Technics SL-12000GR2

Přetiskujeme zprávu společnosti Technics:

Renomovaná hi-fi značka Technics uvedla na trh svůj legendární a široce uznávaný gramofon SL-1200GR/1210GR v nové verzi „GR2“.
„Chtěli jsme navázat na dobrou pověst naší stávající konstrukce a vyvinuli jsme nový GR2 se zachováním ikonického motoru s přímým pohonem bez železného jádra a vynikající přesností otáčení,“ říká Frank Balzuweit, Senior Product Manager společnosti Technics Europe. „Ověřili jsme si, o kolik jsme zlepšili přesnost signálu v našich digitálních audio komponentech, zejména u referenčního zesilovače SU-R1000, který optimalizuje vinylové analogové signály pomocí komplexní digitální technologie. Naším cílem bylo využít naši technologii přímého pohonu a posunout ji z hlediska přesnosti o třídu výše. Toho jsme dosáhli snížením vibrací motoru díky optimalizaci řídicích sinusových vln prostřednictvím generování PWM signálu pomocí modulace ΔΣ (Delta Sigma), kterou využívají naše kompletně digitální zesilovače,“ dodává Balzuweit.

Řídicí signál motoru u nových modelů SL-1200GR2/SL-1210GR2 představuje obrovský výkonnostní skok ve srovnání s předchozími verzemi. Při ohlédnutí zpět do 70. let minulého století, byl řídicí sinusový signál motoru generován analogovým RF oscilátorem, jehož přesnost ponechávala prostor pro plynulejší otáčení. Po obrození gramofonu Technics SL-1200 v roce 2016 zdědil nový model SL-1200GAE – spolu s výrazně vylepšeným motorem o stator bez železného jádra – nové řízení motoru založené na PWM pro D/A převod pomocí mikrořadiče včetně sinusového signálu ROM. To mělo pozoruhodný vliv na celkovou přesnost otáčení a pomohlo snížit vibrace motoru. Nicméně i přes tento přístup nebyl sinusový průběh pro řízení motoru stále stoprocentně přesný.

Proto je v novém modelu GR2 řídicí signál motoru generován pomocí PWM signálu generovaného ΔΣ (Delta Sigma) modulací, což je metoda vysoce přesné 1bitové D/A konverze, která je součástí signálového procesu v plně digitálních zesilovačích Technics, využívajících naši vlastní technologii JENO Engine. Tento proces, později pojmenovaný ΔΣ-Drive (Delta Sigma Drive), generuje dokonalou sinusovou vlnu při radikálním snížení vibrací motoru. Toto má významný vliv zejména na frekvenční rozsah, kde se vibrace motoru překrývají s přirozenou rezonancí kombinace raménka a přenosky. Tím se výrazně zlepšuje přesnost přenosu. Výsledkem je ohromující přesnost signálu s dokonalým přenosem zvuku, vynikajícím zvukovým vykreslením a velmi nízkou hladinou šumu.
Ve spojení se systémem zpětné vazby otáčení, založeným na detekci otáček pomocí frekvenčního generátoru (FG) fungujícího na principu magnetického generování energie, je přesnost otáček nového typu GR2 výjimečná.

Vedle řízení motoru se naši technici zaměřili také na celkové napájení. Nový vícestupňový tichý napájecí zdroj SL-1200GR2/SL-1210GR2 představuje kombinaci nízko-šumového vysokorychlostního napájecího zdroje pracujícího na frekvenci přes 100kHz a obvodu pro potlačení šumu zděděného z našeho gramofonu referenční třídy SL-1000R, který potlačuje zbývající šum injektáží proudu s obrácenou fází aktuálního šumu. Tato metoda umožňuje dosáhnout velmi nízkého šumového dna, což poskytuje výjimečný odstup signálu od šumu a zlepšuje celkový výkon signálu.

Většina mechanické konstrukce nového typu GR2 pochází od jeho předchůdce: Zachováno zůstalo pevné dvouvrstvé spodní šasi z hliníku a BMC (Bulk Moulding Compound), jejichž spojení zajišťuje vysokou odolnost proti vibracím, dvouvrstvý talíř z hliníku tlumený těžkou pryží, vysoce citlivé hliníkové raménko ve tvaru S a účinné izolační nožičky.

Po konstrukční stránce získal gramofon celkově jemnější design: Všechny díly a prvky jsou nově barevně sladěny a společně s novou kvalitou povrchu těla na dotek, činí novou generaci SL-1200/1210 GR2 ještě atraktivnější.

Abychom snížili dopad našich obalů na životní prostředí a zároveň zajistili plnou ochranu výrobků Technics po celou dobu jejich cesty ke spotřebitelům, neobsahují nové obaly pro 1200GR2/1210GR2 expandovaný polystyren (EPS). Místo toho jsou baleny do chytře tvarovaného kartonu, který zachovává bezpečnou ochranu výrobku a obsahuje také kartonovou krabici na příslušenství, což umožňuje snadné vyjmutí a skladování. Společnost Technics v současné době pracuje na rozšíření nových obalů do dalších řad a na budoucím začlenění většího množství recyklovatelného obsahu do obalových materiálů.

Nové modely SL-1200GR2/SL-1210GR2 budou k dispozici od října 2023 u autorizovaných prodejců Technics. V souladu s tradicí Technics bude stříbrná verze označena SL 1200GR2, zatímco černá SL-1210GR2.

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies