2017 02 07 TST Gato Audio PWR222 1

Dánské Gato Audio se od svého založení v roce 2008 opatrně, ale konzistentně posouvá do stále vyšších sfér - aktuálním vrcholem firemní nabídky už tak není integrovaný zesilovač, ale monobloky, byť sdílející vizuální i zvukový styl s dosavadní elektronikou. Firma sice ještě nabízí čtyřkanálový a šestikanálový koncový stupeň, ty ale využívají digitálního zesílení, kdežto monobloky PWR-222 jsou poctivými stroji ve třídě A/B.

Gato Audio PWR-222 se skrývá ve zcela identickém těle, jako všechna ostatní elektronika firmy. Nízký profil ležaté osmičky, protažené nazad, vypadá velice elegantně a šasi je celkově výborně zpracované. Masivní hliníkové panely mají zaoblené hrany, perforované boky zesilovače slouží jako chladiče, stejně jako velký kulatý otvor v horní desce. To je důležité, protože vysoký výkon ve velmi kompaktním těle (32 x 10,5 x 40 cm [ š x v x h ]) prohřeje už zhruba za hodinu celé šasi do úrovně, že na něm dlouho ruku neudržíte. Když si správně zvolíte dekor horní desky, působí PWR-222 skutečně krásně - minimalistické severské křivky zapadnou snadno do jakéhokoliv interiéru a Gato jako jeden z mála výrobců doopravdy umí spojit luxusní eleganci s technicky smysluplnými řešeními na malém prostoru.

2017 02 07 TST Gato Audio PWR222 2

Na čelním panelu dominuje kulatý displej s jedinou rafičkou - tu lze pomocí tlačítka vpravo od displeje nastavit buď na funkci VU metru, nebo na ukazatel teploty, případně lze displej zcela zhasnout. Ne že by sám o sobě displej nevypadal hezky, ale jaksi nedrží linii nastavenou ostatními komponenty, což je maličko škoda - zejména proto, že jinak jsou identické a vypadají jako sestava fantasticky. Druhým a posledním ovládacím prvkem na PWR-222 je už jen spínací tlačítko nalevo od displeje.

Na zadní straně pak žádný přetlak konektorů nečekejte - napájecí zásuvka s kolébkovým vypínačem, jeden pár výborných reproterminálů WBT a analogové vstupní konektory jsou to jediné, co tu najdete. Tedy vlastně ještě dvoupolohovou páčku na volbu mezi symetrickým XLR a nesymetrickým RCA vstupem a 3,5 mm jack 12V spouště.

2017 02 07 TST Gato Audio PWR222 3

Uvnitř je PWR-222 poctivě udělaným zesilovačem, stojí na firemní technologii TwinFET, která ve zkratce označuje plně symetrické obvodové řešení a MOS-FET tranzistory pracující v push-pull zapojení. Pointa je v tom, že pro každou půlvlnu je tady jeden jediný tranzistor, vybíraný s velmi malou tolerancí tak, aby v jednom zesilovači byl pokud možno vždy dokonale odpovídající pár. Aby se v Gato Audio vyhnuli použití paralelně zapojených tranzistorů, je tento jediný pár na výstupu převzatý z katalogu firmy, vyrábějící komponenty pro elektromobily. Tento MOS-FET tak zvládne na rozdíl od čistokrevných audio komponentů zpracovat až 500 A a dodat také velmi vysoký proud.

Stabilní napájení zajišťuje 700 Wattový toroidní transformátor a baterie RIFA kondenzátorů o celkové kapacitě 44 000 uF. Obvodová řešení jsou vývojem těch, které najdete v nejvyšším integrovaném modelu AMP-150.

2017 02 07 TST Gato Audio PWR222 4

Díky zmíněným tranzistorům umí PWR-222 dodat trvalých 250 Wattů do 8 Ohm, respektive 450 Wattů do 4 Ohm. Frekvenční rozsah 20 - 100 000 Hz platí pro toleranci -3 dB, celkové harmonické zkreslení nepřekračuje 0,003% a odstup signálu a šumu je solidních 115 dB. Výrobce pak uvádí, že zesilovač zůstává stabilní až do 1,5 Ohmové zátěže.

Monobloky PWR-222 jsme poslouchali ve Studiu Špalíček zejména s firemním předzesilovačem PRD-3S a CD přehrávačem CDD-1. Systém byl připojen ke GoldenEar Triton One, GoldenEar Trition Two+, Sonus faber Olympica III (k nimž tedy moc nesedl) a Bowers&Wilkins 802 D3 a 803 D3 a to zejména kabely Cardas a AudioQuest, chvíli i ArtAudio nebo MIT. Srovnávalo se s McIntosh MCD550 / McIntosh C52 / McIntosh MC601 nebo Rotel A14 / CD14. Filtraci zdroje a předzesilovače řešil ProPower PT15.

2017 02 07 TST Gato Audio PWR222 6

Tak jako předzesilovač PRD-3S, tak i monobloky PWR-222 potřebují svůj čas na zahřátí, jinak je jejich zvuk nekonkrétní, příliš měkký a neadekvátně čitelný. Dejte jim ale čas na prohřátí a usazení jako potřebují třeba elektronky a zvuk získá na objemu, vzdušnosti, konkrétnosti a hlavně dynamice... Monobloky také nejsou úplně univerzálně "wow", potřebují trochu pečlivější párování, neb ne s každými reprosoustavami si sednou a ne v každé sestavě zvuk rozkvete jak se sluší a patří.

Na basové lince v Hadenově "Noche de Ronda" ("Nocturne" | 2001 | Universal Music | 013 611-2) bylo cítit audiofilsky poklidné podání, trochu utaženější objem, vyvážený ovšem pečlivou a pevnou konturací a úderností, už tu byla cítit i váha nástroje a byla cítit i dřevěná hustota jeho tónů. Bas není úplně dramaticky rychlý, spíše poklidný, houpavý a broukající, tón se nejdříve nadýchne a pak teprve se zapružením vyrazí do prostoru, kam ale zato vnáší impuls a vřelé, uvolněné drnknutí.

2017 02 07 TST Gato Audio PWR222 8

Vokál Renée Fleming v "Hallelujah" ("Dark Hope" | 2010 | Mercury | 2739699) byl trochu sladší, trochu tepleji naladěný a beze stopy nějaké studené analytičnosti, trochu snad i éteričtější a barevně velmi bohatý. Působí velkým, uvolněným dojmem, v nahrávce obsažené trochu ostřejší hrany zesilovače zklidní a hlas se nadýchne, je kultivovaný, jemný a hebký. Vokální pásmo je až elektronkově vstřícné a otevřené, nepase po zaostření každého detailu, i tak ale hlas vychází dobře, s vnitřním kouzlem a něhou.

Nádhernou znělost, barevnou bohatost a dlouhý, výrazný dozvuk pak měly nádherně kovové činely v "Dreaming" od Art Ensemble of Chicago ("Live in Berlin" | West Wind | WW2051). Výšky jsou čisté, trochu hladší, ne krystalicky zaostřené, ale jemné, energické, svižné a velmi jasné. Objemově jich bylo akorát, nijak z reprodukce nevyčnívají a navíc už zesilovače zvládají vykreslit i strukturu tónu, jeho nástup, jemné vibrace a pozvolný, dlouhý dozvuk.

2017 02 07 TST Gato Audio PWR222 10

U Listova "Mefistofela" ("Faustovská symfonie" | 1995 | Denon | CO-78826) bylo cítit, že PWR-222 zvuk neženou nijak kupředu, že netlačí a nebudují nějak okázale dramatickou atmosféru, naopak sází na decentnost, klid a uvolněnost, byť švih v potřebné chvíli cítit je, možná by v dané cenové třídě mohl být sem tam cítit ještě trochu autoritativnější důraz. Když kupříkladu zaberou smyčce, jejich živelnou expresivitu trochu zkrotí lehce sametový závoj.

Když přišlo na živou "Not too late" Lindsey Buckinghama ("Live at the Bass performance hall" | 2008 | Reprise | 9362-49903-1), bylo slyšet už dobře propracovaný šum publika, ze kterého tu tam vyskočí zapísknutí nebo konkrétní hlas, celá reprodukce je dospěle čistá a zesilovače výborně rozpracovaly drnkání jednotlivých strun, kovové brnkání je znělé a velice konkrétní, slyšíte i jemnosti jako je echo koncertní haly nebo zavrznutí bot na pódiu a i když zesilovače nemají krystalickou transparentnost, ale spíše lehounce měkčí atmosféru, přehledu nelze moc vytknout a nahrávka už je výtečně prokreslená.

2017 02 07 TST Gato Audio PWR222 11

Velmi přirozenou hudební scénu v místnosti rozkreslily zesilovače v "The Foggy Dew" od The Chieftains ("The Wide World Over" | 2002 | rcaVictor | 09026639172). Pravolevý směr se roztáhl přesvědčivě před reprosoustavami až za jejich ozvučnice, lokalizace působila velmi přirozeně, nástroje byly velmi dobře ohraničené, realisticky velké, byť vjem hloubky by v rámci cenové kategorie mohl být ještě zřetelnější. Prostor není holograficky trojdimenzionální, spíše uvolněnější, zato ale velmi vzdušný.

Parádně muzikální kouzlo provedly PWR-222 s trochu suchou a tvrdou "Song to say goodbye" od Placebo ("Meds" | 2006 | 0602537175369); ta nádherná plnost, která se tam objevila, to jak skladba změkla a i přes ne tak velkou naléhavost byla plynulá, bohatá a stála na výtečně definované, snadno čitelné basové lince. Výtečná muzikálnost, uvolněnost a snadnost poslechu vám umožní netrápit se kvalitou nahrávky a jen tak se ponořit do muziky.

2017 02 07 TST Gato Audio PWR222 5

Kompaktní a vrcholně estetické monobloky PWR-222 jsou audiofilskými a komfortními muzikanty, kteří umí rozsvítit nahrávky bez ohledu na žánry, hlasitost nebo kvalitu nahrávky. Hrají sice tak trošku po svém, podobně jako po svém vypadají, nejen tím trochu evokují elektronkové stroje - podobně jako ty pak potřebují i trochu času k "rozběhu", protože rozdíl mezi studeným a teplým strojem je tu zřetelný. Snad jediným trochu rozporuplným faktem na nich pak je poměrně odvážně vysoko posazená cena a to i v kontextu zbytku firemního portfolia, protože za čtyři stovky tisíc už lze pořídit ledacos. Pokud je vaším vkusem ale vřelý, bohatý, audiofilsky klidný a muzikální přednes s důrazem na radost z poslechu, pak jen těžko hledat estetičtější cestu, jak takový doma mít.

Kč 189 190,- / kus

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ parádní design

+ vřelost a kultivovanost zvuku

+ sytá barevnost

+ muzikálnost

ZÁPORY

- až příliš dlouhá doba na prohřátí a usazení zvuku

- cena je přeci jen trochu vysoká

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Soundstyle | www.soundstyle.cz 

PRODÁVÁ: Studio Śpalíček | www.studiospalicek.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies