800 150 voix

2022 10 31 PRF Na návštěvě u Spectral 1

Společnost Spectral Audio Möbel GmbH založili v roce 1994 tři bratři Frank, Heiko a Markus Krämerovi. Po několika neúspěšných projektech, jako byl vývoj halogenových žárovek, motorizovaných skateboardů a reproduktorů z plexiskla, se tito tři studenti a nadšení vynálezci rozhodli vyrábět hi-fi nábytek. Jak se brzy ukázalo, bylo to moudré rozhodnutí.

Rodištěm prvního Krämerova nábytku byla domácí garáž otce. Zde vznikl první rack Konkav, který byl mimochodem ve výrobním programu až do roku 2010. Po prvních prodejních úspěších a rozšíření modelové řady následovala v roce 1999 výstavba první haly s výrobou a administrativou ve švábském Bietigheimu. Již v roce 2003 čítal tým tří bratrů Krämerových přibližně 60 zaměstnanců, další přírůstky následovaly.

V roce 2006 přibyla další výrobní a logistická hala k závodu 2 v několik kilometrů vzdáleném Pleidelsheimu, kousek od Stuttgartu. V témže roce následovaly další inovace výrobků a změny v marketingu a prodeji, které určovaly trendy a posunuly společnost Spectral na cestě stát se v německu největším výrobcem podobného typu a jedním z největších na světě.

Zakladatelé společnosti vidí tajemství svého úspěchu ve dvou heslech, která jim předal jejich otec: "Nemluv, nemluv" a "Dělej to tak jednoduše, jak jen můžeš". Jinými slovy: Švábská pečlivost a vysoce funkční design - ctnosti, které jsou ve společnosti Spectral stále na prvním místě.

IMG 1925 2

Společnost Spectral si během mnoha let získala jméno netypickými řešeními, jako jsou integrované zvukové systémy (dnes je pro ně na míru navrhuje Canton), skrytá vedení kabelů a zásuvky pro projektory. Spectral říká, že se snaží vyvíjet chytrý nábytek - elegantní bytový nábytek s inteligentními doplňkovými funkcemi, které korelují se světem plným chytrých zařízení od telefonů po domácí kina.

Také jejich chytrá továrna v jihozápadním Německu už udělala obrovský skok směrem k plně personalizovanému nábytku a Spectral tak umí krom své „konfekce“ nabídnout komukoliv i přesně na míru vyrobený kus. Chcete změnit jakýkoliv rozměr? O milimetr nebo deset centimetrů? Není problém.

Jediný zádrhel spočívá v tom, že běžné metody a stroje na to nestačí. Průmyslová výroba nábytku se obvykle točí kolem výroby velkých objemů stejných dílů. To zaručuje efektivitu a konzistentní výsledky. Není to však základ pro snadné přizpůsobení ve velkých výrobních objemech - a už vůbec ne, pokud chcete spojit personalizaci s prémiovou kvalitou, přesností a včasným dodáním. Pro společnost Spectral nese toto řešení název Řemeslo 4.0: spojení tradičních nábytkářských dovedností s nejmodernějšími technologiemi Průmyslu 4.0.

nikdo to neumí tak jako Manfred
Manfredovi se nic nevyrovná - nebo to alespoň říkají znalí této kombinace pily a automatizovaného skladu, kde se různé panely rychle nařezávají na míru, frézují a vrtají a operátor jen volí příslušné modelové řady, které je potřeba vyrobit. Je to rozhodně nejzajímavější kus technologie v celé továrně, protože to, co i v jiných vyspělých továrnách zabírá čas několika (a často mnoha) lidí a několik strojů, to tady zvládá jediný, relativně kompaktní stroj.

výrobce 4.0
Po rozřezání do požadovaného tvaru se na výrobky umístí jedinečný čárový kód a odešlou se do další fáze zpracování. Prochází dalšími maximálně automatizovanými komplexními stroji, ať už je to obrovská olepovačka hran (rozměry definují největší panely, které Spectral umí vyrábět a to, že se musí ve stroji horizontálně čtyřikrát otočit, přesnost hlídá laser) nebo lakovací tunel délky malého vlaku (konkrétně 34 metrů), v němž se nejen automaticky barva nanáší, ale extrémně rychle také usychá. Deska prochází strojem tempem 1 metr za minutu a stihne se za 34 minut umýt, nalakovat a uschnout do manipulovatelného stavu.

Celý proces ale začíná už u zákazníka a jeho touhy navrhnout si něco přímo pro sebe. A vzhledem k obrovskému výběru barev, materiálů a konfigurací bude každý vyrobený kus téměř jistě jedinečný. Objednávka zákazníka nejprve putuje do počítače, který obsluhuje plánovač společnosti Spectral, kde se spočítají zadané rozměry a provede se kontrola proveditelnosti. Výsledkem je soubor dat, který popisuje všechny jednotlivé komponenty a specifikace výrobku. Vlastní výroba začíná, když jsou dřevěná prkna ve skladu automaticky přenesena do jednotky CNC pily: jednotlivé panely jsou nařezány na míru, vyfrézovány a vyvrtány pomocí inteligentního softwaru a to s přesností na desetiny milimetru. A každá součást dostane svou vlastní identitu - v podobě čárového kódu, který definuje všechny navazující výrobní úlohy. Tento čárový kód pak komunikuje s různými výrobními nástroji a "říká jim, co mají dělat". Přeměna dílů v dokonalý konečný produkt však vyžaduje (naštěstí) více než bity, bajty a stroje. Je k tomu zapotřebí člověka. A těch má Spectral poměrně dost – konkrétně přes stovku, z nichž přes 80 se přímo svýma rukama podílí na výrobě. Druhá polovina procesu staví na bezmála stovce montážníků s různými specializacemi. A při obzvlášť neobvyklých požadavcích zákazníků může být řemeslné práce hodně. Na konci výrobní linky čeká vysoce vyspělý balicí stroj, který již přesně ví, kolik kartonu potřebuje a v jakých tvarech a velikostech. Výsledkem je obal na míru pro nábytek vyrobený na míru.

Když jsme procházeli továrnou, viděli jsme nejen (pochopitelně dominantní) oddělení zpracování dřeva, ale také část, kde se věnují kovům a sklu. Oba základní materiály pochopitelně odebírají od specializovaných výrobců, všichni se však nachází v bezprostředním okolí. Samotné zpracování (řezání a tvarování, chcete-li) probíhá pak už přímo ve Spectral.

Zpracování kovu probíhá na trojici CNC strojů a několika ohýbačkách, přebytky se vrací zpět na recyklaci a pozor se tu dává na každou část procesu – přestože jde o „velmi mechanickou“ továrnu, prý je zároveň velmi ekologická. Nejméně ekologickou součástí je nicméně lakování – každý odhalený kovový prvek je namočen v lázni s lakem a to z důvodu ryze estetického, nezůstávají na něm pak otisky prstů.

Také sklo je ošetřováno pečlivě, na to již ovšem stroje firma nepoužívá – je to příliš citlivá oblast. I když jak tak procházíte továrnou a vidíte obrovské skleněné tabule, které si tak vesele visí v naprosto instinktivně nesprávných prohnutích, uvědomíte si, co všechno sklo vydrží.

Od dodavatelů přichází hrubě opracované skleněné tabule, které se po přijetí pečlivě přeměřují a kontrolují pod silnými světly kvůli přítomnosti škrábanců – jakékoliv poškození vede k vyřazení z výroby a objednávce nového kusu. I takový problém je ve zhruba šestitýdenní dodací lhůtě zohledněn a zákazník by ho neměl pocítit.

Fascinující bylo vidět třeba i jen začišťování hran každého skelněného kousku a to přesto, že tyto hrany téměř nikdy vidět nejsou. Opracovávají se žiletkou (to aby zmizely případné stopy laku, které by tam proces mohl nechat) a několika brusnými papíry, dokud nejsou dokonale hladké a čisté.

Důležitý je však u Spectral nejen výrobní proces, ale i jeho výsledky, respektive to, z jakých komponentů a jak inteligentně je tento nábytek poskládán, aby dlouho vydržel a sloužil. Za všechno hovoří třeba exkluzivní používání špičkových kovových mechanik Blum, takže všechno vyjíždění, otevírání a vůbec pohybování má luxusní feeling. Mnohé pohyblivé části ještě navíc ve Spectral ošetřují teflonem (třeba tyče pro televize), aby pohyb byl naprosto hladký a tichý.

Samozřejmostí je i to, že si každou skříňku můžete libovolně horizontálně seřídit pomocí nožek, stejně jako můžete vyrovnat horní desky – ty jsou totiž na šroubech, což dále slouží jako záruka případné snadné výměny. Pokud je deska skleněná, je přilepené páskou a také jej lze v případě poškození velmi snadno vyměnit. To je možné i proto, že se díky čárovým kódům uchovává historie každé součástky.

Finalizace nábytku je poslední důležitou součástí. Ať si objednáte jak chcete velkou skříňku, dostanete ji vždy smontovanou – to proto, aby byla zajištěna konzistentní kvalita, ale i proto, aby zákazník, který si kupuje ne úplně levné vybavení, byl co nejspokojenější. V posledním kroku se tak jednotlivé připravené komponenty smontují a slepí, pak stráví pět minut v obrovském lisu pod tlakem půl tuny, aby následně jeden den nábytek stál na vzduchu a dokonale vyschnul. Poté už následuje jen výstupní kontrola, že každý jeden spoj dobře drží a každý šuplík a dvířka se pohybují jak mají, načež se vše vyčistí a zabalí do výše zmíněné krabice na míru.

Vidět moderní továrnu bylo samo o sobě velmi zajímavé, vidět preciznost, kterou poskytují špičkové stroje je ale až fascinující. Přestože ve Spectral pracuje přes sto zaměstnanců, kdyby techniky nebylo, mohlo by to znamenat klidně pětkrát tolik a hlavně mnohokrát více pracovní plochy a strojů. Je možná i trochu těžké jen tak docenit, jak snadno se tu vyrábí stovky a stovky skříněk a stolků každý měsíc a jak snadno se do základních modelů vnáší všechny změny, ať už si zákazník usmyslí, že potřebuje skříňku o milimetr nižší nebo třeba o půl metru širší, aby přesně zapadla do jeho pokoje (nebo, když jsme u toho, aby do skříňky zapadly jeho milované elektronické komponenty). A navíc je to všechno nábytek moderní, pěkný a působící, že s vámi bude dlouhá, dlouhá léta. Možná to tak není přímo audiofilská záležitost, na tu je zde příliš málo antirezonančních řešení a kdoví čeho ještě, ovšem pokud hledáte něco pěkného, spolehlivého a moderního, kam odložit svou sestavu, Spectral vám to určtiě umí nabídnout.

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: AV Integra | www.avintegra.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies