800 150 voix

2019 04 03 PRF Dynaudio Factory Tour 1

Jednoho zimního rána v lednu 2019 jsme přistáli v překvapivě malém letadle na letišti maličkého města Billund, kde žije pouhopouhých 6 000 obyvatel. Čím si tedy takováhle provinční obec zasloužila vlastní mezinárodní letiště? Je to jednoduché - právě tady je totiž doma značka LEGO a je tu také veliký Legoland. A jen o pár kilometrů vedle je mnohem nenápadnější hračkářství pro mnohem větší kluky - sídlo značky Dynaudio.

Když přejedete z onoho městečka s letištěm do městečka Skanderborg, kde Dynaudio sídlí, asi to na vás při vší úctě tak úplně velký dojem neudělá, přestože tady bydlí už skoro 20 000 lidí. Je to stále takové malebné maloměsto s malými domky, výhledem na jezero a vlhkou, bohatou krajinou okolo, kde nejvyšším kopcem široko daleko je retardér před přechodem.

Měli jsme možnost projít si vývojové, výrobní i poslechové prostory, kterými Dynaudio disponuje a nutno říct, že přes prvotní nenápadnost, která je zjevně Dánům jaksi vlastní, je sídlo Dynaudio působivým zážitkem. Také mimochodem tím, že vyrostlo kolem původní budovy, kterou zakladatel značky koupil před více než čtyřmi dekádami - a po několika rekonstrukcích je tato budova stále srdcem firmy, jen kolem ní vyrostly budovy mnohem modernější a jaksi "méně stájovité".

Prohlídku jsme začali ve výrobních prostorách - Dynaudio i své základní zaplatitelné modely dělá právě tady (případně doslova přes ulici, v klasické hale s výrobními linkami) a ne kdesi v anonymní Asii. Dokonce i drtivá většina komponentů pochází z EU, dokonce velká část přímo z Dánska.

VÝROBA

Jak už bylo řečeno, firma ve své skanderborské základně vyrábí téměř všechno, co nese značku Dynaudio, až na základní modely řady Emit, instalační reproduktory a bezdrátové reproduktory řady Music (ty se vyrábí na Dálném Východě pod bedlivým dozorem zaměstnanců firmy, kontrolujících dodržování evropských standardů a navíc ještě ve vlastní továrně) - spousta částí výrobních prostor je focení zapovězena (třeba plně automatizovaná linka na výrobu systémů pro ozvučení dražších aut mnoha značek), ale obecně je všude vidět vedle nemalého podílu ruční práce i velké zastoupení pokročilých nástrojů a přístrojů, které řadí Dynaudio mezi technicky nejpokročilejší výrobce na světě.

2019 04 03 PRF Dynaudio Factory Tour 2

Dynaudio si mimo jiné "nabíjí" vlastní magnety tak jak je třeba - každý magnet tak má sílu přesně takovou, jakou vyžaduje konkrétní model.

2019 04 03 PRF Dynaudio Factory Tour 3

Příprava magnetů.

2019 04 03 PRF Dynaudio Factory Tour 4

Magnetické systémy vyšších modelů jsou pečlivě navrženy - jsou větrané a mají dokonce i zaoblené hrany, aby vzduch mohl skrz proudit s co nejmenší kompresí.

2019 04 03 PRF Dynaudio Factory Tour 5

Takhle vypadají proslulé charakteristické membrány Dynaudio před zpracováním.

2019 04 03 PRF Dynaudio Factory Tour 6

Schnutí čerstvě slepených membrán.

2019 04 03 PRF Dynaudio Factory Tour 7

Maximální péče je věnována i cívkám - přes stejný průměr i počet závitů je na každé cívce jiný drát; ne prý proto, že jde o cenu, protože rozdíly jsou nevelké, ale jde skutečně čistě o elektrické vlastnosti.

2019 04 03 PRF Dynaudio Factory Tour 8

Former cívky - i tady je u každého modelu a každého reproduktoru prý zkoušena velká škála různých materiálů a hledá se ten, který bude hrát nejlépe.

2019 04 03 PRF Dynaudio Factory Tour 9

Koše si firma nechává odlévat na zakázku.

2019 04 03 PRF Dynaudio Factory Tour 10

Tři podivně vypadající drátky jsou příkladem praktického přístupu firmy, která neřeší hi-tech za každou cenu. Tohle je totiž geniálně jednoduchý způsob, jak zasunutím tří drátků do škvír v membráně zajistí při výrobě naprosto identickou šíři mezery pro cívku v každém jednom reproduktoru.

2019 04 03 PRF Dynaudio Factory Tour 11

Každý vyrobený reproduktor prochází rychlým měřením na výstupní kontrole, náhodně vybrané vzorky pak kompletním proměřením.

2019 04 03 PRF Dynaudio Factory Tour 12

Cívka jednoho reproduktoru z dostupnějších řad.

2019 04 03 PRF Dynaudio Factory Tour 13

Připravené vysokotónové reproduktory s označením výrobní dávky schnou po impregnaci v kontrolovaném prostředí.

2019 04 03 PRF Dynaudio Factory Tour 14

Hotové vysokotónové měniče čekají na osazení.

2019 04 03 PRF Dynaudio Factory Tour 15

Prostor, v němž se kompletují hotové reprosoustavy je součástí obří haly truhlárny - zde v době návštěvy ještě tajné nové Confidence.

2019 04 03 PRF Dynaudio Factory Tour 16

Cestou z výroby do poslechových prostorů čeká na chodbách průřez firemní historií - dům v pozadí je ona původní hala, kde Dynaudio začalo svou dráhu.

2019 04 03 PRF Dynaudio Factory Tour 17

Historických modelů je po chodbách rozeseto skutečně hodně.

2019 04 03 PRF Dynaudio Factory Tour 19

A to včetně třeba jednoho z prvního aktivních modelů firmy.

2019 04 03 PRF Dynaudio Factory Tour 20

To je on - Accent 3.

JUPITER LAB

Tím nejzásadnějším, čím se ale Dynaudio chlubí, je měřící komora Jupiter Lab - konkrétně OBROVSKÁ měřící komora a fantasticky vybavená měřící komora. Čtvercový půdorys o straně 13 metrů a výška třípatrového domu (nebo konkrétně opět 13 metrů) jsou fascinující, stejně jako třeba na míru vyrobený jeřáb, který kteréhokoliv reprosoustavy zvedne přímo doprostřed volného prostoru, díky čemuž nemusí být tento prostor nijak zásadně akusticky upravený.

2019 04 03 PRF Dynaudio Factory Tour 21

Měření pak probíhá pomocí druhého jeřábu, který zvedá kovový profil tvaru U osazený mikrofony v souhrnné ceně desítek tisíc EUR a na kterém se pak toho "účko" otáčí, díky čemuž během neuvěřitelně krátké doby změří charakteristiku jakéhokoliv modelu z každého myslitelného úhlu. Vývojáři firmy říkají, že během jednotek hodin jsou schopni realizovat měření trvající standardními metodami celý pracovní týden a že to skokově urychlilo výzkum a vývoj.

2019 04 03 PRF Dynaudio Factory Tour 22

Video z Jupiter Lab:

POSLECHOVÁ MÍSTNOST

V poslechové místnosti, která působí mnohem více jako veliký (a trochu nezařízený) obývák, dominovala elektronika z nejvyšších pater značky Moon, ale jak nám bylo řečeno, pravidelně se střídá, aby si uši vývojářů nepřivykly na jediný typ zvuku a zůstaly tak objektivní.

2019 04 03 PRF Dynaudio Factory Tour 23

Poslouchali jsme tu hlavně novou řadu Evoke s modely Evoke 10, Evoke 20, Evoke 30 a Evoke 50, ale také třeba žhavé nové Confidence 50. Ukázali nám tu také některé technické prvky - třeba "rozptylku" Hexis, která zklidňuje proudění vzduchu za kopulkou tweeteru nových modelů a zřetelně tak snižuje jejich zkreslení.

2019 04 03 PRF Dynaudio Factory Tour 24

Procházka prostorami značky Dynaudio byla zajímavý zážitkem a ukázala, že pod poměrně nenápadným zevnějškem těchto reprosoustav se skrývá know-how a technika na úrovni těch největších značek na světě.

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: AV Integra | www.avintegra.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies