dCS Ring DAC

Angličtí dCS se rozhodli oprášit známost svého unikátního řešení Ring DAC:

Převodník dCS Ring DAC je jedinečný systém digitálně-analogové konverze, který je srdcem všech produktů dCS. Je navržen tak, jako žádný jiný převodník DAC, a snižuje jitter a zkreslení na mizivou úroveň, čímž poskytuje zážitek, který rozlišuje všechny aspekty zvuku - od nejjemnějších hudebních detailů až po pocit času a harmonického pohybu.

Digitálně-analogové převodníky neboli DAC jsou základní součástí všech digitálních audio systémů. Účelem digitálně analogového převodníku v kontextu systému pro přehrávání digitální hudby je převést digitální datový tok zvuku na analogový signál. Tento analogový signál se pak přivádí do měničů, jako jsou reproduktory nebo sluchátka, a slouží k poslechu. D/A převodník je nedílnou součástí přehrávacího řetězce a má zásadní vliv na to, jak hudbu vnímáme.

Proces převodu jedniček a nul na analogovou vlnu vytváří nežádoucí artefakty neboli "šum". Běžné topologie D/A převodníků často tento "šum" korelují se skutečným signálem. To vede ke zkreslení, které se pak dostává do hudby, kterou slyšíme. Toto zkreslení má podobu přidaných harmonických, které lidské ucho těžko ignoruje, protože harmonické jsou základem toho, jak slyšíme a interpretujeme hudbu.

Převodník dCS Ring DAC je průkopnický převodník, který je jedinečný svou konstrukcí a bezkonkurenční svým výkonem. Díky kombinaci výjimečného šumového výkonu s mizivě nízkým zkreslením, ultraširokou šířkou pásma a velmi nízkým jitterem nevnucuje převodník Ring DAC jedničkám a Os, které přijímá, náš pohled na hudební svět. Naopak, poskytuje prakticky neomezenou obálku výkonu, která poskytuje zrcadlo nahrávce a věrně podává hudební sdělení tak, jak umělec zamýšlel.

Revoluční myšlení
S převodníkem Ring DAC jsme zkonstruovali nejpokročilejší a nejpřesnější systém digitálně-analogové konverze, který je k dispozici: jedinečnou kombinaci hardwaru a softwaru, která rozlišuje všechny aspekty hudební nahrávky, od nejjemnějších detailů až po smysl pro čas a harmonický pohyb.

Na první pohled může převodník Ring DAC vypadat jako převodník typu Ladder DAC. Pro každý zdroj proudu je k dispozici západka a rezistor a tyto zdroje proudu jsou přiváděny na sumární sběrnici. Klíčovým rozdílem mezi kroužkovým převodníkem D/A a převodníkem Ladder D/A je však to, že kroužkový převodník D/A používá proudové zdroje stejné hodnoty. Jedná se o takzvanou "jednotkovou váženou" nebo "teploměrem kódovanou" architekturu D/A převodníku. Kromě toho kruhový převodník nepoužívá pokaždé stejný zdroj proudu pro stejný bit.

Vzhledem k tomu, že pro libovolný bit v kruhovém převodníku může být zapnuta libovolná kombinace zdrojů proudu, generovaná chyba vůbec nesouvisí se zvukovým signálem; je dekorativní. Tato dekorrelace znamená, že všechny chyby jsou náhodné a převedené na bílý šum.

Tento přístup snižuje zkreslení na mizivě nízkou úroveň a zabraňuje nelinearitám, které mohou zastřít detaily na nízké úrovni, jež jsou tak důležité pro pochopení hudební události.

Přepisování pravidel
Podstata toho, jak přesně převodník Ring DAC rozhoduje o tom, které zdroje proudu je třeba v daném okamžiku zapnout nebo vypnout, aby byl generován správný signál, je diktována vysoce sofistikovaným souborem matematických pravidel definovaných v dCS Mapper. Ačkoli by se mohlo zdát, že jde o náhodný proces, je tento proces vyvrcholením tří desetiletí nepřetržité práce, jejímž výsledkem je pečlivě vypočítaná sada vzorců navržených tak, aby minimalizovaly šum, zkreslení a přeslechy a zároveň zachovaly nejvyšší stupeň linearity díky zprůměrování příspěvku složek způsobujících šum, které v průběhu času vypadávají ze specifikace.

Vylepšení těchto vlastních mapovacích algoritmů, stejně jako zvýšení rychlosti, s níž převodník Ring DAC pracuje (z 2,822 mHz na 6,14 mHz), bylo majitelům převodníku dCS poskytnuto prostřednictvím řady softwarových aktualizací, které zajišťují, že zůstane bezkonkurenční ve svém výkonu a schopnosti přenést vás do srdce nahrávky. Tento softwarový přístup k návrhu převodníku znamená, že naši inženýři - kteří neustále zkoumají způsoby, jak zlepšit výkon prstence i koncového stupně - mohou jednoduše aktualizovat převodník Ring DAC prostřednictvím softwaru, kdykoli dojde k novým objevům a pokrokům.

Vyčerpávající vývoj
Analogový design je pro společnost dCS stejně důležitý jako digitální a je dalším faktorem, který přispívá k technické a hudební špičce převodníku Ring DAC. Naši talentovaní a zkušení inženýři využívají řadu technik k vytvoření nejmodernějšího analogového výkonu. Jedním z příkladů je použití Topologie složeného zesilovače v naší hardwarové konstrukci, která zahrnuje kaskádování dvou optických zesilovačů do jednoho zesilovacího stupně. To má řadu výhod: pro vstupní stupeň lze zvolit optický zesilovač s velmi dobrými vstupními vlastnostmi a pro výstupní stupeň optický zesilovač s velmi dobrými výstupními vlastnostmi. To je užitečné, protože je poměrně neobvyklé najít jedinou součástku, která by byla stejně účinná jak na vstupu, tak na výstupu.

Navíc tato kombinace poskytuje větší zesílení, takže lze použít větší zpětnou vazbu pro zlepšení linearity. Výsledkem je extrémně nízké harmonické zkreslení, extrémně nízký šum a obecně výjimečný celkový výkon. V zásadě je jádro D/A převodníku Ring DAC extrémně lineární a je důležité, aby okolní analogová konstrukce tuto linearitu nezhoršovala.

Důležité je také uspořádání desky plošných spojů, kterému je v dCS věnována velká pozornost. Často dochází k neobvyklým a neočekávaným interakcím mezi prvky na desce plošných spojů. Zde je přísný režim měření společnosti dCS, který zahrnuje zakázkové testovací zařízení vyvinuté na základě našich zkušeností z oblasti radarů a vysílání, nápomocný při identifikaci, kdy se objevuje něco, co by se objevovat nemělo, a při hledání zdroje.

Každý aspekt konstrukce a uspořádání převodníku Ring DAC, od napájecích zdrojů až po směrování signálu, rozmístění komponent a řízení proudu, je pečlivě zvažován a pečlivě vytvářen tak, aby poskytoval co nejlepší výkon a hudební zážitek, který je realistický a krásně kompletní.

Koupíte u www.soundstyle.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies