Moji milí čtenáři,

říká to každý, píšou to všude, takže napsat i tady, že je za námi rok podivný a nestandardní, to by bylo nošením dříví do lesa. Nicméně i tak doufám, že jste ho – snad i s pomocí dobré muziky a velkolepých filmů – přežili ve zdraví, třeba i s nějakým tím úspěchem. V prvé řadě tedy vše nejlepší do roku 2021 a přejme si, aby byl stejně pestrý a bohatý na zážitky jako rok 2020, ale přejme si (velmi!) vroucně, aby to byly zážitky zřetelně pozitivnější.

Já sám se těším (nebo spíš doufám) na letní festivaly, na to, že se konečně dostanu na všechny koncerty, na které mám zaplacené lístky a třeba i na to, že se v září podívám do Mnichova na tradiční výstavu v mimořádně netradičním termínu. Ale kdo ví, to je daleko.

Pokud mne osobně minulý rok něco naučil, tak to bylo žít víc „tady a teď“. Nebylo to jen intenzivnějším cvičením jógy, ale také celkovou nutností být víc (= pořád) doma, což vedle k mnoha zajímavým investicím. Zejména těm investicím časovým, protože jsem věnoval mnoho a mnoho času nejen práci, ale i téže činnosti v časech mimopracovních, takže to musím logicky nazvat koníčkem :).

Koncem roku v mé sestavě zakotvil Roon, z primárně finančních důvodů nikoliv doprovázený doporučeným serverem Nucleus (kdybyste ho chtěli vidět, prodávají je nově u www.marekaaudio.cz), ale „obyčejným“ malým počítačem NUC. Ani tak to není investice úplně zanedbatelná – celoživotní licence Roon stojí +/- 15 000,- Kč, zmíněný malý počítač, který unese větší knihovnu a hlavně bude mít výkon na aplikaci DSP, stojí zhruba stejně.

No a tak krom streamovacích schopností Métronome DSC1 využívám i jeho USB port a byť praktické rozdíly mezi tím, zda z Roon streamuji nebo hraji přes USB jsou celkem minimální, je to další objekt na hraní a zkoušení.

S platformou typu Roon pak přichází do světa hi-fi něco, z čeho patrně puristům bude běhat mráz po zádech – vestavěné DSP je totiž opravdu dobře udělané a když jsem si sestavil pěknou desetipásmovou ekvalizaci pro sluchátkovou sestavu RME ADI-2 DAC FS / Focal Clear, nestačil jsem se divit. Zvuk je čistší, jasnější, mnohem méně nutkavý a lépe čitelný. Zkoušel jsem to mimochodem proto, že mám nový měřící systém na sluchátka, takže v tomto roce se dočkáte i měření každých sluchátek!

Chystám se letos vyzkoušet stejný postup i pro všechny „velké“ sestavy a vřele to doporučuji každému hračičkovi, který má přebytky času a chce zkusit, co všechno moderní technologie umožňuje.

Každopádně doufám, že se letos dočkáte jednak obdobného množství recenzí jako v roce loňském (175!), budu vám stejně tolik k dispozici v komentářích (1 484 odpovědí) i v mailech (458 odpovědí). Celkově vás mimochodem v roce 2020 Hi-Fi Voice navštívilo 887 511 (přírůstek 19,85%) a přečetli jsme si celkem 2 419 359 článků (nárůst 19,31%). Je vidět, že loňský rok prostě znamenal více osobní zábavy a více sezení doma nejen u mne.

Inu, tak tedy oklikou znovu k úvodu – hodně štěstí, hodně zdraví a čistý signál i v roce 2021!

Daniel Březina
šéfredaktor

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies