HIFIStyl

2020 07 30 TST ELAC Concentro S 507 1

Německý ELAC patří mezi nejdéle „sloužící“ výrobce audio technicky na planetě, byť cestou zvládl vyrábět i – v kontextu dnešní tvorby – poněkud exotičtější produkty jako kupříkladu sonary. Dnes má ELAC jak svou původní základnu v Kielu na dohled hranic s Dánskem, stejně jako důležitou pobočku v Kalifornii, kde si tak trochu paralelně k hlavní firemní linii vytváří své variace na kompaktní a dostupné hi-fi Andrew Jones, dost možná nejproslulejší vývojář reprosoustav. V původní německé domovině ale vzniká série top modelů Concentro, kterou po dvou „vajíčkách“ doplnil relativně kompaktní sloupek S 507 (a bude následovat ještě větší S 509).

Ten se na první pohled odklání od vejčitého tvaru skříně, ale když se podíváte blíž, objevíte spojitosti – je to hlavně klenutí čelní desky, které stále ctí ono charakteristické klenutí, jakkoliv tady je zastoupeno jen výsekem z křivky. Celá ozvučnice z MDF profilů působí trochu jako „na podpatku“, zejména kvůli spodní a horní ploše, které se zdvihají směrem vzad a vzhůru. Ve vzniklém spodním otvoru dlí bassreflexový otvor, stabilitu zajišťují dvě vysoké nožky.

Vpředu na úzké stěně najdete dva nezkryté měniče, na každém boku pak po dvojici wooferů za mřížkou. Vzadu je vidět jen destička s dvěma páry fortelných reproduktorových terminálů.

2020 07 30 TST ELAC Concentro S 507 2

Ačkoliv Concentro S 507 na první pohled působí trochu excentricky, jsou vlastně nakonec elegantní a zajímavé – třeba i proto, že jemně zakloněné kabinety nemají žádné úplně souběžné plochy.

A přestože Concentro S 507 jsme označili za relativně kompaktní, pořád jde o 37 kg hmoty, natěsnaných do výšky 122 cm, šířky 27 cm a hloubky 38 cm. Zpracování je dle očekávání vzbuzených cenou a heslem „Made in Germany“ příkladné.

2020 07 30 TST ELAC Concentro S 507 3

Nejvýše na ozvučnici je vsazen koaxiální měnič, kombinující poupravený páskový JET 5c (jde o současnou pátou generaci, ale „c“ znamená „compact“ – jde o verzi se schopností dodat stejnou energii z menší plochy) a 13 cm hliníkový kónus se zvláštním závěsem. Reproduktor je obkroužen elegantním kovovým zvukovodem, který má také jednu zvláštnost. Je totiž přichycený magneticky a lze jej vyměňovat s ohledem na to, jak zaostřenou reprodukci si přejete mít. Jde o podobný efekt, jaký najdete i na velkých modelech, kde se stejného účinku dosahuje šroubovacími prvky za reproduktorem.

O kousek níž je zasazený středotónový reproduktor (respektive v koaxiálním řešení pracuje reproduktor pro vyšší středy a tento hraje nižší středy), také má kroužek zvukovodu, nicméně tentokrát pevný. Membrána má klasický firemní vzhled lámaných plošek. 18 cm membránu typu AS-XR tvoří sendvič hliníkové a papírové vrstvy, pracují na poměrně velké klasické vlnce závěsu.

2020 07 30 TST ELAC Concentro S 507 4

Na každé straně ozvučnice jsou dva woofery, zapuštěné do těl skříně – jde o klasické kónusy, opět z hliníkového sendviče, tentokráte s průměrem 15 cm. ELAC posazení měničů proti sobě říká ICD, což značí Impulsně Kompenzovaný Design. Prakticky řečeno jde o to, že energie wooferů, která by mohla rozkmitávat kabinety je eliminována, což jednak znamená, že se reprosoustavy neklepou ani při vyšším akustickém výkonu a jednak je reprodukce spodních tónů přesnější.

Concentro S 507 jsou čtyřpásmové reprosoustavy, dělené na úrovních 120 Hz, 400 Hz a 2 600 Hz. Výrobce u nich udává pracovní frekvenční rozsah 24 – 50 000 Hz (byť bez konkretizované tolerance), u nominální impedance 4 Ohmy uvádí ELAC pokles na 3 Ohmy u mety 400 Hz, s charakteristickou citlivostí 88 dB / 2,83 V / m se Concentro S 507 řadí k lehce nadprůměrně citlivým.

2020 07 30 TST ELAC Concentro S 507 5

ELAC Concentro S 507 jsme poslouchali v pražském studiu AudioEgo, primárně na all-in-one systému Ayre EX-8 přes Roon a kabeláž AudioEgo.

Brnkající baskytaru v „Hiccups“ Harry Sacksioniho („STS Test demo CD Vol. 1“ | 2014 | STS Digital | STS-6111134) prezentovaly ELAC ve spíše menším objemu nebo spíše „právě tak akorát“, na druhou stranu byl basový základ pěkně artikulovaný a pocitově masitý, sytý barevně i energicky. Reprosoustavy jsou konkrétní a mravně přesné, bez potíží dokážou informovat o hloubce tónu, brnknutí definují rychle a „snadno“, přičemž rezonující doznívání působí přirozeně a nenásilně. Bas má dobrou kulturu, zcela přiměřenou cenové hladině.

2020 07 30 TST ELAC Concentro S 507 6

Zpěv Karen Matheson v „Ailein Duinn“ („L’Héritage Des Celtes“ | 2011 | Columbia | COL 481530-2) se zdál poměrně dost zřetelný, až vytažený do popředí. Ne že by energicky vysloveně čněl, ale jako kdyby vyšší basy a vyšší středy byly trochu potlačené, takže hlubší ženský vokál byl v centru pozornosti. Hlas byl zřetelný, čistý a jasný, s přirozenou, netechnicky vyznívající mírou detailů. Concentro S 507 nejsou ultra analytické, přesto působí střední pásmo soustředěně a samozřejmě. Energie nabízí ELAC požehnaně, jakkoliv reprosoustavy mají tendenci k poněkud odtažitější, sušší reprodukci – zato přesné a čisté, jak už bylo řečeno.

Kovových tónů, zejména činelů v „La Rosita“ od Hawkinse a Webstera („Encountes“ | 2013 | Verve | 31452147-2) bylo docela dost, v poměru k ostatním je nejvyšší část frekvenčního spektra zdůrazněná a jakkoliv je páskový tweeter docela maličký, umí o sobě dát vědět. Výšky jsou až „křupavě“ čisté, jasné a ukazuje se, že JET je přeci jen rychlejší, než klasické dynamické měniče. Skvělé, super konkrétní tranzienty jsou stále trochu sušší, reprodukce výšek mírně tvrdší, ale ne agresivní, na to je JET naštěstí příliš přesný. Protože nejvyšší pásmo je opravdu výrazné, je také „jako na dlani“ – výtečně čitelné, výtečně detailní, konkrétní. Je trochu škoda, že je ho v objemu cca o 10 – 15% víc, než je nutné.

2020 07 30 TST ELAC Concentro S 507 9

Přestože jsou Concentro S 507 relativně štíhlé a nedávají nějak okatě najevo sílu, úderům mocných bubnů v „Rí Na Cruinne“ od Clannad („Extended Dynamic Experience 5“ | 2017 | STS Digital | STS-6111158) se poddaly se srdnatostí a odhodlaností. Zvuk zůstával pevný, soustředěný, měl údernost, dobrou váhu a pocit robustnosti. Je nicméně trochu cítit, že nejhlubší poloha velkého bubnu je o něco důraznější a energicky výraznější, než dozvuky a vyšší polohy, je to pocit trochu nerovnoměrně rozložené váhy.

Ve „Fortysometing“ zpěvačky Eleonore („Incredible Music & Recordings“ | 2012 | STS Digital | STS-6111130) bylo cítit, že Concentro S 507 pěkně „zařezávají“, jsou u toho sice až trochu formální, ale na detaily netlačí, ty tam přesto jsou dobře čitelné, přehledně uspořádané a zejména ve vyšší polovině frekvenčního spektra jsou reprosoustavy rychlé a konkrétní právě tak, jak si vysoká cenová relace žádá. ELAC hrají s klidem, díky němuž jsou dobře čitelné i lehké ambientní dozvuky a už vnímáte všechny ty malé informace, které podporují „live“ vjem koncertní nahrávky. Není to ale strhující, pohlcující detailnost, jako kdyby Concentro S 507 hrály precizně a formálně skvěle, jen trošičku zpovzdálí.

2020 07 30 TST ELAC Concentro S 507 12

V čem fungují Concentro S 507 parádně, zejména po osazení správného kroužku kolem vrchního koncentrického měniče, to je podání prostoru nahrávek. Může za to jistě nemalou měrou právě téměř bodové vyzařování středů a výšek. Akustické nástroje v „Dream about you“ zpěvačky Evy („STS Test demo CD Vol. 1“ | 2014 | STS Digital | STS-6111134) byly posazené trošku za ozvučnicemi, s pěkně načrtnutou šířkou i hloubkou hudební scény, s dostatkem místa okolo nich a pocitem celkové vzdušnosti. Nezdá se, že by malé Concentro trpěly nějakou zásadní směrovostí, zvuk zůstává čitelný a konkrétní a čitelný. Ozvučnice už pocitově prakticky úplně zmizely z prostoru a zůstala trojdimenzionální hudební scéna.

Concentro S 507 hrají ukázněně, řekněme až uklidněně – v titulní skladbě alba „Breaking Silence“ od Janis Ian (1993 | Columbia | 519 614-4) byla hudba čitelná, ale tak nějak ne úplně vášnivá, ne úplně průrazná, je to nicméně celkově naprosto neagresivní, civilizované podání za všech podmínek. ELAC mají ne úplně jednoduše uchopitelný charakter, na jedné straně díky dobrému rozlišení a celkové technické úrovni rozlišují kvalitu řetězce a nahrávky, na druhou stranu to neprovází pocit přílišné technicistnosti, která není příjemná na dlouhodobý poslech – s Concentro S 507 není problém strávit hodiny, aniž byste potřebovali pauzu.

2020 07 30 TST ELAC Concentro S 507 14

Kompaktní provedení S 507 originálních původních velkých „vajíček“ Concentro od severoněmeckých ELAC je zajímavou variací na téma high-endových reprosoustav. Na kompaktním půdorysu nabízí celkem „hodně muziky“, v moderním designové podobě a třeba také s možností doladit fokus a energii středního a nejvyššího pásma díky systému výměnných kroužků / zvukovodů. To všechno řadí Concentro S 507 mezi pokročilé a propracované modely z vyšší třídy. Je tu dost basu, který jde navzdory „snesitelným“ rozměrům docela do hloubky, je tu dost (vlastně opravdu až dost) výšek, je nicméně slyšet, že reprosoustavy nejsou úplně frekvenčně vyrovnané a že akcentují některé vybrané kousky spektra, zejména basy kolem nejhlubší úrovně kontrabasu a pak tóny nejvyšší. Neznamená to, že by se zvuk špatně poslouchal, na druhou stranu je v něm něco specifického, co budí dojem jisté „vzdálenosti“.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE + WATERFALL

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose koncentrického měniče a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 45 metrů čtverečních, s velmi vysokým stropem, bez akustických úprav a tedy s živou akustikou, krocenou jen trojicí velikých akustických prvků.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2020 07 30 TST ELAC Concentro S 507 m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Naměřená frekvenční odezva dozajista neodpovídá nárokům, které by měly být v této cenové třídě samozřejmostí. Rozdíl energie v nejnižším bodě (6 kHz) a nejvyšším bodě (17 – 18 kHz) je 14 dB (!). Problémem je i absence vyrovnaných částí, nejlineárnější je pásmo mezi 350 a 2 000 Hz, které by šlo označit ze bezproblémové. Sedlo mezi 2 000 a 7 000 Hz bude jednoznačně slyšet, stejně jako poměrně výrazná absence energie mezi 100 a 200 Hz. Propad na 60 Hz je zdůrazněný vlastnostmi prostoru, takže lze říct, že mezi 40 a 100 Hz ELAC zvuk akcentují. První záchvěvy energie lze nicméně vypozorovat už na cca 23 Hz, to je působivé. Celkově se nicméně zdá, jako kdyby každé pásmo Concentro S 507 tak trochu žilo vlastním životem. Také měření pod úhlem ukazuje, že osazený kroužek ovlivňuje šíření energie v rozsahu 2 200 – 5 000 Hz. Celkově není naměřená frekvenční odezva Concentro S 507 dobrá, byť poslechově nepůsobí nelinearita zdaleka tak výrazně a je fér zmínit, že s odstupem cca tří metrů se měniče integrují o něco lépe a výsledek je vyrovnanější.

2020 07 30 TST ELAC Concentro S 507 m2

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Na impedanční křivce není vidět naladění bassreflexu příliš jasně, lze ho ale odhadnou na 30 Hz. V nejnižším bodě impedance klesá na úroveň pod 3 ohmy (tedy hodně nízko), i průměrná úroveň dosahuje tak 4 – 5 ohm. Navzdory tomu tu nejsou žádné agresivní, prudké změny průběhu. Elektrická fáze se po většinu času drží v kladných hodnotách, ani v těch záporných pak nevybočuje z optimálního rozmezí. Navzdory nízkým úrovním impedance nebudou Concentro S 507 nesmyslně náročné a ve spojení s elektronikou adekvátní této cenové relaci by neměl být problém je udržet pod kontrolou.

2020 07 30 TST ELAC Concentro S 507 m3

Waterfall

2020 07 30 TST ELAC Concentro S 507 m4

Frekvenční odezva na poslechovém místě - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ × ] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ ✓]

Kč 280 000,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ možnost přizpůsobení vyzařovací charakteristiky

+ pěkně artikulovaný basový základ

+ velmi čisté a transparentní podání vokálů

+ pěkný prostor

ZÁPORY

- poměrově dost výrazné vysoké frekvence

- sušší zvukové podání

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: BaSys CS | www.basys.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies