iFi iCAN Phantom

Nový vlajkový analogový sluchátkový zesilovač iFi poskytuje referenční kvalitu zvuku pro všechny typy sluchátek, od citlivých in-ear monitorů až po elektrostatická sluchátka s největšími nároky na výkon.

Southport, Anglie - Od svého vzniku v roce 2012 společnost iFi trvale dodává sluchátkové zesilovače, které jsou hodnoceny jako špičkové ve své třídě, od malých a cenově dostupných přenosných zařízení až po vysoce výkonné zesilovače pro domácí použití.

Za posledních sedm let představovaly modely Pro iCAN a následný Pro iCAN Signature vrchol nabídky iFi, které jsou díky kombinaci užitečné všestrannosti, vynikající konstrukci obvodů a mimořádně poutavému výkonu všeobecně uznávány jako jedny z nejlepších sluchátkových zesilovačů na světě. V létě 2023 však korunu modelu Pro přebírá ještě mocnější šampion v oblasti sluchátkových zesilovačů - nový iCAN Phantom.

Nový analogový sluchátkový zesilovač iFi referenční třídy přebírá Pro iCAN, zdokonaluje a vylepšuje každý prvek jeho obvodů, aby ještě více zvýšil jeho výkon, zahrnuje technologii z Pro iESL - dříve samostatný komponent - pro elektrostatická sluchátka a přidává nové, pokročilé uživatelské rozhraní a ovládací systém připojený k síti.

Výsledkem je sluchátkový zesilovač skutečně hodný svého statusu vlajkové lodi, s příkladnou kvalitou provedení, sofistikovanou technologií, bezkonkurenční specifikací a pozoruhodnou všestranností, odborně navržený pro každý typ sluchátek.

k využití jejich plného zvukového potenciálu. Od ultracitlivých IEM, přes nejjemnější dynamické měniče a planární magnetická sluchátka až po elektrostatické konstrukce náročné na výkon, iCAN Phantom poskytuje skutečně výjimečný zážitek ze sluchátek - skvěle přizpůsobený požadavkům posluchače.

Další strunou na přídi iCAN Phantom je jeho schopnost fungovat jako špičkový hi-fi předzesilovač, který umožňuje spojit sluchátka a reproduktory do jednoho vysoce výkonného audio systému. Ať už použijete svá oblíbená sluchátka, abyste se zapojili do opojného soukromého hudebního vesmíru, nebo zapojíte reproduktory, abyste naplnili místnost nádherným zvukem, iCAN Phantom je skvěle navržen tak, aby se stal srdcem domácího audio systému pro ty nejnáročnější milovníky hudby.

Co se skrývá v názvu?

Od doby, kdy tisk na počátku 20. století nazval nově vyvinutý Rolls-Royce "Silver Ghost", dává slavná automobilová značka svým modelům přízračná jména, která evokují vlastnosti tak výjimečné, až se zdají být nadpřirozené. Od roku 1925 je v nabídce značky Rolls-Royce "Phantom", který byl vždy uctíván pro pozoruhodnou kvalitu svého technického zpracování, význačný vzhled a přízračně hladkou a tichou jízdu.

Nádherně provedený iCAN Phantom s dvouúrovňovou černo-stříbrnou povrchovou úpravou je Rolls-Royce mezi sluchátkovými zesilovači.

Tyto vlastnosti se iFi snažila promítnout do svého nového vlajkového sluchátkového zesilovače, a proto jej pojmenovala iCAN Phantom - Rolls-Royce mezi sluchátkovými zesilovači. Je příkladem technické dokonalosti, která přináší výjimečný zvukový výkon s velmi nízkou úrovní šumu, ve spojení s výrazným vnějším designem a dvouúrovňovou černo-stříbrnou povrchovou úpravou, která evokuje dvoubarevná barevná schémata zdobící mnoho vozů Rolls-Royce po celá desetiletí.

Stavba vlajkové lodi

Vlajkový audio komponent by měl být vyroben a dokončen na výjimečné úrovni a iCAN Phantom tomu rozhodně odpovídá. Nevypadá jako žádný jiný sluchátkový zesilovač; jeho design budí dojem dvou jednotek, ale ve skutečnosti se jedná o jedno dvouúrovňové zařízení, jehož plná hloubka je plně využita díky vícevrstvé konstrukci obvodů. Jeho kryt má rozměry 256 × 120 × 185 mm (š × v × h) a je pevně vyroben z hliníku, přičemž spodní vrstva obsahuje kabelové přípojky vpředu a vzadu a horní vrstva nabízí dotykové ovládání a barevný displej OLED.

Horní část iCAN Phantom obsahuje zapuštěný panel z kouřového skla, přes který lze nahlédnout na obvody zesilovače - včetně svítících zvukových ventilů. Ze skla vystupují kruhové hliníkové průduchy, které zajišťují, aby se obvody uvnitř nepřehřívaly. Chytrých designových prvků je mnoho; například když se nepoužívají, zásuvky na reproduktoru

vpředu nebo vzadu lze skrýt elegantním hliníkovým panelem, který se připevňuje pomocí magnetů. (Na tomto panelu jsou také umístěny datové karty pro nastavení elektrostatického předpětí - ty jsou popsány dále v tiskové zprávě). Model iCAN Phantom se dodává také s atraktivním, snadno použitelným hliníkovým dálkovým ovladačem, který zahanbí i sluchátka dodávaná s mnoha audio komponenty.

Ventil nebo polovodič - příběh dvou vstupních stupňů

Stejně jako předchozí model Pro iCAN má iCAN Phantom několik jedinečných vlastností, které jej odlišují od ostatních sluchátkových zesilovačů. Jedním z nich je zabudování dvou vstupních stupňů - jednoho ventilového/lampového a druhého polovodičového - což uživateli umožňuje přepínat mezi nimi v reálném čase. Tyto vstupní stupně jsou zcela oddělené, což znamená, že mohou být krátké a přímé pro optimální čistotu, místo aby komplikovaly cestu signálu (například přepínáním elektronek do a z jednoho obvodu).

Plně diskrétní polovodičový vstupní stupeň třídy A využívá tranzistory J-FET, zatímco celolampový obvod třídy A je vybaven ručně vybraným, počítačově sladěným párem elektronek General Electric 5670 (prémiová varianta 6922). Tento stupeň má dva volitelné režimy - Tube a Tube+. Druhý jmenovaný minimalizuje celkové zesílení smyčky, a tím i zápornou zpětnou vazbu, čímž poskytuje jiný kompromis mezi přirozenými harmonickými elektronky a přechodovým výkonem. Efekt je jako tři zesilovače v jednom, každý s jiným zvukovým projevem.

Přepínač vlevo od displeje OLED slouží k volbě mezi polovodičovým, elektronkovým a elektronkovým+.

I když je jistě zábavné mít možnost porovnat rozdíly mezi ventilovým a polovodičovým zvukem v reálném čase, zařazení těchto dvou samostatných vstupních stupňů je mnohem víc než jen trik. S různými zdrojovými zařízeními, různými hudebními styly a množstvím typů sluchátek a reproduktorů, které mají posluchači k dispozici, si každý z těchto obvodů přijde na své a může být upřednostňován v různých obdobích. Například polovodičový stupeň nabízí tempo a bezprostřednost; režim Tube dodává plynulost a volně dýchající dynamickou kvalitu; a Tube+ zdůrazňuje zvukový vliv ventilů a přináší okouzlující romantickou vřelost, která může vyhovovat například akustickým a vokálním hudebním stylům.

Očekávaná životnost dodávaných elektronek GE5670 je přibližně 100 000 hodin. Když nakonec přijde čas na jejich výměnu, skleněná horní deska iCAN Phantom se dá snadno odejmout, aby byl zajištěn přístup. Zesilovač je také kompatibilní s elektronkami 6922 (adaptér pro vývody 6922 je součástí dodávky).

PureWavePRO - plně vyvážený obvod referenční třídy pro nejčistší zvuk

Vyvážený obvodový design je již dlouho považován za spravedlivou cestu k dokonalému zvuku v oblasti high-end zesilovačů, ale termín "vyvážený" se používá různými způsoby a ne vždy znamená totéž. Model iCAN Phantom dovádí návrh vyvážených obvodů do extrému - je plně diferenciální od vstupu po výstup, čímž minimalizuje šum a přeslechy v signálové cestě pro dosažení maximální zvukové čistoty.

V podstatě "plně diferenciální" obvodová konstrukce - nebo True Differential Balanced, jak ji nazývá iFi - znamená, že každý kanál (levý a pravý) je v obvodové konstrukci plně oddělen a každý z těchto kanálů má dva samostatné signály stejné úrovně, ale opačné polarity (pozitivní a negativní). To vyžaduje čtyři samostatné obvody zesilovače, dva pro levý kanál a dva pro pravý kanál - realizace je mnohem nákladnější a složitější než u jednostranných obvodů, ale zvukové dividendy se nesmírně vyplatí.

Pečlivé, víceúrovňové uspořádání obvodů na desce iCAN Phantom je vybaveno konstrukcí True Differential Balanced.

Obvody True Differential Balanced jsou u modelu iCAN Phantom spojeny s ovladačem hlasitosti se šesti patry - dvěma patry pro každý kanál (pozitivní a negativní) a posledními dvěma patry, které slouží k monitorování činnosti ovladače hlasitosti. Motorizovaný potenciometr ovládání hlasitosti je vyroben na zakázku společností ALPS v Japonsku a je mimořádně kvalitní.

Protože obě poloviny regulace hlasitosti a obě poloviny zesílení pracují diferenciálně, stávají se vlastně jedním stupněm. Ačkoli je tedy obvodové zapojení propracované, jeho podstatou je nejjednodušší možná konstrukce sluchátkového zesilovače - regulace hlasitosti, zesilovací stupeň a proudový buffer.

Společnost iFi je již léta zastáncem vyvážených obvodů a mnoho jejích současných zesilovačů za nejrůznější ceny využívá principy vyvážených obvodů. Od roku 2020 se nejpokročilejším koncepcím vyvážených obvodů iFi souhrnně říká PureWave, což odkazuje na zvukovou čistotu, které dosahují díky výjimečné linearitě a nekonečně nízké úrovni šumu a zkreslení. Konstrukce True Differential Balanced obvodů iCAN Phantom, využívající obvodové komponenty nejvyšší kvality, je dokonalým vyjádřením těchto principů - proto ji iFi nazývá PureWavePRO.

Technologie iESL - pro elektrostatická sluchátka a mnoho dalšího

Většina sluchátek vytváří zvuk pomocí dynamických (nebo pohyblivých cívek) měničů, které pohybují vzduchem. Menší počet používá planární magnetické membrány, které se liší tvarem a fungováním, ale stále využívají magnetické pole k vyvolání pohybu. Na špičce sluchátkové scény se nachází další, vzácný, ale báječně znějící typ měničů - elektrostatická sluchátka. Ty obsahují elektricky nabitou membránu umístěnou mezi dvěma vodivými deskami nebo elektrodami; zatímco dynamická a planární sluchátka mají tendenci poskytovat silnější basovou odezvu, nic nepřekoná otevřený zvukový přednes a kouzelné vysoké frekvence elektrostatické konstrukce špičkové kvality.

Pro mnoho uživatelů sluchátek je tu však podstatná nevýhoda - elektrostatické měniče mají extrémně vysokou impedanci, což znamená, že potřebují specializované zesilovače, které zvýší napětí zvukového signálu na mnohem, mnohem vyšší úroveň, než jakou vyžadují jiné typy sluchátek, a zároveň sníží proud signálu na bezpečnou úroveň. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je přidat k běžnému zesilovači samostatnou jednotku zvanou elektrostatický "energizér"; tento přístup použila společnost iFi u své předchozí generace řady Pro, která poskytovala možnost přidat ke sluchátkovému zesilovači Pro iCAN energizér Pro iESL.

Společnost iFi se rozhodla začlenit svou technologii energizéru iESL do zesilovače iCAN Phantom, a vytvořit tak jediný zesilovač, který si s přehledem poradí s každým typem sluchátek. Z této snahy však neprofitují pouze majitelé elektrostatických sluchátek - kvalita součástek a promyšlený návrh obvodů potřebných k dosažení tak vysoké úrovně výkonu u elektrostatických sluchátek pozvedá výkon zesilovače i u ostatních typů sluchátek.

Spodní úroveň vícevrstvého uspořádání desek plošných spojů obsahuje PPCT - vlevo ve stíněných krytech

Kvalita transformátoru je pro kvalitu zvuku rozhodující, a proto jsou v modelu iCAN Phantom použity na zakázku vyrobené transformátory PPCT (Pinstripe Permalloy Core Transformer). Ty obsahují hybridní jádro GOSS/Mu-Metal a složité vícesekční vinutí s vertikálním i horizontálním dělením, přičemž se používá extrémně tenký drát, který je ručně navíjen s velkou přesností. Tento transformátor je schopen dosáhnout mimořádně široké šířky pásma, velmi nízkého zkreslení a dokonalé linearity.

Pozornost věnovaná každému detailu obvodu je extrémní, od vstupu až po výstup. Například pozlacená stříbrná kontaktní relé plněná inertním plynem zajišťují dokonalý výkon po celou dobu životnosti a pečlivě navržené polovodiče, chráněné před šumem v pozlacených měděných pouzdrech, poskytují konzistentní zvuk bez zkreslení.

Výkonné zesílení přináší hudební uspokojení

Model iCAN Phantom je mimořádně výkonný sluchátkový zesilovač, který je schopen dodávat více než 15 000 mW ze symetrických výstupů a více než 5 760 mW ze single-ended výstupů do 16 ohmů. Z hlediska napětí dokáže dodat více než 27 V do 600-ohmové zátěže; pokud jde o elektrostatická sluchátka, dodává až 640 V.

K vysoké úrovni výkonu iCAN Phantom neodmyslitelně patří kapacitní bateriové napájení, původně vyvinuté pro model Pro iESL a zde dále vylepšené. Namísto toho, aby se spoléhal na síťový spínaný obvod, je velká baterie na zakázku vyrobených filmových kondenzátorů se jmenovitým napětím 1 000 V DC nabíjena a příležitostně doplňována pomocí síťového napájení. Tato "virtuální baterie" poskytuje čistý stejnosměrný proud, zcela bez střídavého proudu a spínacího šumu - ideální vysokonapěťové napájení pro elektrostatická sluchátka.

Přehledný výběr přepínačů, tlačítek a ovladačů umožňuje uživateli přizpůsobit výkon zesilovače.

Napětí elektrostatického zkreslení dodávají dva nezávislé obvody - jeden pro "normální" zkreslení 230 V a druhý nastavitelný v rozmezí 500 V až 640 V, který poskytuje dokonalé přizpůsobení pro všechna elektrostatická sluchátka na světě. (Více informací o volbě "vlastního" předpětí najdete níže.)

Zvukové přizpůsobení pro dokonalé přizpůsobení

Volba mezi polovodičovými a ventilovými vstupními stupni není jediným způsobem, jak zajistit, aby výkon zařízení iCAN Phantom dokonale odpovídal výběru vašich sluchátek a přehrávané hudbě. Řada nastavitelných parametrů vám umožní vybrat si dokonalý výkon - zde je jejich přehled:

Pro dynamická a planární magnetická sluchátka a IEM:

Nastavitelný zisk
Tři nastavení - 0 dB, 9 dB a 18 dB - umožňují zesilovači přesně se přizpůsobit připojeným sluchátkům. Unity gain (0 dB) je užitečný pro zajištění nízkého šumu u citlivějších sluchátek a IEM, zatímco vyšší nastavení gainu maximálně využijete při náročnějším zatížení sluchátek a poskytuje vynikající dynamický headroom.

IEMatch
Tento patentovaný obvod iFi zeslabuje výstup, aby lépe vyhovoval vysoce citlivým IEM (in-ear monitorům), odstraňuje potenciální šum na pozadí a zvyšuje použitelný rozsah hlasitosti. Volitelně jej lze použít pro 3,5mm a vyvážené 4,4mm výstupy.

Analogové zpracování XBass
Tento patentovaný obvod lze zapojit k posílení nízkých frekvencí, přičemž jeho sofistikovanost mu to umožňuje při zachování definice basů a bez zakalení středních frekvencí. To je užitečné například u některých sluchátek s otevřenými zády, která znějí basově slabě; "koriguje" basy tak, aby posluchač slyšel nízké frekvence tak, jak to zamýšlel autor. Model iCAN Phantom nabízí tři stupně XBass - 10 Hz, 20 Hz a 40 Hz - nebo jej lze ze signálové cesty zcela vyřadit.

Analogové zpracování XSpace
Další patentovaný režim analogového zpracování XSpace je navržen tak, aby zlepšil šířku a hloubku zvukové scény. Model iCAN Phantom obsahuje dvě matice XSpace, jednu pro sluchátka a druhou pro reproduktory, s automatickým přepínáním mezi nimi. XSpace pro sluchátka kompenzuje efekt "lokalizace v hlavě", který může nastat při poslechu hudby, jež byla mixována pomocí reproduktorů, a rozšiřuje zvukovou scénu sluchátek, aby poskytla prostornější a reproduktorový zážitek. XSpace for Speakers zvětšuje šířku zdánlivé zvukové scény nad rámec šířky dané umístěním reproduktorů. Obě formy funkce XSpace mají několik úrovní, které lze zvolit podle preferencí nebo je zcela vyřadit ze signálové cesty.

Šest datových karet umožňuje přesné nastavení napětí předpětí pro každý pár elektrostatických sluchátek.

Pro elektrostatická sluchátka:

Vlastní karty předpětí
Elektrostatická sluchátka mají různé požadavky, pokud jde o napětí předpětí. Přístroj iCAN Phantom má dva výstupy pro elektrostatická sluchátka - jeden je nastaven na "normální" předpětí 230 V, druhý nabízí proměnné předpětí mezi 500 V a 640 V, které si zvolí uživatel. Při zvolení nesprávného napětí je možné sluchátka poškodit; aby se to stalo mnohem méně pravděpodobně, vytvořila společnost iFi řadu datových karet, které určují různá zkreslovací napětí (jsou dodávány se zesilovačem). Stačí vybrat kartu, která odpovídá specifikaci sluchátek, a vložit ji do slotu - k dispozici jsou karty pro 500 V, 540 V, 580 V, 600 V, 620 V a 640 V, přičemž každá z nich má na zadní straně praktického průvodce, který ukazuje, která značka sluchátek je s daným napětím kompatibilní.

Impedance zátěže
Impedanční charakteristiku lze nastavit od 16 ohmů do 96 ohmů. Nižší nastavení impedance vytváří větší krokování a při stejném nastavení hlasitosti produkuje hlasitější zvuk.

Ukončení střídavého proudu
Toto nastavení nízké a vysoké impedance pro společný uzel mezi kanály pro zkreslení ovlivňuje komplexní soubor parametrů, ale nejvýrazněji šířku a hloubku zvukové scény.

iFi Nexus - ovládání připojené k síti

iCAN Phantom je prvním produktem, který obsahuje modul iFi Nexus, jenž v kombinaci s aplikací poskytuje komplexní, škálovatelný řídicí systém připojený k síti. Funkce, které Nexus nabízí, se budou časem rozšiřovat; při spuštění aplikace Nexus umožňuje vašemu zařízení se systémem Android nebo iOS fungovat jako "super dálkové ovládání" pro iCAN Phantom a poskytuje přístup k dalším funkcím, které nejsou přístupné prostřednictvím krytu zesilovače nebo standardního dálkového ovládání.

Černá spodní část iCAN Phantom nabízí množství možností připojení vpředu i vzadu

Aplikace dokáže zobrazit diagnostické informace a umožňuje uživateli sledovat provozní stav zesilovače iCAN Phantom v reálném čase - například napětí, stav a předpokládanou životnost elektronek atd. Lze ji také použít k použití aktualizací firmwaru iCAN Phantom over-the-air, stahování a instalaci aktualizačních souborů prostřednictvím domácí sítě Wi-Fi.

Nexus bude časem začleněn do dalších zařízení iFi - například jej bude podporovat několik nových D/A převodníků/zesilovačů střední a nejvyšší třídy, které mají přijít na trh ještě letos. S rostoucím počtem zařízení iFi kompatibilních s Nexusem a rozšiřováním funkcí aplikace vznikne "ekosystém" iFi propojený se sítí - jedna aplikace pro všechny vaše požadavky, něco jako concierge služba pro zákazníky iFi. Umožní dodávat a sdílet další softwarově řízené funkce napříč stávajícími zařízeními iFi a také poskytovat přímou technickou podporu a případně i online obchod v rámci aplikace.

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies