Carbide Audio

Mladá společnost Carbide Audio (založil ji softwarový inženýr Jeffrey Jenkins v březnu 2019, první produkt Carbide Base byl po dvouletém výzkumu uveden na trh v červenci 2021 a vývoj vyústil v patentovou přihlášku). Společnost sídlí v mětečku Llano (ˈlænoʊ) v kopcovité krajině Texasu, které je známo jako „hlavní město jelenů Texasu“, s prokázanou nejvyšší hustotou jelena běloocasého ve Spojených státech. 

Carbide Audio

Výše víceosé zvukově izolační nožičky (no nohy - jedna 2,2 kg) antivibrační příslušenství s názvem Carbide Base. Oddělené horní a spodní části jsou navrženy, aby optimalizovaly izolaci a rozptyl vibrací ve vertikálním a horizontálním směru. Horní část využívá hliníkové pouzdro vyrobené tak (viz videa na konci článku), aby přijalo speciálně formulovaný viskoelastický člen nazvaný ViscoRing™. Ten funguje jako tlumená pružina podpírající zařízení a zároveň je izoluje od vertikálně orientovaných vibrací. Je vyměnitelný (dle zatížení komponentem / reprosoustavou) v závislosti na zamýšleném rozsahu nosné hmotnosti. Spodní část obsahuje zirkonová kuličková ložiska a viskoelastické prvky pro zlepšení horizontální izolace a tlumení. Velká ložiska se valí po oběžných drahách vyrobených z leštěné kalené oceli, aby se minimalizoval valivý odpor. Spodní část lze odšroubovat a pro usnadnění nožičky  téměř 3/4″ (20 mm) výškově  nastavovat. Máte koberce? Můžete zvolit i verzi s  volitelnými hroty. 

Carbide Audio

Carbide Audio

Carbide Audio

Antivibrační produkty se zjednodušeně dělí na měkké a tvrdé, ale každý CARBIDE BASE kombinuje několik tvrdých válečkových ložisek s měkkým viskoelastickým kroužkem alias ViscoRing(em) pro dvojnásobný účinek optimalizovaný tak, aby samostatně zvládal horizontální a vertikální pohyb. Samotný prstenec funguje jako pružina, pro nízké rezonanční frekvence a více než 65 % vibrační energie přemění na teplo. Jeffrey J. vysvětluje, že viskoelastické materiály překonávají kovové pružiny při rozptylu rezonance kvůli jejich vyššímu ztrátovému faktoru, ale pro dosažení správného chování  pružiny je zapotřebí vysoké tenké stěny, které ale přirozeně snižují stabilitu. Složitá část vývoje byla ve vyladění prstence, který je mechanicky stabilní při velkém zatížení a zároveň účinný ve své hlavní práci (filtrovat od negativních vibrací v místnosti). Dostat se tam trvalo dva roky výzkumu a vývoje. Carbide Base existuje ve dvou verzích, "původní" Carbide Base a novější verze Sapphire a vrcholné Diamond; a nejnověji ve zmenšených verzích Base Micro a Nano (ta používá měděno-manganový mezi základnu a izolátor, fungující jako tlumič vibrací).  Na rozdíl od původní verze je zde absence vysoce tlumící  TwinDamp™ a oběžných drah ložisek, do kterých se ložiska odvalují. Safírové oběžné dráhy jsou vyrobeny z kalené oceli s vysokým obsahem uhlíku. Po 8 fázích leštění jsou oběžné dráhy potaženy PVD povlakem Diamond-Like Carbon (DLC) v kombinaci se speciální slitinou. Nakonec jsou oběžné dráhy kryogenně temperovány, aby se uvolnilo vnitřní pnutí a zlepšila se houževnatost. (na obr. niže variabilita výškového nastavení)

Carbide Audio

Karbidová základna měří 64 x 124 mm a váží  2,2 kg, což je na podobné "zařízení" opravdu hodně. Sada čtyř lehkých / středních / těžkých kroužků ViscoRing je určena pro zatížení do - viz obr. níže kg. Pokud potřebujete jiné zatížení, každý "kroužek" se prodává za 35€ a výměna je snadná. Odšroubujete 3 malé šrouby (co a jak je patrné z obrázků) tím se dostanete k  elastické vložce, kterou prostě vyjmete / vyměníte za "hmotnosti odpovídající" kroužek.

Carbide Audio

Zakladatel J.J. o svém nápadu a jak to celé začalo: Do audia jsem byl nadšenec už od dětství, kdy jsem si ho na začátku 90. let zamiloval u mého dědečka nadšeného audiofila. Asi mě ovlivnila jeho vášeň experimentovat se zvukem a tam vznikl můj zájem o psychoakustiku a lepší pochopení vlivu místnosti na naše vnímání zvuku a hudby. Prostřednictvím čtení a experimentování jsem došel k závěrům o důležitosti oddělení místnosti a HiFi komponentů od vibrací. 

Carbide Audio

Carbide Audio

Carbide Audio diamond

Carbide Audio

Carbide Audio diamond

Carbide Audio diamond

Ještě před založením společnosti jsem došel k závěrům že optimálním řešením by při správném použití mohly být ideální viskoelastické materiály, protože jsou tak ztrátové. Jak už název říká, chovají se jako viskózní kapalina při vychýlení, což umožňuje mezimolekulárnímu tření v materiálu rozptýlit vibrační energii jako teplo. Elastická vlastnost dává materiálům dostatečnou pružnost, aby unesly váhu. Poměr viskózního nebo elastického materiálu lze upravit v závislosti na aplikaci. V našich zápatích si například můžete vybrat mezi viskóznějšími, ale méně elastickými s použitím šedých ViscoRingů, které jsou dodávány i samostatně, a na druhém konci spektra být méně viskózní, ale elastičtější pomocí černých ViscoRingů. Vyšší elasticita se promítá do vyšší odolnosti pro vyšší nosnost hmotnosti na úkor o něco menšího rozptylu vibrací neboli tlumení. Carbide Base využívá 6 různých viskoelastických materiálů.

Carbide Audio

Doporučené ceny: (výrobky v průběhu psaní přepluly Atlantik a mají svůj komletní SLOVENSKÝ ceník a hlavní testér Hi-Fi Voice je podrobil důkladnému průzkumu, jak dopadl se brzy dozvíte v rubrice TESTY A RECENZE - níže odkaz na onen místní ceník)

DreamAudio - Carbide Audio Cennik 2024 V1

Carbide Audio

Carbide Audio

Carbide Base je jedinečný v tom, že byl navržen tak, aby poskytoval vysokou úroveň stability pomocí viskoelastických materiálů s nízkou vlastní stabilitou. Neměli jsme zatím možnost (doma) otestovat, ale spolu s Poražené vibrace | G CLEF ACOUSTICS - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení  už se moc těšíme. 

Carbide Audio

Carbide Audio diamond

Carbide Audio

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies