Roon ARC

Patrně nejlepší aktuální platforma pro ty, kteří chtějí obhospodařovávat svou digitální sbírku hudby a ovládat jakkoliv košatou soustavu komponentů, tedy Roon, se dočkal po pár letech své existence výrazného upgradu na verzi 2. Ačkoliv na povrchu je to stále týž Roon, pod kapotou se urodila řada nových algoritmů, majících za účel zpříjemnit vaše vychutnávání hudby ještě víc.

Jestliže jste dosud používali Roon, generační upgrade dost možná ani nepoznáte – rozhraní je identické a chování v podstatě taktéž, alespoň my jsme při každodenním ovládání různorodých redakčních sestav nenarazili na žádnou dramatickou proměnu.

Na co však po pár týdnech nedáme dopustit, to je zdánlivě banální novinka Roon ARC – paralelní aplikace, která vám umožní kdekoliv a kdykoliv na světě streamovat přes vaše mobilní zařízení obsah servírovaný Roon jádrem u vás doma. Je to zároveň největší deviza upgradu a také velká slabina – protože ARC (ještě?) není k dispozici pro desktop a nemůžete tak streamovat ve 100% kvalitě, ale jste omezeni dejme tomu Bluetooth přenosem nebo třeba AirPlay či jiným protokolem, jímž data dostanete do koncového zařízení. Přitom až k telefonu hudební data dorazí v téměř „plné palbě“, Roon ARC je prakticky ideální náhrada jakékoliv samostatné aktuálně dostupné streamovací služby (protože i v ARC stále kombinujete v pěkném, rychlém a komfortním – jakkoliv ne tak, jako u hlavní aplikace – ovládacím panelu lokální sbírku, TIDAL a cokoliv dalšího…).

2022 09 31 TST Roon 2 0 ARC 2

Grafika aplikace Roon ARC je trochu lifestylovější, rozhraní trochu fluidnější a funkce o něco maličko vachrlatěji reagující (např. přeskupování polí apod.), ale to je určitě jako u každé aplikace jen otázka času a ladění.

I v ARC stále fungují metadata a s nimi tím pádem i funkce propojování jednotlivých skladeb, alb, interpretů…a vašich poslechových návyků.

2022 09 31 TST Roon 2 0 ARC 3

Docela důležitá je možnost stahování hudby – jakkoliv při běžném přehrávání probíhá určitá míra ukládání a zbytek hudebního souboru se skutečně streamuje, pokud víte, že se budete pohybovat na slabším signálu, prostě si naklikáte to, co chcete stáhnout a můžete přehrávat offline.

Celá funkce ARC aplikace je zajištěna pomocí externích serverů Roon, je to jakási VPN (virtuální síť) k vašemu domácímu Roon jádru, aniž byste cokoliv museli složitě konfigurovat, nebo vůbec tušili, co znamená VPN, porty, apod. Celé nastavení sestává z instalace aplikace, přihlášení a prověření vzájemného spojení, to vše pochopitelně za předpokladu, že už máte na Roon jádru aktualizaci 2.0.

2022 09 31 TST Roon 2 0 ARC 4

Pak už následuje pouze úvodní synchronizace, jejíž doba je odvislá od počtu zaindexovaného obsahu ve vašem jádru. Jde v podstatě o zkopírování databáze z jádra do telefonu (tabletu,…).

A to nejlepší? Roon ARC dovoluje – soudě podle zkušeností z iOS zařízení a Bluetooth sluchátek Bowers & Wilkins PI7 – poslouchat ve stejné kvalitě, jako posloucháte doma. Zcela subjektivně, ať si takto pustíme cokoliv, zní to v domácí síti přes zmíněnou bezdrátovou sestavičku stejně, jako kdekoliv po světě na cestách a to je výtečná zpráva. Dokonce jsme ARC už dostkrát použili i v rámci testování mimo běžnou domácí síť a vše funguje příjemně, rychle a v komfortní CD kvalitě, která neurazí ani na drahých sestavách.

2022 09 31 TST Roon 2 0 ARC 5

Roon ARC je dalším bonusem k všeobecně velmi vysoké přidané hodnotě systém Roon. Jestliže často cestujete a posloucháte přitom, je tohle mimořádně příjemný způsob, jak mít svou vypiplanou sbírku stále po ruce (nebo snad na uchu?) a další pozitivum, které posouvá závažíčko na vahách ve prospěch Roon, jakožto ultimativního řešení pro každého, kdo to s poslechem digitálních zdrojů myslí vážně.

DOVOZCE: Altei | www.altei.cz 

 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies