2020 07 30 TST Questyle CMA400i 1

Čínský výrobce Questyle sídlí v Šen-čenu, jednom z největších měst v regionu, které jen kvete díky poloze na dosah moře – od roku 1979 jde o první zónu se speciálními ekonomickými pravidly, která přivedla za čtyři dekády přivedla do této země masivní část světové výroby. Dnes Šen-čen patří na technologickou špičku a poskytuje zázemí mnoha technologickým gigantům. Mezi ty se Questyle sice jistě neřadí, ambice podívat se k technologickým vrcholům současného audio high-endu nicméně má.

Jméno Questyle se na světě objevuje teprve nějakých 5 let, nicméně nejde o žádnou malosériovou nebo „garážovou“ produkci – na jejich webových stránkách je vidět prvoligové vybavení, o kterém se nemálo proslulejším výrobcům může jen zdát, za což svým způsobem může i technologické partnerství s jedním z tamních gigantických výrobních závodů Foxconn Technology.

Zaměření portfolia Questyle je jednoznačné – osobní a pokud možnost mobilní poslech s důrazem na sluchátka. Nepřekvapí proto, že nosnou částí katalogu je dvojice mobilních přehrávačů a dvojice stolních sluchátkových zesilovačů, kombinovaných s D/A převodníky.

2020 07 30 TST Questyle CMA400i 2

Pro náročné má Questyle připravený model CMA Twelve, do běžného světa míří s modelem CMA400i, menším a jednodušeji vybaveným.

I tak je ovšem stále vidět designový rukopis čínských autorů – CMA400i působí trochu jako studiový nástroj, černé šasi je pěkně zpracované a v dobrém slova smyslu jednoduché, kovové prvky jsou pečlivě opracované.

2020 07 30 TST Questyle CMA400i 3

Na čelním panelu zaujme už spínací páčka starosvětského střihu, stejně zajímavé je ale i pole patnácti diod, které ukazují navolený vstup a využívané rozlišení. Dále jsou tu dvě tlačítka pro přepínání vstupů a volbu, zda chcete využívat D/A převodník nebo jen zesilovač. Následují tři výstupy na sluchátka (netypický 2,5 mm symetrický jack, 6,3 mm jack jako klasické řešení a XLR výstup pro optimální dodávku energie) a velký potenciometr s příjemným chodem.

Horní kryt se pyšně chlubí podporou DSD a firemní zesilovací technologií, spodní panel pak obsahuje čtyři přepínače (dva pro pravý a dva pro levý kanál), kterými lze přizpůsobit zisk zesilovače.

2020 07 30 TST Questyle CMA400i 4

Na zadní straně potom najdete požehnané množství konektorů – vešla se sem „velká“ klasická napájecí zásuvka (což s ohledem na výšku jen 5,5 cm, šířku 27,9 cm a hloubku 18,9 vyšlo „tak tak“), baterie digitálních vstupů, zahrnující dva koaxiální, jeden optický a hlavně jeden USB konektor, vešel se dokonce digitální koaxiální výstup a vešla se i dvojice výstupních analogových konektorů, jeden pár v RCA podobě a jeden pár v XLR podobě. U analogových výstupů lze volit buď fixní výstupní úroveň, nebo regulovanou (tím se CMA400i stává i předzesilovačem).

Pěkně propracovaná je vnitřní část přístroje, ať už organizačně, tak i technologicky. Firma používá vlastní zesilovací koncept Current Mode Amplifier. V CMA400i jsou celkem čtyři diskrétně stavěné plně symetrické moduly, pracující v čisté třídě A a beroucí energii z poměrně velkého zakázkového toroidního transformátorku; toto řešení se chlubí širokým frekvenčním rozsahem, končícím až u 600 000 Hz (-3 dB) a velmi nízkým udávaným zkreslením 0,0006%. Obvody jsou osazeny kvalitními kondenzátory WIMA a Nichicon NG, stejně jako odpory DALE v „military“ specifikaci.

2020 07 30 TST Questyle CMA400i 5

Jádrem D/A převodníku je čip AKM AK4490 s podporou PCM i DSD signálů. Výrobce jej obklopil vlastní technologií True DSD. Jde skutečně o hardwarové dekódování jednobitových signálů bez převodu do PCM podoby, tedy i bez použití digitálních filtrů nebo digitální regulace hlasitosti v čipu. Převodník zvládne zpracovat rozlišení 32 bit / 384 kHz (PCM) a DSD256.

Dalším důležitým stavebním prvkem zvuku CM400i je použití digitálního IIR filtru, namísto běžnějšího FIR filtru. Cílem je eliminovat pre-ringing, tedy nežádoucí artefakty, které vznikají při reprodukci ještě před samotným impulsem.

2020 07 30 TST Questyle CMA400i 10

CM400i jsme poslouchali s redakčními sluchátky AudioQuest NightOwl, ale také se zapůjčenými Focal Stellia nebo Focal Clear. Porovnávat jsme mohli s ASUS Xonar Essence One MUSES MKII, OPPO UDP-205, Chord Mojo nebo třeba Apogee Groove, samozřejmě ale i s vyšším modelem Questyle CMA Twelve. Jako externí transport fungoval Cambridge CXC nebo Emotiva ERC-4.

Hned od počátku je jasné, že kompaktní Questyle sází na přímočarou kontrolu a autoritu, basová část spektra ve „Twist in my sobriety“ Tanity Tikaram („Ancient Heart“ | 2008 | Warner Music | 2564-69459-5) byla velmi soustředěná, trochu tvrdší (řeklo by se „studiová“, byť to není pravdivé slovo, ale představuje tak trochu zažitý stereotyp), s pevnými, rázně zaříznutými konturami a hlavně soustředěným impulsem, nabízejícím dost a dost energie. I velká sluchátka jsou už pěkně pečlivě ovládnutá, reprodukce způsobná a utažená, byť trochu sušší a možná i tenčí.

2020 07 30 TST Questyle CMA400i 9

Questyle se k jakékoliv nahrávce staví rázně a analyticky (jakkoliv ne zběsile), tak i vokál Franka Sinatry v „Somethin‘ Stupid“ („My Way“ | 1997 | Reprise Records | 9362-46712-2) byl ukázaný bez příkras, přímočaře, ale ne agresivně. Vnímáte limity staré nahrávky (byť nijak kriticky, protože je pěkně „oprášená“), zvuk je velice čistý, velmi jasný a detailní. Ačkoliv je to trochu strohý zvuk, je řízený pevnou rukou a vysoce transparentní. CMA400i má dost síly, aby probudil jakákoliv sluchátka, právě na nich a na kvalitě nahrávky totiž stojí výsledná úroveň kvality poslechu – zesilovač je nestranný a přesný.

Přestože i nejvyšší pásmo je energií pěkně výrazné a důrazné a v každém cinknutí a břinknutí činelů v „On her way“ od Pat Metheny Group („Speaking of now“ | 2002 | Warner Bros | 9362 48025-2) nebylo disproporčně zvýrazněné nebo akcentované. Není tu nějaká přidaná lesklost nebo jiskrnost, kov je nicméně tvrdý, technicky přesný a velmi solidně čistý. Zvuk je přímočarý, prezentovaný bez příkras, ale zato realistický, informativní a svižný.

2020 07 30 TST Questyle CMA400i 12

Rychlý, pevný, jasný a velmi energický zvuk (opět se nabízí shrnout ho nálepkou „studiový“) se bude líbit každému, kdo ocení na perkusích (třeba bubíncích v „India with jazz“ („STS 40 Years Anniversary“ | 2020 | STS Digital | STS-6111195)) razanci, rychlost a důraznost. Kontrola je velmi dobrá, není to velkolepě rozmáchlá makrodynamika, ale spíše zařezávající zvuk „jak když bičem mrská“.

Lehce technicistní přednes rozhodně netrpí nedostatečnou transparentností a čistotou, byť je lehce studenější. „My Ship“ od Dee Dee Bridgewater („This is new“ | 2002 | Emarcy | 0602527040400) ukázala díky přítomnosti velmi jemných detailů na nízký šum přístroje, je to hudba načrtnutá jako „na černém plátně“. Questyle není snad úplně nekompromisní, ale ukazuje tvrdost sykavek, žádné zjemnění a zakulacení problematických částí nahrávek nečekejte, zato informativnost si rozhodně užijete.

2020 07 30 TST Questyle CMA400i in 9

Prostor nahrávek byl díky pevnému, konkrétnímu a čistému přednesu zesilovače na víc než férové úrovni – nástroje v „My Romance“ Billa Evanse („Turn out the stars“ | 2009 | Nonesuch | 7559-79831-7) nebyly úplně holografické, i tady je zvuk spíše účelný, nepřikrášlovaný, ale přehledný a konkrétní. Zejména pravolevá organizace je opravdu dobrá.

Možná byste čekali, že ráznější a částečně i tvrdší zvuk CMA400i by ostrou nahrávku typu „Heathen Child“ od Grinderman („Grinderman 2“ | 2009 | Mute | CDSTUMM299) mohl přenést až přes hranu příjemné snesitelnosti, ale kupodivu to není agresivní. Zesilovač vytáhne šum kytarového aparátu i říznost kytary samotné, hudba je syrová, rázná, ale Questyle jí drží pevně pod krkem, účelně, ale přesto zábavně, byť s méně kvalitní nahrávkou nebo s opravdu říznými sluchátky by problém nastat asi mohl.

2020 07 30 TST Questyle CMA400i 6

Sluchátkový zesilovač a D/A převodník Questyle CMA400i se cenou už pasuje do „vyšší společnosti“ (kam bez diskuse patří třeba jeho větší sourozenec CMA Twelve), rozhodně do ní patří i kvalitou a odolností zpracování, variabilní konektivitou i možností upravit provozní parametry pro ta která sluchátka. Excelentní je také podpora formátů a rozlišení, stejně jako schopnost dodat dostatek energie do v podstatě jakýchkoliv sluchátek. Jedinou nevýhodou z pohledu dlouhodobého audiofilského poslechu je tak možná občas trochu až moc přímočará, lehce strohá reprodukce, výhodou je ale to, že tento analytický přístup zajišťuje výtečnou čitelnost, čistotou, dynamiku a výbušnost. CMA400i je nezvykle upřímný přístroj, ale pokud oceníte preciznost, sílu a konkrétní zaostřenost, oceníte i tento kompaktní Questyle.

Kč 18 990,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ variabilní výbava

+ detailnost

+ tonální neutrálnost

+ bytelné šasi

ZÁPORY

- poněkud studenější, technicistní zvuk

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Horn | www.horn.eu 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies