2019 12 20 TST Dynamique Horizon 2 1

Anglie (zejména v onom exaktním pojmenování pro jižní část Spojeného království Velké Británie a Severního Irska) je přezdívána kolébkou hi-fi techniky zcela oprávněně - nikde jinde na světě nenajdete tolik věhlasných značek, jako právě v této oblasti. Tím nejsilnějším kouzlem pak z nějakého důvodu disponuje pás na jih od Londýna až k jižnímu a jihovýchodnímu pobřeží, kde najdete tucty věhlasných firem. Město Brighton je pak známé jednak jako oblíbená destinace anglické smetánky, jednak jako domov Bowers&Wilkins - ale sídlí tu mimo jiné také výrobce kabelů Dynamique Audio.

Ta (tedy konkrétně její majitel a konstruktér Daniel) staví své portfolio na racionálně pojatých konstrukcích, racionálních volbách materiálů a - rozhodně v neposlední řadě - na racionálně stanových cenách. Značka začala svou cestu v roce 2009 a staví podle svých slov na několika jednoduchých základech.

Základem je kompletní ruční výroba z kabelů vyrobených dle vlastních specifikací. Dalším bodem je volba materiálu - jde o stříbro, případně o postříbřenou měď (i ta má ale stříbrnou vrstvu o tloušťce minimálně 100 mikronů, což je opravdu netypicky hodně). V Dynamique Audio říkají, že ačkoliv stříbro může při špatné implementaci znít tence a až příliš jasně kvůli nedostatečným průřezům, špatnému stínění a dalším faktorům, tak věří, že při správném použití nemá konkurenci.

2019 12 20 TST Dynamique Horizon 2 2

Krom zmíněných materiálů sází značka Dynamique také na vodiče typu solid core (ačkoliv takový typ vodiče není ve všech jejich kabelech), kde - dle jejich slov - nedochází k interakci mezi jednotlivými vlákny a u dobře zpracovaného materiálu nenajdete diskontinuity a je snazší zajistit precizní přenos signálu.

Jako dielektrikum firma používá výhradně Teflon a to buď FEP nebo PTFE formu, tu druhou tam, kde je použito i vzduchové dielektrikum. Výjimkou z pravidla je použití pěnového polyetylénu u řady digitálních kabelů, kde prý toto řešení pomáhá docílit správné impedance, která je u digitálního přenosu klíčová.

2019 12 20 TST Dynamique Horizon 2 3

Krom standardních geometrií typu krouceného kabelu takovým či jiným způsobem používá firma u vyšších řad také vlastní geometrii nazvanou "spirálové pole". Vodiče jsou i tady kroucené, nicméně zachovávají si odstup díky distančním podložkám, které navíc fungují i jako mechanické tlumení.

Dynamique Audio také - opět s výjimkou digitálních kabelů - nepoužívá metalické stínění vodičů, protože tvrdí, že samotná geometrie postačí pro dosažení dostatečné odolnosti proti vzduchem šířenému rušení. Navíc říkají, že takto indukovaný šum bývá problémem k řešení spíše u "studiových délek" kabelů, kde často dosahují 20 - 30 metrů, v domácím prostředí na půlmetrové vzdálenosti - prý - není mnoho čeho se obávat.

2019 12 20 TST Dynamique Horizon 2 4

Firma řeší také mechanické tlumení vibrací a předchází efektu mikrofonie - proto používá prvky vyfrézované z masivního kusu hliníku, připevněné ke koncům kabelů pomocí elastometrů, absorbujících dobře pronikající mikrorezonance. Uvnitř tohoto pouzdra, které působí na první pohled spíše jen jako estetický prvek na kabelu, se nachází také slitina neželezných materiálů, které mají za úkol pohltit elektromagnetické rušení.

Přestože u některých kabelů najdete konektory značek jako WBT, Neutrik nebo Wattgate, na většině modelů používá značka své vlastní, což je s ohledem na velikost firmy poměrně pozoruhodné.

2019 12 20 TST Dynamique Horizon 2 5

V portfoliu jsou pak analogové i digitální kabely, rozdělené do různých kvalitativně rozdílných řad, kde základ tvoří série Horizon 2, která by se dala popsat jako snaha o ideální dostupnou hi-fi kabeláž.

Horizon 2 - analogový signálový kabel

Klasický propojovací kabel s důstojně působícím zpracováním se dobře používá, je dostatečně tenký a přitom pevný, aby se dobře zapojoval. Vzhledu dominuje jemný černý oplet a celkově pěkné zpracování, které je s ohledem na cenu nadstandardní.

2019 12 20 TST Dynamique Horizon 2 26

Konstrukce kabelu je symetrická, tři vodiče (dva 25 AWG a jeden 22 AWG) z postříbřené mědi (s čistotou 7N) jsou kroucené do spirály. Tlumení vibrací výše zmíněným řešením zajišťuje prvek z uhlíkového vlákna. V RCA konektorech vlastní konstrukce signál vede tellurová měď, v XLR podobě se používají standardní koncovky Neutrik XX v postříbřeném provedení. Vnitřek je tvořen trubičkou z PTFE Teflonu se vzduchovou mezerou a vnější obal je z PVC.

Horizon 2 - digitální signálový kabel

Na první pohled se liší digitální signálový kabel od toho analogového jen nepatrně svou nazelenalou barvou a absencí mechanického tlumícího prvku. Rozdíly jsou ale uvnitř - vodič s pevným jádrem je opět z postříbřené mědi, ale s čistotou 6N a jediným vodičem s průřezem 19 AWG.

2019 12 20 TST Dynamique Horizon 2 16

Izolant je pěnový polyetylen, impedance drží normu 75 ohm a stínění je provedeno jednak hliníkovou fólií, jednak opletem ze stříbřené mědi.

Horizon 2 - USB signálový kabel

Vzhledově - samozřejmě až na konektory - odpovídá USB kabel tomu, co je popsáno výše u koaxiálního digitálního kabelu. Opět je ale vnitřní provedení to, čím se liší. Jsou tu čtyři vodiče z čisté bezkyslíkaté mědi. Datovým proudům je vyhrazen průřez 2x 24 AWG a napájení 2x 22 AWG.

2019 12 20 TST Dynamique Horizon 2 20

Izolantem je pěnový polyetylen, stínění je odděleno zvlášť pro datový a zvlášť pro napájecí pár za pomoci hliníkové folie, poté je celý kabel stíněn pomocí vnějšího měděného opletu.

Horizon 2 - napájecí kabel

Na napájecím kabelu si konstruktér dal mimořádně záležet, až neuvěřitelně co se týká materiálů a pracnosti konstrukce vzhledem k nastavené cenové relaci. Ani napájecí kabel není žádná tlustá "roura", stále zachovává poměrně jednotný vzhled série Horizon 2 a i na něm najdete tlumící "pecku" z kombinace uhlíkových vláken a kovu. Koncovky na obou stranách jsou jednoduché, ale pěkné a bytelné.

2019 12 20 TST Dynamique Horizon 2 13

Vnitřní konstrukce sestává ze sedmi vodičů s pevným jádrem, všechny z postříbřené mědi čistoty 7N; šest z nich má průřez 19 AWG, jeden (ten zemnící) 16 AWG. Izolantem je PTFE Teflon se vzduchovou mezerou a vodiče jsou uspořádány do výše zmíněného spirálového pole.

Horizon 2 - reproduktorový kabel

Reproduktorové kabely série Horizon 2 jsou tenké, tvoří je dva nezávisle vedené a kroucené vodiče - jde o postříbřenou bezkyslíkatou měď čistoty 6N s průřezem 2x 14 AWG. Kabel má na obou koncích tlumící "pecku", izolantem je FEP Teflon a na koncích jsou osazeny firemní konektory, kde signál vede fosforová měď s pozlacením.

2019 12 20 TST Dynamique Horizon 2 28

Pozorný čtenář jistě zaznamenal, že firma neudává u svých kabelů hodnoty indukčnosti, odporu nebo kapacity (ačkoliv to je dnes již celkem standardní) - je to proto, že jak majitel a hlavní konstruktér Daniel říká, cílem je, aby lidé kabel zapojili a měli z něj nějaký dojem a neorientovali se slepě podle údajů, interpretovaných bez hlubšího kontextu.

Všechny kabely jsme mohli vyzkoušet v běžných redakčních sestavách. U OPPO UDP-205 / Norma Revo IPA-140 / Harbeth Monitor 30 jsme srovnávali s Nordost Heimdall 2, u Teac NT-503 / Emotiva XSP-1 / Emotiva XPA-DR2 / KEF LS50 jsme poměřovali se ZenSati Authentica, Cable4 Superblack a Cardas HighSpeed SB USB, ale také u Cambridge CXC / Cambridge CXA80 / Fischer&Fischer SN-70 s Nordost Red Dawn, případně u ASUS Xonar Essence One MUSES MKII / Grandinote Shinai / Cambridge CXC / Cambridge CXA80 / Fischer&Fischer SN-70 s kabely Nordost Red Dawn a TelluriumQ Black a Silver. Zkoušeli jsme ale také obdobně dostupnou kabeláž značek jako Eagle Cable nebo AudioQuest (u kabelů signálových), IsoTek (u kabelů napájecích) nebo ProAc a Tasker (u kabelů reproduktorových). Popisované dojmy pak platí při použití všech kabelů jako celku napříč systémem všude tam, kde to bylo možné.

2019 12 20 TST Dynamique Horizon 2 29

Na všech sestavách se zdálo, že baskytara Marcuse Millera v jeho "Power" ("M2" | 2001 | Telarc | CD-83534) dostane po zapojení kabelů Horizon 2 "kopanec", přibude objemu a výraznosti a kdo by se u dostupné kabeláže bál jisté plochosti, bude nadšený (alespoň my jsme byli) - zvuk je šťavnatý, má lehce vřelejší, ale celkově nijak výraznou vlastní charakteristiku. V rámci cenové úrovně jsme měli pocit velmi působivé energie, objemu i celkové kultivovanosti; ačkoliv třeba série Red Dawn od Nordost byla při kompletním prokabelování lepší v kontrole a pevnosti, kabely Dynamique se při výrazně nižší ceně její úrovni blíží a to jsme doposud o žádných kabelech s čtyřmístnými cenovkami říct s klidným svědomím neodkázali.

Stejně tak na středních frekvencích, třeba při zpěvu Bobbyho McFerrina v "Hush Little Baby" ("Hush" | 1992 | SONY Masterworks | SK 48177), nás Horizon 2 víc než překvapily v tom, jak snadno a s jakou bohatostí a barevností (v poměru k tak akceptovatelným cenovkám) hudba zněla. Kabely v nízkých třídách často mají tendence jaksi "opomenout" pocit těla a sytosti vokálů, u Dynamique Audio ten pocit nenastával, naopak všechno bylo až překvapivě harmonické a příjemné, ať už v tom či onom systému - přitom ale Horizon 2 krom právě oné jisté "harmonie" nevykazují snahu nějak naklánět frekvenční spektrum nebo něco zdůrazňovat.

2019 12 20 TST Dynamique Horizon 2 27

I na výškách jsme ocenili to, že cinkot činelů v Brubeckově "Take Five" ("Time Out" | 2009 | Columbia | 88697 39852 2) byl jasný a spíše sladší, než suše jednoduchý, jak u levnějších kabelů leckdy bývá. Kabely se nezdály zvýrazňovat ani přímočařejší charakteristiku zesilovače Norma, ani jemnější a měkčí styl prezentace Grandinote, v každé sestavě byl cinkot dobře rozlišený a ať už byl důvod jakýkoliv, zanechala v nás reprodukce vždycky pocit, že dostáváme víc, než bylo očekáváno.

Odvážné pojmenování značky jaksi podsouvá očekávání, že hudba bude dynamická. Je pravda, že opět při přímém porovnání s výrazně dražšími Red Dawn (jakkoliv i ty dle naší dlouhodobé zkušenosti patří k nadstandardu své cenové třídy), působily Horizon 2 až k neuvěření blízko - třeba "Two Bass Hit" Dizzy Gilespieho ("Night in Tunisia" | 2006 | Bluebird | 82876 84866 2) měla hlavně tělo a robustnost, které byly prostě fajn a ani dynamicky nepůsobila "zbržděně". S obdobně drahými kabely, které jsme měly k dispozici (byť pravda nikdy jako kompletní sestavu srovnatelnou s Horizon 2), nastával pocit jakéhosi "splasknutí" hudby, vymizení zřetelné části tahu na branku.

2019 12 20 TST Dynamique Horizon 2 12

I rozlišení bylo vlastně až nečekaně obstojné; ne že by Horizon 2 způsobily nějaký zázrak, ale jejich vlastně uhlazená a klidná reprodukce vám nezavdá v této ceně absolutně žádné důvody ke stěžování, už proto, že třeba v "Tribal Dance" od Peter Green Splinter Group ("Destiny Road" | 2010 | Snapper Music | SBLUECD055) bylo prokreslení opět velmi blízko dražších kabelů. Ano, ne takový pocit ambientních detailů a ne třeba tak dlouhý, tak jemný dozvuk výrazného činelu, nicméně základní pocit čistoty a pevnosti tu byl a to rozhodně (vcelku daleko) nad rámec toho, co nabídnou v této ceně mainstreamové značky.

Nejvíc nás ale nadchl pocit, že oproti výše jmenované a cenově srovnatelné konkurenci byl systém propojený Dynamique Audio vždy jaksi jednodušší a třeba "Please Read the Letter" od Roberta Planta a Alison Krauss ("Raising Sand" | 2007 | Decca | 475 9382) byla plnější, pocitově bohatší a tak nějak vláčnější, prostě jako kdybyste poslouchali o něco lepší sestavu celkově. Velkou devizou kabelů bylo to, že jsou "bez problémů", že nic neakcentují a že sestavy nechávají v klidu hrát - navíc ani u dražší elektroniky nepůsobilo jejich zapojení úplně nepřiměřeným dojmem.

2019 12 20 TST Dynamique Horizon 2 17

Anglický malosériový výrobce Dynamique Audio rozhodně nepatří k hvězdám audio businessu, ale je to vlastně škoda - protože už jejich základní série Horizon 2, která je i na české poměry férově dostupná, funguje obdivuhodně dobře a rozhodně dokázala "rozsvítit" sestavy odvážněji a šťavnatěji, než jakýkoliv z nám známých konkurentů podobné cenové hladiny. Přidejte k tomu pěkné zpracování a celkově dobrý pocit je na světě - za nás Dynamique Audio nabízí hi-fi standardy (celkem výrazně) přesahující ty obvyklé v této cenové kategorii. Pokud tak hledáte výjimečně dobrý poměr cena / výkon, pokud je vám blízké neefektní a hudební harmonii podporující podání, pak jsou kabely Horizon 2 naprosto jasným tipem. S osobním doporučením, protože testovací vzorky v redakci už zůstanou jako etalon možného mezi dostupnými hi-fi kabely.

cca Kč 9 000,- - 2x 2,5 m reproduktorový kabel

cca Kč 4 500,- - 2x 1 m cinch-cinch analogový interconnect

cca Kč 3 200,- - 1 m cinch-cinch digitální interconnect

cca Kč 5 000,- - 1 m USB kabel

cca Kč 6 000,- - 1,5 m napájecí kabel

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ fantastická cenovka za výkon

+ dobré zpracování

+ oproti leckteré konkurenci pocit realistické plnosti

+ zapojení od zásuvky po reprosoustavy celkový pozitivní dojem ještě trochu umocní

ZÁPORY

- nic

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Dynamique Audio | www.dynamiqueaudio.com 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies