ELAC hi-fi reprosoustavy

2023 07 31 TST Devialet Dione 1

Francouzský Devialet si vyšlapal za těch 16 let své existence nepřehlédnutelnou cestičku světem špičkového zvuku. Jak sami říkají, pracují na pomezí luxusu a moderních technologií. Začalo to nádhernými zesilovači, pokračovalo zajímavými přenosnými reproduktory a dnes je v nabídce ledacos včetně sluchátek nebo soundbaru. Prostě cokoliv, co (relativně) mladý a náročný zákazník může chtít. Pro sledování filmů a ozvučení vašeho obývacího pokoje slouží veliký soundbar Dione.

Jak je dnes žádoucí, Dione je kompletní audio systém, emulující Dolby Atmos až do konfigurace 5.1.2. Protože nese jméno Devialet, není třeba se obávat, že by designové křivky měly nějakou chybu. V základu jde stále o plochý, široký a relativně hluboký objekt, jehož dominantou je doprostřed vložená koule v prohlubni, odkud proudí hlavní zvukové informace. Atraktivní je možnost mít Dione položený „naplocho“, stejně jako „na výšku“ třeba na zdi – stačí v takovém případě právě onu kouličku pootočit.

Francouzská značka zaměstnává skutečně prvotřídní designéry, proto i tak jednoduchý objekt, jako je Dione, prostě vypadá dobře. Soundbar je na obou kratších koncích zakončen jakoby oddělenými moduly, jsou v nich ukryté reproduktory, stejně jako porůznu po tenčích stěnách. Prostě tam, kde je přístroje zakryt jemnou černou látkou. Na jednom rozhraní po straně najdete také zapuštěná dotyková tlačítka k ovládání.

2023 07 31 TST Devialet Dione 2

Konektory jsou uloženy v nevelké prohlubni na zadní straně. Je tu HDMI s podporou eARC, optika a ethernet. Samozřejmě má Dione též bezdrátová rozhraní – Bluetooth 5.0 a Wi-Fi. S tím se pojí podpora streamování včetně AirPlay 2, Spotify Connect nebo UPnP. Též je možné ovládání pomocí firemní aplikace v souladu s lifestyle trendy.

Šasi Dione je velké, jak už bylo řečeno. Má šířku 120 cm, hloubku 16,5 cm a výšku 8,8 cm (měřeno „naplocho“). Váží 12 kg, citelně více, než běžné soundbary.

2023 07 31 TST Devialet Dione 3

Také osazení reproduktory je podstatně bohatší, než bývá v obdobné kategorii zvykem. Je tu celkem 17 měničů, všechny jsou na zakázku vyráběné pro Devialet a používají účinné kompaktní neodymové magnetické systémy. Devět reproduktorů má hliníkové membrány a slouží jako celopásmové, zbylých osm je určeno čistě pro basové spektrum a sází na stejný materiál.

Dione je vybaven čtyřmi výkonnými procesory ARM Cortex A53 s taktem 1,25 GHz a k tomu 1 GB operační paměti DDR3. Na této výbavě běží firemní operační systém Devialet Operating System 2. V zásadě tak funguje jako DSP – výrobce mu říká Devialet Intelligence Processor a pracuje s rozlišením 24 bit / 96 kHz.

2023 07 31 TST Devialet Dione 4

Firma také používá vlastní konstrukci modulů zesilovačů třídy D, mají souhrnný výkon poctivých 950 Wattů. Napájecí zdroj používá technologii korekce napájecího faktoru pro větší stabilitu dodávky proudu. Soundbar má díky přizpůsobení signálu a vysokému výkonu také širokou frekvenční pracovní odezvu mezi 24 a 21 000 Hz.

Devialet svůj soundbar vybavil také nadstavbou SPACE – jde o systém patentovaných algoritmů, přepracovávajících jakýkoliv mono nebo stereo signál až do 5.1.2 rozložení. Navíc si můžete zvolit jeden ze čtyř dostupných pracovních režimů – „Movie“ umí signál z HDMI a optického vstupu rozložit až do Dolby Atmos a vytvořit prostorovou iluzi, „Spatial“ dělá víceméně totéž, ovšem pro streamovaný (primárně hudební) obsah, „Voice“ vytáhne řečové pásmo a „Music“ se snaží co nejvěrněji reprodukovat stereofonii jako u klasické sestavy.

2023 07 31 TST Devialet Dione 6

Zajímavá je i ona už naznačená možnost provozu ve dvou polohách – obecně se nám zdálo, že je-li soundbar na stěně, nabízí jaksi intenzivnější, důraznější přednes. Snad je to tím, že přímo na vás prostě míří větší plocha měničů. Nic na tom nemění ani provedení automatické kalibrace soundbaru, byť všeobecně tato procedura přednes lehce vyčistí a stojí za to ji absolvovat.

Dione jsme poslouchali ve středně velkém showroomu pražského prodejce VOIX, kde jsme měli k dispozici mimo jiné malé domácí kino, sestavené z komponentů Anthem a reprosoustav Bowers & Wilkins řady 600.

2023 07 31 TST Devialet Dione 7

Poslechy jsme začali filmem „Ready Player One“ – líbila se nám výbušnost, razance a adekvátní tvrdost, s kterou se soundbar položil třeba do scén automobilové honičky, kde prší sklo a skřípe kov. Zvuk našlápnutých motorů pak podporuje i velmi solidní basová složka, které nechybí energie srovnatelná s většími regálovkami. Na poměrně plochý objekt je síla reprodukce značná, zpracování signálu je evidentně promyšlené a účinné.

Samozřejmě subbas třeba u šlapajícího Tyranosaura v klasické scéně z prvního „Jurského parku“ tu není, necítíte to hrudní chvění, které dodá kupříkladu velké kino s dopomocí jednoho či více subwooferů. Ale razanci a pocit hloubky větší, než byste podvědomě plochému soundbaru přiznali, to zase zažijete.

2023 07 31 TST Devialet Dione 8

Překvapivě dobře fungují i prostorové efekty. Testovací tracky s referenčními stopami od Dolby ukázaly, že zvuk se umí rozprostřít prakticky po celé šířce místnosti a má dokonce i víc než přijatelnou výškovou lokalizaci. Nezdálo se nám, že by se efekty dokázaly propracovat až za poslechové místo, ale hloubka scény sahá od zdi za soundbarem až téměř k sezení, je to přesvědčivé a vzdušné.

V konfiguraci na zdi jsme pak Dione zkoušeli i ve stereofonním režimu, kde se ukázal jako poměrně slušný stroj, schopný zastat i roli menšího dostupného hi-fi systému. Překvapením byl hlavně objem basu v Pepperově „Imagination“ („Meets the Rhythm Section“ | 2010 | nahráno 1957 | Concord | 0888072319929). Nejde hluboko jako větší reprosoustavy, avšak regálovkám dostupné třídy se spíše vyrovná, byť je měkčí v konturách – neschází mu ale rozumná vřelost.

2023 07 31 TST Devialet Dione 11

„It’s Too Late“ Carole King („Tapestry“ | 1999 | nahráno 1971 | epic | 493180-2) zněla s energickou úderností, pevnou rytmikou a zřetelným vokálem. Byť když se zaposloucháte, vnímáte, že zvuk prošel nějakým množstvím digitálního zpracování, je celkově spíše trochu hladší a prostě cítíte, že nepřichází z klasického hi-fi. Ale zábavný, tepající a energický rozhodně je – což je patrně dobře pro ty, kteří volí jako domácí ozvučení právě prémiový soundbar.

Výšky v Pontyho „The Trans-Love Express“ („Enigmatic Ocean“ | 1989 | nahráno 1977 | Atlantic | 19110-2) byly cinkavé, znělé až lesklé, ne však jedovaté – Devialet se drží na pečlivě naladěné hraně mezi wow efektem a potenciální únavností, přičemž do té druhé sféry se nedostává ani při vysoké hlasitosti. Kompenzace pomocí automatické kalibrace funguje dobře.

2023 07 31 TST Devialet Dione 12

Devialet Dione je prémiový soundbar, to je jisté. Poznáte to podle stylu, detailů, rozměrů a prostě celkového pocitu. Adekvátně tomu se ovládá (tedy pohodlně a snadno) a funguje (třeba v tom slova smyslu, že jej můžete snadno umístit jak potřebujete) – snad jen náročnější domácí systémy mohou narazit na limity v konektivitě nebo nějakých sofistikovanějších nastavení. Na druhou stranu, stylovka typu Dione jistě neosloví nadšence do techniky a tím pádem minimalismus naprosto dostačuje. Ovládací aplikace je nakonec dobrá, automatická kalibrace rychlá a funkční, výběr z různých pracovních režimů nekomplikovaný a pracovní módy skutečně fungují každý výrazně jinak v souladu s odpovídajícím obsahem. Chce se napsat, že těžko pohledat lepší soundbar, než právě Devialet Dione – možná najdete řešení hrající třeba čistěji, asi i detailněji, ale žádný z takových konkurentů nehraje a neslouží svému účelu takhle snadno. Devialet Dione určitě není nástroj pro puristickou a věrnou reprodukci, ale pro zábavu – a že jak u filmů, tak u hudby skutečně zábavně hraje.

Kč 49 990,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - APLIKACE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ elegantní objekt

+ stereo režim, který na soundbar předvádí velmi dobré „skoro hi-fi“ výsledky

+ možnost horizontální orientace na polici či vertikální na zeď

+ automatická a fungující kalibrace

+ slušná aplikace

+ férová prezentace prostorovosti

ZÁPORY

- levnější soundbary často mají více funkcí a konektorů

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Audio Center Czech | www.audiocenter.cz 

PRODÁVÁ: Voix | www.voix.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies