Denon 110th Anniversary

Přetiskujeme zprávu společnosti Eurostar Ostrava:

Společnost Denon®, světový lídr v produkci prémiových produktů pro domácí zábavu a osobního audia již od roku 1910, dnes na počest 110. výročí značky uvádí na trh, čtyři špičkové produkty - AV zesilovač Denon AVC-A110, integrovaný zesilovač Denon PMA-A110, SACD přehrávač Denon DCD-A110 a gramofonovou MC vložku Denon DL-A110. Všechny tyto produkty jsou navrženy a vyrobeny tak, aby splňovaly nejvyšší kvalitativní standardy, přičemž staví na více jak stoleté historii a zkušenostech firmy Denon se stavbou nejlepších audio komponentů. Každý z těchto výročních produktů má exkluzivní stříbrno-grafitovou povrchovou úpravu, logo 110. výročí na čelním panelu a byl ve firmě Denon pečlivě vyladěn těmi nejlepšími zvukovými mistry. Zvuková kvalita znatelně převyšuje běžnou produkci v této cenové kategorii. Každý kus je navíc vybaven vlastním certifikátem, vyhotoveným hlavním inženýrem firmy Denon a je poskytována 5letá záruka[1]. Všechny čtyři produkty z edice 110. výročí jsou vyráběny výhradně v japonské továrně Denon (Shirakawa) a než jsou odeslány k zákazníkům, podstupují velice náročné a rozsáhlé testování kvality.

Definice Dokonalého Zvuku od 1910

Již od svého vzniku v roce 1910 je firma Denon lídrem, neustále posouvajícím celé audio odvětví kupředu. Ve svých začátcích vytvořila značka první japonský fonograf a o něco později pak první japonský profesionální diskový rekordér, jehož pomocí vznikla na konci 2. světové války první zvuková nahrávka hlasu vládce Hirohita. Pravděpodobně nejzásadnější inovací, kterou Denon uvedl jako první, byl CD-ROM formát v roce 1985, který neoddiskutovatelně změnil budoucnost zvuku a zábavy. Dekádu za dekádou získával Denon několik dalších prvenství v oboru, od světově prvního univerzálního Blu-ray přehrávače schopného přehrávat také DVD-Audio a SACD disky, až po světově první AV přijímače podporující 8K video. Ve stejném duchu inovací a špičkové kvality zvuku a dokonalého zpracování jsou i všechny čtyři nové výroční produkty.

Firma Denon má dnes mnoho věrných příznivců, které spojuje láska k hudbě a filmu. To je skvělé, ale zároveň zavazující – je náročné si přední pozici udržet a neustále po celé generace posouvat novými technologiemi hranice možností audio i video produktů. Daří se to však již 110 let a to je důvod k oslavě. Důvod představit čtyři nové komponenty s jasnou signaturou firmy Denon, jenž v sobě celou úspěšnou historii odráží.

AV Zesilovač AVC-A110 (142 990 Kč s DPH)

Denon s hrdostí představuje svou novou vlajkovou loď v podobě 13.2kanálového 8K AV zesilovače AVC-A110, navrženého tak, aby Vám nabídl v současnosti nejrealističtější zážitek z prostorového zvuku. Kombinuje všechny oblíbené 3D zvukové formáty jakými jsou Dolby Atmos®, DTS:X®, DTS:X® Pro, IMAX® Enhanced, Auro-3D®, a další.

AVC-A110 jsme vyvinuli s extrémním citem pro detail a po akustické stránce jej až na úrovni jednotlivých součástek vyladil mistr zvuku firmy Denon. To jen potvrzuje, jak výjimečnou pozici tento speciální AV zesilovač má a že jednoznačně patří k tomu nejlepšímu, co Denon vytvořil. Uvnitř šasi s aluminiovým panelem i bočnicemi ve stříbrno-grafitové úpravě se nachází jen ty nejlepší díly, z nichž většina je tónována do černa, aby byla podtržena elegance přístroje. O zaměření se na detaily svědčí například i důsledné oddělení transformátoru od šasi pomocí měděných plechů či antivibrační nožičky navržené přesně pro tento přístroj.

Videočást je připravena pro budoucnost – umožňuje průchod až pro 8K/60Hz rozlišení, včetně převzorkování pro nižší formáty (upscaling). Příznivci špičkových videoher ocení 4K/120Hz pass-through, stejně jako funkce Auto Low Latency Mode (ALLM), Variable Refresh Rate (VRR) a Quick Frame Transport (QFT), jenž minimalizují trhání a zpoždění obrazu a zajišťují tak mnohem plynulejší hru a lepší herní prožitek.

Díky nejpokročilejší HDMI konektivitě (8 vstupů/3 výstupy) včetně samostatného 8K vstupu spolu s nejnovějším standardem dynamického HDR pro ještě jasnější zobrazování detailů a hlubší úroveň černé, si mohou uživatelé užívat oblíbené filmy, seriály a videohry s výjimečným podáním barev, čistoty a kontrastu obrazu. Funkce eARC u HDMI (přes hlavní HDMI výstup) umožňuje z TV do AV zesilovače přenášet po HDMI kabelu také audioformáty s vysokým rozlišením, případně datově náročné 3D audio formáty, jakými jsou například Dolby Atmos® či DTS:X®.

Zvuk je v AVC-A110 samozřejmě také řešen bez kompromisů - 8.2kg vážící vysoko proudový výkonový transformátor a filtrační zakázkové 22,000uF/80V audio kondenzátory dodávají energii koncovému zesilovači s monoblokovou konstrukcí a výkonem na kanál až 150 W (8 ohm, 20 Hz - 20 kHz, 0.05% při zatížení 2 kanálů).

AVC-A110 reprezentuje i nejnovější síťové technologie. Zabudovaná funkce HEOS® nabízí multiroom a dokonalý zážitek z ozvučení celého domu streamováním oblíbeného obsahu v kterékoli místnosti, kde bude umístěno další HEOS® zařízení. K dispozici je samozřejmě streamování audia z lokální sítě, ale i z oblíbených hudebních služeb, jako Spotify®, Amazon Music HD, TIDAL, Deezer a dalších. Pro bezproblémové streamování z mobilních zařízení podporuje AVC-A110 technologii Apple® AirPlay 2. A pro maximální pohodlí je AVC-A110 kompatibilní s hlasovými službami Amazon Alexa, Google Assistant a Apple Siri. 

Integrovaný Zesilovač PMA-A110 (90 990 Kč s DPH)

Denon PMA-A110 může být splněným snem pro ty, kdo hledají zařízení na dokonalou reprodukci z tradičních i nejmodernějších stereofonních zdrojů. Mimo klasických linkových analogových vstupů a vstupu pro gramofon (je vestavěn kvalitní Phono předzesilovač pro MM i MC systémy), jsou k dispozici i vstupy digitální – koaxiální, optický i asynchronní USB-B pro připojení počítače. USB vstup je kompatibilní s PCM signálem vzorkovací frekvence až 384kHz a DSD signálem o vzorkovací frekvenci 11.2Mhz, známým jako DSD256.

V digitální části nalezneme pro firmu Denon typický Alpha procesor – tedy obvod, který pomocí sofistikovaných algoritmů a interpolace vyhlazuje digitální signál tak, aby byl co nejblíže analogu. V PMA-A110 je použita nejnovější generace, nazvaná Ultra AL32 Processing, podporující vstupní signál ve formátu až 384-kHz/24-bit PCM. Tento obvod je u nižších forem vstupního signál schopen dosáhnout až 32násobného převzorkování původní vstupní vzorkovací frekvence – na výstupu je tedy možné docílit 1.411MHz při vstupní vzorkovací frekvenci 44.1kHz, nebo 1.536MHz při vstupní vzorkovací frekvenci 48kHz. Reprodukce i těch nejmenších detailů je proto naprosto přirozeně hladká.

Pro samotný převod digitálního signálu na analogový je pak použit D/A převodník složený ze čtyř čipů Burr Brown PCM1795 – tedy dva čipy v diferenčním režimu na každý kanál. Takto řešený Quad DAC zaručuje bezkonkurenční kvalitu přehrávání PCM až do 384kHz a DSD.

Také ostatní obvody zesilovače jsou samozřejmě řešeny tak, aby byly schopné přenášet celou dynamiku a široký frekvenční rozsah všech moderních formátů až do 100 kHz. Velká pozornost byla věnována také řešení regulátoru hlasitosti, aby byl minimalizován možný šum.

Koncový stupeň zesilovače PMA-A110 pak používá patentovanou topologii Denon advanced Ultra High Current (UHC) sedmé generace s výjimečnou linearitou a nabízí výkon 80W při 8 Ohm (20kHz-20Hz, THD: 0.07%) na kanál. Je tedy schopný při zachování křišťálové čistoty zvuku zajistit masivní proudový výstup pro napájení i těch nejnáročnějších reprosoustav.

Celý PMA-A110 je tedy vyladěn tak, aby díky své výjimečné dynamice a schopnosti zvýraznit nejjemnější detaily vnášel do života hudbu a radost. Je však také ideálním partnerem pro další produkty výroční edice – SACD přehrávač DCD-A110 a MC gramofonovou přenosku DL-A110, laděné stejným týmem. S těmito komponenty může tvořit základ dokonalého stereofonního systému.

SACD Přehrávač DCD-A110 (77 990 Kč s DPH)

Jako jednu ze součástí této speciální 110leté výroční edice uvádí Denon v limitovaném množství také mistrovsky zpracovaný SACD přehrávač DCD-A110. Tento vzrušující nový model nabízí přehrávání CD a SACD disků v nejvyšší možné kvalitě a poradí si také s DSD soubory (2.8-Mhz/5.6-MHz) resp. soubory ve vysokém rozlišení až do 192-kHz/24-bit nahranými na DVD-R/RW a DVD+R/RW discích. Uživatelé si mohou přehrávat i hudební soubory se vzorkovací frekvencí až 48kHz nahrané na CD-R/RW discích.

SACD přehrávač DCD-1110 je vybaven patentovanou mechanikou Denon S.V.H (Suppress Vibration Hybrid), bezkonkurenčním zpracováním digitálního signálu, špičkovými součástkami vybíranými dle zvukových vlastností a precizně řešeným napájecím zdrojem. Mechanika S.V.H., kterou využívají také další špičkové přehrávače firmy Denon, je spojena s obvody minimalizujícími signálové cesty, což omezuje riziko rušení. Je usazena v držáku z 2mm ocelového plechu a její horní část je zpevněna měděným panelem. Výsuvný šuplík je pak vyroben z aluminiového odlitku. Použití těchto materiálů s vyšší hmotností snižuje těžiště mechaniky a minimalizuje možnost vzniku vibrací, jenž by mohly vznikat rotací disku uvnitř mechaniky, nebo se na mechaniku přenášet zvenčí. Takto stabilní mechanika pak dokáže s vysokou přesností číst data z disku a předávat je k dalšímu zpracování.

DCD-A110 je samozřejmě vybaven novou generací svého patentovaného Alfa procesoru s názvem Ultra AL32 Processing, jenž je umístěn v čipu Cyclone 10. Díky až 32násobnému převzorkování produkuje tento procesor ohromné množství dat, díky kterým je pak výsledná reprodukce velmi přirozená. Tato data jsou na analogový signál převáděna nově řešeným D/A převodníkem, označovaným jako Quad, v jehož topologii nalezneme 4x čip PCM1795. Výhodou tohoto řešení je minimalizace šumu a nízké hodnoty zkreslení THD. Digitální část je také vybavena dvěma oscilátory pro přesné časování signálu, každý z nich je pro jednu vzorkovací frekvenci (44.1-kHz and 48- kHz). Tím je minimalizováno zkreslení časovou odchylkou (Jitter) a D/A převodník pak vytěží z digitálního signálu maximální kvalitu.  V analogové výstupní části je přístroj osazen operačním zesilovačem a filtrem z diskrétních součástek – tuto část ladil zvukový mistr firmy Denon pomocí pečlivě vybíraných součástek.

SACD přehrávač DCD-A110 má také nekompromisně řešené napájení, které je zcela nezávislé pro analogovou a digitální sekci, aby se předešlo možnému ovlivňování. Zdroj pro napájení analogové části – tedy části s výstupním operačním zesilovačem – má zcela diskrétní konstrukci.  Používá pro audio optimalizované filtrační kondenzátory Denon s kapacitou 3300 µF, vysoko proudové bipolární přechodové tranzistory, obvod regulace napětí z diskrétních součástek, a další komponenty, vybírané dle jejich vlivu na výsledný zvuk.

Na návrhu těchto speciálně upravených součástek jsme se podíleli ve spolupráci s vybranými výrobci. Každá součástka byla podrobena rozsáhlým opakovaným poslechovým testům, abychom vybrali to nejlepší řešení pro nejlepší výkon a dynamický, čistý, precizní zvuk.

MC Gramofonová Vložka DL-A110 (15 590 Kč s DPH)

Nová gramofonová vložka Denon DL-A110 navazuje na tradici špičkových MC (Moving Coil) systémů, které firma Denon s nejvyšší pečlivostí ručně vyrábí v továrně Denon Audio Works, umístěné v japonské Shirakawě. Stejně jako tomu bylo i v 60. letech minulého století, kdy Denon tuto vložku prvně uvedl pod označením DL-103. Přenosková vložka DL-A110 tedy reprezentuje nejdéle existující skupinu produktů s logem Denon a zachovává si originální provedení s hlavicí, vyvinutou původně pro rozhlasová studia. Tato ultralehká. jen 6g vážící hlavice pro uchycení, se kterou je přenoska DL-A110 dodávána, zaručuje správnou pozici přenosky pro přehrávání a díky svému bajonetovému konektoru typu SME se velmi snadno uchycuje do kompatibilních ramének.

DL-A110 je prostě ideální přenoskovou vložkou pro milovníky vinylových LP desek, kterým nabídne detailní zvukový charakter s bohatými a precizními basy.

3 z těchto speciálních výročních produktů – AVC-A110; PMA-A110 a DCD-A100 – budou dostupné u autorizovaných prodejců Denon již od října 2020. Gramofonová vložka DL-A110, patřící do této výjimečné limitované edice také, bude k dispozici v průběhu listopadu 2020. Pro více informací o limitované sérii výročních produktů najdete zde na našich stránkách https://www.denon.com/cs-cz.

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies