Tak... Blíží se nám konec (roku) a tak je dobré zaměřit se na začátek. Jako první přijde na mysl začátek období, kdy se máme uvolnit, slavit a vůbec se mít dobře. To je začátek hezký a nenáročný - ostatně, tohle je také skvělá příležitost popřát vám, ať se nenecháte semlít vánoční mašinérií a ať si prostě užijete konec roku jak jen sami chcete (třeba tady, na našem webu).

Mluvit o druhém začátku, který mám na mysli, mě přiměla zajímavá zkušenost. A sice několika denní poslechové orgie s komponenty Accuphase u jejich nového dovozce [ www.perfectsoundgroup.cz ].

Protože jsem během toho týdne zkoušeli poměrně široké množství kombinací a sestav (tak 30, počítáme-li v tom kabely) a protože výsledky byly až šokující (Accuphase hraje bez ohledu na cenovou úroveň nejlépe s KEF z naprosto cenově disproporční řady Q (zážitek z SACD DP-560 s top integráčem E-470 přes kabely Nordost Valhalla 2 na KEF Q150 za cenu jednoho konektoru z libovolného ze zmíněných se opravdu těžko popisuje), jako fakt - ne nejdynamičtěji, ne nejdetailnějši, ne nejprostorověji, ne nejpřesněji ani nejrychleji, ale nejvášnivěji, prostě nejblíže hudbě - ale to jen na okraj), přivedly mě vlastně k myšlence začátku.
Už u nás doma se kdysi říkalo, že začátek je nejdůležitější, konkrétně v audio technice že to, co špatně začne, to už nikdy a nikde v řetězci prostě znovu nenajdete. Důkazem budiž třeba i to, že na už zmíněných KEF Q150 (velmi dobrých ve své třídě, ale přeci jen levných) bylo jasně poznat rozdíl mezi kvalitou CD Accuphase DP-430 a SACD DP-560. Budiž to důkaz, že nemusíte mít netopýří uši ani ultimativní bedny, abyste slyšeli rozdíly.

Rád bych tak apeloval na tu většinu, která si dopřává rozmach při pořizování reprosoustav (protože ty jsou přeci nejvíc vidět) a pak k nim vybírá "nějakou elektroniku" - vezměte svůj rozpočet, na reprosoustavy si nechte 30 - 40% a zbytek dejte v první řadě do špičkového zdroje a napájení, pak špičkového zesilovače a pak do zbytku. Možná si v první chvíli nebudete připadat "dost hifi", ale v tu chvíli se třeba i takové reprosoustavy, které jste doposud měli v zásadě za standardní, rozezpívají s nadšením jako opilý Ir (ale rozhodně podstatně čistěji).

Můj příklad: abych si trochu zlepšil svůj začátek, pořídil jsem ke svému milému OPPO UDP-205 IsoTek EVO3 Genesis One, když už jsem byl v tom, pořídil jsem IsoTek EVO3 Titan One i k Norma Revo IPA-140 a aby to správně šlapalo, od zásuvky už jde Nordost Heimdall 2, stejně jako z filtrů do komponentů. A aby signálová cesta byla konzistentní, i bi-wire propojky na Harbeth Monitor 30 jsou nyní od Nordost ze série Norse 2 (ještě že tohle nečte moje žena....). A víte co? Byl to zatraceně velký katapult směrem kupředu a to vlastně jen pár "detaily".

Takže ještě jednou - pokud si chcete užít konec, musíte dobře začít. A čím hlouběji to promýšlím, je to vlastně obecně poplatná pravda, i když to může znít trochu banálně. Pro tuto chvíli tedy za celou redakci přeji krásné prožití svátků a šťastný vstup do nového roku. Ostatně - když dobře začnete, jistě bude dobrý ;)

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies