Elypsis1512

Přetiskujeme zprávu společnosti Stratton Acoustics:

Stratton Acoustics vydává Elypsis1512 - váš audio komorník může být bez práce
V prvních letech své práce v maloobchodě s hi-fi jsem se rozhodl pro ideální scénář: kdybych někdy zbohatl, zaměstnal bych Audio Butler™. Myslel jsem na to, že v některých dnech bych rád poslouchal viscerální dynamický plný projev velkého systému založeného na JBL, ale byly i dny, kdy by mi vyhovoval mozkový výkon páru Quadů.

Co jsem si myslel? Prostě jsem řekl: "Jamesi, pojďme dneska na systém JBL," a James podle toho nastavil systém. Něco jako "to nejlepší z obou světů", ale samozřejmě za cenu obrovských nákladů a potřeby dalšího úložného prostoru.

Existuje však řešení, i když je jednoduché, ale úžasně vzácné. Vyžaduje reproduktorový systém s vysokou účinností a širokou šířkou pásma, velmi nízkým zabarvením a zkreslením a schopností vykreslit solidní zvukové obrazy. Stratton Acoustics Elypsis1512 takovým reproduktorem je.

Společnost Stratton Acoustics má někdy pocit, že řídký svět high-endového audia má tendenci soustředit se na mozkovou stránku přehrávání hudby a ztrácí ze zřetele absolutní emocionální radost z nahrané hudby. Příkladem může být Hotel California přehrávaný na velkém reproduktoru JBL ze 70. let - rock ze západního pobřeží přehrávaný na reproduktoru ze západního pobřeží nebo The Four Seasons přehrávaný na starém páru Quadů - evropská hudba přehrávaná na evropském reproduktoru. Vyzkoušejte obojí na reproduktorech Elypsis1512 a zažijte kombinaci přesnosti a zábavy s hudbou. Nebudou to noty na výšku a ve správném pořadí. Půjde o hudbu, která chytne za srdce.

Pozadí

Stratton Acoustics, nový britský výrobce špičkových reproduktorů, se při tvorbě svých produktů inspiruje ikonickými velkoplošnými studiovými monitory, které formovaly nahrávání v 70. a 80. letech minulého století. Výrobky jako legendární JBL 4350 a výjimečné Tannoy Buckingham poskytovaly bezproblémovou dynamiku a masivní zvukovou scénu, kterou mohou poskytnout pouze basové a středobasové reproduktory s velkým průměrem umístěné v mohutné skříni.

Přestože inspirací jsou vintage velikáni, cílem společnosti Stratton Acoustics je vyrábět důsledně současné high-endové reproduktory, takže používá jen ty nejlepší materiály, postupy a konstrukční techniky. Vintage studiové monitory byly nástroje vyrobené pro práci; odhalené spojovací prvky, dřevotřískové skříně, podložky pro upevnění mřížek s háčky a smyčkami, zaslepené otvory pro reproduktory a průmyslové povrchové úpravy byly přijatelné. Reproduktory Stratton Acoustics jsou však zamýšleny jako ušlechtilé předměty nábytku stejně jako vysoce výkonné hudební měniče, takže elegance, styl, jemnost a rafinovanost nahrazují starou funkční paletu materiálů a povrchových úprav.

Amy Richardsová, jedna ze zakládajících partnerek společnosti Stratton, definovala filozofii společnosti: "Naše výrobky musí vždy vytvářet vzrušující hudební výkon, ale musí také poskytovat vzrušení ve všech aspektech jejich vlastnictví. Když zrovna nehrají hudbu, musí být úchvatnými kusy jemného nábytku schopnými doplnit a definovat design jakéhokoli interiéru. Po letech vývoje můžeme tento cíl splnit pomocí různých materiálů a povrchových úprav, které jsou omezeny vkusem a odvahou zákazníka. Nemohu se dočkat, až uvidím, jak nás naši zákazníci vyzvou a jaké úžasně jedinečné kusy na míru se nám poštěstí vyrobit."

Společnost Stratton Acoustics také zaujímá nekompromisní přístup k designu skříní prostřednictvím konstrukce komplexních, komplexně vyztužených skříní z březové překližky, které jsou dokončeny podle nejlepších standardů zakázkového nábytku.

Tým spolupracuje s dodavateli na koncepci jedinečných povrchových úprav, které dokáže vyrobit podle nejvyšších standardů, přičemž všechny aspekty jsou navrženy a zkonstruovány přímo ve firmě s využitím pokročilých technologií a materiálů.

Stejně pečlivé jsou i výrobní postupy společnosti Stratton Acoustics, které využívají výhradně kombinaci vysoce přesných počítačem řízených výrobních technik spojených s nejkvalitnější řemeslnou, ruční a malosériovou výrobou.

Společnost Stratton Acoustics navrhuje své modely reproduktorů na základě filozofie, která spojuje nevinnou radost z nahrané hudby s řemeslným designem a řemeslnou výrobou. A nevyhýbáme se ani tomu, abychom v oblasti detailů a povrchové úpravy vykročili hodně mimo zajeté koleje.

Design na míru a zakázková výroba znamenají, že Stratton může vyhovět téměř jakémukoli estetickému přání.

Zvukové inženýrství

Audio inženýrství společnosti Stratton Acoustics je založeno na robustních a promyšlených elektroakustických konstrukčních principech vyjádřených nejnovějšími technologiemi měničů a crossoverů.

Pokud jste obeznámeni s historií designu vysoce výkonných reproduktorů, možná v modelu Elypsis1512 uvidíte vliv určitého stylu studiových monitorů ze 70. let. To není náhoda. Částečnou inspirací pro model Elypsis1512 jsou produkty jako JBL 4350, Tannoy Buckingham a Urei 815a. Jsou to reproduktory, které především hrají nahlas, na svou dobu s naprosto minimálním zkreslením a kompresí, a to s intenzivním smyslem pro hudební zapojení a komunikaci - něco, o čem někteří audiofilové mluví jako o něčem, co se v řídkém současném světě high-endových reproduktorů jaksi vytrácí. Elypsis1512 se částečně snaží tomuto pocitu bránit. Vedle uctivého ohlédnutí za vintage reproduktory a jejich kvalitami je však Elypsis1512 také zcela současným designem, který využívá to nejlepší z moderní technologie měničů a elektroakustiky a nejmodernějších konstrukčních a výrobních postupů.

Koncepce systému

Elypsis1512 je třípásmový pasivní reproduktor postavený na dvojici 380mm basových měničů, jednom 300mm středotónovém měniči a mechanicky odděleném 29mm měkkém kopulovitém výškovém reproduktoru s přesným vlnovodem. Měniče na předním panelu skříně jsou v asymetrickém uspořádání, což má za následek podobně asymetrický horizontální rozptyl. Dvojice reproduktorů Elypsis1512 jsou v uspořádání komponentů na čelním panelu postaveny zrcadlově. Fázový vztah přes oblast křížení mezi středotónovým a výškovým reproduktorem zajišťuje, že mimoosová frekvenční charakteristika na straně středotónového reproduktoru zůstává lineární. Ve většině instalací umístěte dvojici reproduktorů Elypsis1512 tak, aby výškové reproduktory byly umístěny krajně.

Basový reproduktor

Reproduktor Elypsis1512 obsahuje dva 350mm (15palcové) měniče s vyztuženou papírovou membránou, z nichž každý má výkon 800 wattů. Měnič je vybaven 113mm (4,5palcovou) kmitací cívkou, hliníkovým demodulačním kroužkem a systémem dvojitého pavoučího zavěšení. Je schopen lineární exkurze ±14 mm.

Skříň Elypsis1512 poskytuje basovým měničům vnitřní objem 230 litrů. Reflexní zatížení využívá čtyři velkoprůměrové laminární průtokové vnitřní a vnější rozšířené porty naladěné na 34 Hz. Šířka pásma nízkých kmitočtů Elypsis1512 sahá až k -6 dB při 28 Hz.

Skupinové zpoždění systému zůstává pod 12 mS nad 40 Hz.

Středotónový měnič

Středotónový reproduktor Elypsis1512 obsahuje 300mm (12") vyztuženou papírovou membránu s kmitací cívkou o průměru 75,6 mm (3"), neodymovo-železoborový magnetický systém a pólový díl s měděným pouzdrem. Měnič je pečlivě ručně dopován, aby se vyladila jeho charakteristika odezvy při zkroucení v uzavřené skříni vyplněné optimálním výběrem tlumicích materiálů.

Výškový reproduktor s patentovaným oddělovacím systémem

Výškový reproduktor Elypsis1512 je zařízení s měkkou kopulkou o průměru 29 mm vybavené CNC obráběným hliníkovým vlnovodem, který definuje jeho rozptylovou charakteristiku a poskytuje určitou zvýšenou účinnost díky akustickému impedančnímu přizpůsobení. Výškový reproduktor se upevňuje do skříně Elypsis1512 prostřednictvím patentovaného oddělovacího uspořádání Stratton Acoustics (GB2606586), které zajišťuje jeho izolaci od mechanických vibrací. Výškový reproduktor je vybaven neodymovo-železoborovým magnetickým systémem s dvojitou měděnou krytkou, pólovým dílem ve tvaru T a zadním krytem s optimalizovaným prouděním.

Křížová výhybka a systémové charakteristiky

Pasivní crossover Elypsis1512 integruje měniče na frekvencích 350 Hz a 2,5 kHz prostřednictvím asymetrických sklonů filtrů 2. a 3. řádu. Cílená kompenzace impedance je použita k linearizaci impedance systému a umožňuje těsnou kontrolu sklonů filtrů. Všechny komponenty crossoveru jsou audiofilské kvality a zahrnují převážně plastové filmové kondenzátory a induktory se vzduchovým jádrem. Ovládací prvky ekvalizéru na předním panelu nabízejí nastavení ±2 dB pro středotónové a výškové měniče.

Impedance systému, která je výsledkem kombinace měničů a crossoveru, zůstává mezi 100 Hz a 10 kHz nad 8 Ω. Elektrická fáze zůstává ve stejném frekvenčním rozsahu v rozmezí ±20°. Citlivost systému pro 2,83 V na 1 m se pohybuje přibližně mezi 94 dB a 98 dB v závislosti na nastavení ekvalizéru středotónového a výškového reproduktoru. Elypsis1512 lze úspěšně spojit s téměř jakýmkoli zesilovačem - od toho nejméně výkonného až po ten nejvýkonnější. Úrovně harmonického zkreslení lichého řádu nad 100 Hz jsou obecně nižší než 0,3 % pro 90 dB na 1 m.

Navzdory velkému průměru a tradičním basovým a středotónovým měničům s papírovou membránou má Elypsis1512 pozoruhodně plochou axiální amplitudovou frekvenční charakteristiku. Výše uvedená křivka odezvy byla měřena technikou ground plane ve vzdálenosti 1,5 m na ose uprostřed mezi středotónovými a výškovými měniči. Všimněte si také velmi nízkého zkreslení 2. a 3. harmonické.

Impedanční a fázové křivky Elypsis1512 naznačují, že impedance nikdy neklesne pod 8 Ohm a nízké fázové úhly

Skříň

Skříň Elypsis1512 je vyrobena z kombinace 24mm a 18mm přesně frézovaných panelů z březové překližky a obsahuje také 46mm přední přepážku zakončenou masivním vnějším akrylátovým krytem opracovaným CNC. Komplexní a rozsáhlé vnitřní vyztužení zajišťuje, že konstrukce je účinně inertní, a vnitřně rozdělený objem středotónové skříně obsahuje neparalelní panely, které pomáhají potlačit vnitřní rezonance.

Audio Engineering Závěr

Model Elypsis1512 je ukázkou toho, co je možné, když se souběžně s filozofií maximalizace hudebního účinku a komunikace téměř zcela ignorují konstrukční omezení týkající se nákladů, velikosti a hmotnosti. Výsledkem je elektroakustický výkon, který se nepodobá téměř žádnému jinému současnému hi-fi reproduktoru: šířka pásma při polovičním výkonu (-6 dB) od 28 Hz do více než 20 kHz, citlivost 96 dB pro 2,83 V na 1 m a impedance, která neklesá pod 8 Ω mezi 100 Hz a 10 kHz.

Elypsis1512 také vykazuje skupinové zpoždění menší než 12 ms až do 40 Hz a při běžné hlasitosti poslechu má úroveň zkreslení blíže hodnotám zesilovače než typické reproduktory. Je také v podstatě imunní vůči tepelné kompresi a díky nesmírně tuhé a inertní skříni z březové překližky nevykazuje fakticky žádnou rezonanci panelu.

Jeho vysoká citlivost (o více než 8 dB vyšší než u typických hi-fi reproduktorů) a snadné zatížení znamená, že jej lze pohánět téměř jakýmkoli zesilovačem - od 5wattového ventilového zesilovače až po 1kW high-endové monstrum. V posledním případě byste možná měli ustoupit.

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies