2022 10 31 TST Medinco extender 1

K čemu vám může být extender? Samozřejmě k tomu, abyste něco dovedli někam, kam by to za normálních okolností nešlo. V oblasti A/V techniky jde pak logicky o rozvod signálu – zvuku nebo obrazu. Jedním z velkých světových výrobců je i AVPro Edge, kteří mají v nabídce AC-AEX-KIT – dvě krabičky, které mají za úkol dostat zvukový signál do vzdálených míst.

Možná se ptáte, proč v domácnosti, kde je vše (většinou) ve vzdálenosti počítané v jednotkách metrů, ale zkusili jste někdy vést optiku, koaxiál nebo HDMI na vzdálenost delší než 2 – 3 metry? Častým příznakem je ztráta signálu nebo třeba jen to, že přístroje si z jakýchsi důvodů po takové vzdálenosti nebudou správně „povídat“ – obecně prostě nejsou taková řešení koncipovaná na velké délky kabelových tras.

A proto se s rozvojem IT techniky logicky přihlásil o slovo kabel CAT, kterým se běžně po domácnostech a firmách rozvádí internetový signál a kde vodiče umí bez problémů spojit až sto metrů vzdálené body. Stíněný STP kabel dokonce zvládne 130 metrů.

2022 10 31 TST Medinco extender 3

Pointou velké části dnes nabízených extenderů je převod signálu na podobu, kterou lze vést právě „počítačovými“ kabely, AC-AEX-KIT není jiný.

Systém se skládá z dvou úhledných malých krabiček – jedna je vstupní, druhá výstupní. Na obou jsou dva analogové cinche (přenášejí stereofonní signál) a optika (ta přenáší cokoliv od 2.0 po 5.1 od Dolby i DTS a to až do rozlišení 24 bit / 96 kHz). Výstupní část pak z digitálu rovnou dělá dvoukanálový analog (z analogu však digitál nikoliv), což zvyšuje flexibilitu instalace.

2022 10 31 TST Medinco extender 4

Na obou krabičkách jsou také „praktické“ konektory – samozřejmě je to napájení (12V/1A), ale také ethernetové rozhraní. Přenos vyžaduje kabel alespoň ve standardu CAT5e. Na krabičce se vstupy je také malé šoupátko, přepínající aktivní vstup.

Dobrým příkladem použití je možnost roztáhnout digitální signál z nějakého přehrávače do A/V receiveru, který může být v jiné zóně nebo technické místnosti. Nebo možnost táhnout signálu do nějakého centrálně umístěného zesilovače pro multiroom. Či je také možné táhnout analogově signál třeba pro dva subwoofery, které tak mohou být mnohem dál, než by dovoloval klasický subwooferový kabel. Limitem je pouze a jen vaše fantazie. Zásadní je to, že přenos signálu netrpí žádnou kompresí, což bývá častý problém v případě bezdrátových řešení.

2022 10 31 TST Medinco extender 5

Praktickou záležitostí je obousměrné napájení, kde lze využít standardu POC – to znamená, že na té straně, kde je to praktičtější, využijete přívod elektriky a po spojení kabelem jsou napájena obě jednotky. I to dále zjednodušuje život při instalacích.

Za zmínku stojí i to, že zařízení jsou v kovovém kompaktním šasi, které se vcelku snadno schová kamkoliv do nábytku, do racku nebo třeba za televizi, i když chybí nějaký systém na zavěšení třeba na zeď, například nějaké očko.

2022 10 31 TST Medinco extender 7

AC-AEX-KIT jsme zkoušeli na rozvodu signálu ze Zidoo Z9X na vzdálenost nějakých 20 metrů, kdy analogový signál proudil přímo do předzesilovače Norma Revo SC-2 LN a digitální do Métronome DSC1. Zbytek řetězce sestával z Norma PA 160 MR a Xavian Quarta Evoluzione, propojeno bylo kabeláží Nordost Heimdall 2, Nordost Valhalla 2 a VYDA Laboratories Orion, přičemž se napájelo přes GMG Power Harmonic Hammer 3000P. Ke srovnání jsme měli druhou jednotku Zidoo Z9X, připojenou přímo do zmíněného systému.

Co se týká digitálního výstupu, nenašli jsme vůbec žádný rozdíl při použití výstupu z přímo na lokálním přístroji a na přístroji vzdáleném a připojeném přes extender. Asi by byste našli rozdíl v případě high-endového systému, tam ale není podobné zařízení reálným prvkem v rovnici uvažovaných řešení.

2022 10 31 TST Medinco extender 2

Ohledně analogu jsme byli vlastně poměrně pozitivně překvapení – konkrétně na Zidoo 9X se také kvalitativní změny v praxi nijak neprojevily, v podobné třídě vám to tak dává skutečnou svobodu v tom, jaký budete chtít táhnout signál a jakým způsobem, aniž byste se museli bát zhoršování kvality. Samozřejmě, že z pohledu audiofilského extender nevyřeší možnost tažení výstupu z jednoho vysoce kvalitního zdroje třeba do druhé sestavy v pracovně – tam už rozdíly slyšet budou. Ale pro běžné řešení (k jakému ostatně výrobce zařízení doporučuje) pro rozvod zvuku do stropních, zónových či jiných „kulisových“ ozvučení stačí výborně.

Na AVPro Edge AC-AEX-KIT vlastně není vůbec co řešit – je to zařízení, které je dobře udělané a funguje jako každý jiný signálový kabel, avšak s výhodou deseti až patnáctinásobně větší užitečné délky přenosu. V běžných systémech rozvede zvuk bez znatelných kvalitativních změn a dokáže v leckteré situaci ušetřit nervy a ulehčit život. Ať už tak řešíte distribuci zvuku na delší vzdálenost u multikanálových, multiroomových nebo i stereofonních sestav, AVPro Edge AC-AEX-KIT dává smysl a svou bezproblémovou funkci poskytuje za racionální peníze.

EUR 368,28

cca Kč 9 100,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ nezasahuje v zásadě do kvality výstupního signálu běžných zařízení

+ praktická kombinace analog + digitál

+ možnost přepnutí vstupů

+ vcelku realistická cena za užitečné příslušenství

ZÁPORY

- obě jednotky by mohly mít nějakou formu závěsného mechanismu (očko apod.)

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Medinco | www.medinco.eu 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies