Poslední rok se – z logických důvodů – výrazně zvýšila frekvence vašich čtenářských dotazů. Všichni nakonec více či méně sedíme doma a dobrý poslech hudby a zážitky z filmů to pomáhají snášet. Spolu s někdy až nižšími desítkami dotazů denně se také zvýraznil některé zažité mýty a „legendy“ audiofilského světa.

Jedním z nejrozšířenějších mýtů je variace na téma „Ale já bych to lepší stejně nepoznal(a)“. Což je, pochopitelně, nonsens – jediné, co vám totiž může čistě teoreticky bránit vnímat rozdíly mezi jednotlivými komponenty (jsou-li tam, pochopitelně) je fakt, že si vsugerujete, že je vnímat neumíte.

Jak tedy přistupovat k posuzování audio techniky, kterou si vybíráte? S čistou hlavou a hlavně bez předsudků. Tak jako přistupujete nakonec k čemukoliv dalšímu – nebo snad nepoznáte, jestli vám jídlo chutná? Nebo jestli se vám pohodlně sedí na gauči? Nebo jestli je vám pohodlné oblečení? Nebo jestli se vám někdo líbí? Případně jestli vás baví film či kniha? Tak proč byste neměli stejně snadno poznat i rozdíly ve zvuku?

Pokud si to chcete zjednodušit, vybírejte v prvním kroku prostě podle pocitů – „tohle se mi líbí“ a „tohle se mi nelíbí“ jsou zcela dostatečná kritéria. Alespoň pro začátek. Čím více budete mít naposloucháno, tím lépe budete umět rozlišit „proč“ – kvůli čemu se vám případně zvuk nelíbí.

Všechno řečené nás tak vrací na začátek, k úplně základní radě – jediným opravdu seriózním možným postupem výběru audio techniky je … zažít ji. Tak jako nebudete nikdy vědět, jestli vám jídlo chutná, než ho strčíte do úst, nikdy nebudete vědět, jestli vám košile sedí, než si ji obléknete a nikdy nebudete vědět, jestli vám parfém voní, než si k němu čichnete, tak ani u zvuku neodhadnete, jestli sedí vašemu vkusu, než ho uslyšíte. Můžete si vybrat podle recenzí to, co podle popisu rezonuje s vaším názorem a očekáváním, ale to poslední potvrzení, to je prostě nejlepší si doopravdy zažít.

Takže než si zase řeknete „ale já to stejně nepoznám“, tak se nebojte – poznáte. Stačí nehledat v procesu poslechu nějaké zázraky nebo pátrat po esoterických vjemech. Spolehněte se na jednoduché „líbí“ nebo „nelíbí“ a odtamtud už to půjde samo… Bavte se!

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies