2017 08 11 TST Dali Spektor 2 1

Nejaktuálnější řada Dali Spektor sestává ze tří modelů, z nichž prostřední je regálový model označený jednoduše dvojkou - o velmi kompaktním "skoro-zázraku" Spektor 1 za pár tisíc jsme již psali, model Spektor 2 je vlastně jen o něco větší. Stále je to ale klasicky pojatá reprosoustava s atraktivní cenovkou.

Povrchové provedení těchto kompaktních regálovek je vlastně velmi pěkné - za dané peníze vám dají iluzi dřevěné skříně a s jistým odstupem přední stěna celkem umně evokuje kůži. Obojí je samozřejmě umělé, ale udělané decentně a vkusně - za dané peníze? Excelentní...

Vpředu se tedy v černé stěně otevírá typické načervenalé kolečko firemního středobasu a nad ním v rýhovaném a poměrně hlubokém hliníkovém zvukovodu najdete klasickou kopulku. Na zadní stěně je pak uzounký plastový výdech bassreflexu, kousek nad ním přidělaný jednoduchý prvek usnadňující zavěšení reprosoustav na zeď a ve spodní části pak pochopitelně vanička s jednoduchými, ale na danou cenu víc než adekvátními reproterminály.

2017 08 11 TST Dali Spektor 2 2

Muskulatura Spektor 2 je výrazně větší, než u menších Spektor 1 - hmotnost činí 4,2 kg (menší mají 2,6 kg), výška 29,2 cm (proti 23,7 cm), šířka 17 cm (proti 14 cm) a hloubka 23,8 cm (proti 19,5 cm). Jak vidno, jde už prostě o klasickou malou (ne tedy mini) reprosoustavu.

Spektor 2 staví na klasické kónické membráně pro středobasy - její červené zbarvení je způsobeno vyztužením klasické papírové membrány dřevěnými vlákny. Velmi lehká tkaná látka, z níž je vyrobená kopulka vysokotónového měniče, má hmotnost pouhých 0,056 gramu na mm2. Oba měniče, jak 2,5 cm tweeter, tak 13 cm středobas si v Dali navrhují i vyrábí sami.

Dali Spektor 2 jsou dvoupásmové, výhybka je nastavena na dělící kmitočet 2 600 Hz. Reprosoustavy mají udávaný frekvenční rozsah 54 - 26 000 Hz (+/- 3 dB), charakteristickou citlivost vcelku nízkých 84,5 dB / 2,83 V / m a jmenovitou impedanci 6 ohm. Zajímavé je, že v Dali doporučují vzdálenost od zadní zdi v rozmezí 1 - 80 cm.

2017 08 11 TST Dali Spektor 2 3

Dali Spektor 2 jsme poslouchali spolu s menším modelem Spektor 1 a velkým Spektor 6 v pražském studiu Rodel Audio. Poslouchalo se na sestavách Creek Evolution 50A / Creek Evolution 50CD, na Yamaze R-N602 nebo na setu Marantz PM6006 / Marantz CD6006. Porovnávalo se i s Dali Zensor 5 a Zensor 7, použité kabely byly AudioQuest Type 4 nebo Cardas Crosslink II.

Pokud od malých reprosoustav očekáváte bas, tak nahlédněte do nějakých fyzikálních pojednání - za tyhle peníze v takovém rozměru prostě kontrabas Charlieho Hadena v "Noche de Ronda" ("Nocturne" | 2001 | Universal Music | 013 611-2) do místnosti nedostanete. Je tu výrazně plnější bas, než u maličkých Spektor 1, ale pořád je ho při nejlepším tak akorát. Na danou třídu nicméně nelze mít připomínek a výrobcem doporučované přitlačení ozvučnic ke zdi není od věci. Svým charakterem je to však jemný, nadýchaný bas s důrazem na barevnost, na hezkost, na kulatou měkkost.

I jinak trochu přísný a ostrý vokál Renée Fleming v "Hallelujah" z "Dark Hope" (2010 | Mercury | 2739699) byl podaný sladce, hebce a velmi barevně, je to vysloveně "do krásna". Není to vysloveně transparentní přednes, jeho jemnost a něžná vstřícnost jsou v této třídě ale spíše kladem, který činí vokální pásmo univerzálním a snadno snesitelným i při delším poslechu, je to bezkonfliktní přednes, ale už rozhodně ne nečitelný - vlastně je vokál za dané peníze velmi slušně čistý a srozumitelný.

2017 08 11 TST Dali Spektor 2 5

Ani nejvyšší tóny nenesou stopy ostrosti, naopak i tady je cítit snaha o maximální kultivovanost, o jemňoučký, znělý přednes - činely v "Dreaming" od Art Ensemble of Chicago ("Live in Berlin" | West Wind | WW2051) jsou možná trochu efektně cinkavé a snad i znělejší, než by měly být, ale vzhledem k celkovému charakteru reprodukce sem pasují dobře a navíc nejsou agresivní snad v žádné kombinaci a za žádných okolností. Opět se až vnucuje slovo "hezké". Nečekejte hlubokou studiovou analýzu dozvuků a jemnůstek, výšky se však v celém pásmu neztrácí, skoro naopak.

Samozřejmě, že takhle kompaktní reprosoustavy vás také neuhranou makrodynamickou silou a důrazem - navíc s velmi signifikantním klidným, laskavým a bohatě jemným charakterem, který je Dali vlastní. Proto i "Mefistofeles" z Lisztovy "Faustovské symfonie" (1995 | Denon | CO-78826) vyzněl jaksi klidněji, ale pro poslech zblízka je živoucnost dostačující - Spektor 2 už nabízí pocit, že se zvuk neodehrává jaksi netečně kdesi tam vzadu, ale v oblasti dynamiky znají své limity, nehrají na zbytečný efekt.

Stejně tak mají Spektor 2 své limity samozřejmě i v oblasti rozlišení - ale opět, za dané peníze jen těžko chtít při poslechu "Not too late" Lindsey Buckinghama ("Live at the Bass Performance Hall" | 2008 | Reprise | 9362-49903-1) více informací. Není to analytický přednes, nicméně je už organizovaný natolik, že si zaslouží nálepku "hi-fi" a celá reprodukce působí solidně celistvě a je to dobře čitelné, lehce načančané a přitom velmi uklidněné. Pokud najdete zesilovač s nějakým živějším charakterem, můžete sotva chtít víc, neb hlavní nástrojové linky i vokál jsou slušně čisté.

2017 08 11 TST Dali Spektor 2 7

Jednou z okouzlujících věcí na dvoupásmových kompaktních regálovkách je - pokud tedy nejsou nějak prazvláštně udělané - fascinující schopnost vykreslit prostor nahrávek, když je posloucháte spíše zblízka a spíše v menších místnostech. A to prosím, bez ohledu na cenu, platí to pro ty za pár tisíc i pro ty za stovky tisíc. Spektor 2 nejsou výjimkou - "The Foggy Dew" od The Chieftains ("The Wide World Over" | 2002 | rcaVictor | 09026639172) sice možná nebyla přímo velká proporcemi, ale přes celkově uvolněnější přednes umí Spektor 2 nabídnout pravolevou přehlednost dle nejlepších mravů své třídy - to znamená již zřetelné pravolevé rozložení veškerého dění bez pocit "koule". Prostor ale drží pohromadě opravdu hlavně při relativně blízkém poslechu.

I trochu ostřejší a celkově zvukově průměrné skladby typu "Song to say goodbye" od Placebo ("Meds" | 2006 | 0602537175369) vychází v podání Dali Spektor 2 příjemně, hladce a příjemně jemně. Žádný konflikt, žádné ostré hrany a přes trochu pomalejší přednes je to muzikální a laskavé, dobře se to poslouchá a je to zvuk, který rozhodně ničím neurazí.

2017 08 11 TST Dali Spektor 2 8

Pokud hledáte levné reprosoustavy, které neurazí ani vzhledem, ani zvukem a budou vám příjemně zprostředkovat hudbu, pak nové Spektor 2 rozhodně stojí za zvážení. Jejich provedení má jisté starosvětské kouzlo bez snahy upoutat hlubokými lesky nebo podobně, jejich zvuk pak naopak hraje na "hezkou" notu, je univerzálně použitelný, vzniká nenáročně jaksi v téměř jakékoliv kombinaci a má dostatečnou čistotu, detailnost i ostatní charakteristiky, aby byl v zásadě "hi-fi". Spektor 2 udělají výtečnou službu v entry-level sestavách v menších místnostech a pokud je budete poslouchat zblízka, nabídnou i velice pěkný prostor. Pokud tak hledáte něco malého, něco dostupného a něco hezkého, do širšího seznamu byste asi měli zapsat alespoň jeden z modelů Spektor.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 25 metrů čtverečních, nadstandardním zatlumením (koberce, velké plochy sedaček, absorpční panely,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti.

2017 08 11 TST Dali Spektor 2 m1

Na tak dostupné a kompaktní reprosoustavy nabízí Spektor 2 vlastně úžasně čisté a rovné pásmo od 75 do 8 000 Hz, tedy v těch nejdůležitějších částech spektra. Na 8 000 Hz je vidět velká snaha o znělé, energické výšky, velmi rychlý útlum pod 70 Hz zase jasně potvrzuje proporce reprosoustav. Hlubší odezvu pochopitelně získáte blízko zadní zdi. Naměřená křivka je v postavení uprostřed místnosti velmi daleko od stěn.

2017 08 11 TST Dali Spektor 2 m2

Impedance (červená) se bezpečně drží nad 5 ohmy, vidíme bassreflex naladěný na cca 55 Hz a celkově v podstatě nekonfliktní průběh, byť si v pásmu pod 100 Hz o nějaký ten proud ze zesilovače reprosoustavy rozhodně řeknou.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ +/- ] | VELKÁ (> 40m2) [ × ]

Kč 8 590,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ fajn zvuk za fajn cenu

+ kultivovaný vzhled

+ velmi pěkný prostor

ZÁPORY

- pořád tu chybí basy a je zvuk jen pro malé prostory

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Horn | www.horn.eu 

PRODÁVÁ: Rodel Audio | www.rodel-audio.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies