800 150 voix

2023 05 03 VSML Denon Marantz konference 1

Když jsme ráno v úterý 2.5. 2023 nastupovali do letadla směr Amsterdam, čekal nás nejen ještě výlet vlakem směrem do evropské centrály konsorcia Denon / Marantz v Eindhovenu, ale také den plný poslechových zkušeností. Některé – jako třeba AMP 10 / AV 10 od Marantz v kombinaci s řadou 800 od Bowers & Wilkins nebo Denon AVC-A1H se sedmistovkovou řadou téhož výrobce už žádnými novinkami nebyly, ale některé nové věci na nás čekaly.

O těchto deseti novinkách (některých evolučních, některých revolučních) si dnes ale bohužel nepřečtete, zakazuje nám to podepsaný dokument o mlčenlivosti. Snad přes jeho hranic ale nejde sdělení, že počkat si na tyhle novinky nějaký ten měsíc rozhodně bude stát za to.

Co jsme viděli, slyšeli a mohli vyfotit, to si můžeme prohlédnout v následující krátké komentované galerii.

DOMÁCÍ KINO DOLBY ATMOS

Relativně menší místnost, zařízená jako vcelku běžný obývací pokoj, ukázala schopnosti vlajkové lodi A/V techniky Denon – modelu AVC-A1H v Dolby Atmos konfiguraci, prověřující pěkně jeho 15.4 specifikaci.

Hrálo se na kompletní ozvučení Bowers & Wilkins řady 700 S3 – 702 S3 vpředu, 704 S3 jako přední „wide“ kanály, 705 S3 jako boční efekty a znovu 702 S3 jako zadní efekty. Sestavu doplňovaly čtyři subwoofery DB3 D s nastavením směrovosti pomocí celkové kalibrace Dirac Live. Šest stropních kanálů (na celkový systém 9.4.6) hrály vestavby CCM7.5 S2.

Několik ukázek znělo skutečně přesvědčivě – naprosto neagresivně při jakékoliv hlasitosti, se spoustou detailů a se skutečnou prostorovostí a homogenností, ať už vnímáte zvuk střílení a projíždějícího auta v nejnovější bondovce podle toho, jak se natáčí kamera nebo slyšíte jak v trojdimenzionálním prostoru prolétá stíhačka v aktuálním Top Gun. A všechno ve velmi solidním standardu – což je parádní s ohledem na koncepci jediného přístroje, který to vše ukočíruje.

DOMÁCÍ KINO 5.1

Zajímavou alternativou byl mnohem menší systém domácího kina, poskládaný z vestavných řešení. Všechny kanály byly vytvořeny z vestavby CWM7.4 S2, hrál k nim nový super štíhlý a přitom obrovský 12“ pasivní subwoofer ISW-8, dopovaný zesilovačem CDA-2HD v můstkovém zapojení s kilowattovým výkonem. Řízení měl na starosti A/V zesilovač CINEMA 50 od Marantz. Zvuk byl syrovější, jednodušší (logicky s ohledem na cenový rozdíl), ale pořád nabízel solidní iluzi obklopujících efektů a dobrou přehlednost, což společně umožňuje snadno si užít každý film – a to se hrálo v holé, nijak neošetřené místnosti s tvrdou podlahou a obrovskými okny.

POHLEDY DO NITRA

Hezkou sondou do aktuální nabídky přístrojů Denon a Marantz přichystal tým v jedné z místností, kde na stolech byly skoro všechny dostupné modely a skoro všechny se sundanými kryty, aby bylo možno pohlédnout dovnitř. Nejnovější hračkou byl DNP-2000NE od Denon, prémiový streamer a první samostatné síťové zařízení značky po dlouhé době.

Zajímavý byl i rozebraný AVC-A1H, kdy bylo vidět 11 kg transformátor nebo pečlivě seskládané digitální i analogové moduly, které zjevně nebylo lehké vtěsnat do středně velkého šasi.

TROCHA HISTORIE

Rozhodně nás zaujala i malá, leč opečovávaná výstavka historických modelů Denon, Marantz a Classé, ukazující, jak se za dobu kratší, než je produktivní část lidského života, kompletně změnil styl audiotechniky a o kolik komplexnější dnešní přístroje jsou.

Tolik tedy krátká zprávička z dvoudenní návštěvy u D&M, která byla plná dobrého multikanálového i stereofonního zvuku a naznačila víc než zajímavé budoucí přírůstky, o nichž se tu bezpochyby také dočtete.

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Eurostar Ostrava | www.eurostar-ostrava.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies