HIFIStyl

2017 02 14 TST RIHA Nano S Plus 1

Sloupky Nano S Plus od plzeňské značky RIHA patří k tomu dostupnějšímu, co si v jejich portfoliu můžete vybrat. Štíhlé sloupky pak nesou jasné znaky firemní filozofie jako třeba blízko sebe posazené měniče, robustní konstrukci nebo poctivě provedenou výhybku na více obvodových deskách.

Ozvučnice modelů Nano S Plus k nám dorazily v provedení s dýhou, byť nejběžněji se dodávají v bytelném matném laku. Nutno říct, že přístup k dýze je atypický, není "pohřbená" pod hlubokými vrstvami laků, naopak výrobce nechává vyznít její kresbu i strukturu. A nutno říct i to, že to vůbec nevypadá špatně - na poslouchaném kusu byla příplatková dýha Bambus Karamel Vertikal s matným lakem Johnstone´s z Anglie.

2017 02 14 TST RIHA Nano S Plus 2

Skříň z MDF profilů je poměrně nenápadná, zejména díky šířce pouhých 175 mm, byť ani hloubka 250 mm a výška 950 mm nejsou nijak neskladné. Přes tyto poměrně kompaktní rozměry váží jedna ozvučnice již celkem citelných 16,1 kg a to díky použití MDF s tloušťkou 22 mm.

Reprosoustavy stojí na jednoduchých kovových nožkách se šroubovacími hroty, na přání je lze vybavit také pro firmu typickými masivními silentbloky. Při pohledu zezadu spatříte jednak bytelný nátrubek bassreflexu s relativně velkým průměrem (ten dle specifikací výrobce můžete mít na přání i vpředu a mít tím možnost přisunout ozvučnice blíže k zadní zdi), jednak destičku s typovým označením a konektorem. Velmi netradiční je použití konektoru Neutrik speakON - krom toho, že nevypadá moc "hi-fi" je ale geniální; spoj je pevný, odolný, nemusíte se bát vypadnutí a spojení a rozpojení je naprosto nekomplikované.

2017 02 14 TST RIHA Nano S Plus 3

Reprosoustavy jsou dvoupásmové, o výšky se stará tkaná látková kopulka o průměru 2,7 cm, o středy a basy konus s papírovou membránou s průměrem 14,6 cm. Oba pochází z katalogu SEAS - tweeter má označení 27TFFC a druhý měnič CA15RLY.

Reprosoustavy mají uváděnou charakteristickou citlivost spíše průměrných 85 dB / 2,83 V / m, jmenovitá impedance pak činí 8 Ohm. Štíhlému profilu sloupku odpovídá i udávaný frekvenční rozsah 55 - 20 000 Hz v toleranci +/- 3 dB.

2017 02 14 TST RIHA Nano S Plus 4

RIHA Nano S Plus jsme poslouchali na všech redakčních sestavách od Naim Nait XS + Naim FlatCap XS / OPPO BDP-105D, přes ASUS Xonar Essence One MUSES MKII / Norma Revo IPA-70B až po Cambridge CXA80 / Cambridge CXC, ale i na Denon PMA-2500NE / Denon DCD-2500NE. Další komponenty viz pravý sloupec -->. Vzhledem k atypickému konektoru jsme používali výrobcem dodané reprokabely. Srovnávalo se s Harbeth Monitor 30, Xavian Premio, Xavian Perla, ale i RIHA Nano M Plus nebo RIHA Mikro S Plus.

Reprosoustavy RIHA staví na bytelném, přesném a autoritativním basu, sloupky Nano S Plus ale přeci jen trochu jiné než vše, co jsme zatím měli možnost slyšet. Linka ve "Wicked Game" Chrise Isaaka ("Best of" | 2006 | Reprise | 9362-49418-2) byla na danou třídu výtečně kontrolovaná, tak akorát objemná, jakkoliv zrovna na objemu reprosoustavy přeci jen trochu šetří a mohlo by ho být víc. Reprosoustavy působily, že se nebojí jít do hloubky a dát basovým tónům ráz a impuls, líbilo se nám i už celkem konkrétní podání kopáku, ač i tam by trochu vzduchu a objemu navíc podpořilo ten správný dojem velikosti nástroje.

2017 02 14 TST RIHA Nano S Plus 7

Snad díky blízko sebe posazeným měničům, snad díky celkově velmi čistému a transparentnímu střednímu pásmu zněl vokál Vince Jonese v "The Parting Glass" ("Moving through taboos" | 2004 | Universal | VJ 356N) velmi soustředěně, tak jak byste mnohem spíš očekávali od kompaktních monitorů. Hlas je posazený hodně vpředu, energický, pevný a výrazný a i když není holograficky dokonalý, srozumitelnost je dobrá a už cítíte i solidní prokreslení a plasticitu. Celkově je to rozhodně dobrý, až monitorově konkrétní a hodně pevný přednes.

Nejvyšší kmitočty pak umí Nano S Plus prodat - velmi zněle a velmi energicky, můžete si být jisti, že činel ani vibrafon v Burtonově "Elucidation" z "Like Minds" (2003 | Concord | SACD-1029-6) nezapadnou nikde v pozadí. Vibrafon by, pravda, mohl opět být o kousek objemnější a plnější, jeho znělost ale působí dobře, není přehnaně dominantní a agresivní, přesto je velmi zřetelný. Činel je pak výtečný, souvislost ševelu činelové linky se už rozdrobuje na jednotlivé údery a i když jde stále spíše o jeden znějící bod, je pěkně kovový - výšky obecně působí přímým, razantním, ale ne agresivním či vulgárním dojmem.

2017 02 14 TST RIHA Nano S Plus 6

Na takhle velké reprosoustavy jsou pak Nano S Plus výtečné pokud jde o dynamiku - probouzí se snadno a vkládají do reprodukce požehnané množství energie a důrazu. I Mahlerova "6. symfonie" v podání České filharmonie pod vedením Václava Neumanna (1995 | Octavia Records | OVCL-00259) vyzněla už důstojně, zvuk byl větší a vzdušnější, než byste asi čekali, měl drajv a snad až trochu efektní výbušnost. Při vyšší hlasitosti je cítit, že ozvučnice a měniče mají své limity a orchestr se ve špičkách už maličko "nevejde", na druhou stranu s daným objemem a v dané cenovce jsou parádně úderné.

Reprodukce RIHA Nano S Plus je dobře čitelná a čistá, od strukturovaného basu až po dobře rozlišené výšky nepůsobí nic "zahuhlaně" ani nekonkrétně, byť úplně lehounký noční šepot pro ně není přirozeným teritoriem - naopak koncertní hlasitosti vydrží s naprostým klidem. "What a wonderful world" Katie Melua ("Collection" | 2008 | Dramatico | DRAMCD0040) byla výtečně rozvrstvená, opět je tu až monitorově samozřejmé prezentování odlišností mezi témbry obou hlavních vokalistek, je tu jasné rozdělení jednotlivých nástrojových linek a i když nejde o poslední slovo v plasticitě a holografičnosti, je to rozhodně velmi dobré a informativní.

2017 02 14 TST RIHA Nano S Plus 12

To samé platilo pro hudební scénu v Brahmsově "Scherzo c-moll" z berlínského recitálu Anne-Sophie Mutter (1996 | Deutsche Grammophon | 445 826-2) s opět až monitorově pevným podáním pravolevého prostoru, byť s maličko absentující hloubkou. Nicméně lokalizace je s ohledem na třídu výtečná a hlavně máte pocit konkrétnosti a pevnosti.

Pokud se rozhodnete pro koncert, pak i rozjásaná "Africa" od Toto ("Feel the difference - Blu-spec CD" | 2009 | SONY Music Japan | SICP 20048-9) byla zahraná s parádním rytmem, reprosoustavy nás dokázaly "kopnout" ve správný okamžik a neupejpavou intenzitou a i když zvuk by snad prostě mohl být o kousek plnější (jako je u ostatních modelů značky, s nimiž jsme se doposud setkali), tak celková znělost a autorita podtrhují živost zvuku, má to šmrnc a když připojíte správný, dostatečně neutrální zesilovač, bude to až koncertní jízda.

2017 02 14 TST RIHA Nano S Plus 8

Sloupky RIHA Nano S Plus jsou decentní svou velikostí, pěkné svým zpracováním a klasické svým pojetím - a řádně živé, energické, důrazné a konkrétní a přesné svým zvukem. Pokud tak hledáte reprosoustavy kompaktní rozměry, ale bohaté zvukem a energií, pak si RIHA se svými produkty místo na slunci minimálně v českých luzích a hájích zaslouží.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem (u centru v ose tweeteru) a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny na pevném soklu cca půl metru nad zemí kvůli potlačení odrazů (v případě regálových modelů samozřejmě na stojanech) a co nejdále od stěn to bylo možné.

2017 02 14 TST RIHA Nano S Plus m1

Frekvenční charakteristika je solidně vyrovnaná, je tu vidět jen lehké zdůraznění na nejvyšších kmitočtech nad 10 kHz a naopak lehounký útlum o 1 - 2 dB v pásmu 1 - 10 000 Hz. Nástup na slibovaných 55 Hz byl v našem prostoru zhruba na úrovni -6 dB, to je ale v reálném světě solidní výsledek.

2017 02 14 TST RIHA Nano S Plus m2

Impedanční křivka zůstává spořádaně nad hranicí 6 ohm, je tu vidět bassreflex na hranici 45 Hz a i když křivka není úplně rovná, nejsou tu žádné vysloveně divoké úkazy. 

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ ✓] | VELKÁ (> 40m2) [ +/- ]

Kč 38 990,- - matná barva dle vzorníku
Kč 40 990,- - dýha Bambus Karamel Vertikal

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ pěkné zpracování

+ kompaktní přednes

+ dynamika

+ celková čistota a pevnost

ZÁPORY

- delikátní tichoučký poslech jim není úplně vlastní

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Audio - Visual Technology | www.audio-visual.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies