Thorens

Ve své době, před několika desetiletími, se gramofon THORENS Reférence dostal na první stránky novin. Švýcarský výrobce vyrobil gramofon bez kompromisů. Veškerý svůj talent a know-how dal do služeb černé desky.

V době, kdy se znovu objevují "monstra" tohoto žánru - máme na mysli zejména gramofony NAGRA a ESOTERIC představené na těchto stránkách -, THORENS jako prapůvodní specialista na vinylové gramofony neváhal ani na okamžik a zopakoval toto cvičení s touto verzí Reference, která byla kompletně aktualizována.

Nakonec je to mnohem víc než jen aktualizace. Tým konstruktérů kolem Helmuta Thieleho, který je zodpovědný za konstrukci a design nového modelu Reference, přijal novou výzvu. Poprvé je od základu navržen a optimalizován gramofon s plně aktivním systémem izolace vibrací. Za tímto účelem se společnost THORENS spojila s německou společností Seismion, která je mezinárodně proslulá svými nejmodernějšími aktivními tlumiči vibrací, a vytvořila gramofon navržený kolem systému izolace vibrací jako nedílné součásti systému. Společnost Seismion plně využila svých zkušeností s aktivními izolačními systémy používanými v polovodičovém průmyslu, nanotechnologiích a vědeckých laboratořích a vytvořila vibrační izolaci, jaká dosud nebyla u gramofonových desek k vidění ani zažita.

Aktivní izolace vibrací je založena na piezoelektrických snímačích zrychlení s extrémně vysokou citlivostí a plně lineárním elektronickém řídicím obvodu, který generuje bezkonkurenční řídicí síly s nízkým šumem a bez zkreslení. Tento sofistikovaný mechatronický systém je založen na tzv. tlumení Sky-Hook a izoluje rušivé vlivy již pod 1 Hz a snižuje je na méně než 1 % (-40 dB) při frekvencích 10 Hz a vyšších. Takový výkon je mnohem lepší než jakákoli jiná izolace.

Tento obrázek ukazuje srovnání aktivního izolačního systému - Sky-Hook-Damper - s vysoce výkonnou vzduchovou pružinou. Zejména na kritických frekvencích v okolí rezonance má aktivní izolace až 100krát lepší výkon. Při frekvenci 10 Hz je stále přibližně 17krát lépe izolovaná než vzduchová pružina. Ostatní tlumiče, jako jsou gumové držáky, mají mnohem nižší úroveň výkonu a v tomto srovnání nejsou zahrnuty.

Celý systém je navržen tak, aby těžiště - COG - bylo blízko izolační roviny. Tímto způsobem je výrazně omezena vazba horizontálních vibrací a naklápěcích pohybů. Kromě toho je samotný podvozek díky své struktuře z vrstev vysoce tlumených materiálů nerezonanční.

Výsledkem izolace vibrací je prostě čistá hudba, jakou jsme dosud nepoznali. Účinek dalece přesahuje pouhou eliminaci krokových vibrací. Ve skutečnosti jsou díky bezkontaktním aktuátorům stále účinně izolovány i drobné vibrace v rozsahu nanometrů až pikometrů. Systém také extrémně rychle sleduje hudbu s vysokou dynamikou mezi tichými a hlasitými sekvencemi, protože aktivní řídicí síly stabilizují systém a vedou k okamžité době stabilizace izolačního systému. Systém aktivní izolace doplňuje adaptivní nivelační systém, který udržuje točnu přesně na 20 mikrometrech.

Dalším základním prvkem každého gramofonu je pohonná jednotka. Konečným cílem je dosažení dokonalé a konstantní rychlosti otáčení gramofonu. To se týká jak absolutní rychlosti, tak i modulací rychlosti kolem průměrné hodnoty, známých také jako pláč a blikání. Nový "Thorens Reference" se skládá z kvalitního třífázového synchronního motoru německé výroby, který je poháněn třemi lineárními výkonovými zesilovači se sinusovými signály se 120° posunem. Točivý moment motoru je přenášen na talíř pomocí řemene, který probíhá přímo kolem něj.

.Hydrodynamické ložisko je optimalizováno pomocí rovnic teorie mazání. V této souvislosti se používá "Sommerfeldovo číslo", které popisuje tloušťku mazacího filmu a průměr ložiska. Toto číslo je pojmenováno po německém fyzikovi Arnoldu Sommerfeldovi, který provedl několik základních výzkumů v oblasti hydrodynamiky. Malé Sommerfeldovo číslo znamená, že ložisko je vystředěné již při velmi nízkých otáčkách, což minimalizuje opotřebení a zajišťuje minimální chyby mimo střed, jako je excentricita a víření. Hydrodynamické ložisko se vyrábí a dokončuje ručně v Německu.

Výpočet otáček talíře je založen na dvou ultrapřesných křemenných oscilátorech s dlouhodobou stabilitou max. 3 ppm po dobu 20 let, což umožňuje bezpečnou křížovou kontrolu a spolehlivou kontrolu otáček po celou dobu životnosti modelu New Reference. V praxi to znamená, že absolutní rychlost zůstává v rozmezí 33,3332 až 33,3334 otáček za minutu po dobu 20 let. Signál z vysoce přesného snímače otáček, který je umístěn na hřídeli talíře, je přiváděn do řídicí elektroniky, která provádí tlumení absolutních otáček talíře. Tento efekt by se dal přirovnat k vysoce viskózním ložiskům talíře, která se běžně používají u gramofonů s řemenovým pohonem.

Nový model Reference lze vybavit až 3 základnami pro tónová ramena a lze do něj umístit 9", 10" a 12" tónová ramena. Kromě nového tónového ramene TP160 s ložiskovou frézou o délce 12″ palců a průběžným stříbrným vedením lze použít také tónové rameno Thiele TA01.

Komplexní kinematika ramene Thiele TA01 kombinuje přesné a tuhé vedení otočného tónového ramene s výhodami tangenciálního tónového ramene. Tato konstrukce vede snímač s maximálním úhlem chyby sledování 0,036 stupně po celém disku. Trubka tónového ramene je dvoustěnná. Je vyplněna dvousložkovým gelem pro optimální tlumení. Výsledkem této konstrukce je jedinečné prostorové rozlišení, extrémní detaily a dokonalá tonalita.

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies