Alare

Po 25 letech navrhování, výroby a zpracování špičkových audio komponentů neodolali zakladatelé italské společnosti Audia Flight pokušení navrhnout vlastní reproduktory. Po originálním designu vytvořeném pro testování vlastních obvodů audio zesilovačů, který i po deseti letech zůstává v jejich laboratoři, se společnost rozhodla, že nastal čas vytvořit novou značku špičkových reproduktorů Alare. A společnost představila Remigu 2, svůj první produkt, který je nyní k dispozici.

"Reproduktory Alare, elegantně vyrobené v Itálii a postavené z těch nejlepších materiálů a komponentů, jsou pečlivě navrženy s cílem dosáhnout těch nejlepších výkonů vůbec. Navrhnout špičkový reproduktor je mechanická, elektrická a akustická výzva. Pokud je cílem zachovat nedotčené harmonické struktury a nástrojové barvy, výrobky Alare tento slib dodržují a uspokojují očekávání nejnáročnějších milovníků hudby," uvádí se v oficiálním oznámení produktu.

Společnost Audia Flight založili v roce 1996 Massimiliano Marzi a Andrea Nardini a od té doby navrhuje a vyrábí všechny zesilovací produkty ve vlastním závodě, který se nachází ve městě Civitavecchia, jen něco málo přes 70 kilometrů od Říma. Alare je nyní značkou a registrovanou ochrannou známkou vlastněnou společností Audia Snc a podlahový reproduktorový systém Remiga 2 je jejich prvním modelem na trhu.

Konstrukce využívá pečlivě tvarovanou přenosovou linku, pohánějící dva vlastní woofery: jeden 10" a jeden 8". Tato volba, jak tvůrci zjistili na základě rozsáhlých počítačových simulací a testů, umožňuje lepší kontrolu energie, což má za následek hlubší a detailnější zvuk. Konstrukce přenosových linek je také složitější na vývoj a vyladění a zúžená přenosová linka Alare se dvěma měniči je výsledkem složitého modelování a výpočtů.

Oba woofery využívají sendvičový vzorec kuželů od dánské společnosti Audiotechnology, který obsahuje dva papírové kužely vyztužené tenkým uhlíkem, které jsou slepeny vrstvou rozpínavé pěny, dobře tlumené, aby se zabránilo rezonancím. Výsledkem je extrémně tuhý kužel, který se vyznačuje rychlou odezvou s nižším zkreslením a je poháněn kmitací cívkou z hliníkového drátu s kaptonovou vložkou. Celá konstrukce měniče je bohatě odvětrávaná, což umožňuje volný pohyb bez nežádoucích kompresních efektů.

V horní části konstrukce Alare Remiga 2 najdeme 7" středotónovou jednotku Accuton Cell, využívající čistě keramickou membránu, extrémně lehkou a tuhou, přispívající k nižšímu zkreslení a čistšímu zvuku v rozšířeném rozsahu frekvencí. Tento měnič je umístěn ve vlastní vyhrazené komoře, vyplněné speciální vlnou z aramidových vláken pro téměř dokonalou absorpci zvuku. Středotónový reproduktor připravuje půdu pro roli výjimečného 30mm diamantového výškového reproduktoru, rovněž od společnosti Accuton. Společně tato volba měničů a konstrukce skříně umožňuje dosáhnout frekvenční odezvy klesající na 32 Hz a sahající až k 30 kHz.

"Tenká kopulka z diamantu je pro výškový reproduktor ideální díky poměru tuhosti a hmotnosti tohoto materiálu, který je opravdu nepřekonatelný. Konkávní kopulka je použita proto, že pohyblivá sestava je tužší a lépe tlumená než konvexní kopulky a vykazuje také lepší rozptyl," vysvětluje společnost. Zvolená konstrukce výškového reproduktoru podle nich nezní přehnaně "brilantně", jak se to často stává u mnoha diamantových výškových reproduktorů, a místo toho se stává přirozeným rozšířením designu celého systému. "Diamanty jednoduše zmizí, zůstane jen hudba. Je to nový způsob uvolněného poslechu, a jakmile si na něj jednou zvyknete, už se nikdy nevrátíte k jiným, konvenčnějším technologiím," dodávají.

Zvláštní pozornost byla věnována také konstrukci crossoverové desky. Rozšířením dlouholetých zkušeností společnosti v oblasti špičkové elektroniky jsou vybrané vysoce kvalitní součástky, většinou od firmy Mundorf, pevně namontovány na nevodivé desce, propojené postříbřenými měděnými vodiči s plným jádrem, čímž se zamezuje nežádoucímu rušení mezi elektrickými cestami.

Konstrukce skříně Alare Remiga 2 využívá různé druhy dřeva, vrstvené pomocí speciální receptury lepidla, která vede k velmi účinnému tlumicímu efektu "omezené vrstvy". To má zásadní význam vzhledem k velkým rozměrům 140 x 35 x 71 cm a celkové hmotnosti (120 kg). Tato technika konstrukce skříně je dále vyztužena vnitřní ocelovou klecí, která prakticky eliminuje nežádoucí vibrace.

Pár reproduktorů Remiga 2 se prodává za 69 000 eur (přibližně 80 000 USD). Společnost plánuje představit menší verzi, Remiga 1, což bude kompaktnější třípásmový, podlahový reproduktor. Společnost rovněž investuje do nejlepších nástrojů na podporu svého úsilí při navrhování a výrobě reproduktorů, přičemž využívá nejmodernější měřicí systémy a přesné mikrofony, posunovací lasery, akcelerometry, počítačem podporovaný návrh a simulační software. Každý výrobek je pečlivě testován a před odesláním kontrolován, přičemž se používá celková kontrola kvality v každém kroku výroby.

www.alare-labs.com 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies