Boressen M1

Koš

Koš je skutečnou revolucí - jedná se o topologicky optimalizovaný 3D tištěný koš ze zirkonia, který zajišťuje maximální tuhost, a tím i minimální vibrace a rezonance.

Koš není pouhým držákem membrány. Energii generovanou membránou drží také konstrukce za ním. Cílem proto bylo eliminovat hluk koše tím, že se navrhne koš s maximální tuhostí. Studie byly provedeny s využitím počítačem optimalizovaných návrhů konečných prvků, jejichž výsledkem byl topologicky optimalizovaný 3D tištěný koš vyrobený z exkluzivního materiálu zirkonia.

Společnost Børresen nejenže navrhla koš s extrémní tuhostí, ale přidala také důležité faktory, jako je obrovské vnitřní tlumení a kontrola rezonance, což vedlo k extrémní čistotě celkového výkonu. Díky procesu 3D tisku jsou dutiny vyplněny zirkoniovým práškem, který koši dodává další tlumicí vlastnosti. Zirkonium je zdaleka nejlepší volbou materiálu, protože umožňuje koši generovat nepředstavitelnou kvalitu přirozeného zvuku.

Membrána

Membrána je navržena tak, aby bylo dosaženo maximální tuhosti při minimální hlučnosti. Membrána pro model M1 je nejpokročilejší a nejpropracovanější membránou pro reproduktory na trhu. Membrána M1 má nejvyšší tuhost a nejnižší rezonanci membrány.

Technologické požadavky na tento bezkonkurenční výkon membrány na světové úrovni si vyžádaly návrh, vývoj a montáž všech komponent ve vlastní režii. Michael Børresen a jeho tým museli zkonstruovat velké množství různých variant a modelů, dokud nedosáhli svého nekompromisního cíle, kterým byl maximální výkon membrány pro bezprecedentní kvalitu zvuku.

Výsledkem je membrána, která se skládá ze čtyř slupek zalaminovaných do jednoho celku: dvou vrstev rozprostřených tažných uhlíkových vláken, vrstvy aramidových voštinových distančních vložek mezi nimi a titanové slupky s povrchovou úpravou Ansuz Supreme.

Kombinace všech těchto materiálů dává této nejmodernější membráně jedinečné vlastnosti. Rozprostřená karbonová vlákna jsou navržena tak, aby zajistila plášť s optimální tuhostí v mnoha různých směrech. Tato jedinečná vlastnost snižuje rušivé vibrace a rezonance na nebývale nízkou úroveň. To platí i pro rezonance ve frekvenčním rozsahu nad 8 kHz. Vzhledem k tomu, že membrána/měnič se používá až do rozsahu 2,5 kHz, byly rušivé rezonance posunuty o dvě oktávy mimo efektivní frekvenční rozsah, což zajišťuje absolutní minimum rezonancí.

Aramidová voština má také nejlepší poměr tuhosti a hmotnosti ve vertikálním směru.

Titan má dokonalé vlastnosti pro kontrolu rezonance a podporuje přirozený, organický zvuk blány.
Díky povrchové úpravě Ansuz Supreme je plášť membrány dále akusticky optimalizován. Tento povlak se na titanový plášť nanáší na stroji Hi-PIMS (High Power Impulse Magnetron Sputtering), aby se vytvořila co nejjemnější a nejrovnoměrnější vrstva zirkonia, následovaná vrstvou wolframu a zakončená vrstvou nitridu chromu hliníku. Tato povrchová úprava zajišťuje hudbě skutečně dokonalou kvalitu zvuku.

Patentovaný magnetický systém bez obsahu železa

Aby byla v reproduktoru M1 zajištěna esence DNA společnosti Børresen, bylo přirozené použít patentovaný a oceňovaný magnetický systém Børresen bez obsahu železa. Bezželezné měniče Børresen mají indukčnost přibližně dvanáctkrát nižší než běžné měniče. Stříbro má mnohem lepší vodivost než železo nebo dokonce měď. Z tohoto důvodu jsme v našem magnetickém systému nahradili měděné pólové kroužky ručně vyráběnými stříbrnými kroužky vlastní výroby.

Pro Michaela a jeho tým bylo důležité používat pouze to nejlepší, a to jak z hlediska technologií, tak i z hlediska výrobních postupů. Proto stejně jako u řady Børresen Silver Supreme 0 procházejí všechny kovové součásti v modelu M1 kryogenní úpravou, která snižuje indukčnost o dalších 6-8 %. Výsledkem kryogenního ošetření všech kovových součástí reproduktoru je další výrazné zlepšení vodivosti - což umožňuje rozvinout nejjemnější a nejsubtilnější hudební detaily. Kryogenní ošetření kovových součástí zahrnuje jejich extrémní ochlazení. V průběhu tohoto procesu se krystalická struktura kovu stále více smršťuje. Legující prvky jsou vytlačeny ze struktury zrn kovu, který se nyní velmi podobá monokrystalu. Tyto strukturní změny kovu mají zásadní vliv na jeho zvukové vlastnosti. Tímto způsobem se plně projeví všechny zvukové vlastnosti reproduktoru M1, které zvyšují jeho výkon.

Páskový výškový reproduktor Børresen

Dalším základním prvkem DNA Børresen, a tedy přirozeným doplňkem modelu M1, je páskový výškový reproduktor Børresen. Účinnost tohoto uzavřeného páskového výškového reproduktoru je výjimečných 94 dB a pracuje v pásmu od cca 2,5 kHz výše. Pohyblivá hmotnost je extrémně nízká - 0,01 gramu. Zcela skrytý výškový reproduktor má schopnost pracovat s neuvěřitelnou rychlostí, což je absolutní předpoklad pro odhalení nejjemnějších a nejjemnějších zvukových detailů jakéhokoli typu hudby. Obrovská robustnost tohoto výškového reproduktoru mu umožňuje zvládat extrémně vysoké přechodové špičky, aniž by docházelo k jakýmkoli uši ohlušujícím poruchám. K linearizaci a optimalizaci magnetického pole, usnadnění pohybu měniče a zajištění vysoké účinnosti a vynikající linearity byly použity propracované metody konečných prvků.

Crossover - řada M

Stejně jako všechny ostatní reproduktory Børresen je i model M1 vybaven sériovým crossoverem. Důvodem je to, že reproduktory mají v oblasti crossoveru stejný tok proudu. V důsledku toho je elektrický proud v oblasti crossoveru fázově vyrovnaný. Na rozdíl od běžného paralelního filtrování, kdy každý ovladač dostává svůj vlastní frekvenční a fázový obsah, fungují sériové filtry tak, že odvádějí mimopásmové proudy kolem proudových toků, čímž vytvářejí mnohem koherentnější systém. Tento bezkonkurenční a inovativní technologický přístup posouvá váš poslechový zážitek do zcela nové úrovně hudebního potěšení.

Technologie Teslovy cívky

Když společnost Børresen navrhuje nová audio zařízení, je vždy jedním z hlavních úkolů eliminovat co nejvíce nežádoucího šumu. To je samozřejmě i případ modelu M1, aby poskytoval tak nekompromisní hudební autenticitu. Při sledování tohoto měřítka se dánská skupina Audio Group naučila, že mnohé z technologických průkopnických pokroků a inovací při vývoji produktů každé z jejich tří jednotlivých značek, Ansuz, Aavik a Børresen, lze často využít napříč značkami. Výměna znalostí a technologií, která probíhá mezi těmito třemi značkami, se ukázala jako nesmírně pronikavá a cenná. Proto do modelu M1 integrovali své nejefektivnější technologie cívek Tesla z nejpokročilejších stávajících produktů svých tří značek. Například technologii aktivní cívky Tesla, která je určena k napájení externím čistým nízkým napětím z Ansuz PowerBoxu a zdaleka nejúčinnější technologii Ansuz pro snížení hluku.

Princip Teslovy cívky spočívá v tom, že v každém směru jsou navinuty dvě cívky: jedna cívka a jedna proticívka. Slovy společnosti Ansuz se jedná o "dvojitou invertovanou cívku" - obě cívky přenášejí napětí - a když Teslova cívka narazí na napěťovou špičku, aktivuje se proticívka, která šum eliminuje. Vzhledem k tomu, že šumové špičky jsou čistě napěťové a nenesou prakticky žádný náboj, je potlačení poměrně dobré, ale stále ne stoprocentní. Přidáním více paralelních cívek P-TC se však jejich schopnost eliminovat šum zvýší a úroveň šumu se dále sníží na nebývale nízkou úroveň. Tím se výrazně zlepší vnímání černé barvy hudby.

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies