Phonomena

Americká značka Musical Surroundings, která je ve Francii málo známá, je však skutečným specialistou na vinyly. Její nový model Phonomena III je velmi kvalitní MM/MC phono předzesilovač s vysokou mírou přizpůsobitelnosti a extrémní střízlivostí. V rozporu s tím, co by mohl naznačovat jeho název, představuje čtvrtou generaci předzesilovačů Phonomena, z nichž první pochází z roku 1991.

Velmi diskrétní, velmi kompletní
Ačkoli je to u čistých gramofonových předzesilovačů standard, šasi Phonomena III nemůže být střízlivější a kompaktnější (22 x 15 x 5 cm, 1,3 kg). Přístroj, vyrobený výhradně z eloxovaného (černého nebo šedého) a kartáčovaného hliníku, má zjednodušené linie, zcela rovnoběžný design a zcela nenáročný čelní panel. Jediným rozhraním je modrá dioda LED indikující zapnutí.

Zadní strana naopak ukazuje, jak všestranný je Phonomena III. Zařízení nefunguje jako rozbočovač; obsahuje jeden stereofonní vstup RCA a stereofonní výstup stejného formátu. Na druhou stranu velké množství dostupných přepínačů mu umožňuje nabízet zážitek à la carte.

Obsahuje dvě sady přepínačů pro každý kanál: jeden pro nastavení zesílení, druhý pro nastavení zátěže. Čtyři přepínače zesílení umožňují nastavit hodnoty od 40 dB do 66 dB. Druhé přepínače zase umožňují volit mezi nastavením odporové zátěže (pro MM články 47 kOhm a volbou 100 pF/200 pF) a kapacitní zátěže (pro MC články 30 ohmů a 100 kOhmů). Na papíře je tedy předzesilovač schopen přizpůsobit se naprosté většině gramofonových článků na trhu.

Volitelná optimalizace

Z technického hlediska Musical Surroundings Phonomena III samozřejmě nevynalézá kolo, ale volí poměrně zajímavý, tvrdý přístup. Navzdory tomu, co by diktoval pragmatismus, je tento gramofonový předzesilovač postaven výhradně z diskrétních součástek. Konkrétně výrobce odmítá použít jakýkoli operační zesilovač a nutí jej použít jako náhradu špičkový obvod tvořený 17 tranzistory na kanál. Celkem je v zařízení použito ne méně než 200 tranzistorů.

Tato architektura je zcela dual-mono, což výrazně zlepšuje oddělení kanálů.

Musical Surroundings 1

Přestože je tento předzesilovač dodáván s kvalitním externím zdrojem (typu adaptéru), je primárně určen pro spolupráci se špičkovým lineárním zdrojem, jehož rozměry jsou blízké rozměrům samotného gramofonového předzesilovače. Ten se skládá z impozantního transformátoru navrženého japonským výrobcem Tamura, velkých filtračních kondenzátorů, špičkového usměrňovacího obvodu a napěťových regulátorů Linear Technologies LT1965 a LT3015.

Je však škoda, že Musical Surroundings neuvádí žádné technické údaje o přesnosti RIAA korekce, odstupu signálu od šumu, zkreslení atd....

Musical Surroundings Phonomena III se vyrábí v USA a jeho cena je 1 350 eur. Cena lineárního napájecího zdroje je 1 150 EUR. Na tento předzesilovač se vztahuje tříletá záruka (pokud je registrován na webových stránkách značky).

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies