iFi Gryphon

Model xDSD, který byl uveden na trh v roce 2018, patří k nejoblíbenějším přenosným D/A převodníkům a sluchátkovým zesilovačům v nabídce iFi, nyní uvádí na trh model iFi xDSD Gryphon.

IFI X SERIES
Krátce po uvedení na trh se k iFi xDSD připojil iFi xCAN a doplnil tak "x-sérii" přenosných zařízení iFi střední úrovně. Zařízení xDSD a xCAN, umístěná ve stejném výrazném tvarovaném pouzdře s "tmavě titanovou" povrchovou úpravou, plní odlišné funkce: první z nich je přenosný D/A převodník/sluchátkový zesilovač pro digitální zdroje s připojením USB, S/PDIF a Bluetooth; druhé je sluchátkový zesilovač s čistě analogovými vstupy a navíc s komfortním příjmem přes Bluetooth pro chytré telefony apod. Model xCAN obsahuje také symetrický výstupní stupeň.

Letos na podzim uvede iFi na trh další generaci zařízení řady x, iFi xDSD Gryphon, dosud nejambicióznější přenosný D/A převodník/zesilovač iFi. Nahrazuje nejen xDSD, ale také xCAN a kombinuje funkce obou s přepracovanými obvody.

IFI XDSD GRYPHON
Zařízení iFi xDSD Gryphon si zachovává tvarovaný design svých předchůdců a jednoznačně patří do řady x. Ačkoli je o něco větší, měří 123x75x19 mm, zůstává dostatečně kompaktní, aby se dal uložit do malé tašky. S hmotností 215 g se nejedná o příliš těžké zařízení díky lehkému, ale robustnímu krytu ze slitiny a jeho bronzově šedý povrch je méně náchylný k otiskům prstů než lesklý tmavý titan původních xDSD a xCAN. Prostor navíc, který poskytuje větší šasi xDSD Gryphon, je plně využit zcela přepracovanou technologií uvnitř, která využívá nejnovější technické poznatky společnosti iFi.

ŠIROKÉ MOŽNOSTI PŘIPOJENÍ
Klíčem k flexibilitě xDSD Gryphon je rozsah zařízení, ke kterým jej lze připojit. K dispozici jsou digitální a analogové kabelové vstupy - první z nich ve variantách USB a S/PDIF a druhý prostřednictvím vyvážených 4,4mm zásuvek Pentaconn a jednostranných 3,5mm zásuvek. K dispozici je také příjem Bluetooth s vysokým rozlišením, který umožňuje bezdrátové připojení smartphonů, tabletů a dalších zařízení.

Na zadní straně jsou k dispozici dva porty USB-C - jeden vstup pro digitální zvuk, zpracovávaný asynchronně, a druhý pro nabíjení, čímž jsou audio a napájecí linky z praktických i zvukových důvodů odděleny. Vedle nich leží digitální vstup S/PDIF, který umožňuje optické i elektrické (3,5mm) připojení.

Na zadní straně jsou rovněž dodávány 3,5mm a 4,4mm analogové zásuvky Pentaconn pro jedno-, resp. symetrické připojení. Ty slouží jako vstupy i výstupy - vstupy v případě, že je xDSD Gryphon používán jako analogový sluchátkový zesilovač; výstupy umožňují jeho použití jako D/A převodníku/předzesilovače v domácím audio systému, s pevnými a variabilními možnostmi připojení k zesilovači a reproduktorům.

Na přední straně je k dispozici dvojice sluchátkových výstupů - 3,5mm zásuvka pro sluchátka s jednostranným kabelem/konektorem a 4,4mm výstup Pentaconn umožňující sluchátkům vybaveným symetrickým připojením plně využít výhody symetrické konstrukce zesilovače xDSD Gryphon. Výstup 3,5 mm využívá výhod obvodu iFi S-Balanced, který snižuje přeslechy a související zkreslení na polovinu při použití s běžnými, jednostrannými sluchátkovými připojeními.

V horní ploše je zabudován OLED zobrazovací proužek, který zobrazuje řadu užitečných informací včetně volby vstupu, úrovně hlasitosti, stavu baterie, formátu digitálního zvuku a vzorkovací frekvence spolu s různými dalšími nastaveními. V kombinaci s ovládacími prvky a osvětlením LED na předním panelu je používání přehrávače xDSD Gryphon příjemné.

IFI XDSD GRYPHON DIGITAL ENGINE
Základem "digitálního motoru" xDSD Gryphon je čipová sada Burr-Brown DAC, kterou iFi hojně využívá a která byla vybrána pro svou "muzikálnost" a architekturu True Native. xDSD Gryphon používá 16jádrový mikrokontrolér XMOS s nízkou latencí, který poskytuje vyšší výpočetní výkon; vlastní tým digitálního vývoje iFi naprogramoval firmware XMOS tak, aby optimalizoval kvalitu zvuku a zajistil dokonalou spolupráci s převodníkem Burr-Brown.

Rozsáhlé technologie pro eliminaci jitteru jsou použity také v digitálním stupni, včetně nejnovější generace femto-precizních hodin GMT (Global Master Timing) iFi a inteligentní vyrovnávací paměti.

HI RES MUSIC
Podpora Hi-res audia zvládá data PCM až do 32 bitů/768 kHz, všechny úrovně DSD až po DSD512 a jedno- i dvourychlostní DXD. Díky čtyřkanálové konstrukci True Native čipu D/A převodníku Burr-Brown jdou data PCM a DSD oddělenými cestami - to umožňuje, aby DSD i PCM zůstaly bitově dokonalé ve své nativní podobě až do analogové konverze.

Prostřednictvím vstupů USB a S/PDIF je podporován také kodek MQA - kodek pro streamování ve vysokém rozlišení, který používá úroveň Masters společnosti Tidal - s plným dekódováním souborů MQA až do 384 kHz. To znamená, že celý proces dekódování "trojího rozložení" se provádí interně, na rozdíl od pouze konečného rozložení na způsob "rendereru" MQA.

BLUETOOTH
Zatímco pohodlí a široká kompatibilita zařízení Bluetooth jsou dobře známé, mnoho lidí si neuvědomuje, jak dobře může zvuk Bluetooth znít, protože se s ním setkali pouze v základní kvalitě prostřednictvím základních implementací SoC (System on Chip). Díky plnému využití nejnovějšího čtyřjádrového čipu Qualcomm QCC5100 pro zpracování Bluetooth jsou podporovány všechny současné formáty zvuku Bluetooth s vysokým rozlišením, včetně aptX Adaptive a aptX HD, LDAC a HWA/LHDC. Mezi další kodeky patří běžné kodeky aptX a aptX Low Latency, AAC a SBC ("obyčejný" kodek Bluetooth).

Zařízení xDSD Gryphon je kompatibilní s Bluetooth v5.1, což zajišťuje nejlepší možný dosah, stabilitu a výkon. Do paměti lze uložit až sedm spárovaných zdrojových zařízení Bluetooth, což usnadňuje přepínání z jednoho zařízení na druhé.

IFI XDSD GRYPHON VYVÁŽENÝ ANALOGOVÝ STUPEŇ
Společnost iFi postupně zavedla plně vyvážený obvodový design napříč celou svou řadou, nejprve ve vlajkových komponentech řady Pro, poté v zařízeních základní řady ZEN s různou úrovní propracovanosti. PureWave je název, který iFi dala pokročilým symetrickým dvoumonofonním obvodovým topologiím, které se nacházejí v jejích nejnovějších zařízeních prémiové úrovně, jako jsou D/A převodníky/zesilovače NEO a Diablo. Model iFi xDSD Gryphon je nejmenší a cenově nejdostupnější zařízení s konstrukcí PureWave.

V celém zařízení jsou použity vysoce kvalitní součástky, včetně vlastních optických zesilovačů s velmi nízkým zkreslením, vícevrstvých keramických kondenzátorů TDK C0G, tenkovrstvých rezistorů MELF a cívek od společností Murata a Taiyo Yuden. Ty jsou sice dražší než běžné ekvivalenty, ale jejich prvotřídní vlastnosti, jako je nízký sériový odpor (ESR), vysoká linearita a nízký šum, se projevují na kvalitě zvuku.

Sluchátkový zesilovací stupeň má trvalý výstupní výkon více než 1000 mW do 32-ohmové zátěže, který je k dispozici prostřednictvím vyvážené sluchátkové zásuvky.

OPTIMALOOP
V obvodech zesilovačů se často používá "záporná zpětná vazba", která slouží k porovnávání výstupního signálu se vstupním signálem a k opravě chyb, aby bylo možné řídit zisk a snížit zkreslení.

Společnost iFi si uvědomuje, že různé části obvodu mají prospěch ze specificky optimalizovaných zpětnovazebních smyček, a proto vyvinula systém záporné zpětné vazby, který místo jedné globální smyčky zahrnuje více cest zpětné vazby, přičemž každá cesta je optimalizována pro určitou funkci a pracuje synergicky s ostatními, aby byl zajištěn optimální celkový výkon. iFi tuto novou konfiguraci nazývá OptimaLoop.

IFI CYBERSYNC OVLÁDÁNÍ HLASITOSTI
Společnost iFi dlouhodobě prosazuje kvalitní analogové ovládání hlasitosti oproti digitálnímu nastavení hlasitosti, a to z hlediska kvality zvuku. Model xDSD Gryphon je vybaven novou inovací iFi nazvanou CyberSync, což je přepracované ovládání hlasitosti CyberDrive, které se objevilo v původním modelu xDSD. CyberSync je softwarově řízené ovládání hlasitosti, které pracuje v analogové doméně. iFi CyberSync ovládání hlasitosti zajišťuje synchronizaci hlasitosti mezi zdrojem a D/A převodníkem. Zjistí, ke kterému operačnímu systému (OS) je převodník připojen - iOS, Android, Windows, Mac OS nebo Linux - a dá pokyn OS zdroje, aby obešel jeho softwarové ovládání hlasitosti. Ať už se hlasitost upravuje pomocí otočného ovladače xDSD Gryphon nebo na zdrojovém zařízení, CyberSync zajistí, že změnu provede výhradně analogový řídicí čip Gryphon, a zároveň zobrazí úpravu na obrazovce zdrojového zařízení.

IFI XDSD GRYPHON REDUKCE ŠUMU
Každý prvek elektronické konstrukce iFi xDSD Gryphon byl zohledněn tak, aby se zabránilo zkreslení a zvýšil se odstup signálu od šumu. Jeho nízkošumové napájecí obvody s vysokou šířkou pásma mají sportovní lineární regulaci a poskytují vynikající výkon PSRR (Power Supply Rejection Ratio). Konstrukce SilentLine stmívatelného displeje OLED zajišťuje, že do zvukového signálu nezasahuje žádný elektrický šum.

IFI XBASS II
Možnosti zvukového přizpůsobení iFi zajišťují, že uživatel může zvuk iFi xDSD Gryphon kalibrovat podle svých specifických preferencí. U digitálních zdrojů si uživatelé mohou prostřednictvím nabídky na obrazovce vybrat mezi třemi digitálními filtry na míru: Bit-Perfect, Standard a GTO (Gibbs Transient Optimised), přičemž každý z nich má na zvuk jemný vliv.

Další zvukové vyladění zajišťuje vlastní analogové zpracování iFi. Uživatelé jiných převodníků/zesilovačů iFi znají XBass - formu "basového boostu", který zvýrazňuje nízké frekvence, aniž by zakalil střední pásmo, což je užitečné u sluchátek a sluchátek s otevřenými zády, kterým mohou chybět hluboké basy. Stejně jako předchozí xCAN, i xDSD Gryphon má rozšířenou verzi nazvanou XBass II, která nabízí tři samostatné možnosti sluchátkového ekvalizéru: "Bass" (který se zaměřuje na nízké frekvence), "Presence" (který se zaměřuje na vyšší střední frekvence) a "Bass + Presence" (který implementuje obě možnosti dohromady).

XSpace je další uživatelsky volitelný režim, který je navržen tak, aby kompenzoval efekt "lokalizace v hlavě", k němuž může dojít při poslechu hudby, která byla smíchána pomocí dvojice reproduktorů, a účinně rozšiřuje zvukovou scénu sluchátek, aby poskytl prostornější a reproduktorový zážitek. XBass II i XSpace pracují výhradně v analogové oblasti a lze je přepínat v signálové cestě nebo mimo ni. Další přepínač na základně xDSD Gryphon zapíná IEMatch, další patentovaný obvod iFi, který zeslabuje sluchátkový výstup, aby lépe vyhovoval sluchátkům s vysokou citlivostí a in-ear monitorům, odstraňuje potenciální šum na pozadí a zvyšuje použitelný rozsah hlasitosti.

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies