Mercury

U příležitosti 70. výročí legendární série "Mercury Living Presence" oznámila společnost Decca Classics vydání této nové audiofilské vinylové série v poloviční rychlosti, kterou masteroval Miles Showell v Abbey Road Studios za použití zcela nových analogových master pásků první generace ve vysokém rozlišení, které digitálně převedl Jared Hawkes z Abbey Road Studios (pro jedno monofonní vydání byl použit plnohodnotný 1/4" pásek).

Přehrávání z pásky probíhalo na speciálním stroji Ampex ATR-100. Převody 3:2 v digitální doméně provedl Tom Fine, syn legendárního týmu nahrávacího inženýra Roberta Finea a producentky Wilmy Cozart Fineové, který pak vyrobil finální mastery Showell použité pro střih laků. Fine říká, že použil "moderní technologie" k odstranění "velmi slyšitelných problémů se starými páskovými spoji nebo střihovými body". Fine slibuje pro sérii "větší mikrodetaily a precizní stereo obraz, než bylo možné ve starších dobách masteringu vinylů. Výhodou pro posluchače je možnost slyšet hlouběji do hudby a provedení, být v živé přítomnosti těchto klasických nahrávek." Série slibuje "nižší šum a vyšší dynamiku ve srovnání s původními LP", které, jak všichni milovníci Mercury Records vědí, byly bohužel často mizerně vylisované. Desky budou vylisovány na 180g vinylu v německém závodě Optimal a uloženy v obalech s původním obalem a poznámkami.

V tiskové zprávě je sice uveden přehrávací deck, ale není specifikován analogově-digitální převodník, ani digitálně-analogový převodník použitý ve spojení se speciálně upraveným 1/2 rychlostním soustruhem Neumann VMS-80 firmy Showell, který může mít na konečný výsledek zásadní a "globální" zvukový vliv.

Zvuk původního monofonního titulu, Musorgského "Obrázků z výstavy" (orchestroval Ravel) s Rafaelem Kubelíkem za řízení CSO, nahraného v dubnu 1951 a vydaného na podzim téhož roku, pohnul kritika The New York Times Howarda Taubmana k tomu, aby napsal: "...pokud tato nahrávka nelichotila (tehdy méně uznávané) kompetenci souboru k nepoznání, je třeba chicagské orchestry přivítat zpět mezi špičku amerických orchestrů". Taubman pak pokračoval v chválení kvality nahrávky (což hudební kritici New York Times už bohužel nedělají) a dodal: "....tón orchestru je tak živý, že má člověk pocit, že poslouchá živou přítomnost."

První série se objeví 26. listopadu u všech velkých prodejců a v internetovém obchodě Decca Classics. Bude zajímavé slyšet, jak budou tyto digitalizované tituly klasické hudby znít a jak je komunita vinylových nadšenců přijme.

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies