Swift Zephyr Mk5

Společnost Origin Live zveřejnila obrázky nejnovějšího přírůstku do své řady gramofonů: Swift. Na výstavě Bristol Hi-Fi byla oznámena modernizace modelu Mk5 a mezi novinkami se objevila zpráva, že do nabídky přibude nový gramofon, který je konečně tady.

Kromě přepracovaného motoru/napájecího zdroje je jedním z hlavních vylepšení řady Origin Live Mk5 vícevrstvý talíř (MLP); technologie, která byla použita u jejich vlajkové lodi, gramofonu Voyager, a která je nyní standardně součástí všech gramofonů vyšších modelů než Aurora. Swift je v podstatě gramofon Aurora s talířem Multi Layer Platter. Proč je MLP součástí standardní výbavy? Protože to zní příliš dobře na to, aby to byl jen volitelný doplněk, říká zakladatel společnosti Mark Baker.

"Často jsme zákazníkům říkali, že tento upgrade talíře posune Auroru na výkonnostní úroveň Calypsa a Calypso na úroveň Resolution atd. Chtěli jsme nejen udělat věci o něco přehlednější, ale také poskytnout zákazníkům ten nejlepší zvuk, jaký mohou dostat, a MLP už léta mění pravidla hry u našich výrobků."

Přidání MLP do standardní výbavy zvýšilo cenu gramofonů Calypso a Resolution. Aby byla řada gramofonů co nejdostupnější, vyplnila společnost Origin Live cenový prostor mezi gramofony Aurora a Calypso modelem Swift.

Swift má základní konstrukci gramofonu Aurora s jednobodovým konzolovým zavěšením. V tomto systému jsou talíř a raménko vyváženy zhruba v rovnováze na koncích tuhé tyče podvozku. Díky mikroskopickému prohnutí jediného opěrného bodu zavěšení působí toto uspořádání stejně jako tuhé mechanické zavěšení. Společnost Origin Live však tvrdí, že se tím nejen vyhýbá tvrdosti mnoha neodpružených konstrukcí, ale také změkčení náběžných hran, které se často vyskytuje u odpružených konstrukcí.

Model Swift je také vybaven jejich ložiskem s nízkým třením, kterému nyní podle společnosti trvá trvale nejméně třikrát déle, než se zastaví z volného otáčení, než téměř cokoli jiného na trhu. Nízké tření ložiska umožňuje stylusu kazety sledovat drážky vinylu s menším rušením rezonancí systému, což má za následek tiché pozadí a výrazně lepší dynamiku a separaci.

Swift Zephyr Mk5

To vše se dodává spolu s vícevrstvým talířem Mk5, který se vyznačuje důmyslně navrženou horní částí s více než 1000 jednotlivými drážkami vyřezanými laserem skrz horní vrstvu. V kombinaci s další kompozitní vrstvou pod ní a pečlivě přišroubovanou k akrylovému talíři. Vrstvy MLP pracují na rozptýlení povrchové rezonance talíře prostřednictvím vibrační interference, což má za následek texturu hudby, která je oproštěna od rezonančních artefaktů.

Swift Zephyr Mk5

Doporučené ceny (Origin Live):
Gramofon Swift Mk5 - 2.290 britských liber
Gramofonové raménko Zephyr Mk4 - 1.080 GBP

Origin Live Zephyr

Swift Zephyr Mk5

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies