2017 02 07 TST Gato Audio PRD 3S 1

Gato Audio, dalo by se říct, stále ještě prochází batolecí fází svého života, přesto má firma z dánského Herlevu (což je vlastně předměstí Kodaně) ve svém portfoliu už poměrně dost výrobků. Sází na vizuálně působivý severský design, luxusní materiály a proč to nepřiznat, tak trochu i na celkový efekt. Čistě technologicky pak firma nevzývá žádnou konkrétní filozofii - v katalogu tak najdete jak do "áčka" otevřené stroje, tak i digitální zesilovače, jak integrovaná, tak dělená řešení a dokonce i sortiment reprosoustav.

V ostravském studiu Špalíček jsme měli možnost vyzkoušet si to nejlepší, co tihle Dánové vyrábí - dělený zesilovač PRD-3S / PWR-222. PRD-3S je evolucí o skoro dvě desítky tisíc levnějšího PRD-3, kde "S" znamená "Super" a nabízí soubor vylepšení a nových funkcí (což znamená zejména aptX Bluetooth připojení).

2017 02 07 TST Gato Audio PRD 3S 2

Tak jako všechny produkty Gato Audio, i PRD-3S výrobce ukryl do nádherného hliníkového šasi s hmotností 7 kg při rozměrech 32,5 x 10,5 x 42 cm (š x v x h), které má zepředu tvar ležaté osmičky. Zpracování je luxusní, hrany jsou nádherně slícované a je znát, že v Gato se snaží vyrobit ozdobu interiéru - jediné, co by se jim dalo vytknout je fakt, že estetika jejich produktů není tak úplně konzistentní, když přijde na pojetí displeje, což je maličko škoda, chcete-li si poskládat kompletní systém (což ostatně jako jediné dává u takhle specificky pojatých přístrojů smysl).

Minimalistický vizuál utváří hlavně mohutný regulátor hlasitosti přímo uprostřed čelního panelu, nalevo i napravo od něj se rozprostírají LED displeje s pouhými dvěma až třemi znaky, které ale bohatě stačí na informaci o aktivním vstupu a nastavené hlasitosti. Pokud nevyužijete luxusní a stylové dálkové ovládání, lze přístroj zapnout / vypnout a vstup přepínat pomocí dvojice tlačítek.

2017 02 07 TST Gato Audio PRD 3S 3

Předzesilovač pak směrem dozadu ubíhá v oblých linkách, na bocích tvořených elegantními chladícími profily a nahoře deskou s volitelným dekorem. Na zadním panelu pak jasně poznáte, že cílem bylo udělat kompaktní a vkusný přístroj, takže konektivita je sice rozumně široká, ale přeci jen limitovaná rozměry. I tak se sem však vešla napájecí zásuvka s kolébkovým vypínačem, trojici analogových a trojice digitálních vstupů (vlastně čtveřice, pokud chcete počítat anténku pro Bluetooth). Výstupy jsou také tři.

Do přístroje můžete signál dostat přes dva páry analogových cinchů a jeden pár symetrických analogových XLR, případně lze využít integrovaného D/A převodníku za optickým a koaxiálním vstupem nebo asynchronního USB vstupu pro propojení s počítačem. Analogový výstup zajišťují celkem dva páry symetrických XLR pro připojení až čtyř monobloků, případně je tu ještě výstup linkový v podobě běžných cinchů.

2017 02 07 TST Gato Audio PRD 3S 4

Nejzajímavější je rozhodně integrovaný D/A převodník Burr Brown PCM1794 s rozlišením 24 / 192, který slouží také k upsamplingu všech digitálních signálů právě na toto rozlišení. Předzesilovač díky němu však podporuje jen PCM signály, nativní DSD nikoliv. Zajímavá je ale i možnost v analogovém režimu obejít (třeba při integraci do domácího kina) regulaci hlasitosti.

Vnitřní symetrické obvody pracují ve frekvenčním rozsahu 20 - 100 000 Hz v toleranci -0,5 dB, odstup signálu a šumu je solidních 110 dB a na výstupu je celkové harmonické zkreslení menší než 0,001%.

2017 02 07 TST Gato Audio PRD 3S 7

Gato Audio PRD-3S jsme poslouchali společně s monobloky PWR-222 a přehrávačem CDD-1, systém byl připojen ke GoldenEar Triton One, GoldenEar Trition Two+, Sonus faber Olympica III (k nimž tedy moc nesedl) a Bowers&Wilkins 802 D3 a 803 D3 a to zejména kabely Cardas a AudioQuest, chvíli i ArtAudio nebo MIT. Srovnávalo se s McIntosh MCD550 / McIntosh C52 / McIntosh MC601 nebo Rotel A14 / CD14. Filtraci zdroje a předzesilovače řešil ProPower PT15.

Po prvním zapojení a prvních tónech nás čekalo trochu měkký, méně konkrétní a poněkud rozvolněný zvuk, ale nemusíte se bát - zesilovačům Gato Audio jednoduše chvíli trvá, než dosáhnou provozní teploty a než se zvuk otevře a usadí jak má; ideální je dát jim 30 - 60 minut na zahřátí, rozdíl na začátku a na konci zahřívání je dramatický. Gato Audio PRD-3S ani PWR-222 nejsou pro ty, kteří spěchají, podobně jako třeba elektronky.

2017 02 07 TST Gato Audio PRD 3S 10

V Hadenově "Noche de Ronda" ("Nocturne" | 2001 | Universal Music | 013 611-2) bylo cítit, že Gato Audio sází na klasicky audiofilský, umírněný, spíše decentní bas. Barevně byl nicméně bohatý, objemově právě tak akorát a celkově uvolněný, jemný, neuspěchaný, krásně kulatý a hluboký, s už dobře odlišenými jednotlivými polohami nástroje, s dobře načrtnutými, byť měkčími konturami a pocitem hloubky a váhy, kdy předzesilovač netlačí, ale přesto umí zprostředkovat ono hutné brouknutí.

Přes slyšitelně vstřícnější, hladší ladění reprodukce byl hlas Renée Fleming v "Hallelujah" z "Dark Hope" (2010 | Mercury | 2739699) pěkně čistý a vypíchnutý kupředu, jeho trochu tvrdší záznam PRD-3S dokázal zklidnit a dát mu klid a barevnost, čímž potlačil jeho přeci jen maličko sterilnější charakter. Vokál pak byl pěkně plastický, s pocitem konkrétnosti, solidnosti a dobré srozumitelnosti. Vokál nenásilně plyne a září.

2017 02 07 TST Gato Audio PRD 3S 9

Nejvyšší tóny v "Dreaming" od Art Ensemble of Chicago ("Live in Berlin" | West Wind | WW2051) byly lehké a kultivované, s dobrou kontrolou a nadhledem, nepřehnaným objemem a naopak nadprůměrnou znělostí, každé cinknutí bylo živé a projasněné, proporčně realistické. Kovový charakter byl věrný, předzesilovač dokázal protáhnout dozvuk a udržet ho vydělený do plynulého doznění. Prokreslení je odpovídající dané třídě, z jemnějšího zvuku se informace nederou, ale zvuk je dostatečně detailní.

Rychlý, uvolněný zvuk má solidní kontrolu a dynamika je slušná, byť třeba smyčce v Lisztově "Mefistofelovi" ("Faustovská symfonie" | 1995 | Denon | CO-78826) by snad mohly mít větší důraz a drama. Reprodukce nicméně zůstává živá a se zřetelným nadhledem i ve vysokých hlasitostech. PRD-3S netlačí na pilu, objemově jsou nástroje realistické, energie v reprodukci je, jakkoliv hlavním tématem reprodukce je plynulost a uvolněnost.

2017 02 07 TST Gato Audio PRD 3S 6

Buckinghamova "Not too late" ("Live at the Bass performance hall" | 2008 | Reprise | 9362-49903-1) byla dobře rozlišená, ambientní zvuky a ruchy z publika byly sice zasazené poměrně daleko do pozadí a Gato Audio se nesnaží prezentovat nějak analyticky i ta nejmenší vrznutí, třeba drnknutí plastového trsátka o strunu, zachycené zpěvovým mikrofonem, ale už lze zaslechnout; vokál je živý, plastický, barevně bohatý a dostatečně přesný, aby bylo cítit i to, jak se Buckingham přibližuje a vzdaluje od mikrofonu.

Prostor scény v "The Foggy Dew" od The Chieftains ("The Wide World Over" | 2002 | rcaVictor | 09026639172) byl v pravolevém směru široký, čistě načrtnutý, s nástroji jasně, konkrétně rozestavěnými a s naprosto dostatečným prostorem mezi nimi. Samotné instrumenty pak působily plasticky, ne jen jako dvoudimenzionální skici, ale jako plnohodnotné, realistické nástroje s hloubkou a váhou. Nástroje však trošičku postrádaly předozadní lokalizaci.

2017 02 07 TST Gato Audio PRD 3S 5

Nejvýraznějším kladem Gato Audio PRD-3S je vkus a decentnost, s jakým si poradí i se zvukově průměrnou nahrávkou typu "Song to say goodbye" od Placebo ("Meds" | 2006 | 0602537175369), kterou dokázal předzesilovač otevřít a dát jí hutnost a sytost. U předzesilovače se tak nemusíte bát žádné hrubosti a ostrosti, je to barevné, bohaté a hladké, velice lehce se to poslouchá a ačkoliv je cítit prosvítající tak trochu vlastní charakter s trochou vřelosti, hudba plynule, ale neuspěchaně tepe.

Gato Audio PRD-3S je svébytným kusem hi-fi - má originální design a spolu s velmi kvalitními použitými materiály působí jako vizuální šperk, byť nám třeba v kombinaci s monobloky PWR-222 přišlo trošku škoda, že displeje přístrojů nejsou sladěnější. Jde o detail, ale ďábel je v detailu - zejména u takhle na design zaměřených produktů. Velmi nadstandardně variabilní konektivita pak pokrývá jak potřeby audiofilské, tak lifestylové, takže PRD-3S bude dobře fungovat i ve světě "běžných lidí". Líbila se nám i plynulá, jemná regulace hlasitosti i celkově audiofilské, poklidné pojetí se štíhlým, ale dobře kontrolovaným basem. Krásné pak je bohaté střední pásmo a znělé výšky a ačkoliv PRD-3S není studiově exaktní stroj, má muzikální šmrnc a barevnou, poklidnou, laskavou náturu, která výborně poslouží těm, kteří chtějí vypnout a nechat se laskat hudebními emocemi.

Kč 97 190,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ fantastický design

+ skvělé výrobní provedení

+ dobrá konektivita

+ audiofilsky klidný, jemný a barevný zvuk

ZÁPORY

- trvá dlouho, než se prohřeje a zvuk se usadí

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Soundstyle | www.soundstyle.cz 

PRODÁVÁ: Studio Špalíček | www.studiospalicek.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies