Nagaoka MP-Mono

Porovnávali jste někdy identickou stereo a mono verzi nahrávky? V redakci na to máme např. boxík ( Bee Gees – The Studio Albums 1967-1968 (2006, Box Set) - Discogs ) a výsledky jsou (dost) překvapivé, (téměř) jednoznačné (samozřejmě nic neplatí absolutně - v tomto případě ne pro úplně každou skladbu / nahrávku, obecně to ale platí) pro většinu. Tak to je odpověď na dotaz v titulku: "Protože monaurální verze zní (nejednou, tedy většinou až překvapivě často) prostě lépe. A proto ten (snad až) "trend" v nabídce mnoha značek. Když jsme u těch (asi) překvapení, víte kdo je největší výrobce gramofonových jehel na této planetě? Bingo - japonská NAGAOKA a dnes to bude o jejich novince, přenosce MP-MONO. Doma jsou sice trochu "severněji", město v kterém sídlí  Higashine (東根市, Higashine-shi) je místem...

Mount Zao

ČTĚTE DÁLE, JE TOHO MNOHO! ↓

 

... ovocných stromů, zejména třešní / jablek a proto je označované jako „Království ovocných stromů“ (果樹王国, kaju ōkoku). Když jsme u těch překvapení, většina třešní se sklízí právě ve městě. Tamní specialitkou je drůda Satōnishiki (佐藤錦 tzv. rubínová třešeň, neboli Král třešní) a lokalita se chlubí největší produkcí třešní v Japonsku (ve volném překladu snad něco jako piva v Česku). Mysleli jste že víte jak chutnají třešně? Ochutnání těhle začíná leskle rubínově červenou slupkou, kterou se jemná sladkost a osvěžující kyselost rozšíří, sotva je vložíte do úst. Jakmile jednou okusíte jste ztraceni. Je to "magic" - to je kouzlo japonských třešní.

třešně Satōnishiki

Nejsou úplně levné, ale objednáte a tak za 2-3 dny vám přijde.. kamkoli po Japonsku. Že se jim tam tak daří  je zajímavé, nad městem se tyčí 500 km dlouhé pohoří Ōu Mountains (奥羽山脈, Ōu-sanmyaku) - obr. výše (nad třešněmi) je jeho část (Mount) Zaō (蔵王連峰, Zaō Renpō - 1841m, v popředí rozkvetlé Sakury),  komplexní shluk stratovulkánů a lávových dómů. Tak tam se vyrábí nejvíce gramofonových jehel  - na planetě; a jsou tam nejlepší třešně  - na světě.

Nagaoka MP-Mono

I v květnu 1940 kvetly třešně - a za jejich květu byla založena Nagaoka Watch Parts Manufacturing Co., Ltd. a Eitaro Nagaoka jmenován ředitelem (30ti  zaměstnanců). O 7 let později, zhledem k trvale rostoucí poptávce po náhradních jehlách vyrobených z umělých drahokamů, začali prodávat i safírové. Ta pravá (Hi-Fi) historie začíná ale až A.D 1971, když byla ochranná známka změněna na Nagaoka & Co., Ltd. a 1973 dokončena výstavba železobetonového sídla o rozloze 17.000 m2 se 6 nadzemními podlažími (na místě bývalé továrny o rozloze 883 m2), kde sídlí dodnes.

Nagaoka MP-Mono 

Přitažlivost monaurální hudby se poslední dobou poněkud přehodnocuje a minulá mistrovská díla vychází opět v mono variantách (ideálně viz CDBox zmiňovaný v úvodu - obě verze - jak pro trošičku jiný dojem z poslechu stereo / mono, tak pro porovnávání, ale to už je profesní deformace). Chcete-li maximalizovat sílu zvuku a vyznění / zvukový projev monofonní nahrávky, (nejen) Nagaoka doporučuje poslech s přenoskou určenou pro mono přehrávání. (obr. níže - přenosky Nagaoka potkáte na celé planetě, včetně Česka a Slovenska)

Nagaoka MP

Mnoho monofonních přenosek na trhu používá hrot jehly s velikostí 0,6 až 0,7 mil (mil = 1/1000 palce), což je kompatibilní s moderním řezáním desek. Nagaoka MP-MONO (součást řady přenosek MP - Moving Permalloy, viz obr. výše) je standardně vybaven hrotem stylusu 0,7 mil, byl vyvinut s cílem zvýraznit obrysy a realističnost zvuku monofonních desek a dosáhnout monofonního přehrávání s vysokým rozlišením. Náhradní jehla 1mil je variantou hrotu stylusu, jenž dokáže reprodukovat silné zvuky s tlustými středovými basy (v dobách kdy byly monofonní desky normou, ca polovina 40. až do poloviny 50. let 20. století), byly desky  přehrávány právě pomocí hrotu 1mil. (obr. níže vrchol nabídky značky - Nagaoka MP-500)

Nagaoka MP 500

Série MP (Moving Permalloy® - taková "variace na MM" - má lehkou konstrukci s oddělenou konzolou a magnetem a generuje elektřinu magnetizací propustného materiálu; protože konstrukce nenese na zadním konci těžký magnet, má vyšší schopnost přesně sledovat zvukovou drážku, což má pozitivní vliv na kvalitu zvuku) je reprezentativní přenosková řada společnosti Nagaoka, která se liší od typu MM používajícího magnet jako dielektrikum, připojením lehkého kusu železa (permalloy) k tělu přenosky aby se snížila hmotnost a zvýšila volnost a "samozřejmost" pohybu.

Nagaoka MP-MONO je vyrobena z hliníkové slitiny, s hrotem s diamantovým oválným tvarem, který se standardně dodává s velikostí 0,7 mil. Byl vyvinut s cílem vyzdvihnout obrysy a realismus zvuku a produkovat monofonní přehrávání s vysokým rozlišením. Tato jehla je prodávána také samostatně jako náhradní. Pro zájemce je v nabídce i velikost 1mil, nabízející odlišnou reprodukci středobasu. (obr. níže kompletní řada MP)

Nagaoka MP

Nagaoka vyrábí i různá "příslušenství" - zde vzorek / ukázka (zaujalo / šokovalo?):

(109) NAGAOKA Wet Cleaning Series - YouTube

Zaujalo-li, tak zde 17ti minutová verze:

Nagaoka MP

SPECIFIKACE (Nagaoka MP-MONO)
Typ: mono gramofonová přenoska MP (Moving Permalloy)
Výstup: 4,0 mV
Kmitočtová charakteristika: 20 - 20 000 Hz
Odolnost proti zatížení: 47 kΩ
Nosnost: 100 pF
Materiál konzola: slitina hliníku
Hrot jehly:
¤ 0,4 × 0,7mil spojený diamant/elipsa (JN-PMONO 0,7E)
¤ 0,5 × 1,0mil spojený diamant/elipsa (JN-PMONO 1,0E)
Vhodný (pří)tlak:
¤ 1,5 – 2,0 g (JN-PMONO 0,7E)
¤ 2,0 – 2,5 g (JN-PMONO 1,0E)
Obsah balení: přenoska, kryt jehly, sada příslušenství (šroub pro montáž pláště, podložka, matice, ovladač), návod

Nagaoka MP-Mono

Doporučené ceny: 
¤ přenoska - 39.600 jenů
¤ náhradní hrot - 13.860 ¥  (ceny jsou vždy pouze orientační, konkrétní koncová cena v daném místě záleží na lokálním DPH a dalších ekonomických faktorech jako cena dopravy, clo.. a speciálně japonské ceny domácích výrobků raději nepřepočítávejte, jinak začnete zvažovat přestěhování)

Nagaoka MP-Mono

XAVIAN Medea

Perfect Sound Group

Denon PerL v akci

AV Center

Thrill Audio

Focal Diva Utopia

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Unitra

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Lab12 | Audiofeel

AudioEgo

SPL

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Malá překvapení každodenního audiofila

Ačkoliv se posuzování audio komponentů bezmála denně (s čestmými výjimkami letních dovolených, kde je naopak pár týdnů reálně ticho a slouží jako "rekalibrace" ušního aparátu) věnuji už nějakých 17 let a poslouchal jsem rád i předtím... Přestože jsem za tu dobu slyšel na 5 000 výrobků všech tříd, kvalit a podob... Bez ohledu na to, že nějaké polovině z toho počtu jsem věnoval hodně času na kompletní recenzi... I tak se tu a tam objeví něco, co překvapí. Jako teď.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

AV Center High-End Studio Praha

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audio Video Show Praha 2025 | výstava hi-fi techniky a domácího kina

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies