AIAIAI TMA-2

AIAIAI opět překvapila audio průmysl. Po období intenzivního beta testování s klíčovými profilovými uživateli a vlivnými osobnostmi "vypustil" dánský inovátor sluchátek nejnovější sluchátka TMA-2 Wireless+, která mají osvobodit hudební tvůrce od kabelů díky ultra nízké latenci a nekomprimovanému, 16bitovému digitálnímu zvuku. A v souladu s filozofií odpovědného designu společnosti, kdy jsou produkty navrženy tak, aby vydržely, vychází nový model ze stávající modulární platformy sluchátek TMA-2.

 

Nová sluchátka TMA-2 Wireless+ jsou konfigurací připravenou k objednání, kterou dánská společnost propaguje koncept "bezdrátové svobody s nízkou latencí" jako alternativu k používání Bluetooth. Nová sluchátka TMA-2 Wireless+ a vlastní vysílač W+ Link, jejichž dodávky pro zájemce o předobjednávku jsou naplánovány na 27. prosince 2021, jsou nabízena s charakteristickými moduly s biomembránou a pohodlnými náušníky z Alcantary. Konfigurace, která se prodává za 350 eur, nabízí také připojení Bluetooth 5.0 a poskytuje více než 80 hodin přehrávání na jedno nabití.

Tento produkt je jasným varováním pro Bluetooth SIG, aby zintenzivnil svou hru. Když trh začne nabízet proprietární řešení, která řeší jedinečné požadavky uživatelů a odpovídají na potřeby trhu, je to zcela jasné znamení, že standardizační organizace neplní svou roli efektivně. Viděli jsme to v případě chybějící podpory nekomprimovaného zvuku s vysokým rozlišením pro trh s hudbou vyšší třídy, který jasně vyžaduje standardní 24bitovou variantu alespoň 96 kHz. A nyní vidíme, že se tu a tam objevují implementace zvukových linek s nízkou latencí, které slouží herním aplikacím s klíči USB.

Jak přesně upozorňuje AIAIAI na svých webových stránkách, Bluetooth je široká technologie používaná pro bezdrátovou komunikaci v mnoha oblastech, jako je zdravotnictví, chytrá zařízení, IoT, komunikace a další. "Technologie Bluetooth nebyla vyvinuta speciálně pro bezdrátový přenos zvuku," uvádějí. Nuže, audio je nejdůležitějším a pravděpodobně nejobhajitelnějším případem použití technologie Bluetooth a je nejvyšší čas, aby organizace Bluetooth SIG tuto technologii aktualizovala a přizpůsobila ji potřebám trhu, které jsou samozřejmé. Bluetooth LE Audio byl krok správným směrem, ale ve standardu je třeba zohlednit více úrovní kvality.

Qualcomm je příkladem společnosti, která rychle zareagovala na skutečnost, že služby streamování hudby začaly nabízet možnosti bezztrátového streamování hudby, a nyní rozšířila svou sadu technologií aptX Adaptive - podporovanou nejnovějšími procesory Snapdragon Sound - také o možnost 16bitového bezztrátového přenosu "v CD kvalitě" přes Bluetooth. To jsou oblasti, kterým by měl zvuk Bluetooth sloužit, a to v rámci uznávaných omezení, která vyplývají z toho, že se jedná o implementaci s nízkou spotřebou energie a technologii s relativně krátkým dosahem. Sdružení Bluetooth SIG před dvěma lety oznámilo LE Audio, které tyto požadavky částečně řeší, ale zřejmě nepostupuje dostatečně rychle a ambiciózně. A vzhledem k dilematu zdroj/odtok nabízejí společnosti vlastní zdrojové adaptéry, aby tuto část problému rychle vyřešily.

Sluchátka AIAIAI TMA-2 Studio Wireless+ jsou navržena tak, aby umožnila tvůrcům hudby "svobodu tvořit bezdrátově", a společnost navrhla nový vysílač W+Link, který má tomuto účelu sloužit díky vlastní RF technologii pro ultra nízkou latenci a nekomprimovaný, 16bitový přenos. Protože se společnost AIAIAI v tomto případě zaměřuje na profesionální hudebníky, DJe a hudební producenty, je vstupem vysílače W+Link "starý dobrý" audio jack typu 1/4" - sluchátkový výstup, který je k dispozici na všech hudebních zdrojích a mixážních pultech.

Jak to společnost AIAIAI udělala? Navrhli vlastní bezdrátový linkový RF vysílač se stabilním a robustním připojením s latencí 16 ms, což je v porovnání se 100 ms dosaženými při standardním přenosu kódovaného AAC přes Bluetooth v zařízeních Apple nebo dokonce se 40 ms, které umožňuje režim aptX Low Latency při použití kompatibilních zdrojových a výstupních zařízení. To je při pohledu na specifikace. Všichni víme, že realita s Bluetooth se v závislosti na zařízeních velmi liší. Uživatelé se starými sluchátky Bluetooth 4.1 a levným telefonem OneOther se systémem Android získají typicky 500ms latenci, když jejich zařízení ve výchozím nastavení používají standardní kodek SBC, zatímco i moderní sluchátka Bluetooth 5 odhalí typickou 250ms latenci v režimech AAC nebo aptX/aptx HD. Zařízení se systémem Android od různých výrobců, která používají mnoho forků systému Android, jsou ve skutečnosti pozoruhodně roztříštěným ekosystémem, který je z hlediska latence neuvěřitelně nepředvídatelný. Není to nic, co by mohl DJ kdy použít ke scratchování nebo s čím by mohl hudebník přesně komunikovat.

Koupíte u https://aiaiai.audio/featured-retailers

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies