2017 02 07 TST Elfton Mignon 1

Ač malá česká firma Elfton staví hlavně na velkém, trochu retro modelu Magion, v portfoliu je také výrazně jinak koncipovaná reprosoustava Mignon (neboli francouzsky "roztomilý" či také "malý"). Kompaktní model byl prý již od prvních nápadů vyvíjen pro umístění zejména na pracovní stůl a poslech ve velmi blízkém poli.

Elfton Mignon jsou skutečně poměrně drobné, jejich ozvučnice má tvar klasického kvádru, s rozměry 28 x 15 x 25 cm (v x š x h) pak váží necelých 5 kg, což napovídá o férové stavbě skříně z MDF desek včetně vnitřních výztuh, dělících prostor pro basový a výškový reproduktor. Reproustavy se vyrábí v zemitých barevných provedeních, která dobře fungují s úzkou a vysokou skříní, jejíž tvary ještě zklidňují zaoblené rohy a hrany, díky čemuž působí Mignon i přes svou kompaktnost celkem mohutně.

2017 02 07 TST Elfton Mignon 2

Výraznou součástí jsou opravdu hodně velké a mohutné gumové nohy, navíc přední (či zadní, to dle toho, kam který přimontujete) pár je výrazně vyšší, než ten druhý. Logicky se tak vytváří náklon ozvučnic, potřebný pro dosažení optimální reprodukce zblízka, použití gumy navíc zajišťuje velmi dobrou absorpci vibrací, které pak do stolní desky přechází jen minimálně. Pod ozvučnicí díky nožkám také vzniká dost prostoru, do něhož pak míří uzounký nátrubek bassreflexu.

Na přední straně najdete dva menší reproduktory a pod nimi velké logo, vzadu pak kulatou vaničku s jediným párem reprosvorek dobré kvality.

2017 02 07 TST Elfton Mignon 4

Použitý vysokotónový reproduktor má průměr 2,2 cm a podobu hedvábné kopulky, původem je z katalogu firmy Wavecor. Pracuje ve vlastní komoře a rozhýbává ho neodymový magnet. Středy a basy potom vyzařuje klasický konus o průměru 10 cm, pocházející od SB Acoustics, pěnový závěs s výztuhou a magnetický systém má přidaný extra neodymový magnet, aby lépe rozhýbal papírovou membránu.

Dvoupásmová výhybka 2. řádu používá kvalitní součástky, ať už jde o olejové kondenzátory Mundorf Evo, o vzduchové cívky Jantzen nebo o postříbřenou kabeláž v teflonové izolaci, vše je ručně pájené pájkou s příměsí stříbra. Pásma se rozdělují na hranici 2 300 Hz.

2017 02 07 TST Elfton Mignon 5

Elfton Mignon mají udávanou lehce nadprůměrnou citlivost 87 dB / 2,83 V / m a jmenovitou impedanci 4 Ohmy, jejich frekvenční rozsah 55 - 30 000 Hz působí odvážně.

Malé Mignon jsme poslouchali krom standardních sestav Naim Nait XS + Naim FlatCap XS / Naim NAP250 / OPPO BDP-105D, Cambridge CXA80 / Cambridge CXC nebo Norma Revo IPA-70B / ASUS Xonar Essence One MUSES MKII také na výrobcem dodaném setu zesilovače Linear Magnetic LM-518IA a D/A převodníku Audio-GD NOS19 v2. Používali jsme kabely ZenSati Authentica nebo TelluriumQ Silver a Black sérií spolu se signálovými kabely KrautWire Lifetime. Další komponenty, filtry či gramofon najdete v seznamu v pravém sloupci ->.

2017 02 07 TST Elfton Mignon 7

V blízkém poli, tak v rozmezí 0,5 - 1,5 m, tak jak mají být dle doporučení umístěny, umí Elfton Mignon v basovém pásmu nabídnout zřetelnou odezvu, byť poplatnou jejich velikosti a tomu, že vám nemají basem rozbít stolní desku či polici. Kontrabas Charlieho Hadena v "No lonely nights" ("American Dreams" | Universal Music | 064 096-2) byl naprosto pochopitelně spíše menší, zespodu trošičku limitovaný, ale stále pocitově plný a s citelnou váhou. Vzhledem k rozměru reproduktoru a ozvučnice je to vlastně velmi dobré, čím přesnější pak byl připojený zesilovač, tím konkrétnější byly kontury, reprosoustavy jasně dávají najevo charakter elektroniky.

Jak už to tak u menších dvoupásmovek bývá, i Mignon umí velmi pěkně zpracovat vokál, Kurta Ellinga v "Undun" ("Nightmoves" | 2007 | Concord Jazz | 0888072302631) posadily pěkně před nás, jako kdyby seděl na druhé straně stolu. Celková čistota a přehlednost vokálního pásma umožňuje velmi snadnou čitelnost, hlas je celkem lehký, ale přitom bohatý a barevný, takový až hmatatelně konkrétní. Právě tahle "fyzická" charakteristika vynikne při poslechu zblízka, téměř lineárně se vzrůstající vzdáleností pak mizí, byť čitelnost zůstává.

2017 02 07 TST Elfton Mignon 12

Vibrafon v "In a sentimenal mood" Sonyho Rollinse ("With Modern Jazz Quartet" | 1988 | Prestige | 00025218111126) byl velice znělý, objemem výrazný, byť ještě ne dominantní, podobně jako linka činelů. Reprosoustavy jí daly dost prostoru, dost objemu, znělost ani důraz na detaily nejsou nijak násilné, všechno je nepřehnané, spořádané. Jejich hladký klid a nekonfliktní, příjemný charakter si v rámci dané třídy zaslouží rozhodně chválu a zdvižený palec, nestane se vám, že by reprodukce byla jakkoliv útočná a to ani u ostřejších nahrávek.

Velký orchestr ve Dvořákově "Novosvětské" v podání České filharmonie pod taktovkou Václava Neumanna (1994 | Denon | CO-78828) tak nějak pochopitelně neměl tu realistickou velikost a ten úplný důraz, což má pochopitelně co dělat s rozměry Elfton Mignon. Hudební reprodukci ale už Mignon umí celkem "prodýchat", dynamika není plochá a funguje dobře už při nižších hlasitostech, což dobře koresponduje s optimálním umístěním poblíž uší. Celkově byly proporce o něco menší a zvuk ne dramaticky výbušný, avšak dynamické špičky byly v rámci kategorie zvládnuté dobře, bez pocitu nedostatečnosti, ba naopak.

2017 02 07 TST Elfton Mignon 6

Blízký poslech a celková velmi slušná čistota Mignon nabízí také slušný vhled do nahrávek, v "Bang Bang Bang" Tracy Chapman ("Collection" | 2001 | Elektra | 7559-62700-2) bylo rozlišení výtečné zejména ve vokální oblasti a velmi dobré na výškách, aniž by ale působily analytickým dojmem, nejsou to suché monitory, ba naopak spíše poklidně informativní, přirozeně působící zprostředkovatelé hudby.

Prostor je pak výborný, byť musíte najít optimální místo, vzhledem k až "sluchátkovému" usazení ale umí vytvořit přesvědčivě pevný a konkrétní prostor, třeba v "Don´t Say a Word" z eponymního alba Phatnom Limb (2009 | Naim Audio | naimcd120) byly nástroje rozprostřené v přesvědčivě přehledném pravolevém směru a už i vjem určité hloubky tu byl. Opět čím blíže a pečlivěji Mignon usadíte, tím lépe zaostřený a pevný prostor bude, čím dále, tím méně konkrétní.

2017 02 07 TST Elfton Mignon 14

Pokud jde o schopnost předat hudební zážitek, pak jsou Elfton Mignon dobré - i trochu říznou a náročnou Caveovu "Dig, Lazarus, Dig!!!" ze stejnojmenné desky (2008 | Mute | CDSTUMM277) nám zahrály s plynulostí, beze spěchu a s celkovou decentností. Chvílemi tu snad mohl být dramatičtější důraz, ale zase se nemusíte bát ostrých hran a hrubosti, alespoň pokud se udržíte v civilizovaných hlasitostech.

Malé Elfton Mignon jsou jedněmi z mála řešení, vyladěných doopravdy pro blízký poslech (a velmi malé místnosti). Pokud chcete čistý, přirozený zvuk s dobrou čitelností, velmi pěkným prostorem a s kultivovaným projevem, který vám doslova na stůl postaví kapelu, pak jsou Mignon velmi zajímavým řešením - navíc umí dobře reflektovat charakter připojené elektroniky, takže si svým způsobem můžete vybrat, kterým směrem jejich jinak v zásadě neutrální přednes posunete. A že nemají třeba důraz v hlubokých basech nebo dramatickou dynamiku? Buď přijde ke slovu subwoofer, nebo se budete soustředit zejména na opravdu pěkné středy...

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo z doporučené poslechové vzdálenosti 0,5 m ve výšce mezi tweeterem a středotónovým měničem, v uzavřeném semireverberantním prostoru, reprosoustavy byly položené na stole tak, jak je doporučováno výrobcem. Měřeno bylo pomocí software ATB PC Pro. Všechna měření probíhala s vždy stejně nastavenou úrovní hlasitosti. Měřeno pomocí PCM stopy o vzorkovací frekvenci 48 kHz s 1/3 oktávovým vyhlazováním.

2017 02 07 TST Elfton Mignon m1

Frekvenční odezva je solidně rovná, lehoučký "hup" mezi 100 a 200 Hz pocitově trochu nafukuje reprodukci a oživuje ji, při poslechu není žádným problémem. Pásmo od nástupu lehce pod 60 Hz po cca 80 Hz je o maličko méně energické, ale s ohledem na blízký poslech a velikost ozvučnice je to ok.

2017 02 07 TST Elfton Mignon m2

Elektrická fáze se drží v kultivovaném a bezpečném rozsahu +/- 45 stupňů, spolu s poklesem impedance na úroveň jen lehce pod 5 Ohm a s absencí náročných a zákeřných přechodů nebudou Mignon žádnou dramatickou zátěží pro jakýkoliv zesilovač.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ × ] | VELKÁ (> 40m2) [ × ]

Kč 19 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ pěkné zpracování

+ zblízka velmi dobré rozlišení a prostor

+ dobře načrtnuté barvy nástrojů

+ dynamika

ZÁPORY

- z větší dálky jsou v dané ceně lepší

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Elfton | www.elfton.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies