2023 05 11 VYST axpona 1

Audio Expo North America je přesný název největší audiofilské výstavy na severoamerickém kontinentě, které dnes již neřekne nikdo jinak než Axpona. Akce je pevně spojena s tradičním dubnovým termínem – tentokrát proběhla od 14.4. do 16.4. v obrovském kongresovém hotelu Renaissance ve městě Schaumburg, což lze považovat za předměstí slavného velkoměsta s českými stopami Chicaga.

2023 05 11 VYST axpona 2
Hotel Renaissance Schamburg

2023 05 11 VYST axpona 3
Hotel Remaissance vstup

Skvěle zorganizovaná výstava v rozměrných prostorách okupovala téměř celý hotel, a to od všech kongresových prostor a salónků až po expozice v sedmi vyšších podlažích. Více jak 500 vystavovaných značek ve 200 výstavních expozicích dávalo tušit, že Axpona není výstava „na jeden den“. Pokojové expozice byly voleny s vynecháním sousedního pokoje, a tak se jednotliví vystavovatelé vzájemně zcela nerušili. Díky prostorným chodbám a velkým pokojům také nenastávaly obvyklé tlačenice u vstupů do expozic. Organizátor uvádí, že výstavu navštívilo 9 000 návštěvníků, což je 20%-ní navýšení proti loňskému roku. Mezi doprovodné akce patřila značné množství zajímavých přednášek s předními profesními osobnostmi a několik hudebních koncertů.

2023 05 11 VYST axpona 4
Hotel Renaissance - patra

2023 05 11 VYST axpona 5
Seznam vystavovaných značek

2023 05 11 VYST axpona 6
Konference

V této reportáži se budeme více soustředit na značky, které jsou pro náš evropský trh exotické a které je obtížnější spatřit na tuzemských nebo evropských výstavách.

Samostatné prostory byly vyhrazeny pro sluchátkovou zónu, kde bylo možné vyzkoušet zvukové kvality jednotlivých produktů. V tomto velikém salónku bylo možné nalézt většinu známých značek, které vyrábí elektrostatická nebo magnetoplanární sluchátka, nicméně velcí „tradiční“ výrobci sluchátek se neúčastnili. S největší patrností je tomu tak z důvodu samostatné „sluchátkové“ výstavy CanJam, která se konala koncem února na newyorském hotelu Marriott Times Square. Netradičně svou expozici pojala společnost Warwick Acoustics, která i v takto vyhrazené zóně zprostředkovala zájemcům úplné soukromí separátním poslechovým boxem. Ostatní vystavovatelé volili stolky s větším množstvím poslechových míst.

2023 05 11 VYST axpona 7
Sluchátková zóna

2023 05 11 VYST axpona 8
Sluchátková zóna

2023 05 11 VYST axpona 9
Sluchátková zóna

Dalším velký samostatný prostor je na výstavě Axpona tradičně vyhrazen výrobcům a dovozcům jejich sortiment jsou různé příslušenství pro gramofony a audiotechniku, tedy těm vystavovatelům, kteří by svým sortimentem nepokryli celý výstavní prostor nebo by byl mimo jejich rozpočet. Kromě vlastního příslušenství zde také bylo možné zakoupit audiofilské nosiče. Výběr byl skutečně široký.

2023 05 11 VYST axpona 10
Příslušenství

2023 05 11 VYST axpona 11
Příslušenství

Ve výše zmíněném prostoru byli i vystavovatelé, kteří se zabývají čištěním vinylových desek. Z pro náš trh exotických firem by se nemělo zapomenout na cenově dostupné ultrasonické pračky Isonic. Ty dokáží čistit větší množství desek najednou, což může být ulehčující pro tuto většinou velmi zdlouhavou činnost. Úplným opakem je naopak přístup charismatického Dr. Charlese Kirmusse za nímž stojí značka Kirmuss Audio. Ten sice nabízí také ultrasonické pračky, ve kterých používá roztok s nižším obsahem alkoholu, a po vlastním vyčištění ještě doporučuje cca pětiminutovou ozdravnou kúru pro každý vinyl. Ta spočívá v nanesení speciálního roztoku a jeho následné roztírání jemným kartáčem. Sám Dr. Kirmuss tvrdí, že desky nejen čistí, ale také rekonstruuje.

2023 05 11 VYST axpona 12
Isonic

2023 05 11 VYST axpona 13
Kirmuss

Stejně tak jako na většině současných highendových výstav, tak také na Axponě, větší část vystavovatelů při předvádění svých výrobků používala jako zdroj zvuku gramofon. Proto zde uvádíme několik víceméně exotických produktů této kategorie.

Svou skutečně velmi nevšední konstrukcí zaujme gramofon japonské společnosti Yukiseimitsu Audio model Yuki AP-01. Zajímavě řešená „otevřená“ koncepce prý poskytuje vysokou eliminaci vibraci. To vše za 60 000 USD bez daně.

2023 05 11 VYST axpona 14
Yukiseimitsu Audio

Kanadská společnost Integriti HiFi vyrábí nesmírně zajímavě zavěšené gramofonové ramínko Glider, které stojí nezávisle a lze jej tedy použít jako druhé ramínko ke kterémukoliv ramínku.

2023 05 11 VYST axpona 15
Integrity HiFi

Legendární značka Luxman představila inovovaný gramofon PD-191A, který je proti klasickému modelu osazen originálním legendárním ramínkem SAEC LTA-710.

2023 05 11 VYST axpona 16
Luxman

Švýcarská značka Thales je na evropském trhu známá. Nyní však byl jejich top model TTT-Compact II představen i s antirezonanční podložkou ve stejném tvaru jako tělo gramofonu.

2023 05 11 VYST axpona 17
Thales

Zdrojem analogového signálu nemusí být gramofon. Stále větší oblibu získávají opět kotoučové magnetofony, a tak se objevilo i několik nových výrobců. Jedním z nich je značka Sonorus, za kterou stojí konstruktér Arian Jansen, který osobně předvedl zvukové kvality aktuálního inovovaného modelu ATR 10 mkII. Ten je konstruován na šasi legendární značky Studer.

2023 05 11 VYST axpona 18
Sonorus

Také značka Revox zařadila do svého sortimentu gramofon. Model Studiomaster T 700 má v sobě zabudovaný phono předzesilovač.

2023 05 11 VYST axpona 19
Revox

Americká značka Sota ze státu Wisconsin nabízí široké spektrum gramofonových šasi. Cenově náročnější modely z řady Heritage jsou založeny na odpružených tělech, jejímž základem jsou masivní kovová šasi.

2023 05 11 VYST axpona 20
Sota

Poměrně nevšední expozicí byla místnost chicagské firmy Superior Audio Systems, kteří demonstrovali zvuk z plasmových tweeterů konstruktéra Dr.Alana Hilla. Tyto reproduktory přehrávají frekvence nad 1 000 Hz pomocí modulovaného plasmového ohně, k jehož realizaci je nutné mít jako součást audio sestavy stálý přívod helia z tlakové lahve. Trochu nepraktické je, že po ukončení reprodukce je nutné plasmový oheň uhasit sfouknutím. A taktéž tlaková láhev se stlačeným plynem nemusí být vždy ozdobou každé sestavy. Na druhou stranu je nutné říci, že již tak skvělý zvuk magnetoplanárních reprosoustav Eminent Technology LFT-8c byl ve spojení s plasmovými tweetry mnohem expresivnější a živější.

Zde odkaz na plasmové tweetery Dr.Alan Hill’s

2023 05 11 VYST axpona 21
Eminent Technology

2023 05 11 VYST axpona 22
Alan Hill plasma tweeter

Překvapivě velký zvuk v malém prostoru představily reprosoustavy švýcarské značky Clarisys Audio. Ve spojení se zesilovačem Hegel jejich americký distributor Suncoast Audio představil inovonaný model Minuet Neo, jehož cena za pár je 34 000 USD. Reprosoustavy jsou založeny na kombinaci páskového měniče a velkoplošného magnetoplanárního měniče, který je schopen reprodukovat i velmi nízké kmitočty.

2023 05 11 VYST axpona 23
Clarisys Audio

Společnost Creative Sound Solution, jak už vyplývá z názvu, nabízí reprosoustavy pro opravdové kreativce. V nabídce je několik modelů reprosoustav, které si zákazník může (ale nemusí) objednat jako stavebnici a celou konstrukci včetně povrchové úpravy provést svépomocí… Pokud je zákazník zručný, pak sestavené reprosoustavy mohou být k nerozeznání od profesionálně vyrobených kusů.

2023 05 11 VYST axpona 24
Creative Sound Solution

Kanadská firma The Heretic Loudspeakers Company naopak sází na sofistikovaně konstruované reprosoustavy s vysokou citlivostí. Tedy jsou vhodné v kombinaci s elektronkovými zesilovači konstruovanými v čisté třídě A. Jejich poměrně mohutné reprosoustavy jsou založeny na vlastních koaxiálních dvoupásmových měničích, kdy kompresní středovýškový systém je umístěn na zadní straně magnetu obrovského basového měniče a zvuk z něho prochází středem kmitací cívky, kde je vytvořen krátký exponenciální hornový profil. Skutečně velmi zajímavý zvukový projev.

2023 05 11 VYST axpona 25
Heretic

Legacy Audio je předním představitelem klasického provedení reprosoustav. V sortimentu je široké spektrum reprosoustav a elektroniky. Díky konzervativnějšímu přístupu k designu reprosoustav na americkém trhu patří tato značka k nejprodávanějším v USA. President společnosti a hlavní designer této značky Bill Dudleston nesmí na žádné highendové výstavě chybět.

2023 05 11 VYST axpona 26
Legacy

I když se hlavně soustředíme na exotické značky, je nutné i zmínit, že existují i jiné styly prezentací než nutně v uzavřených prostorech s ošetřenou akustikou. Dánský výrobce Dali na výstavě Axpona využil krásného otevřeného prostoru a přestavěl ho na útulný obývací pokoj. Zde samozřejmě prezentoval své top modely.

2023 05 11 VYST axpona 27
Dali

Přesným opakem této filosofie je přístup japonské značky Haniwa. S touto značkou je pokaždé spojena velká dávka inovativních řešení. Na výstavě společnost představila velmi netradiční širokopásmové reprosoustavy. Ty svým designem vzbuzují různé evokace, nicméně zvuk o kterém zástupce firmy tvrdí, že je skutečně 3D nebyl nezajímavý.

2023 05 11 VYST axpona 28
Haniwa

Další asijskou společností, která se na výstavě prezentovala je jihokorejská značka Orchestalls. Skutečně velmi netradičně řešené reprosoustavy se skládají z více samostatných skříní umístěných na jedné konstrukci. K jejich přesnému nastavení, co se týká polohy, sklonu a natočení, slouží firemní software, který dle akustiky poslechového prostoru určí jejich nejlepší polohu. Top model KMD-700R, který byl na výstavě prezentován, se asi do většiny obývacích pokojů nehodí, nicméně zvukový výsledek je přinejmenším hodně zajímavý.

2023 05 11 VYST axpona 29
Orchestalls

Nevšedním přístupem, který na výstavě zaujal, je designové řešení reprosoustav Philips Design, které samozřejmě s proslulým koncernem Philips nemají zcela nic společného. Na výstavě prezentovaný model Oh! je příkladem firemní filosofie, kdy dochází ke spojení estetického vjemu se špičkovým zvukovým zážitkem. Reprosoustavy díky umístění reproduktorů a vyzařovacím nástavcům mají zcela kruhovou vyzařovací charakteristiku. Ta reprosoustavám propůjčuje velkou variabilitu možnosti umístění a výtečnou prostorovou scénu.

2023 05 11 VYST axpona 30
Philips Design

Indický výrobce Rethm své výrobky prezentuje již více než dvacet let. Poloaktivní model Maarga, který byl na výstavě prezentován má aktivní pouze basovou část, což umožňuje provoz i s méně výkonnými zesilovači u nichž je pak možné upřednostňovat jiné kvalitativní požadavky. Reprosoustavy jsou charakteristické vyrovnaným a velmi uklidněným hudebním přednesem.

2023 05 11 VYST axpona 31
Rethm

Když v roce 2018 zemřel Siegfried Linkwitz, velký inovátor v oboru akustiky, vedly majetkové spory k rozdělení jeho spolupracovníků. V současné době jeho ideu ve svých prezentuje Společnost EarFood za kterou stojí konstruktér Frank Brenner. Pod značkou Linkwitz byly na výstavě aktivně demonstrovány reprosoustavy LX521.4MG, které jsou inovovanou verzí standardně vyráběného modelu. Tyto reprosoustavy byly již mnohokrát pozitivně oceněny v odborných recenzích a jejich zvuk je velmi zajímavý.

2023 05 11 VYST axpona 32
Linkwitz

Asi nezbytné je zmínit, že i na výstavě Axpona bylo možné nalézt české stopy. Společnost AQ, jejichž sortiment je na našem trhu velmi dobře etablovaný, jako spoluvystavovatel prezentovala svůj bohatý sortiment reprosoustav prostřednictvím zástupců z každé řady této značky. To ve spojení s elektronikou Vincent.

2023 05 11 VYST axpona 33
AQ

Velmi příjemný zvukový zážitek zprostředkovaly reprosoustavy značky Alta Audio Titanium Hestia II. Ne náhodou tyto reprosoustavy již posbíraly řady ocenění z nejprestižnějších médií. Sortiment této americké značky sahá od regálovek až po velké podlahové reprosoustavy, tedy výběr dostatečný. Ve spojení se špičkovým převodníkem a zesilovači značky Infigo Audio se jedná o téměř ideální kombinaci.

2023 05 11 VYST axpona 34
Alta Audio + Infigo Audio

Za tradiční americkou, dnes již dobře zavedenou, Vinnie Rossi stojí stejnojmenný renomovaný konstruktér, který stál svého času také za značkou Red Wine Audio. Pod svou vlastní značkou se proslavil s modulárním zesilovačem Lio. Dnešní strohá produkce nabízí jen integrovaný nebo dělený zesilovač. Provedení excelentní, odborné reakce taktéž.

2023 05 11 VYST axpona 35
Vinnie Rossi

Reprosoustavy Von Gaylord – Legend Reference patří k reprosoustavám, které by si měl každý audiofil jednou poslechnout. Jedná se o klasickou třípásmovou konstrukci s velmi vyrovnaným a detailním zvukem, velmi uklidněným a neagresivním projevem. To vše za pouhých 12 000 USD.

2023 05 11 VYST axpona 36
Von Gaylord

Poměrně velkou designovou proměnou prochází nové výrobky další americké značky Woo Audio. Za ní stojí konstruktér asijského původu Jack Woo. Nicméně existenci této firmy lze na americkém trhu sledovat již téměř dvacet let, čímž by se dala ředit do kategorie „tradiční“. Z původních klasických krabiček představuje nový sluchátkový zesilovač WA23 Luna ukázku nevšedního, avšak líbivého designu. V sortimentu je jinak velké množství sluchátkových zesilovačů ve všech cenových skupinách.

2023 05 11 VYST axpona 37
Woo Audio

„Když něco dělat jinak, tak se vším všudy“ je zřejmě heslo amerického puristického výrobce Treehaus Audiolab. Kromě předzesilovače a výkonového stupně nabízí také nekonvenční reprosoustavy s otevřenou ozvučnicí. Jedná se masivní dřevěnou desku do které jsou zapuštěny reproduktory. Každá reprosoustava je pochopitelně jiná a to nejen odstínem a druhem dřeva, ale také použitými měniči.

2023 05 11 VYST axpona 38
Treehaus Audiolab

Renomovaný americký výrobce kabelů nabízí svým autorizovaným dealerům zařízení na zahoření a demagnetizaci kabelů. Tímto procesem lze kabel „nastavit“ do stavu, jaký by nastal po mnohahodinovém používání, čímž se přizpůsobí komponentům, mezi kterými je propojen. U většiny amerických prodejců je tato služba zdarma při zakoupení kabelů Nordost v ceně nad 100 USD.

2023 05 11 VYST axpona 39
Nordost

Společnost Valorem Audio je tradiční americký výrobce zvukově zajímavých reprosoustav. Pro letošní výstavu si firma připravila novinku – nový model reprosoustav Somnium. Ty byly doposud nabízeny jenom jako regálové. Nový model, který rozšiřuje nabídku o podlahový model. Po zvukové stránce zajímavé…

2023 05 11 VYST axpona 40
Valorem Audio

Danvile Signal je název společnosti z Minnesoty v jejíž sortimentu jsou jednotlivé konstrukční části jako jsou DSP obvody, crossovery a konverzní obvody. To vše ale na podstatně vyšší úrovni než lze ve většině případů získat na východních trzích. Nicméně v sortimentu je jeden kompletní produkt s názvem dspNexus. Jedná se o procesor, který veškeré zpracování digitálního signálu řeší „tak trochu jinak“ a to ve snaze digitální signál přiblížit tomu analogovému. Určitě zajímavý produkt.

2023 05 11 VYST axpona 41
Danville Signal

Výše uvedené zajímavosti jsou jen malou částí z mnoha dalších zajímavostí, které je možné na výstavě Axpona nalézt. Příští ročník je naplánován na 12. - 14. dubna 2024.

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies