Všemožné diskuse pod články, ale i s prodejci či dovozci hi-fi techniky, nemluvě o výrobcích posledních týdnů a měsíců mě přivedly k zajímavé otázce – je dražší nutně lepší? Není tím teď nutně míněno „dražší produkt“, ale zejména „dražší součástka“.

U kompletních výrobků je otázka ceny také dobrým bodem k zamyšlení, ale tam se alespoň z takových 60 – 70% skutečně na cenu můžete spolehnout a platí, že produkty v jisté cenové relaci budou lepší, než produkty z nižší relace. Na Hi-Fi Voice si rozklíčování můžete všimnout u každé recenze, alespoň takhle jsem si kdysi všiml, že se produkty dělí – je tak celkem citelný rozdíl mezi reprosoustavami za 10 tisíc a 30 tisíc, nemusí už být tak dramatický rozdíl mezi reprosoustavami za 200 a 400 tisíc, i když absolutní rozdíl kupní ceny je enormní. Enormní ale samozřejmě bude rozdíl mezi reprosoustavami za 30 a 300 tisíc, tam není prostor k pochybám.

Jenže co s cenami jednotlivých součástek? Proč jsou v drahé technice levné součástky? Existují dvě možná vysvětlení, která jsem slyšel od samotných výrobců – někdy jde o ekonomickou stránku věci a snahu vejít se tak jednoduše do nějaké předpřipravené kalkulace, někdy ale levná součástka odpovídá po všech stránkách zadání a drahá může paradoxně být objektivně horší, nebo „jen“ složitější na použití. To platí mimochodem hlavně u reproduktorů.

Na stranu druhou, sám jsem byl svědkem výměny kondenzátorů ve frekvenční výhybce reprosoustav, kde levný hrál dobře, ale zhruba dvacetinásobně dražší lépe – ale jen o malý kousek. V reálném světě tak skutečně v 9 z 10 případů drahé součástky opodstatnění nemají, ale hledáte-li každý drobný kousek kvality navrch, už i tohle se stává reálnou věcí k řešení.

Častý argument, tak trochu v souladu s lehce paranoidní celosvětovou společenskou náladou, je, že „nás někdo okrádá“ (takovými či makovými slovy), používá-li levnější součástky. Nutně to tak ale není, na některých místech v konstrukci totiž nemají dražší komponenty prakticky žádný vliv, jak bylo řečeno více, někde zase ano.

Co tedy s tím? Nejlepší je obecná rada, kterou dávám téměř každému – jděte a poslouchejte. Neřešte parametry, neřešte součástky, neodsuzujte předem za levnější řešení, nebuďte nadšeni z toho dražšího. Důležitý je totiž jen výsledný dojem, souhra celku a i když často platí, že levnější je horší než dražší, svět není černobílým místem a neplatí tak buď 1 nebo 0 (abych parafrázoval často nemístné zjednodušení „digitálu“), ale i všechno mezi tím. Takže ještě jednou, pokud jste to prosté řešení k tomuto dilematu nezachytili – jděte a poslouchejte.

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies