním kapely. Po 40 letech všichni 3 členové kapely pokračují ve znamení odkazu The Police: Stewart Copeland vydal své "Police Diarless" ( Stewart Copeland’s Police Diaries | Rocket 88 ) a procestoval svět se svými koncerty Police Deranged. V říjnu a listopadu Stewart vystoupí po celé Velké Británii se svou novou show mluveného slova Have I say Too Much?; Andy Summers vydal několik fotografických knih zaměřených na éru Police. V současné době je na turné se svou show Cracked Lens + A Missing String po USA; no a Sting pokračuje v tom co dělá od rozpadu Police - pokračuje v dalším rozsáhlém turné: jeho současné po USA a Evropě a obsahuje krom obsáhlých zásob ze sólových projektů (nadále) mnoho písní Police.

Průběžné pořadí (6 box)CD:
CD1 -  původní album včetně „Murder By Numbers“, vše remasterované přímo z původních zdrojových pásek
CD2 - obsahuje 18 skladeb obsahujících všechny původní 7” / 12” B-strany plus 11 exkluzivních nealbových bonusových skladeb, které jsou poprvé k dispozici na CD
CD3 a CD4 - obsahují dříve nevydané alternativní záběry všech skladeb Synchronicity
CD4 obsahuje také nevydané písně Police, včetně rané verze skladby Andyho Summerse z roku 1982 'Goodbye Tomorrow' (později přejmenované na 'Someone To Talk To'); demo písně 'I'm Blind' od Stewarta Copelanda, která se později znovu objevila jako přejmenovaná 'Brothers on Wheels' pro Copelandův uznávaný soundtrack k 'Rumblefish' od Francise Forda Coppoly; nevydaná první verze 'Truth Hits Everybody' (původně z debutu Outlandos d'Amour z roku 1978); a vzácné coververze písně Eddieho Cochrana „Three Steps To Heaven“ a „Rock and Roll Music“ od Chucka Berryho
CD5 a CD6 - obsahují 19 živých nahrávek – všechny dříve nevydané – zachycených 10. září 1983 v Oakland-Alameda Coliseum, USA

¤ k dispozici bude také 2CD Deluxe reedice se stejným seznamem skladeb jako na CD1 a CD2 výše uvedeného boxu
¤ reedice bude také dostupná jako Digital Box Set, dostupná na všech DSP a bude zrcadlit výše uvedený 6CD seznam skladeb

Pro fanoušky vinylu bude reedice k dispozici ve 3 různých formách:
¤ 4LP Super Deluxe Edition (limitovaná edice)
¤ 2LP Deluxe (barevný dvojitý vinyl, D2C Exclusive)
¤ 1LP obrázkový disk (alternativní sekvence, limitovaná edice)

Police

Sting

Bonus, když už budete objednávat - na 180g u stejného vydavatele (A&M Records) můžete do košíku přihodit ještě 4. Stingovo sólové Ten Summoner's Tales (z roku 1993) za "pouhých" 25 USD - obr. výše / nebo za $35 2LP Brand New Day (jeho 6té z roku 1999 - vše samozřejmě 180g Vinyl)

Sting

Pro fandy hodně gramů vinylu a Police je k dispozici i 180g verze 3. studiového od trojice Police (rok 1980, cena $27,99) Zenyatta Mondatta a (za stejnou cenu, rok 1979) jejich druhé album Reggatta de Blanc. Tak nechť vám poličky (úložiště LP) ztěžknou co nejvíce

Police

Výše ROCK (v referenčním vydání) / níže KLASIKA (v referenční "už" původní nahrávce)

Reference Recordings Brahms

Reference Recordings Brahms Reimagined Orchestrations
Nové a velmi nápadité album od kritiky uznávaného hudebního vydavatelství Reference Records, Brahms Reimagined Orchestrace [RR-152] obsahuje tři skladby Johannese Brahmse (1833 - 97) ve vynikající interpretaci od Michaela Sterna a Kansas City Symphony. Toto velmi kvalitní album obsahuje první nahrávku amerického skladatele a rodáka z Kansas City Virgila Thomsona z let 1957/1958 v orchestraci Brahms: Eleven Chorale Preludes for varhany, op 122. Obsahuje také úžasně okouzlující Black Swan, orchestraci skladatele Brighta Shenga. Brahms Intermezzo pro sólový klavír, op. 118, č. 2, plus milovaná a velkolepá orchestrace Arnolda Schoenberga Klavírního kvartetu č. 1 g moll, op. 25. Autor poznámek Ken Meltzer prohlašuje: "Schoenbergova orchestrace je uctivou a láskyplnou poctou jednoho velkého skladatele druhému. Je to také krásné a občas napínavě zábavné dílo. A do té míry, do jaké představuje oba skladatele při nejmenším potlačení Brahms / Schoenberg Piano Quartet nabízí cenný pohled na osobnosti dvou nejvlivnějších osobností koncertní hudby."

Johannes Brahms

Výše autor hudby rok 1853 / níže 1866

Johannes Brahms

Výše Léta Páně 1866 / níže 1894 (vlevo Johann Strauss jr. - syn, ano bylo jich..)

Johannes Brahms Johann Strauss

Výše A.D. 1894 / níže 1889

Johannes Brahms

Podporovatel Antonína Dvořáka a Clary Schumann odešel L.P. 1897 - níže na jejím pohřbu 1896

Johannes Brahms

Audiofilské album Reference Recordings Brahms Reimagined Orchestrations bylo nahráno živě v akusticky uznávané Helzberg Hall, součásti Kauffman Center for the Performing Arts. Album produkoval Peter Rutenberg, který má více než půl století zkušeností v hudebním průmyslu jako producent, skladatel, režisér a pedagog. Rutenberg byl oceněn The Recording Academy ve dvou kategoriích Grammy: jako nominovaný na Classical Producent of the Year v roce 2011 a vítěz v kategorii Nejlepší výkon malého souboru roku 2006 jako dirigent. Toto album bylo navrženo váženým technickým týmem Reference Recordings, složeným z inženýra 'Prof' Keitha O. Johnsona, který získal Grammy, a inženýra Seana Royce Martina, nominovaného na několik Grammy.

Michael Stern

19leté působení dirigenta Michaela Sterna (na obr. výše / níže uprostřed práce, ten vlevo máchající taktovkou) ve funkci hudebního ředitele (dirigent a hudební ředitel bývá často SPRÁVNĚ totéž a 1 osoba - ale asi pozůstatkem socialismu u našeho "nej-" orchestru České filmahromie jsou to stále 2 funkce 2 rozdílní lidé, kteří ale potřebují být v 100% souladu, což už byl v minulosti problém) Kansas City Symphony je zajímavé pozoruhodným uměleckým vzestupem orchestru, organizačním rozvojem a stabilitou a mimořádným růstem jeho různorodého publika. Stern a orchestr navázali partnerství s Reference Recordings na pokračující sérii vysoce oceňovaných nahrávek. Brahms: Reimagined Orchestraces je desátá, která vychází.

Reference Recordings Brahms

Kouzelná hudební hůlka kterou všechno a všechny ovládá (syn Isaaca Sterna - věhlasného houslisty absolutní nejvyšší světové ligy - 64letý Michael Stern), česky taktovka (francouzsky baguette de chef d'orchestre; anglicky baton; tahtipuikko je pěkně znějící finština a italsky bacchetta; mnohovariatní němčina: Taktstab, Taktststock, Taktierstab či Dirigierstab) je zvláštní ruční nástroj (jedná se vlastně o speciálně konstruované ukazovátko) jenž dirigent užívá při řízení orchestru, ne zas tak dlouho (i když první cheironomie - ovládání sobru - je datováno do 11. století, některé materiály pracují s ještě dávnější dobou), jen pár století říkáme tomu dirigování.

taktovka

Historicky první použití taktovky bylo dost možná 709 př. n. l., kdy Pherekydes z Patry udával rytmus máváním zlatou hůlkou  hudebníkům hrajícím na flétny a citery, kteří stáli v kruhu kolem něj (údaje nemusí být zcela přesné, nedochovaly se ani obrazové ani zvukové záznamy, ale vážně opravdu tehdy někdy "to začalo")

pouzdro taktovka

Taktovka je v podstatě tenká (většinou světlá) tyčka  (dnes) vyrobená z plastu nebo (odvěků) z tvrdého dřeva přibližné délky 40 až 48 cm, která je na jednom konci opatřena ergonomicky tvarovanou rukojetí tak, aby dirigentovi při dirigování neklouzala z ruky. Kvalitní taktovky mívají i (někdy i luxusní bytelné) ochranné pouzdro, aby se při transportu či skladování v době kdy neovládají i více jak 100 členná uskupení hráčů  -  nepoškodily (resp. nezlomily). Některé moderní typy taktovej jsou vyrobeny jako skládací - z lehkých slitin kovů. (na závěr ještě jednou Kansas Symphony Orchestra - obr. níže)

Kansas Symphony Orchestra

 

(107) I'm going back inside😭 #comedy #funnyvideo #funny - YouTube

(129) Nope!😳🤣 #comedy #funny #funnyvideos - YouTube

Co dělat v takové dny (video výše) víte - honem zpět domů k poslechu Hi-Fi systémů a čtení Hi-Fi Voice:

Hi-Fit - 5 rad pro hifisty, jak se udržet v kondici - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Lab12 | Audiofeel

Audio Video Kino Bratislava 2024

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Pure Sound Karlovy Vary

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies