Ortofon 209/309 R

Nedávno jsme představili novou generaci přenosek Ortofon, kterým v názvu přibylo "eR" (plus lehce zmínili historii značky, když už jsme v tom byli) Snížená dánská výška - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení totéž (nové "eR") potkalo nyní gramofonová raménka Ortofon, modely (devítipalcové) AS-212R a (dvanáctipalcové) AS-309R. Nejprve o nich člověk nejpovolanější Lief Johannsen (2 videa - anglicky)  "Chief of Acoustics and Technology at Ortofon and Owner, LJ Audio & Akustik"

"eR" novinky u Ortofon vznikají protože (když už jsme u tématu, zmiňme jak to kdysi začalo): Kdysi dávno 8. listopadu Léta Páně 1887 si hannoverský rodák Emile Berliner (1851 - 1929)  nechal v USA patentovat gramofon a desky na záznam. První záznamové desky byly ze skla, později ze zinku a nakonec z plastu. Berliner proti Edisonovu "válečkovému" vynálezu navrhl použít namísto hloubkového záznamu záznam stranový a preferoval desky místo válců (ve všem lepší včetně skladování, dejte 10 válečků nad sebe). Souboj technologických řešení, tak jak probíhají dodnes, tehdy mezi fonografem a gramofonem trval od 90. let 19. století až do začátku 20 století, přičemž průlomem byl rok 1896 kdy Berliner nasadil jako materiál desek šelak. Šlo o směs mleté břidlice a z výměšeků červce lakového max. 2mm broučka který se vyskytuje především v Indii, Bangladéši, Thajsku či na Srí Lance, který prostřednictvím tohoto sekretu ochraňuje svoje larvy před vlivy okolí - nám zajistil vítězství gramofonu nad fonografem, rps. ploché desky nad válečkem). 8. prosince 1898 se rozjela první velkovýroba desek, v továrně Josepha Berlinera (bratr) v německém Hannoveru. Jednostranně nahraná deska měla průměr pět palců 12,5 cm a hrací dobu 1 minutu a 15 sekund. Překotný vývoj přinesl zvětšení na 7 a dokonce 10 palců (25,4 cm) nakonec dokonce 12", což sebou přineslo prodloužení hrací doby na celé - 3 minuty 50 sekund. Jako často úspěch přinesla ne technika ale něco "souvisejícího" (pes a Enrico). Nejpve nejpopulárnější zpěvák (jakéhokoliv žánru) doby - italský operní tenor Enrico Caruso. Právě jeho hlas zněl z šelakových desek, kterých se začalo prodávat množství, které by potěšilo i dnešní interprety (Enrico prodal miliony svých nahrávek) a firma bratrů Josepha a Emile Berlinerových (obrázek níže) chrlila 25 tisíc desek denně - v roce 1904.

továrna na šelakové desky Hannover

Ve stejné době ("zlomových" 90. letech 19. století) jiný vynálezce Elridge Johnson posunul vývoj gramofonu -  zastaralý ruční klikový pohon gramofonu nahradil moderním - natahovacím pružinovým. A pak přišel ten příběh se psem:

His Masters Voice

Dodnes známé jméno a související logo pochází od malíře Francise Barrauda, který namaloval svého psa v roce 1898, jak poslouchá fonograf Edisonův! Společnost Gramophone Company, kterou spoluzaložil Emil Berliner, od něj v roce 1899 za 100 liber obrázek a práva na jeho využití koupila, aby jej mohli použít ve svých novinových inzerátech. Podmínkou bylo, že původně vyobrazený Edisonův fonograf byl přemalován na Berlinerův gramofon. Tento originální obraz dodnes upoutá pozornost ve vstupní hale hlavní budovy společnosti.  ...a nakonec z toho bylo (od roku 1909) viz níže

His Masters Voice

His Masters Voice

Emile Berliner turntable

Výše první model gramofonu Léta Páně 1887, níže model z roku 2023 s 9" raménkem Ortofon AS-212R, foto na začátku článku, další gramofon model 2023, tentokrát s 12" raménkem Ortofon AS-309R 

Ortofon 209/309 R

Tak jako je poslední dobou napříč oborem rozšířené, i zde se Ortofon při "faceliftu" zaměřil na - nižší vibrace. V tomto případě zmenšil vibrace (zlepšil zvuk) jednotlivých součástí ramen pomocí vylepšených materiálů vybraných tak, aby minimalizovaly nežádoucí vibrace a zkreslení. Tak jako je poslední dobou nejen v našem oboru běžné, výrobce se soustředil i na vyšší univerzálnost a efektivitu - raménka jsou vybavena univerzálním konektorem a dodávána s 2  velikostmi protizávaží, takže umožňují použití téměř všech typů přenosek. Použita jsou japonská na zakázku vyrobená vysoce přesná ložiska spolu s ultratenkými vnitřními měděnými dráty bez kyslíku Ortofon 6NX-TSW1010. 

Ortofon 209/309 R

Výše 9ti palcové (AS-212R), níže 12" AS-309R - s více než 130 přepracovanými součástmi jsou raménka Reference vyrobena s nesrovnatelnou mechanickou přesností a pokročilým inženýrstvím - v matně černé a stříbrném chromu

Ortofon 209/309 R

SPECIFIKACE
Ortofon AS-209R/AS-309R
Hmotnost přenosky: 18 až 26/26 až 38 g (standardní hmotnost, včetně náhlavní soupravy/těžká hmotnost, včetně náhlavní soupravy) - shodné pro obě raménka
Montážní vzdálenost: 214/311 mm
Efektivní délka: 232/323,5 mm
Přesah: 18/12,5 mm
Úhel odsazení: 23.75/16,75
Průměr hřídele ramene: 18 mm - shodné pro obě raménka
Doporučený průměr otvoru pro hřídel ramene: 22/dtto mm
Hmotnost gramofonového raménka: 600/630 a 680/730 g (standardní/těžká hmotnost)
Výška nad montážním povrchem: 59 - 79 mm (po horní část raménka) - shodné pro obě raménka
Radiální vůle protizávaží: 80/85 mm pro standardní hmotnost; 89/93 mm pro těžkou hmotnost (měřeno od bodu otáčení)
Vzdálenost od montážní plochy k horní části talíře: 20 - 48/dtto mm
Efektivní hmotnost ramene: 7/11 g

Ortofon 209/309 R

Doporučené ceny gramofonových ramének Ortofon:
AS-212R - 2.799/2.999 GBP/EUR
AS-309R - 2.899/3.099 GBP/EUR

Ortofon premium tool cartridge

Když jsme v tom Dánsku, inovovali tam ještě pár maličkostí - foto výše Ortofon Premium Alignment Tool, s doporučenou cenou: €9,90

Prémiový nástroj pro zarovnání - váš přesný společník pro dokonalé nastavení gramofonu. Tento nástroj je vyroben podle nejvyšších standardů, je větší a pevnější verzí a může se pochlubit pozoruhodným 75% zvýšením tuhosti ve srovnání se standardním modelem. Nástroj Premium Cartridge Alignment Tool se vyznačuje robustní konstrukcí, která zajišťuje zvýšenou odolnost a stabilitu během procesu zarovnávání. Jeho větší rozměry zajišťují jistější úchop a zvýšenou přesnost.

Díky dvěma nulovým bodům zarovnání Baerwald je tento nástroj zkonstruován tak, aby poskytoval optimální sledovací výkon. Dosáhněte přesného zarovnání kazety pro přesné přehrávání, což vám umožní vychutnat si svou sbírku vinylů s bezkonkurenční čistotou a věrností.

Ortofon premium tool cartridge

A nové (upravené) jsou i stabilizátory, v černé a stříbrné, menší a větší (69€): 

ortofon stabilizer 350g

Ortofon Record stabilizer - 350 g

Stabilizátor gramofonových desek - těžký
Stabilizátor Ortofon Record je nabízen ve dvou verzích: Standardní a Heavy, pečlivě navržené tak, aby bez problémů doplňovaly různé gramofony. Tyto stabilizátory, kompletně přepracované, se mohou pochlubit elegantní estetikou a uživatelsky přívětivou funkčností. Není třeba žádných příprav; stačí před přehráváním umístit stabilizátor na desku a zažít lepší přehrávání se sníženými vibracemi.

Precizně vyrobený stabilizátor desek Ortofon se dodává v prémiovém saténově matném eloxovaném provedení, dostupný ve stříbrné nebo černé barvě, s charakteristickou texturou Ortofon wave-grip. Verze Standard je ideální pro základní gramofony a gramofony s podvozkem, je vyrobena z hliníku s hladkou plstěnou spodní stranou. Zlepšete svůj zážitek z poslechu vinylů bez námahy pomocí stabilizátoru desek Ortofon, kde se forma snoubí s funkcí pro optimální zvukový výkon.

ortofon record clamp

Výše Ortofon Record stabilizer - Black - 240 g, doporučená cena: 59€

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies