2017 08 02 TST Xavian Bon Bonus 1

Kompaktní model Bonbonus odkazoval svým názvem na sladkosti (ostatně stejně jako celá řada Dolce Musica, neboli Sladká hudba) a ukázal, že i v ceně 10 000,- Kč za pár lze pořídit audiofilský zvuk. O zhruba pět let a tisíc vyrobených párů později přichází jeho ideový následník - chtělo by se říci, že jde o druhou generaci, ale je tu tolik jiného, že snad krom koncepce a hříčky v názvu toho z původního Bonbonu mnoho nezůstalo - asi jako toho v dospělém muži se zkušenostmi nezůstane mnoho z pubescenta, co se dospělým teprve touží stát a přesto je to stále on.

I když - jak už bylo řečeno - i nový Bon Bonus zůstává kompaktní regálovou reprosoustavou s dvěma pásmy a bassreflexy vpředu, hned první zběžný pohled vám naznačí, o kolik dospělejší je. Ozvučnice zůstala čistě pravoúhlá, velmi klasická a jak už je u Xavian zvykem, velmi dobře provedená. Oproti předchůdci má Bon Bonus muskulaturnější stavbu - jednak mu přibylo kilo váhy (takže váží 5,6 kg) a jednak mu na každou stranu přibylo pár centimetrů. Reprosoustava tak díky rozměrům 30 x 18 x 23 cm (v x š x h) už není malá - do výšky narostla o 3 cm, do šířky o 2 cm a do hloubky o 3 cm.

2017 08 02 TST Xavian Bon Bonus 2

Ačkoliv korpus je stále vyrobený z MDF profilů, změnila se dosti výrazně jejich tloušťka a to o celého půl centimetru - nyní mají stěny tloušťku 2,1 cm a je to cítit jak na poklep, tak na pevnosti zvuku jako takového.

Celkově také reprosoustavy působí mnohem čistším a organizovanějším dojmem, nemalou zásluhu na tom má zajisté i nový středobas s podstatně elegantnějšími tvary. Jinak je vlastně přední stěna koncipována stejně - nahoře klasická kopulka tweeteru, pod ní po stranách dvojice bassreflexových nátrubků v kovovém provedení a pod nimi onen pěkný středobas, dole pak už jen obdélníkové logo.

2017 08 02 TST Xavian Bon Bonus 3

Zadní stěna je extrémně čistá - je tu velký nalepovací štítek s informacemi o výrobci a modelu, místo terminálů je tu jen dvojice tenounkých otvorů akorát pro 4 mm banánky. Je to krásně čisté a praktické řešení, navíc banánky výrobce dodává v balení.

Reprosoustavy můžete mít v pěti provedeních - spíše moderní černi a běli, případně i jakési "vojenské šedi", to vše v matu, případně klasicky v přírodním dubu. Konkrétněji s přírodní dýhou v neupravené podobě světlého dubu, nebo v čokoládově zbarveném tmavém dubu. Čistě subjektivně patří dřevo ke Xavianu úplně ideálně. Šik dojem z výsledného provedení podtrhují i magnetické mřížky. Rozhodně je třeba říct, že Bon Bonus působí výrazně "aktuálněji" a poplatněji současným designovým nárokům.

2017 08 02 TST Xavian Bon Bonus 4

Nárůst v rozměrech nepotkal jen ozvučnici jako takovou. Citelně se zvětšil i totiž i onen již zmiňovaný středobas - o 1,8 cm v průměru. Měnič je vyráběn v Itálii pod značkou AudioBarletta, má průměr 15 cm a kónus membrány je zhotovený z polypropylenu, upevněný na poddajném nenápadném závěsu; litý koš s tenkými žebry pak zajišťuje dobré větrání.

Vysokotónový reproduktor má za membránou vlastní pracovní komoru a kopulka z impregnovaného hedvábí má průměr 2,6 cm, tedy stejně jako u Bonbonus. I zde jde o italskou produkci značky AudioBarletta.

2017 08 02 TST Xavian Bon Bonus 5

Aby se měničům v objemu ozvučnice optimálně pracovalo, je tu použito netypické vytlumení - tedy netypické pro tuto cenovou kategorii. Místo běžně využívaných molitanů a podobných materiálů je tu rouno s vysokou hustotou vystlané v několika vrstvách, což mimochodem oproti vložení molitanu musí být provedeno pečlivě ručně a u zaplatitelných reprosoustav to rozhodně není typický postup.

Zajímavé je, že přes ne úplně dramatický (přesto citelný) nárůst rozměrů i pevnosti ozvučnice je tu hodně velký nárůst frekvenčního rozsahu - nové Xavian Bon Bonus pracují od 50 do 20 000 Hz (-3 dB) a to je o celých 9 Hz níž, než menší předchůdce. Impedance zůstává osmiohmová, citlivost 87 dB / 2,83 V / m je také identická. Dělící frekvence obou měničů je pak o 500 Hz níže, konkrétně na úrovni 2 500 Hz.

2017 08 02 TST Xavian Bon Bonus 6

Xavian Bon Bonus jsme poslouchali na mnoha rozličných sestavách - na vhodných i předimenzovaných. Poslouchali jsme jak v obou redakčních poslechovkách, tak v místnosti Xavian v Hostivici. Právě tam jsme zkoušeli dostupnější sestavu - jednak Yamaha WXA-50 + Yamaha CD-S700, jednak Creek Evolution 50A + Evolution 50CD a jednak Yamaha A-S701 + CD-S700 (což vyšlo ve finále nejpříjemněji v poměru cena / výkon. V redakci to pak samozřejmě byla sestava OPPO UDP-205 + Naim Nait XS + Naim FlatCap XS + Naim NAP 250, případně OPPO BDP-105D + Norma Revo-IPA-70B nebo ještě Cambridge CXA80 + Cambridge CXC. Porovnávali jsme s Harbeth Monitor 30, Xavian Perla, Xavian Premio, Xavian Bonbonus či Fischer & Fischer SN-70. O dalších komponentech v sestavách se dozvíte ze seznamu v pravém sloupci -->.

Bon Bonus nejdou - pochopitelně - ani s onou větší ozvučnicí nijak extrémně hluboko, spíše "tak akorát". Proto i basová smršť ve "Wheel of Fortune" Hanse Zimmera ("Piráty z Karibiku - Truhla mrtvého muže" | 2006 | Walt Disney) byla na danou cenou třídu férově zvládnutá, ale samozřejmě mělčí, tenčí, nebyl to hukot a hromobití. Je tu cítit velmi audiofilské pojetí, bas klidný a oproti Bonbonus významně lépe spojený se zbytkem pásma, ne tak výbušný a přesto energičtější. Je to téměř úplně opačné pojetí, než jaké jsme zvyklí v této cenové kategorii vnímat, je dospělé, má slušnou definici a slušnou čitelnost a zejména s ohledem na velikost i pěkné proporce. Bas se na vás sice nebude valit, ale dá vám už poměrně šťavnatě ochutnat, co to vlastně bas je - třeba v "Hrr na ně" od Nerez ("Ke zdi" | FLAC | 16 - 44,1) je v úvodu opravdu brutální basová nálož a ani tam nepůsobí Bon Bonus prázdně; naopak zhruba kolem 50 Hz umí předat i citelný impuls, pokud sedíte tak blízko, jak se v menší místnosti očekává. Navíc zvládly Xavian velmi pěkně předat onu hezkou "dřevěnou" barevnost kontrabasu - opět charakteristika více než chvalitebná v kontextu dané třídy.

2017 08 02 TST Xavian Bon Bonus 9

Nový středobasový měnič nejen, že přirozeněji reprodukuje celé své pásmo, ale hlavně umí výrazně, opravdu výrazně lépe podat pásmo vokální - dokonce tak dobře, že lze srovnávat i s výrazně dražšími konkurenty třeba až z kategorie kolem 25 tisíc Kč. Mohutný a jako zvon znělý vokál Toma Jonese v "Did trouble me" ("Praise & Blame" | 2010 | Island Records) byl podaný s nebývalou otevřeností a hlavně lehkostí, velikou nenásilností a bez pocitu nucenosti - to je opravdu pocit, který se většinou dostavuje až ve vyšší kategorii. I srozumitelnost byla velice dobrá, je to již ta kvalita podání, při níž se není třeba soustředit na artikulaci, ale hlas přichází sám a snadno. Oproti high-endu tu schází takový ten delikátní pocit jemnosti, ale tu transparentnost a čistotu, tu z patnáct tisícovek budete jinde shánět jen obtížně. Podobně i ženský hlas Vanessy Fernandez v "Use Me" ("Use Me" | FLAC | 24 - 176,4) zvládly Bon Bonus na výtečnou a s nadšením, které v dané třídě působí výjimečně. Dospěleji. Konkrétněji.

Ani výškový měnič ale nepracuje stejně - je znělejší, jasnější a zdá se i lépe integrovaný, přes výraznější projev působí klidněji, dospěleji. Činely v "Crying" Jamese Blood Ulmera ("Live at the Bayerischer Hof" | 1994 | In+Out Records) byly pěkné, zřetelné, s pěkně zaříznutými hranami a už férově separované zejména díky onomu klidnějšímu celkovému projevu, v němž je už příjemně snadná orientace. Na danou třídu také působí cinkot věrohodně kovovým dojmem. Podobně i hodně zněle nahrané výšky v "Misery" od Dave´s True Story ("Unauthorized" | FLAC | 24 - 96). Žádná naleštěná efektnost a znělost, ale agilní a přesto sladké, klidné, dýchající výšky typicky audiofilského ražení, aniž by jim tu však scházel život - v dané třídě prostě palec vzhůru.

2017 08 02 TST Xavian Bon Bonus 7

Dynamika je méně efektní, ale po zaposlouchání jistě lepší, než u Bonbonus. Zvuk obrovských bubnů v "Earth Drums" od He Xun-Tian ("Paramita" | 2002 | Wind Music) je na tak malé ozvučnice působivý, jakkoliv mu samozřejmě chybí ta obrovitá mohutnost a hutnost - průměr středobasových membrán i litrový objem mají prostě své limity. Impuls a rychlost jsou ale dobré, stejně tak se zdá, že Bon Bonus snesou výrazně vyšší hlasitost než Bonbonus, aniž by to na jejich projevu bylo jakkoliv negativně cítit. Samozřejmě podobně má limit i velká orchestrální klasika typu Borodinových "Poloveckých tanců" ("Kníže Igor" | FLAC | 16 - 44,1). Je tu však ona mnohem méně nápadná kvalita - organizovanost a přehlednost reprodukce, kterou byste opět čekali spíše v kategorii mezi dvaceti a třiceti tisíci. Na reprosoustavy za 15 000,- působí projev Bon Bonus štědře živoucím dojmem.

I rozlišení je na potěšující úrovni, za danou cenu nemůžete říct ani popel - přehršel syntetických zvuků v "My Right Eye" Laurie Anderson ("Homeland" | 2010 | Nonesuch) dokážou už Bon Bonus férově oddělit a udržet přehledně a čitelně takříkajíc na dosah, jako to správné, opravdové hi-fi. Přednes je velmi příjemně transparentní i s levnější elektronikou a i když to nejsou pochopitelně nearfield monitory pro hledání sebemenšího ruchu a detailu v nahrávce, přistupují k detailům s dospělejším nadhledem a klidem, díky čemuž není v hudbě už cítit nervozita. V rámci své třídy jsou Bon Bonus výtečné - netlačí na pilu a přesto umí hrát solidně.

2017 08 02 TST Xavian Bon Bonus 15

Prostor hudební scény v "Coal" Michaela Penna ("Free-for-all" | 1992 | BMG Music) byl pěkný, pevný a opět hlavně čitelný, vše působilo výtečně harmonicky a celistvě - za dané peníze paráda. Hloubka je pochopitelně menší a efekt tří dimenzí se drží spíše v bližších poslechových vzdálenostech a zejména pak v menších prostorách, ale není nač si stěžovat. Není moc pravděpodobné, že byste za patnáct tisícovek dokázali najít plastičtější projev. Lokalizace jednotlivých hráčů je pak také velmi dobrá, zejména udržíte-li si Bon Bonus takříkajíc "blízko u těla" (což je dejme tomu do dvou metrů).

Xavian Bon Bonus možná nemají intenzivní, dravý a dramatický přednes jako spousta konkurentů v obdobné cenové třídě, přesto mají něco, co naopak má jen minimum z nich - mají muzikálnost, která vychází z celkově dospělého charakteru a která nesází na efekt hutnosti, nesází na důraz, který vás připíchne do sedačky, ale sází na kultivovanost a barevnou bohatost, s níž budou znít stejně lahodně prvních minuty, první hodiny i o dvanáct hodin poslech později (osobní zkušenost). Podobná charakteristika napovídá, že by vhodnými žánry asi byla komorní klasika, jazz nebo nějaké jemné, poklidné rytmy, ale ony Bon Bonus se stejným klidem a pozitivní energií zahrály třeba i izraelské disko "Deeply Disturbed" od Infected Mushroom ("Converting Vegetarians" | 2003 | YoYo Records). Syntetická, rytmická a pevná linka byla nenásilná a přesto dostatečně energická a hlavně dobře kontrolovaná.

2017 08 02 TST Xavian Bon Bonus 14

Nazývat regálové reprosoustavy Bon Bonus novou verzí Bonbonus působí po dlouhých dnech poslech tak trochu až jako svatokrádež - je to jednoduše vyšší modely s kvalitami vyšších řad Xavian a ten rozdíl plně ospravedlňuje i nárůst v ceně. Pět tisícovek navíc vás posune mnohem blíže vyšším modelům značky, než by proporčně odpovídalo. Ano, stále zůstávají Bon Bonus "jen" malými, dostupnými regálovkami se všemi tomu poplatnými fyzikálními limity v dynamice či rozlišení, na druhou stranu mají na danou kategorii výjimečně transparentní, čisté a přirozené podání středů, zejména pak vokálů. Jsou už příjemně klidné, nenásilné a muzikální, aby vás těšilo poslouchat je i hodiny v kuse a pokud po nich nebudete chtít ozvučení velkých prostor či dosažení holografického prostoru z delší než dvoumetrové vzdálenosti, jsou prostě moc fajn - je to takový tajný tip pro audiofily a milovníky rozličné muziky od akustické až po elektronickou. Bon Bonus jsou univerzální, poctivě navržené i zpracované dostupné reprosoutavy, které nabízí skutečný hi-fi zvuk i pro náročnější a přitom zachovávají férovou cenovku.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny na pevném soklu cca půl metru nad zemí (v případě regálových modelů samozřejmě na stojanech) a co nejdále od stěn to bylo možné.

2017 08 02 TST Xavian Bon Bonus m1

U malých Bon Bonus je vidět nárůst energie v oblasti vyššího basu i nejvyšších výšek - tím vzniká jejich lehce živější charakter, který je přitom ale dostatečně hutný a působí velký. Slibovanému nástupu na 50 Hz je možno věřit a vokální část spektra je pak rovná a čistá. Měřením se řadí Bon Bonus rozhodně k lepšímu standardu dané cenové hladiny.

2017 08 02 TST Xavian Bon Bonus m2

Impedance (červená) má poměrně vysoké peaky, ale protože se drží nad úrovní 8 ohm a navíc je tu velmi klidná elektrická fáze (černá), neměly by Bon Bonus představovat velkou zátěž ani pro levné zesilovače, s nimiž patrně budou hrát.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ +/- ] | VELKÁ (> 40m2) [ × ]

Kč 14 990,- - přírodní dub, tmavý dub
Kč 13 990,- - černá, bílá, šedá

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ velice pěkné zpracování i estetika

+ na danou třídu parádní středy

+ audiofilsky příjemný, klidný bas

+ mají charakteristiky "velkých" Xavian (byť "jednodušší")

+ poměr cena / výkon

+ opravdu výtečné podání vokálů

ZÁPORY

- nic špatného nelze za dané peníze říct

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Xavian | www.xavian.cz   http://eshop.xavian.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies