Roon

Během pěti prvních dílů seriálu o Roon jsme si řekli, co to vlastně Roon je, jak funguje jeho knihovna, k čemu lze využít DSP, proč se liší od jiných přehrávačů a co všechno k takovému zážitku potřebujete.
Dnes bychom si tak v krátkosti mohli zodpovědět další důležitou otázku, která zní „Jak Roon dokáže ovládat moje zařízení“. Je to otázka zásadní hlavně proto, že Roon, přestože k tomu jeho digitální povaha svádí, není určen pouze pro streamery.

K této myšlence by totiž mohlo svádět to, že řídící jádro Roon je ovládané po síti a samozřejmě nejjednodušeji spolupracuje po ethernetovém nebo Wi-Fi připojení právě s certifikovanými (ale někdy přes AirPlay a podobné protokoly i s necertifikovanými) komponenty.

Nebyl by to však Roon, kdyby ani v tomto ohledu nenabízel flexibilitu – krom popsaného konceptu lze do ekosystému vtěsnat cokoliv, co připojíte fyzicky buď přímo k jádru (lhostejno, zda k některému konektoru firemního řešení Nucleus, nebo ke svému počítači, na němž máte jádro nainstalováno), nebo k jakémukoliv počítači, na němž běží klientská aplikace (nebo chcete-li „přehrávač“). Typicky jde v takových případech o připojení přes USB.

Kromě toho, že lze tímto způsobem ovládat moderní sestavy vybavené streamovací funkcí již od výroby, lze streaming z lokálních i globálních zdrojů vnést i do sestav starších, které tím oživíte a nebudete potřebovat kupovat celý nový streamer – fakticky za hodnotu investice do streameru totiž můžete pořídit doživotní licenci Roon a adekvátní hardware.

Velkou výhodou tohoto konceptu je samozřejmě skutečnost, že můžete prakticky libovolně mixovat komponenty různých výrobců i různého stáří (máte-li kupříkladu několik sestav), budete se muset naučit také pouze jedno jediné ovládací rozhraní, neboť Roon samozřejmě nahradí případné nativní aplikace dodávané s jednotlivými produkty. Jedinou případnou „brzdou“ je absence certifikace Roon u streamerů, u USB nebo třeba u AirPlay je situace o něco „volnější“ a už jsme měli zkušenost i s tím, že i komponenty nezařazené v seznamech kompatibility na webu Roon v tomto systému fungovaly. Není na to pochopitelně žádná garance, šance jsou však solidní. Samozřejmě, že – jelikož jde o „počítačové rozhraní“ – někdy potřeba kupříkladu restart jádra, aby se vše rozfungovalo, ale obtíže jsou většinou minimální.

Z výše uvedeného vyplývá i to, že jelikož Roon umí souběžně ovládat několik zón / sestav, lze si několika jednoduchými kliky zajistit i z velmi nesourodého domácího ozvučení v několika místnostech zajistit multiroomový systém, aniž by ten musel běžet na nějaké centrální platformě jediného výrobce, jak je jinak obvyklé.

Konkrétním příkladem budiž to, že v redakci může hrát rádio v kuchyni na SONOS One SL, v obýváku na Métronome DSC1 / Norma Revo SC-2 LN / Norma Revo PA 160 MR / Xavian Quarta Evoluzione, v dětském pokoji na druhém SONOSu i v pracovně na RME ADI-2 DAC FS / Grandinote Shinai / Fyne Audio F1-5. Když pak přecházíte mezi jednotlivými místnostmi, zvuk nemá nežádoucí zpoždění, synchronizace je výtečná a bezproblémová a ať už chcete mít svou oblíbenou hudbu prostě všude, máte zrovna večírek nebo třeba při úklidu posloucháte rádio, spojení jinak neřešitelné je v Roon otázkou chvilky.

Příště si povíme něco málo o uživatelských profilech, možnosti personalizace a o tom, že se systém učí, aby každému uživateli uměl doporučovat novou hudbu.

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Altei | www.altei.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies