Funcion One

Společnost Funktion-One představila svůj dosud nejuniverzálnější reproduktor. Evo X je významným vývojem reproduktoru s plným rozsahem, kompletně zatíženým hornou, který je vybaven nejnovější technologií vlnovodu Funktion-One, jež zajišťuje horizontální rozptyl 90° a vysoké SPL. Nový model Evo X, který je evolucí desetiletí trvajícího výzkumu společnosti založeného na práci Tonyho Andrewse, je vybaven pokročilou technologií měničů pro dosažení rovnoměrného horizontálního pokrytí vhodného pro živé akce a klubové taneční parkety.

Společnost Funktion-One založili v roce 1992 Tony Andrews a John Newsham - vysoce uznávaní designéři a výrobci s řadou patentů. Tato dvojice, která stála také u zrodu společnosti Turbosound v 70. letech, je akreditována na několik generací konstrukcí velkoplošných reproduktorů, včetně systémů TMS-3, Flashlight, Floodlight, Resolution, Evolution a Vero. Konstrukce Funktion-One dnes pokračuje v inovacích v oblasti zvukového designu, koncertních turné a zvukových instalací.

Pokročilá technologie měničů v novém modelu Evo X podle tvrzení společnosti přináší "vynikající čistotu, rozlišení a detaily v horizontálním rozptylu 90°, což z něj činí vynikající volbu pro živé sály, malé kluby a divadla". Jedná se o konfiguraci, která je schopna dosáhnout vysokého SPL z relativně kompaktního reproduktoru a může být nasazena jako jeden na stranu nebo čtyřbodový systém. Zatímco jeho horizontální rozptyl zajišťuje rovnoměrné pokrytí široké oblasti, jeho cílený 15° vertikální rozptyl zajišťuje, že zvuk je soustředěn na publikum, což minimalizuje odrazy a vzruchy v místnosti.

"Již delší dobu jsme měli v hledáčku 90° reproduktor s plným rozsahem, ale teprve vývoj reproduktoru Vero VX připravil půdu pro Evo X. Je to působivý kus reproduktorové technologie, který lze nasadit v nejrůznějších prostředích. V rámci jejího testování v terénu jsme měli jeden pár v divadle Esher. Slyšel jsem přes tento systém 16členný big band; úroveň detailů, separace a stereofonní obraz byly vzhledem ke složitosti signálu pozoruhodné," komentuje zakladatel Funktion-One Tony Andrews.

"Pro nás je klíčovým bodem živý zážitek, který nemůžete získat nikde jinde. Zvuk Funktion-One zanechává v posluchačích trvalý dojem. Nikdy jsem neslyšel systém, který by tak jasně prezentoval každý jednotlivý nástroj," dodává Charlie Swift z Esher Theatre.

Systém Evo X je vybaven stejnou technologií izofázového difrakčního vysokofrekvenčního vlnovodu jako prvky line array Vero VX a je určen pro malé až středně velké živé akce a instalace, přičemž optimální plocha pro posluchače se pohybuje kolem 10 × 10 metrů. Pracuje v rozsahu 50 Hz-18 kHz a dobře se kombinuje s basovými reproduktory řady Funktion-One F a BR Range pro zvýšení energie nízkých frekvencí. Širokopásmový 8" středobasový reproduktor sahá až k 5 kHz, čímž minimalizuje zatížení 1" vysokofrekvenčního reproduktoru, zatímco 15" středobasový reproduktor pohodlně zvládá 50 Hz-280 Hz.

Andrews vysvětluje: "1" měnič je ve skutečnosti uvnitř hlavy Axhead. Úkolem bylo zachovat úzký vertikální rozptyl, ale přitom dosáhnout plné výšky středového zařízení. K tomu slouží izofázový difrakční vlnovod."

Reproduktor Evo X byl pečlivě navržen a zkonstruován s ohledem na vysoké SPL a vysokou účinnost, minimalizaci spotřeby energie a dopadu na životní prostředí. "Vše je přirozené," říká Andrews. "Není potřeba žádný vestavěný ekvalizér. Jsem s ním opravdu spokojený. Připadá mi, že je to opravdu dobré místo, kam jsem se po tolika letech dostal."

Evo X váží 47 kg a skříň má šířku 604 mm, výšku 859 mm a hloubku 540 mm. Funktion-One ji dodává s vlastní deskou na kolečkách, která obepíná zakřivenou přední část reproduktoru. Nyní je k dispozici v řadě barev a povrchových úprav prostřednictvím celosvětové sítě distributorů a prodejců společnosti Funktion-One.

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies