Acoustic Signature

Jihoněmecké městečko Süßen (též Süssen - süss v němčině znamená sladkost/bonbónek/sladký) byl poprvé zmíněn v Lorschově kodexu v roce 1071. V HiFi kodexu (seznamu) konce dvacátého (firma byla založena 1996) a 21. století je v tomto místě uvedeno: Acoustic Signature, inovativní výrobce gramofononů (10 modelů), ramének (6 variant), přenosek (4), phono předzesilovačů (2), stabilizátorů vinylových desek (4!) a (ještě pár dalšího) příslušenství.

Acoustic Signature

Dnes nám jde o to co z firemních výtvorů není na první pohled vidět o AVC - Automatic Vibration Control.

Acoustic Signature AVC

Každý rotující motor vytváří vibrace. Tato nevyhnutelná síla se přenáší na šasi a talíř a následně má negativní vliv na výsledný zvukový výkon gramofonu. V souladu s tím je důležité účinně snížit nežádoucí vibrace nebo ještě lépe zabránit jejich vzniku – tolik teorie.

Obvykle se tento problém řeší zaměřením na výběr materiálu, speciální opatření pro tlumení podvozku a talíře, nastavení točny a návrh celého pohonného systému včetně výběru motoru. Vzhledem k rozpočtu a/nebo cenové politice mnoho výrobců jen zřídka zvažuje konzistentní kombinaci všech výše uvedených opatření. Kromě toho každý vývojář dříve nebo později zjistí, že všechny ty známé přístupy jsou omezené – z hlediska efektivity. Koncepty pro minimalizaci vibrací fungují jen do určité míry.

INVICTUS NEO

Nechme mluvit hlavního vývojáře a CEO firmy Gunthera Frohnhoefera: "Nebyli bychom Acoustic Signature, kdybychom nepřekročili limity. Kromě našich inovativních technologií Silencer a CLD (Constraint Layer Damping - obrázek pod odstavcem) jsme vynalezli další milník pro ještě větší snížení vibrací: AVC. Vize automatického řízení vibrací se zrodila dlouho před plánováním naší řady NEO (model nad odstavcem je vrchol nabídky firmy INVICTUS NEO za 160.000€ - pozn. redakce). Během vývoje naší nové generace gramofonu jsme zjistili, že nastal ten správný čas uvést naše nápady do života: Vysoce kvalitní AC motory, které pohánějí naše gramofony, jsou konstruovány se 2 cívkami a 24 póly. Aby se cívky otáčely, jsou napájeny sinusovou vlnou a fázově posunutým signálem o 90°. Bohužel všechny AC synchronní motory vykazují výrobní tolerance, které znemožňují stoprocentní správné umístění pólů a cívek – klíčový důvod nežádoucích vibrací. Aby bylo možné je účinně minimalizovat nebo se jim dokonce vyhnout, musí být všechny výrobní tolerance kompenzovány jinými prostředky.

Acoustic Signature CLD

Zde přichází na řadu naše technologie AVC: Je schopna měřit výsledné zkreslení v reálném čase. Na základě těchto měření AVC přizpůsobuje fázové posuny signálům motoru – také v reálném čase a plně automaticky! Tato digitálně monitorovaná nápravná opatření zajišťují drastické snížení vibrací – extra efektivní přínos pro gramofony poháněné vícemotorovou koncepcí. Zvukový zisk je tak dramatický, že jsme se rozhodli vybavit všechny gramofony řady NEO touto průlomovou technologií. V závislosti na systému pohonu a počtu použitých motorů je naše automatické řízení vibrací implementováno ve třech konfiguračních stupních, každý s různou intenzitou: AVC Level 1, AVC Level 2 & AVC Level 3. Všechny fáze – úroveň 3 znamená nejvyšší efektivitu – používají různý software a hardware. Navíc od úrovně 2 jsou motory přísně vybírány a spárovány tak, aby byl efekt co nejvyšší."

Acoustic Signature AVC

Ceny gramofonových ramének Acoustic Signature: od 1.348 do 22.298 €; gramofonů od 5.300 do 98.998 € za Jr. verzi vrcholného modelu INVICTUS NEO zmíněného v textu (cena za variantu bez raménka)

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies