CAD 1543 MkIII DAC

... teprve tuhle nedávno Ultrakompaktní filtr | CAD - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení jsme představili (zmínili) 2. generaci mnohonásobně oceněného digitálně analogového převodníku britského výrobce CAD (celým Computer Audio Design) a už nám zas zaplňují rubriku - aktuálně "s potěšením představili" (to citujeme) "..novou edici MkIII našeho 1543 DAC, jenž kombinuje podstatu původního designu s technologiemi vycházejícími z převratných pokroků společnosti (no v digitálu světa vůbec - celkově; čímž chceme říct, že nás asi čeká "vlna nových D/A" - většinou to začíná "odshora" a to už začalo, viz:

Někdo musí být nejlepší | CH PRECISION - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení

Na trůnu bude narváno | MSB TECHNOLOGY - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení

Pokračujeme v citaci: "Pokroků v oblasti řešení vysokofrekvenčního šumu v digitálním zvuku. Klíčem k vynikající a výrazné kvalitě zvuku 1543 je neustálý závazek společnosti CAD používat klasické integrované obvody DAC (Philips TDA 1543) spolu s žádným převzorkováním a filtrováním, o kterých návrhář Scott Berry pevně věří, že poskytuje zvukový výkon, který je u digitálního zvuku vzácný – jeden. která se hmatatelně blíží původnímu výkonu.

Stejná slova platí pro napájecí zdroje - jsou veledůležitou součástí jakéhokoli návrhu DAC, a to je hlavní zaměření této ktualizace. CAD 1543 MkIII DAC si proto zachovává původních 16 ikonických Phillips TDA1543/N2  integrovaných obvodů DAC spolu se zakázkově vyrobenými kondenzátory Duelund Coherent Audio v koncovém stupni a přidává zcela nové návrhy napájecích zdrojů (každý z 5 nezávislých napájecích zdrojů je izolován od ostatních a používá svůj vlastní transformátor, aby se minimalizovala intermodulace šumu). Rozhraní USB je navrženo na míru, které využívá technologii CPLD (Complex Programmable Logic Device) s nízkou spotřebou, sníženou hlučností. Navíc edice MkIII nyní obsahuje oscilátory s výrazně sníženým nízkofrekvenčním fázovým šumem.

Stejně jako jeho předchůdci, i nová edice MkIII využívá non-oversampling (NOS) přístup k ochraně cenného rozlišení časování (NOS je dost možná řešením pro pocit "trhanosti" kterou někteří vnímají u digitálu. CAD použité řešení zajišťuje zvláštní měkkost, která není synonymem pro horší rozlišení nebo rozmazané přechody - je to pro ucho prostě „víc analogové“ - pozn. redakce). Bez filtru, který by zazvonil a rozmazal základní načasování – přirozený tvar hudby – 1543 MkIII DAC oživuje jemnou i makro dynamiku nahraného zvuku. Výsledkem je kvalita zvuku podobná nejlepším analogovým vinylovým a kotoučovým páskovým systémům. (obr. níže Impulsní odezva "normál" a dle CAD -  výstup DAC v grafu nalevo má to, co se nazývá "called pre and post ringing" (o rozdílném počtu slov při přkladech jsme se v rubrice již zmiňovali - tak co: předozvuky) a graf vpravo pro nepřevzorkovací (NOS) Resistor Ladder DAC nic takového nemá.

CAD 1543 MkIII DAC

Méně je více, aneb hyper-minimalistický design konstrukce DAC je navržen s nejmenším počtem spínačů a konektorů mezi síťovou zástrčkou a výstupními zásuvkami. Je vybaven jediným USB vstupem, který galvanicky izoluje 16 čipů TDA1543/N2 od připojeného serveru/zdroje. Analogový výstup jde přes pár nízkohmotnostních čistých měděných RCA phono zásuvek připojených přímo k čipům přes pasivní vstupní stupeň. Souhrnný výstup 16 paralelních integrovaných obvodů s odporem TDA1543/N2 znamená, že není potřeba žádné dodatečné zesilování signálu, čímž se odstraní zbytečně vznikající (riziko) zkreslení.

Vnitřní kabeláž používá jednokrystalovou měď OCC (Ohno Continuous Casting), vyrobenou na zakázku podle specifikací CAD. Skříň zůstává původní - laserem řezaná akrylová konstrukce o tloušťce 10 mm. CAD vší silou bojuje proti škodlivým účinkům vysokofrekvenčního šumu a přepracovali úpravu napájení na jeho vstupu, což  minimby mělo malizovat šum AC  vstupující do DAC a izolovali sousední audio komponenty od jakéhokoli zbytkového digitálního šumu uvolněného DAC.

Celkovým výsledkem této pečlivé pozornosti věnované napájecím zdrojům a potenciálním zdrojům hluku je DAC, který jako by za zvukem maloval inkoustově černou tichost a který zachovává a promítá rytmus, tonalitu a drajv hudby. Toto je DAC pro 21. století (pokud nenastane 3. světová nebo tak něco - pro jeho 20tá léta - asi realisticky doplňuje redakce, což není kritika jen, v převodnících dosavadní realita; u CAD 1543 DAC pak samozřejmě stačí aktualizace) věnovaný výhradně počítačovému zvuku a vytvořený tak, aby s novou čistotou odemykal naše digitální zvukové nahrávky.

CAD 1543 MkII DAC

VLASTNOSTI (CAD 1543 Mk3 DAC):
¤  bezfiltrový design NOS pro bezkonkurenční přesnost přehrávání v časové doméně
¤ 16 čipů s "resistor ladder technology" Philips TDA1543/N2 pro naproto přirozený zvuk
¤ pasivní výstupní stupeň s vlastními kondenzátory Duelund Coherent Audio a vybranými audio rezistory vyrobenými v USA podle CAD specifikací
¤ vlastní nízkoenergetické/šumové CPLD USB rozhraní
¤ 5 nezávislých transformátorů napájejících 5 plně diskrétních napájecích zdrojů pro to nejčistší a nejrychlejší napájení každé modulární části DAC
¤ přepracovaná úprava síťového napájení. pro snížení vysokofrekvenčního šumu ze sítě vstupujícího do DAC a omezení vysokofrekvenčního šumu DAC z výstupu a ovlivnění jiných audio komponent
¤ vnitřní materiály EMI/RFI pro snížení úrovně šumu elektromagnetického rušení
¤ OCC měděné vnitřní vedení signálu
¤ 4vrstvé DAC PCB
¤ 10mm laserem řezané akrylátové pouzdro vybrané pro vynikající tlumicí akustické vlastnosti a pro to, že je elektricky nevodivé a nemagnetické
¤ k dispozici jsou vlastní barvy a povrchové úpravy
¤ 1543 MkIII DAC je vyroben modulárním způsobem (umožňuje budoucí upgrady a zajišťuje "dlouhodobou udržitelnost" vaší, snad i  "investice pro celý život")

CAD 1543 MkIII DAC

Doporučená cena (CAD 1543 MkIII DAC): 16.950/17.500/19.500 GBP/USD/EUR
(ceny jsou vždy pouze orientační, konkrétní koncová cena v daném místě záleží na lokálním DPH a dalších ekonomických faktorech jako cena dopravy, clo..)

CAD 1543 MkIII DAC

Jste (šťastným) majitelem předchozích generací, třeba jen pár týdnů MkII 1543 DAC? A chcete být (ještě) šťastnější? Všechny lze upgradovat na specifikace novinky MkIII

CAD 1543 MkIII DAC

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Lab12 | Audiofeel

Audio Video Kino Bratislava 2024

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Pure Sound Karlovy Vary

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies