GAN400

Společnost Peachtree Audio tento týden oznámila nový výkonový zesilovač třídy D GaN400. Název nového modelu napovídá, že se můžeme těšit na 400 Wpc dodávaných do 8 nebo 4 ohmů prostřednictvím tranzistorů vyrobených z nitridu galia. Výstupní stupeň GaN400 využívá tranzistory GanFET - nový druh tranzistoru, který by časem mohl nahradit tranzistory MOSFET jako spínací zařízení používané v zesilovačích třídy D. Abychom pochopili, proč jsou GaNFETy tak slibné, musíme udělat krok zpět.

Zesilovače třídy D nejsou definovány použitím spínaného zdroje a jejich zpracování signálu není digitální, ale analogové: k zapínání a vypínání výstupních tranzistorů (často dvojice tranzistorů MOSFET) velmi vysokou rychlostí se používá faksimile příchozího analogového signálu PWM (šířkově modulovaný puls). Šířka každého impulsu odpovídá amplitudě analogového signálu.

Podle Jima Spainhoura ze společnosti Peachtree Audio může relativně nízká rychlost spínání tranzistorů MOSFET způsobovat zkreslení, které lze korigovat pouze použitím globální záporné zpětné vazby. "A přesto po stránce subjektivního poslechu uslyšíte lidi tvrdit, že globální záporná zpětná vazba způsobuje vyleptané rozmazání středů a výšek," říká prostřednictvím e-mailu. Spainhour připomíná, že slavní konstruktéři zesilovačů jako John Curl, Nelson Pass a zesnulý Charley Hansen často ve svých návrzích zdůrazňovali použití nulové globální záporné zpětné vazby.

A teď to hlavní: GanFETy spínají rychleji než MOSFETy, takže vyžadují mnohem nižší úroveň globální záporné zpětné vazby.

Spainhour to dále rozvádí: "Po více než roce vývoje je GaN400 nejlépe znějícím zesilovačem, jaký jsme kdy vyrobili. Kombinuje některé vlastnosti středních a vysokých frekvencí, které získáte u lampových a polovodičových konstrukcí s nízkou zpětnou vazbou, s rychlostí a úderností basů, které získáte u vysoce výkonné třídy D. Nedochází k žádnému rozmazávání. Neexistuje žádný vyleptaný zvuk. Kvůli absenci zpětné vazby to není nejlepší měřicí zesilovač, jaký jsme kdy vyrobili, ale kompromisem je lepší zvuk. Mnohem lepší zvuk."

GaN400 je napájen regulovaným zdrojem o výkonu 850 W RMS, má symetrické i single-ended vstupy a je zabalen v super stylovém obalu Peachtree s křivkami. Je určen ke spárování s již ohlášeným PreDAC (2499 USD), což je, jak název napovídá, předzesilovač s D/A převodníkem (a MM phono stupněm).

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies