2017 08 22 TST Emotiva XPA 2 Gen 3 1

Není ve světě audia asi nic "američtějšího", než velký a silný koncový zesilovač. Tak jaký jiný by pak asi měl být nejvyšší model koncového stupně od americké značky Emotiva, za níž stojí několik osobností, které se - než je naštvaly neustále razantně se zvyšující ceny komponentů - věnovaly návrhu přístrojů pro ta nejzvučnější jména americké high-end provenience. Dvou- až sedmikanálový modulární zesilovač XPA-2 přichází již ve třetí generaci.

Emotiva je tak trošku nenápadná značka, která se nesnaží profilovat jako výrobce luxusních zázraků, ale jako výrobce racionálních řešení, snažících se o maximální zvukovou kvalitu, kterou lze označit jako regulérní high-end, "aniž by to ohrozilo splácení vaší hypotéky", jak sami říkají. Vrcholem firemního umu je zatím výkonový zesilovač XPA-2 Gen 3, který si můžete pořídit díky modulární konstrukci jak ve stereo, tak v až sedmikanálové konfiguraci. My jsme měli k dispozici verzi základní, dvoukanálovou.

Zesilovač je opravdu velký - šasi má rozměry 43 x 20 x 48 cm (š x v x h), přitom ale díky absenci mohutného toroidu uvnitř váží pouhých 16 kg. Emotiva se totiž chlubí tím, že staví přístroje neobvykle a přitom promyšleně, na základě zkušeností získaných při práci pro ty nejprestižnější brandy v oboru.

2017 08 22 TST Emotiva XPA 2 Gen 3 2

XPA-2 má vlastně naprosto jednoduchý čelní panel - krom loga v horní části je tu už jen spínací tlačítko s modrým podsvětlením a dlouhý pás, za nímž jsou osazeny modré diody, informující o sepnutém přítomném modulu. Podle počtu kanálů jich tu tak svítí až sedm. Celková čistota je tu ale moc pěkná a zesilovač vypadá vlastně výtečně - pokud by vám diody navíc nevyhovovaly, lze je vypnout přepínačem na zadní straně.

Když jsem u zadní strany, pohled na ní bude krátký, není tu co prohlížet. Krom napájecí zásuvky, zmíněného přepínače a 3,5 mm 12V spouštěcích konektorů to vidíte už jenom na výšku orientované zadní strany modulů - nahoře jsou nesymetrický RCA a symetrický XLR vstup, oddělené od sebe volící páčkou (aktivní tak je vždy jen ten či ten). Dole je dvojice velmi pěkných terminálů.

Vnitřní konstrukce odhalí atypické pojetí - zadní dvě třetiny zesilovače patří deskám s koncovými stupni, umístěnými na velkých chladičích. V přední třetině je pak napájení a řídící obvody. Konstrukce se opět jeví účelně, na každém kanálu jsou tři páry výkonových tranzistorů a vše je evidentně podřízeno efektivní výrobě.

2017 08 22 TST Emotiva XPA 2 Gen 3 3

Výrobce říká, že zásadním prvkem konstrukce je napájecí zdroj, s nímž výkon zesilovače stojí a padá. XPA-2 Gen 3 zásobuje vysokofrekvenční spínaný zdroj se schopností trvale dodat přes 3 kilowatty. Diferenční vstupní část je dále spojena s plně symetrickým koncovým stupněm. Zesilovač oficiálně pracuje ve třídě H - jde vlastně o řešení stejné jako ve třídě A/B, ale při nízké zátěži odebírá jen omezenou energii, zatímco v okamžiku větších nároků přejde do "plného" odběru.

Pokud je to pravda, pak je velmi seriózní a velmi příjemný i přístup k udávání technických parametrů - výrobce totiž udává výkon i další parametry při zatížení všech kanálů. Do 8 ohm tak umí zesilovač dodat 300 Wattů (stereo verze), nejméně pak 200 Wattů u sedmikanálového provedení; jde pochopitelně o hodnoty pro jeden kanál. Zesilovač pracuje v rozsahu 20 - 20 000 Hz (+/- 0,1 dB) s THD + N menším než 0,005% (100 W / 1 kHz / 8 ohm), odstup signálu a šumu je lepší než 115 dB a tlumící faktor solidních 500. Zisk 29 dB zajistí dostatečnou hlasitost. Výrobce upozorňuje, že doporučená nejnižší zátěž je však 4 ohmy - pro ultra "neposlušné" reprosoustavy tak bude vhodná zkouška kompatibility.

2017 08 22 TST Emotiva XPA 2 Gen 3 5

Koncový stupeň XPA-2 Gen 3 jsme zkoušeli hlavně s jeho firemním kolegou - předzesilovačem XSP-1. Samozřejmě ale též s Naim Nait XS + Naim FlatCap XS nebo třeba přímo s OPPO UDP-205 a OPPO BDP-105D. Krátce ale také s ASUS Xonar Essence One MUSES MKII. Srovnávali jsme s Naim NAP 250 nebo Norma Revo IPA-70B. Zdrojem signálu byl ještě gramofon VPI Scout a phono Grandinote Celio - o ostatních prvních sestavy více v pravém sloupci -->. Poslouchalo se přes Harbeth Monitor 30, Xavian Premio, Xavian Perla a Fischer&Fischer SN-70.

Upřímně - možná jsme XPA-2 Gen 3 až lehce podcenili, jeho spíše účelný a trochu americký design a vstřícná cenovka spolu s nepříliš proslulou značkou ostatně neposkytují žádný zjevný důvod, proč být nadšený hned od počátku. Ach, jaký šok čekal hned v prvních tónech basového přívalu z "Wheel of Fortune" Hanse Zimmera ("Piráti z Karibiku - Truhla mrtvého muže" | 2006 | Walt Disney). Ta neuvěřitelná síla, ta rychlost, parádní separace tónů a schopnost protlačit suverénním způsobem zamručení kontrabasové sekce, to jsou charakteristiky bez přehánění příslušné přístrojům stotisícové kategorie. Je pravda, že basy jsou silné, úderné a mají veliký impuls a XPA-2 Gen 3 energií nešetří. Pravda, někdy se může zdát, že zvuk je trochu tvrdý, ale ta dechberoucí autorita vás o tom nenechá přemýšlet moc dlouho.

2017 08 22 TST Emotiva XPA 2 Gen 3 6

Napříč všemi pásmy proniká pak ona sebejistota a údernost. Hlas Toma Jonese v "Did Trouble Me" ("Praise & Blame" | 2010 | Island Records) byl skálopevný, velký, zvuk celkově pak výtečně transparentní a i když to nebyl kdovíjak barevný přednes, byl spíše věcný a přímý a přesný, bylo to na poměry dané cenové kategorie až šokující tou čistotou a realističností, která až obnažovala nahrávku na tu nejčistší dřeň. Zvuk proniká k detailům, nabízí je autoritativně a i když opět snad chvílemi až trošku tvrdě, působí to ve finále spíše až koncertně a tím uvěřitelně.

Cinkot činelů v "Crying" Jamese Blood Ulmera ("Live at the Bayerischer Hof" | 1994 | In+Out Records) byl opět pěkně řízný, skvěle prokreslený a výrazný, jasný, jistý a s ohledem na kategorii výjimenčě dobře čitelný. Snad jen objemu bylo díky pevnému utažení přeci jenom o kousíček méně, ale ne tak, abyste nemohli linku pohodlně sledovat. Ostatně, i kdybyste snad nechtěli, ta přetékající energie a výbušnost vás jednoduše strhne.

2017 08 22 TST Emotiva XPA 2 Gen 3 7

Dynamika velkých bubnů v "Earth Drums" od He Xun-Tian ("Paramita" | 2002 | Wind Music) byla až neskutečná. Tolik energie? Za takové peníze? Ta údernost, ten švih a celková odvážnost, to vše prostě není v dané kategorii snad nemá obdoby. Také ta velikost, ten důraz a dramatická energičnost od nízkých až po opravdu vysoké poslechové úrovně, to vše vám dává svobodu v tom co a jak poslouchat a navíc vám to dokáže skutečně vehnat adrenalin do žil. Navíc při žádné hlasitosti zesilovač nepůsobí, že by se blížil svým limitům. Na to nelze říct než "Páni!". Nebo spíše ještě uznalejší "Pááááni!".

Díky utaženému, rychlému a konkrétnímu zvuku, velmi čistému a transparentnímu zvuku, pevnému a autoritativnímu zvuku a vůbec prostě přesnému a říznému zvuku vám neuteče žádný detail - v dané třídě jen stěží pořídíte analytičtější stroj, než je právě XPA-2 Gen 3. V "My Right Eye" od Laurie Anderson ("Homeland" | 2010 | Nonesuch) bylo slyšet vše od hlubokého basu až po drobné syntetické zvuky, vše pevně zakotvené a výtečně ohraničené, přesné a rychlé - tolik sebejistě prezentovaných detailů ve světě pětimístných cenovek jen těžko pohledat.

2017 08 22 TST Emotiva XPA 2 Gen 3 9

A prostor? Tak ten je přímo neuvěřitelný - snad je to tím, že daleko odsazené moduly se mezi sebou ruší jen minimálně, snad něčím jiným, ale je fakt, že hudební scéna v "Coal" Michaela Penna ("Free-for-All" | 1992 | BMG) byla excelentní. Emotiva XPA-2 Gen 3 vykreslila scénu širokou v pravolevém směru až za hranice reprosoustav a navíc i s velikou hloubkou, vše vytažené ven a mimo ozvučnice. Lokalizace nástrojů je také velmi solidní, vše je veliké, živé a přehledné. Pokud je nějaká charakteristika pro tento zesilovač zásadní, pak je to právě schopnost zakotvit hudbu ve všech třech dimenzích.

Skvostná výbušnost a energičnost přednesu skvěle slušela i syntetické disko skladbě "Deeply Disturbed" od Infected Mushroom ("Converting Vegetarians" | 2003 | YoYo Records). Všechen chaos myriád elektronických zvuků a detailů zvládl zesilovač pevně, jistě, s jiskrou a drajvem. Technická preciznost a organizovanost jsou opravdu neuvěřitelné, za čtyřicet tisíc si nemůžete přát vůbec nic víc.

2017 08 22 TST Emotiva XPA 2 Gen 3 8

Koncový stupeň Emotiva XPA-2 Gen 3 pro nás byl (a vlastně stále je) neuvěřitelným překvapením. je technicky a formálně vlastně perfektní - má pevné basy, čisté středy a detailní výšky, má dost sil, aby podržel i velmi dynamické pasáže, vládne nad zvukem tak pevně a samozřejmě, že vynikají i velmi jemné detaily a umí opravdu okouzlujícím způsobem podat prostor. Pokud byste hledali nějaký zápor (ač snad v dané cenové hladině poněkud irelevantní), pak to, že zvuk přeci jen vyznívá trochu technicky, je excelentně kontrolovaný, ale možná trochu málo vášnivý, byť je fakt, že tyto vlastnosti se snoubí až v opravu vybraných high-endových sférách, které chtě nechtě v pětimístných cenových hladinách nenajdete. Ale Emotiva XPA-2 Gen 3 je jim zatraceně blízko a je to naprosto neuvěřitelné zjevení, kterému byste prostě měli věnovat chvíli svého času...

Kč 36 990,- - 2 kanály

Kč 43 990,- - 3 kanály

Kč 48 990,- - 4 kanály

Kč 54 490,- - 5 kanálů

Kč 59 990,- - 6 kanálů

Kč 64 990,- - 7 kanálů

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ skvělá cena

+ možnost rozšíření v budoucnosti

+ skvělá dynamika

+ parádní energie

+ podání prostoru

+ famózní transparentnost na danou třídu

ZÁPORY

- za danou cenu absolutně nic

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: WDQ | www.wdq.cz | www.avhifi.cz | www.emotivaaudio.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies