HIFIStyl

2017 01 05 TST Denon DCD 2500NE 1

Je nutné představovat firmu Denon? Asi těžko, protože je to jedno z mála jmen, které je známé i daleko za hranicemi ortodoxního hi-fi. Není tomu zase tak dlouho, co se nové generace dočkaly i komponenty z nejvyššího patra firemní nabídky, z řady 2000. Aktuálně tak zesilovač a SACD přehrávač nesou produktové označení 2500 a reflektují moderní, řekněme digitální trendy, které od hi-fi moderní uživatelé očekávají.

Co se nezměnilo, to je fakt, že SACD přehrávač, dnes pojmenovaný DCD-2500NE, je opravdu velkým, robustním strojem. O tom, že kovové šasi s mohutnými výztuhami má poctivou stavbu svědčí zajisté i hmotnost atakující 14 kg při rozměrech 43,4 x 13,8 x 33,5 cm (š x v x h).

2017 01 05 TST Denon DCD 2500NE 2

Při pohledu zepředu zaujme typicky shora trochu prohnutý čelní panel a vůbec vizuální styl, který je značce vlastní. Přímo uprostřed je uzounké čelo bytelné kovové mechanicky, které krásně klapne při dovření, pod ním je informativní, byť jednoduchý displej. Po pravé straně tohoto bloku jsou čtyři malá kulatá tlačítka pro regulaci přehrávání a jedno pro vysunutí šuplíku, na straně levé pak krom velkého spínacího tlačítka dvě tlačítka malinká - prvním volíte vrstvu u SACD disků, druhým zapnete režim Pure Direct.

Zadní panel je pak ještě jednodušší - na černé ploše je jen jediný analogový pár výstupních cinchů, o kousek vedle je možnost připojit digitální optický nebo koaxiální kabel a použít nějaký externí D/A převodník. To vše doplňuje už jen napájecí zásuvka a "praktické" konektory vstupu a výstupu pro signál dálkového ovládání.

2017 01 05 TST Denon DCD 2500NE 3

Vnitřní organizace přístroje je zjevně logická a neošizená, centrem je bytelný kryt S.V.H. mechaniky s logem Denon. Stejně tak zaujmou dva transformátory na EI jádře, jeden pro digitální a jeden pro analogovou část přístroje.

Mechanika umí získat data nejen z CD, ale i SACD (umí provést i downmix vícekanálových stop) a vypálených DVD disků (z vypálených obecně pak umí přehrát krom MP3 i WAV, FLAC, ALAC nebo i DSD 2,8 a 5,6 MHz). Signál dále zpracovává čip s rozlišením 32 / 192 s podporou Advanced AL32 Processing algoritmu, který vyhlazuje digitální "schody" v signálu tak, aby byly co nejblíže analogové spojitosti.

2017 01 05 TST Denon DCD 2500NE 5

Denon se chlubí tím, že v obvodech jsou pečlivě vybírané součástky, u nichž na rozdíl od nižších řad výrobce nespoléhá jen na udané parametry, ale pečlivě je třídí a hodnotí. Ostatně i proto máte na zadním štítku podpis kontrolního technika.

Přístroj pracuje ve frekvenčním rozsahu 20 - 20 000 Hz (pro CD / PCM), respektive do 50 000 Hz (pro SACD). Odstup signálu a šumu u CD činí skvělých 118 dB, u SACD ještě o kousek lepších 120 dB.

2017 01 05 TST Denon DCD 2500NE 6

Denon DCD-2500NE jsme poslouchali zejména v nejlogičtějším setu s PMA-2500NE, ale také na všech běžných sestavách - s Naim Nait XS + Naim FlatCap XS a Harbeth Monitor 30, s Norma Revo IPA-70B a Xavian Premio nebo s Cambridge CXA80 a Xavian Perla. Použity byly kabely od ZenSati (Authentica), TelluirumQ (Silver a Black) nebo KrautWire (Lifetime). Poměřovalo se s OPPO BDP-105D či Cambridge CXC, chvíli se také poslouchalo s reprosoustavami RIHA - Nano S Plus, Mikro S Plus a Nano M Plus. Další použité komponenty viz aktuální sestava v pravém sloupci.

Už od prvního tónu je jasné, že Denon u nové generace zvolil velmi vřelé vyvážení a do reprodukce proniká hodně teplý tón a celková uvolněnost, proto i basová linka ve "Spiritual" Charlieho Hadena ("Beyond the Missouri Sky" | 1997 | Verve | 537 130-2) byla vykreslená s nebývalou vřelostí, ale jinak velmi slušně. Pravda, kontury jsou měkčí a Denon sází na jemnost, na poklid a na bohatý objem, sází na sice vágněji definované kontury a nadýchanost, nicméně nebojí se ani naznačit váhu tónu, jeho důraz a udělit mu impuls, podtrhnout drnknutí a sice nijak uspěchaně, ale s nadhledem umí předat také šťavnatost a dřevitost, v dané kategorii vlastně až na onu zřetelnou vřelou příměs vystihuje dřevité "zavrčení" kontrabasu velmi, velmi dobře.

2017 01 05 TST Denon DCD 2500NE 9

Onen příjemně do "hezkého" tepla posunutý charakter se objevil i ve vokálech Benediktýnů z kláštera Santo Domingo de Silos, pějících "Puer natus est nobis" ("Chant" | 1994 | MFSL | UDCD 725). Vokály byly vlastně velmi krásné, nesvázané, uvolněné a bohaté, laskavé a měkčí, bohatší, beze stop syntetičnosti nebo techničnosti. I přes celkovou něhu a uvolněnost měly vokály adekvátní, realistický objem a dobrou čitelnost - hlasům bylo rozumět, celistvost sboru už se začínala rozkládat na úroveň jednotlivých vokalistů, byť ještě ne úplně snadno identifikovatelných mezi sebou. Bylo ale cítit, že vokály mají tělo, mají plnost a konkrétnost.

I v nejvyšším pásmu je patrný nádech vřelosti, byť méně než v nižších oktávách - třeba činely v "Concorde" od The Modern Jazz Quartet ("Concorde" | 2008 | Prestige | 0888072306530) jsou lehounce éterické, trochu jemnější, ale přesto stále znělé a jasně kovové. Vibrafon pak působí objemově a proporčně dobře trefený, znělý také víc než dostatečně, s velmi dobře, byť ne tvrdě oddělnými údery; je kulatý, zaoblený a lehký, byť jeho zazvonění odlehčí a osvěží hudbu s příjemnou suverenitou.

2017 01 05 TST Denon DCD 2500NE 10

V Saint-Saënsově "Danse Macabre" ("Crystal Cable Arabesque" | 2009 | Crystal Cable | CC200901) měl přednes akurátní proporce, váhu, bylo cítit tělo, tonální bohatost i celkovou barevnost, velmi slušná byla i dynamika, byť velmi dramatický přednes od přehrávače nečekejte. Je decentní a neuspěchaný, chtělo by se říci velmi tradiční. Když na to ale přijde, energie ve špičkách nechybí, byť by mohla být výbušnější.

Rutterova "Nativity Carol" ("Reference Recordings First Sampling" | 1990 | Reference Recordings | RR-S1CD) prověřila rozlišení přehrávače - DCD-2500NE sice nebude analytickým nástrojem do studia, ale do detailu jde stejně dobře jako kterýkoliv jiný šedesátitisícový stroj, na detaily však nijak netlačí a nechává je probublávat neuspěchaně a v klidu - už ale zvládá oddělit sboristy, už umí načrtnou i varhanní stopu v pozadí, celkově panuje ve zvuku zcela prostém pocitu mechaničnosti velice dobrá organizace.

2017 01 05 TST Denon DCD 2500NE 12

Přes celkovou něžnost a jakýsi nádech éteričnosti a nadýchanosti nepůsobí nakonec prostor v "Besame Mucho" Lindy Sharrock a Waltera Puschniga z "Late Night Show Part II" nekonkrétně. Ba naopak, pravolevé rozložení bylo naprosto přehledné a celkem pevné, stejně jako bylo cítit hloubku, byť předozadní rozvrstvení poloh instrumentů je ještě mimo možnosti přehrávače. Lokalizace je ale velmi dobrá, protože mezi vokálem a nástroji je prostě dostatek vzduchu.

Denon DCD-2500NE funguje nejlépe tehdy, když ztlumíte světla, nalijete si něco pohodového k pití a uvolníte se s něčím jako je Gilourova "Rattle that lock" ze stejnojmenné desky (2015 | Columbia | 88875123262). Teplejší charakter s celková pohoda přímo vybízí uvolnit si hlavu a nic neřešit, reprodukce je hlavně výtečně plynulá, ale i dostatečně dynamická, ale ne zase tak intenzivní, aby vás nenechala odpočívat. Tón tu s jednoduchostí střídá tón a i když váš tep z toho pravděpodobně nedosáhne nezdravě vysokých hodnot, je moc příjemné takhle nespěchat.

2017 01 05 TST Denon DCD 2500NE 11

SACD / CD přehrávač Denon DCD-2500NE působí jako zjevení z jiných dob. Denon totiž jako kdyby postavil racionální, ortodoxně koncipovaný, ale v ničem ani v dnešní společnosti nezaostávající stroj. Mohutná stavba, poctivě zvolené součástky a zvuk, který je nenásilný, uvolněný, ale přesto přese všechno plně hodný pořizovací cenovky přístroje. Za něco přes 50 tisíc tak dostanete sice citelně vřelejší, ale rychlý, tichý, muzikální, nemechanický a se solidní čitelností a organizací hrající přehrávač - takhle nějak by měl vypadat rozumný high-end, který si na nic nehraje.

Kč 55 990,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ robustní a spolehlivá stavba

+ logické vnitřní řešení

+ férová cena

+ příjemný, uvolněný a nenásilný přednes

ZÁPORY

- nefunguje jako D/A převodník (i když PMA-2500NE už ano, takže o nic nejde)

- nemá symetrické výstupy

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Eurostar Ostrava | www.eurostar-ostrava.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies