2020 07 30 TST Focal Clear 1

Francouzský Focal vyrostl od roku 1979 z nadšeného projektu Jacquese Mahula do jednoho z nejvýznačnějších producentů reprosoustav, jehož výrobní program má dnes přesah i do sféry profi audia, ozvučení automobilů, výroby A/V elektroniky nebo osobního poslechu. Právě ten poslední segment obsadil Focal lehce překvapivě, ale o to silněji – jeho řada sluchátek patří mezi skutečně špičková řešení v čele s modelem Utopia, jehož status podtrhuje pěkně tučná cenovka. V akceptovatelnějším světě se pak pohybuje model Clear.

Už na první pohled je patrné, že Clear patří do světa domácího poslechu i to, že autorem jsou vývojáři z Focal. Dominantní jsou circumaurální mušle, jejichž vnější stranu tvoří elegantní stříbrná jemně tkaná mřížka s mírně excentricky usazeným kroužkem se znakem firmy a popisem modelu, o nějž se z vnitřní strany opírá magnet reproduktoru.

Mušle jsou poměrně robustní a dobře přiléhají k hlavě díky bohatému polstrování hlubokých náušníků s jemnou perforací, kde přítlak tlumí 2 cm paměťové pěny. Materiál potahu je z mikrovláken, což spolu s otevřenou konstrukcí mušlí umožňuje dlouhodobý poslech bez pocitu zapaření uší.

2020 07 30 TST Focal Clear 2

Pohled dovnitř mušle odkryje pohled na žebra konstrukce a kryt reproduktoru s různě velkými pětistrannými otvory, které pomáhají správně rozprostřít zvukovou energii. Zajímavostí je usazení reproduktoru nikoliv v prostředku, ale mírně pod úhlem, což má přispět k přesvědčivějšímu vnímání zvuku jako při poslechu reprosoustav.

Přívodní signálové kabely vedou do každé mušle, zakončuje je 3,5 mm jack s aretačním mechanickým prvkem. V balení najdete rovnou tři různé kabely, lišící se primárně koncovkou – je tu čtyřpinový symetrický XLR, 6,3 mm velký jack i malý 3,5 mm jack.

2020 07 30 TST Focal Clear 3

Mušle přiléhají k hlavě příjemně nastaveným tlakem i díky pěkné hliníkové konstrukci hlavového mostu a vysouvacích částí. Vrchní část mostu je okrášlena kůží, spodní část přiléhající k hlavě je opět z perforovaného mikrovlákna pro dlouhodobý komfort. Ani hmotnost bezmála půl kilogramu díky tomu není na obtíž.

V mušlích pracuje širokopásmový měnič s průměrem 4 cm, vyrábí si ho Focal sám a jeho tvaru říká typ M. Materiálem je slitina hořčíku a hliníku.

2020 07 30 TST Focal Clear 4

Sluchátka pracují ve frekvenčním rozsahu 5 – 28 000 Hz, mají poměrně vysokou citlivost 104 dB / mW / 1 kHz a „mobilní“ impedanci 55 ohm. Focal ještě udává poměrně nízké celkové harmonické zkreslení 0,25% na 1 kHz při akustickém tlaku 100 dB.

Focal Clear jsme měli možnost poslouchat na běžných redakčních komponentech jako je OPPO UDP-205, Teac NT-503 nebo ASUS Xonar Essence One MUSES MKII, ale i na Questyle CMA Twelve nebo Questyle CMA400i nebo „mobilních“ Apogee Groove a Chord Mojo. Porovnávali jsme s AudioQuest NightHawk Carbon nebo Focal Stellia či Sennheiser HD 26 Pro.

2020 07 30 TST Focal Clear 5

S basovou linkou ve „Twist in my sobriety“ Tanity Tikaram („Ancient Heart“ | 2008 | Warner Music | 2564-69459-2) si sluchátka poradila s velkou, nečekanou dávkou důstojnosti. Prvotní je kontrola, přesnost a pružný dravj, zvuk je utažený, svižný a silný, objemem adekvátní, ne ale tak velký jako u větších firemních modelů například. Bohatě ale stačí, je v optimálních proporcích ke zbytku pásma. Vysloveně excelentní – a to prakticky s jakýmkoliv zdrojem signálu – je napětí a údernost v basech, je to razantní, živý, výbušný zvuk.

Střední pásmo, zastoupené mužským a ženským hlasem nebo akustickými nástroji v Sinatrově „Somethin‘ Stupid“ („My way“ | 1997 | Reprise Records | 9362-46712-2) – sluchátka jsou excelentně transparentní a čistá, chce se říct až krystalicky (byť ne tak tvrdě, jako třeba model Stellia). Mají analytickou náturu, ale neagresivní. Detailní, jasný, pevný zvuk má nicméně své nároky – navzdory nízké impedanci a zdánlivě „snadným“ parametrům Clear rozhodně stojí za to spojit s co nejlepší dostupnou elektronikou. Pak si užijete opravdu výtečnou, excelentní definici a konkrétnost.

2020 07 30 TST Focal Clear 6

Reprodukce zůstává srovnaná i v nejvyšším frekvenčním spektru, kde tikot, ševel a cinkot činelů v „On her way“ Pata Methenyho („Speaking of now“ | 2002 | Warner Bros | 9362 48025-2) byl objemný, jasný a snadno dosažitelný, přirozeně rozlišený a jdoucí až k jemným nuancím, vlastně až do trochu překvapivé hloubky a to s jistotou, která – přestože Clear už stojí na sluchátka balík – může soupeřit i dražšími. Čím analytičtější elektronika, tím ochotněji sluchátka artikulují a svou sebejistotou, transparentností a přirozeností patří do sféry puristického high-endu.

Svižný zvuk Clear „stíhá“ také bubínky a další perkuse v „India with jazz“ („STS 40 Years Anniversary“ | 2020 | STS Digital | STS-6111195), přehrává je razantně, úderně a rychlý zvuk je také velmi konkrétní. Zvuk je sebevědomý, ale netlačí se kupředu, je autentický, lehce tvrdší, ale plný energie, průrazný a velmi dynamický. I to platí ale v těch sestavách, kde Clear dostanou dostatečný příděl energie.

2020 07 30 TST Focal Clear 9

Clear jsou také informativními arbitry zvukové stránky nahrávek, stejně jako odhalují charakteristiku připojeného řetězce. Nečiní tak nicméně s nekompromisní tvrdostí, nerozdělují nahrávky podle „lze poslouchat“ a „nelze poslouchat“, byť z těch výtečných udělají opravdu silný zážitek a z těch horších….trochu horší. Protože ale „My ship“ od Dee Dee Bridgewater („This is new“ | 2002 | Emarcy | 0602527040400) patří ke smetánce nahrávek, užijete si analyticky rozkreslenou hudbu, která prostě lehce plyne a vzkvétá, rozplétá se ve vašich uších s nenuceností a samozřejmostí. Zvuk je otevřený, jasný a konkrétní.

Otevřená konstrukce vás nutí poslouchat v tichém prostředí, ale jinak má své výhody – tou nejpraktičtější je opravdu krásné podání prostoru nahrávek, které vytékají až za hranice mušlí. „My Romance“ Billa Evanse („Turn out the stars“ | 2009 | Nonesuch | 7559-79831-7), kde všechno bylo moc pěkně přehledné, nástroje rozestavené v pravolevém, ale i předozadním směru se samozřejmou lokalizací a celkově působivou plasticitou. I díky tomu si jasně říkáte, že velká částka na cenovce tu má své opodstatnění.

2020 07 30 TST Focal Clear 12

Přestože jsou Clear trochu tvrdší a analyticky hrající, ani ostré, agresivní a živelné nahrávky jako je Caveaova „Heathen Child“ („Grinderman 2“ | 2009 | Mute | CDSTUMM299) není unavujícím způsobem intenzivní. Je to zvuk se skvostným tahem na branku, ale dostatečně kultivovaný, aby patřil do smetánky sluchátkového high-endu. Rytmus, energie, utažená kontrola, detail a kousavá průbojnost, udržená právě tak akorát na uzdě podtrhuji punkovou syrovost skladby, ale nesabotují příjemnost poslechu.

Focal Clear se zdají být v ambiciózním portfoliu francouzského výrobce jako kandidáti na pozici „optimálního poměru ceny a výkonu“ – přestože samozřejmě zhruba dvou a půl násobně drahý vrchol nabídky Utopia hraje lépe, Clear se vůbec nemají zač stydět a jejich kombinace energie, čitelnosti, detailnosti, dynamiky a precizní kontroly vám ukáže, zač jsou toho vaše nahrávky. Přestože je nicméně rozehrajete i telefonem, aby byla taková, jaká mají být, stojí za to takhle sluchátka napojit na adekvátní řetězec. Pokud chcete špičková sluchátka, vyhovuje vám otevřená koncepce a máte dobrou elektroniku, zařaďte Clear do svého výběru, jejich výkony jsou excelentní.

Kč 41 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ famózně čistá reprodukce

+ skvělé vnímání prostoru a vzdušnosti

+ bytelná konstrukce

+ poslechový komfort na celý den

+ možnost výběru signálových kabelů

ZÁPORY

- navzdory nízké impedanci potřebují silný a kvalitní zesilovač

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Horn | www.horn.eu 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies