2021 06 30 TST HANA ML 1

Japonské slovo HANA (respektive znak 華) odkazuje na „rozkvět“, potažmo přeneseně také na „nádheru“ a další pozitivní aspekty všehomíra. Audiofilové si tuto všeobjímající krásu poměrně často – zejména ti starší a lehce nostalgičtí – spojují s vinylovým audio řetězcem, v kterémžto segmentu pak pod výše zmíněným jménem operuje (relativně) malá japonská značka, která dokázala zaujmout zejména dostupnými přenoskami s líbezným zvukovým laděním.

Praktickým vrcholem nabídky vyjma trochu exotické přenosky Urushi jsou černé přenosky řady M, kde MH značí vysoké výstupní napětí a ML zase nízké, jinak jsou přenosky koncepčně identické, tak jako u základní série EH / EL a střední SH / SL. Všechny modely mimochodem vyrábí gigant v oboru, tokijská firma Excel Sound Corporation, sloužící pro nemalou část světové produkce mnoha a mnoha značek.

Tělo přenosky je vyvedeno v kombinaci elegantní černé klasického jednoduchého tvaru se zlatými prvky. Materiálem je Delrin – tento termoplastický polymer má vysokou tuhost, vysokou mechanickou odolnost, netrpí teplotními rozdíly a obecně se velmi dobře hodí na něco, co má být rozumně lehké a přitom velmi pevné a málo rezonující, což se jeví být jako přesně na míru šité výrobě přenosek.

2021 06 30 TST HANA ML 4

Osazená chvějka je vyrobena z tvrzeného hliníku a zakončená hrotem z přírodního diamantu s tvarem MicroLine – to jsou patrně hlavní základní rysy, které vám o přenosce poví to důležité. Důležité samozřejmě je i to, že (tak jako je tomu bez výjimky v celém katalogu firmy) je model ML elektrodynamická přenoska s pohyblivou cívkou (neboli MC). Nízká výstupní úroveň v tomto konkrétním případě znamená 0,4 mV / 1 kHz.

Z dalších parametrů stojí za zmínku soulad kanálů s rozdílem pod 1,5 dB, případně i naprosto běžný vyžadovaný přítlak na hrot 2 gramy. Přeslechy mezi kanály mají úroveň 30 dB / 1 kHz, což je v analogovém světě dobrý standard. Nadprůměrný je pak frekvenční rozsah 12 – 45 000 Hz. Impedance na 1 kHz činí 8 ohm a doporučené zatížení „více než 100 ohm“. Budete potřebovat také raménko, které zvládne mírně nadstandardní hmotnost přenosky 9,5 g.

2021 06 30 TST HANA ML 5

Celkově by dle parametrů neměl být u HANA ML žádný problém při použití běžných MC phono předzesilovačů a běžných „lepších“ gramofonů – žádný z technických parametrů a požadavků nepatří do sféry exotických.

Přenosku ML jsme měli možnost poslouchat na redakčním gramofonu VPI Scout s raménkem Jelco SA-250, přesné otáčení zajišťuje VPI ADS a gramofon stojí na antirezonančním řešení IsoAcoustics DELOS. Jako phono slouží Grandinote Celio, poslouchalo se přes Kinki Studio EX-P7 / EX-B7 nebo Norma Audio SC-2 LN / Revo PA 160 MR s napájením GMG Power Harmonic Hammer 3000P. Kompletně bylo vždy propojeno kabely Nordost Heimdall 2 a to v kompletní signálové i napájecí cestě. K porovnání jsme měli HANA EH nebo Rega Elys 2.

2021 06 30 TST HANA ML 6

Kontrabas Charlie Hadena v „My Old Flame“ („Last Dance“ | 2014 | ECM | ECM 2399) byl mnohem, mnohem plnější a šťavnatější, než jsme očekávali, skok od přenosky HANA EH je enormní. Je to už opravdu hezky artikulovaný bas, zbavený té „hezké“ sametové vrstvičky a tím pěkně konkrétní, jistý, byť stále s vnímatelným přídechem vřelosti. Už jsme ale v kategorii, v níž hraje skutečný kontrabas, pevný, velký, se strunami napjatými a s rozmanitým zvukem, ne jen jednopolohovým brouknutím. Skvělé je, že tu stále zachován ten laskavý charakter značky, ale třeba i fyzický impuls a váha zvuku jsou už prakticky autentické.

Střední pásmo už zní s přenoskou HANA ML pěkně transparentně – přes vokál LP v její „Muddy Waters“ („Lost On You“ | 2017 | Vagrant | 538284881) byl sice stále patrný jistý drobounký přídech vřelosti navrch, ale v takové té libozvučné „analogové“ formě, která neruší od prožitku. Celkově je ale zvuk příjemně prezentní, s high-endovými ambicemi v čistotě, transparentnosti a jasnosti. Díky tomu vokál možná má své lehoulinké přibarvení, ale je už skutečně krásně srozumitelný – opět je to od základního (moc pěkného) modelu HANA EH odskok o světelný rok. Stále tu zůstává ten charakteristický kulatější klid, ale je tu i energie, je tu pocit plasticity a celkově prostě pěkně podaný střední rozsah.

2021 06 30 TST HANA ML 7

Tikání činelů v Eickově „Joni“ z desky „Skala“ (2011 | ECM | ECM 2187) ukazuje na kvality přenosky – je dobře zaostřené, pěkně přednesené vepředu, bez pocitu zapadlosti nebo nějaké jemnosti. Jsou to konkrétní kovová cinknutí, pěkně řízná, byť i tady třeba při vysoké hlasitosti cítíte, že přenoska je lehce jemnější. Je to ale krásný zvuk – za své nijak drastické peníze dostanete velmi dobré rozlišení, dobré dozvuky, opět prostě informativnost sahající po high-endových sférách. Navíc cítíte už plochu činelu, není to jeden jiskřící bod, ale skutečně celá znějící hmota s jistou rozlohou.

Navzdory onomu trochu decentnějšímu celkovému vyznění, které je patrně signaturou značky HANA, se nemusíte u ML bát, že by zvuk v potřebném okamžiku nebyl dostatečně intenzivní a dynamický, jak ukázal velký buben v úvodu „Lion in Winter“ od Bee Gees („Trafalgar“ | 1971 | MFSL | MFSL 1-263). Dopad paličky na blánu vygeneruje pevný, dobře ohraničený zvuk, který následuje to mohutné, tučné basové hřmění velkého těla bubnu. A že těla už je tu pěkná porce. Není to takový ten suše zaříznutý úder, je spíše mohutnější, tekutější, ale krásně bytelný a robustní.

2021 06 30 TST HANA ML 10

V čem je patrně největší rozdíl mezi základní HANA EH a touto HANA ML, to je množství detailů, které umí z drážek vyzobat, respektive i to, jak snadno se k nim svým uchem propracujete a jak „jednoduše“ už působí – je to opět prakticky hotový high-end jak se sluší a patří. „Modul 60“ od Nik Bärtsch’s Ronin („Awase“ | 2018 | ECM | ECM 2603) je plný různých zvuků, krátkých, dlouhých, intenzivních i tichých, je to prostě bohatství informací a HANA ML už jim vládne klidnou a pevnou rukou (nebo jehlou?). Je to pěkně strukturovaný zvuk, je cítit pěkně propracovaný celý rozsah od různorodého basu po křehké, samozřejmě ohraničené vysoké tóny. Už je to skutečně pěkně transparentní a pěkně zřetelný zvuk, jednotlivé nástroje mají své kontury a ačkoliv není zvuk prvoplánově analytický (ba naopak, jako by byl maximálně organický a spojitý), je prokreslený už opravdu velice hezky a vytváří velmi autentický obraz nahrávky.

Ačkoliv oddělení kanálů není na papíře nějak (příliš) signifikantně lepší, než u základního firemního modelu, tak v „There is a Kingdom“ Nicka Cavea („Boatman’s Call“ | 2011 | Mute | LPSEEDS10) cítíte mnohem, ale mnohem lepší stereofonii. Je to pevně načrtnutý, zřetelný a „vyživenější“, plnější obraz. Nástroje jsou dobře oddělené, nehledě na to, že díky širší a hlubší bázi mají více místa. Je to už opravdu pěkné stereo s pocitem plasticity. Celkové ladění charakteru nebudí dojem, že by šlo o krystalický hologram, je to spíše nádherné malířské plátno, ale na přehlednosti nebo čitelnosti to nijak neubírá.

2021 06 30 TST HANA ML 11

A také na svižnějších nahrávkách, jako je „Child in Time“ od Deep Purple („In Rock“ | 2016 | Harvest | 0825646035083) je cítit, že HANA ML už patří do vyšší ligy. Nejen, že rockovému drajvu nevadí ono lehce měkčí ladění, ale dokonce si vychutnáte dostatečnou pevnost až tvrdost jednotlivých nástrojových linek, je to zvuk jasný, má spoustu energie a také lepší, živější tempo. Pokud je rock / metal vaším jediným žánrem, možná budete chtít ještě o něco průbojnější přenosku, tady přeci jen pořád je reziduum té „analogové krásnosti“, ale pranic to nevadí, je to velmi chytlavý zážitek, při kterém už si nožka začíná podupávat.

Přenosky HANA jsou krásné – tak jak to slibují už ve svém jméně. Základní model HANA EH je zajímavý pro každého začínajícího „gramofonistu“, téměř vrcholné provedení HANA ML už ale aspiruje na to získat si za stále ještě naprosto rozumné peníze srdce a ucho i otrlejšího „analogfila“. Je to jednak krásný kus vybavení pro potěchu oka, je to ale hlavně také už komplexní, dobře hrající, čistý a autentický kus vybavení, který váš gramofon může pošťouchnout směrem k opravdovému high-endu. A navíc přenoska snadno zapadne i k méně zkušeným vyznavačům gramofonů, protože její nároky na seřízení i nároky na phono předzesilovač jsou vlastně velmi nízké, téměř na bázi „nějak to propojte a hrajte“. HANA ML možná není tak úplně nástrojem pro ucho přísného puristy, ale pro toho, kdo od gramofonu očekává krásu a zároveň pocit vysoké kvality reprodukce je naprosto geniálním řešením, které za cenu střední třídy otevírá bránu třídy opravdu vysoké. I proto zůstává trvalou součástí redakční výbavy, protože po téhle zkušenosti není cesty zpět…

Kč 24 980,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ pěkný vzhled

+ nenáročné na nastavení a přizpůsobení

+ organický zvukový projev

+ pěkný bas

+ celková muzikálnost

+ dobrá míra detailu

ZÁPORY

- možná jen to, že není stroze neutrální, má přeci jen svůj jemně patrný styl

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Altei | www.altei.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies