ES 001

Společnost DS Audio se neustále snaží hledat řešení jinak přehlížených zásadních problémů, které mohou negativně ovlivnit přesnost, a tedy i kvalitu systémů pro přehrávání vinylů. "Důkazem toho je řada optických kazetových systémů DS Audio, které jsou zcela neovlivnitelné magnetickým polem, a také ionizátory, které zabraňují vzniku statické elektřiny na vinylových deskách. Nyní jsme se zaměřili na problematiku excentricity desek".

Co je to excentricita desek? Vezmeme-li v úvahu průmyslový standard, má středový otvor desky průměr 7,24 (+0,09 mm, -0 mm), zatímco průměr vřetena gramofonu měří mezi 7,05 - 7,15 mm. Výsledkem může být mezera až 0,28 mm, a tedy šířka excentru až 0,14 mm. Průmyslový standard předepisuje, že excentricita středového otvoru samotné desky by měla být 0,2 mm nebo menší. Při zohlednění všech těchto bodů je možné, že excentrická šířka může být v nejhorším případě až 0,34 mm.

Při hodnotě šířky excentricity 0,34 mm, i když nedochází k vlastnímu wow a flutteru (chybě rychlosti) produkovanému používaným gramofonem, dosahuje přibližně 0,15 % (WTD RMS) na nejvnitřnějších drážkách hrací plochy desky. Ve skutečnosti se průměrná hodnota chyby otáček i těch nejkvalitnějších gramofonů pohybuje kolem 0,008 %. Kombinace těchto faktorů může mít za následek celkovou hodnotu wow a flutteru 20krát horší než u gramofonu izolovaně.

Jednoduše řečeno, při použití i těch nejkvalitnějších dostupných gramofonů nelze celkové wow a flutter celého systému výrazně snížit, pokud není korigována excentricita desky. Pro věrnou reprodukci zdrojového materiálu je nezbytné excentricitu desky co nejvíce snížit.

Nadměrný wow a flutter představuje dva problémy. Prvním je, že nestabilní rotace způsobuje kolísání výšky tónu v celém frekvenčním rozsahu. Druhým problémem je, že pokud není excentricita desky korigována, jsou kazeta a raménko nuceny kmitat ze strany na stranu, když sledují drážku. To zhoršuje schopnost stylusu přesně sledovat drážku a má za následek zakalený zvuk a nestabilní zvukový obraz. V důsledku toho posluchač nevyužije plný potenciál ani těch nejkvalitnějších systémů. Pokud tuto excentricitu co nejvíce korigujete, můžete uvolnit mnohem více z potenciálního výkonu svého zařízení.

Technické vysvětlení

Model ES-001 je vybaven dvěma sadami infračervených LED diod a PSD (prvky pro detekci polohy) uspořádanými pod úhlem, který se protíná v úhlu 90o. Každá z těchto sad snímačů detekuje změnu polohy koncové drážky na nejvnitřnějším obvodu desky. Excentricita desky se pak vypočítá na základě informací poskytnutých těmito snímači, aby se zjistil rozdíl mezi aktuálním středem otáčení a absolutní polohou středu (střed vřetena gramofonu).

Tyto informace se pak zobrazí uživateli na obrazovce ES-001. Úpravy pak lze provádět ručně změnou polohy desky tak, aby se střed otáčení desky přiblížil absolutnímu středu.

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies