Kudos Sigao

ČTĚTE DÁLE, JE TOHO MNOHO! ↓

 

Klasickou povídku pohádku Jana Wericha KKP (Královna Koloběžka První), nebo alespoň její (slabší) televizní podobu Koloběžka první (1984) | ČSFD.cz zná možná většina obyvatel naší kotlinky, nicméně zopakujme si: "Velmi chytrou dceru rybáře král (poznal že napovídala a) pozval k sobě ALE měla "přijet-nepřijet, učesaná-neučesaná, oblečená-neoblečená a přivézt dar-nedar". Tak tohle se v hlavě pohádkoznalého čecha objeví, když čte o novince britského výrobce reprosoustav z (civilní farnosti / vesničky) Willingtonu v ceremoniálním hrabství Durham.

Durham

Tam totiž vymysleli Kudos Sigao Drive external passive active crossover - a představili letos v Mnichově (a jako mnoho dalších zajímavých věcí z výstavy - už o novince informace jsou / a nejsou - a je to "passive / active" - a proto ta pohádka).

Kudos Sigao Drive

Kudos SIGAO DRIVE představuje převratný nový přístup k designu výhybek reprosoustav, který dosud nebyl v mainstreamovém HiFi k vidění. Ani tradičně aktivní, ani skutečně pasivní – Sigao Drive je externí crossover bez napájení, umístěný před koncovým zesilovačem v řetězci audio signálu.

Kudos Sigao Drive

Méně je více (i v HiFi, občas možná především v Hi-Fi)
Jako dlouholetí zastánci aktivního poslechu jsme se snažili najít lepší a efektivnější cestu k mnoha výhodám aktivní konfigurace odstraněním všech nepodstatných komponent z procesu reprodukce. To vše začíná u napájení.

S použitím nových vysoce hodnotných komponent a jedinečného designu PCB s vlastní mechanickou izolací Kudos vyrobil nový druh výhybky, která nemá žádné napájení, přesto zůstává technologicky schopná být před výkonovými zesilovači v pozici konvenční aktivní výhybky. 

Zvukový výsledek byl oslavován ve svém názvu – v překladu ze starověké řečtiny znamená SIGAO „mlčet“. To je přesně to, k čemu je SIGAO DRIVE postaven – čistota, přesnost a ohromující, inkoustově černé ticho. Stručně řečeno, zcela nová úroveň dokonalosti.

Kudos Sigao Drive

Univerzální kompatibilita Kudos Sigao Drive
Až dosud byly reproduktory Kudos v aktivní konfiguraci kompatibilní pouze s několika vybranými audio značkami. Díky SIGAO DRIVE jsou nyní reprosoustavy Kudos kompatibilní s téměř jakoukoli audio značkou na trhu. Výstupní zatížení zesilovače výhybky lze upravit tak, aby odpovídalo technickým požadavkům prakticky jakékoli kombinace zesilovačů, což znamená téměř nekonečnou kompatibilitu s repro Kudos.

Kudos Sigao Drive

Derek Gilligan, výkonný ředitel Kudos Audio, říká:
„Naším cílem při vytváření tohoto vzrušujícího nového produktu je poskytnout nejlepší možný zážitek z poslechu s reproduktory Kudos. Věříme, že SIGAO DRIVE přesně toho dosahuje – jeho mistrovsky jednoduchá konstrukce a provedení odráží stejnou a přesnou filozofii designu, kterou najdete v řadě reproduktorů Kudos Audio . Společně se navzájem povyšují do nových výšin zvukové dokonalosti.“

Kudos Sigao Drive

Ve špičkovém zvuku je úkolem výhybky rozdělit zvukový signál do samostatných frekvenčních pásem a odeslat tyto samostatné signály do příslušného měniče v reprosoustavě. Tyto výhybky jsou často (v drtivé většině - doporučení externí výhybky je na stránkách Hi-Fi Voice opakované téma) umístěny uvnitř ozvučnice – umístěné mezi výkonovými zesilovači a budiči reproduktorů v řetězci audio signálu. Tento „pasivní“ přístup k řešení výhybky má však významnou nevýhodu. Výkonový zesilovač nemůže mít nikdy úplnou a neomezenou kontrolu nad pohonnými jednotkami, protože mezi nimi jsou umístěny výhybkové komponenty. A co je zásadní, tyto komponenty pravděpodobně způsobí nevyhnutelnou reaktanci a zkreslení šumu, což ovlivňuje kvalitu našeho zvuku.

K překonání tohoto omezení a při snaze o reprodukci s nejvyšším možným rozlišením lze použít několik výkonových zesilovačů – s každou reproduktorovou jednotkou přímo řízenou kanálem výkonového zesilovače. Zvukový signál je pak rozdělen výhybkou před výkonovými zesilovači na úrovni signálu, což je provedeno pomocí „aktivních“ filtrů.

Aby se tento koncept stal skutečností, Kudos se spojili s nejuznávanějšími inženýry HiFi – bývalým generálním ředitelem společnosti Naim Audio Trevorem Wilsonem a technickým ředitelem společnosti Naim Audio Royem Georgem. Trevor i Roy byli nápomocni při realizaci Kudos SIGAO DRIVE a pomohli týmu Kudos Audio vdechnout život technologicky průlomové elektronice, díky níž se tento produkt stal realitou. Plně přijali naši filozofii mistrovské jednoduchosti – metodologii, která je přítomna v každém aspektu designu Sigao Drive.

Jak již byl zmíněno SIGAO DRIVE nemá žádné napájení a přitom v rámci signálového řetězce zaujímá pozici tradiční aktivní výhybky. Toho je dosaženo použitím nových, extrémně kvalitních indukčních cívek (tři na kanál), díky čemuž SIGAO DRIVE poskytuje pevnější sevření jak výkonového zesilovače, tak reproduktorového měniče - než jeho konvenční pasivní nebo aktivní protějšky.

Všechny vnitřní elektronické komponenty jsou speciálně izolovány od samotné desky, přičemž orientace a umístění každé jednotlivé komponenty jsou jemně vyladěny tak, aby správně zvládaly magnetická pole. To vše snižuje možnost, že vibrace, zvuk v místnosti a elektronická reaktance mohou ovlivnit výkon výhybky.

Kudos Sigao

Doporučená cena: 6.500/8.598 GBP/EUR (ceny jsou vždy pouze orientační, konkrétní koncová cena v daném místě záleží na lokálním DPH a dalších ekonomických faktorech jako cena dopravy, clo..)

Kudos Sigao Drive

Kudos Sigao

Ten jehož jsme citovali výše a je s firemní (a celosvětovou) novinkou na foto níže: 

Derek Gilligan - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení

Kudos Sigao Drive

Na závěr Kudos na letošním HIGH END Munich (jj už ne München) 2024

Kudos Mnichov 2024

XAVIAN Medea

Perfect Sound Group

Denon PerL v akci

AV Center

Thrill Audio

Focal Diva Utopia

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Unitra

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Lab12 | Audiofeel

AudioEgo

SPL

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Malá překvapení každodenního audiofila

Ačkoliv se posuzování audio komponentů bezmála denně (s čestmými výjimkami letních dovolených, kde je naopak pár týdnů reálně ticho a slouží jako "rekalibrace" ušního aparátu) věnuji už nějakých 17 let a poslouchal jsem rád i předtím... Přestože jsem za tu dobu slyšel na 5 000 výrobků všech tříd, kvalit a podob... Bez ohledu na to, že nějaké polovině z toho počtu jsem věnoval hodně času na kompletní recenzi... I tak se tu a tam objeví něco, co překvapí. Jako teď.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

AV Center High-End Studio Praha

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audio Video Show Praha 2025 | výstava hi-fi techniky a domácího kina

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies